miercuri, 14 noiembrie 2007

cand judecam aparentele ( I )






















CAND JUDECAM APARENTZELE.
Care este relatia dintre frumusete si fericire?
Cap . 7 de Erwin Lutzer
Articol cules si scris din cartea
CINE ESTI TU CA SA JUDECI?( carte prezentata la conferinta din sibiu ) de catre Cristian Barbosu. a fost ultima in stand cand am luat-o dar va fac bucuria sa puteti urmari un capitol provocator ..si puternic . Actual luptelor noastre de zi de zi ..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Multa luciditate in citire ...atentie si constientizare :)
Dumnezeu sa ne trezeasa la realitatea SA!
CONFORMAREA CU IMAGINEA FIULUI SAU Si Domnia Lui in viata noastra.
amin!
__________________________________________________________________


"
Cat de atragator trebuie sa fii pentru a avea dreptul de „ a te simti bine in pielea ta”? SI la ce te poti astepta daca te-ai nascut cu o infatisare mai degraba comuna sau cu vreun handicap fizic? Exista vreo legatura intre frumusete si fericire?
CULTURA NOASTRA= raspunde la aceste intrebari intr-un mod decisiv. Ar fi bine sa fii atractiv daca doresti sa fii acceptat si daca doresti sa te casatoresti. Daca esti lipsit de sansa incat sa sosesti pe planeta Pamant fara darul frumusetii, atunci ar fi bine sa faci ceva in privinta acesta, caci daca nu, vei fi aruncat la cosul de gunoi al omeniri. Conteaza nu CINE ESTI, ci CUM ARATI.
„ Nimeni nu mi-a observat notele si rezultatele bune pana cand nu mi-am marit sanii, a spus o fata. Acum sunt remercata de baieti. Stiam ca nu voi putea fi fericita daca nu sunt frumoasa”.
„ Pentru mine Chirurgia plastica a fost ca si convertirea la o religie noua si cerea aceeasi dedicare si aceleasi sacrificii.- remarca o femeie de treizeci si ceva de ani. Insa a meritat spunea ea, acum ca isi poate admirat trupul transformat, modelat prin nenumarate operatii estetice. E corpul meu asa ca pot face cu el ce doresc...daca vreau sa arat intr-un anumit fel, am acest drept”.
Acum, apare si un nou medicament injectabil care poate fi folosit in scopuri cosmetice si despre care se spune ca face minuni pe Chipurile americii. Acest nou remediu promite ca ne vom raporta la riduri ca la dintii fisurati sau decolorati- ca la o ramasitza a trecutului. Intr-adevar este atat de popular printre actori incat le face o farsa chiar – unii spun ca este imposibil sa gasesti un actor care poate afisa o expresie furioasa! Un medicament pentru cei care refuza sa imbatraneasca.
Suntem bombardati cu regimuri, folosite nu atat din motive de sanatate, cat pentru a avea un trup frumos, astfel incat sa ne „ putem simti bine in pielea noastra” In ciuda beneficiilor evidente ale furiei exercitiilor fizice realitatea este ca pentru multi ele sunt doar calea spre un trup mai subtire, mai zvelt si mai sexy. FIRESTE ca sunt de acord ca trebuie sa mancam corect sa facem exercitii si sa incercam sa ne imbunatatim infatisarea. LUCRUL CARUIA MA OPUN din rasputeri este ACCENTUL exagerat pe care il pune cultura noastra pe frumusetea fizica, neglijand complet lucrurile mai importante ALE SPIRITULUI!.
Ceva este complet in neregula cu valorile noastre atunci cand afirmam ca exista femei tinere care se infometeaza pana la moarte, incercand sa fie slabe. „A arata bine” devine o asemenea obsesie, incat multi se detaseaza de-a dreptul de realitate, nefiind in stare sa proceseze informatiile cu un minim de obiectivitate. Atat de concentrati sunt acesti oameni asupra formei trupului lor, incat se vad diferit decat ii vad altii. Cunosc o femeie care era slaba- in pragul mortii prin inanitie- insa atunci cand se uita in oglinda se vedea groaznic de grasa.IN lumea noastra obsedata de imagine, multi tineri „ mor sa fie slabi” si chiar la modul literal.Avem un cult al „slabiciunii”.
SI aici apare cuvantul ANOREXIE.
Acesta, a spus cineva, se refera la moartea prin inanitie- intr-o tara imbelsugata. Sapte milioane de fete americane si un milion de baieti americani sufera de tulburari de nutritie. Mai ales femeile tinere sunt cele care devin obsedate de greutatea lor si sunt prinse in capcana anorexiei. Din momentul in care s-a instalat !! ea este una dintre tulburarile de nutritie cel mai greu de tratat. Dintre toate boliile psihice, aceasta are cea mai mare rata a mortalitatii. Peter Rowan scrie:
„ ANOREXIA- este o problema a civilizatiei occidentale una a tarilor prospere. E ca si cum ti-ar fi sete in ploaie. Este atat rezultatul regulii culturale ca femeile tinere trebuie sa fie frumoase, cat si un protest impotriva ei. La inceput o anumita tanara tanjeste sa fie slaba si frumoasa, insa dupa o vreme anorexia capata o existenta a ei. Prin comportamentul ei, o femeie tanara ii spune lumii: „ PRIVITI iata cat de slaba sunt chiar mai slaba decat ati vrut voi. Nu ma puteti face sa mananc mai mult. Imi controlez singura destinul, chiar daca acesta este sa mor de foame”
Din cauza ca femeile stiu ca barbatii vad mai bine decat gandesc, ele poarta o povara de nesuportat intr-o cultura care este capabila numai de judecati superficiale. „ in cazul femeilor, frumusetea fizica primeaza fatza de inteligentza cu 100 la 1 spune psihologul REX BEABER.
Cine este de vina pentru aceasta obsesie pentru infatisare? Cu siguranta ca o parte din problema il constituie si faptul ca televiziunea si filmele au amplificat acest standard FALS. Serialele populare ii distribuie pe oamenii frumosi din lume, pe cei 1 sau % care s-au nascut cu o combinatie genetica minunata. Ceilalti dintre noi- cei 90 si ceva la suta- nu se ridica la inaltimea unor asemenea roluri.
Au existat recent cateva „reality show-uri” in care tineri si tinere ( Big Brother- Nora pentru mama) – se intalnesc pentru prima oara incercand sa stabileasca in cateva ore daca ar putea avea vreo baza pentru viitoarea relatie romantica. Din nou, li se da voie sa participe numai celor frumosi, perpetuand mitul ca PRIMA IMPRESIE ESTE INTR-ADEVAR DEMNA DE INCREDERE si ca atractivitatea sta la baza alegerii! Asemenea standarde artificiale pentru relatiile romantice ii distrug pe adolescenti.
Bob DeMoss evidentiaza faptul ca este in avantajul producatorilor de reclame ca de fiecare data cand te uiti in oglinda sa primesti mesajul dojenitor” NU ESTI LA INALTIME!” Fireste ca raspunsul este sa folosesti vreu fard de orice fel. Industria produselor cosmetice s-a gandit la un nou mod de a te face sa arati bine. Vai de cei care nu profita de aceste „oportunitati” Genul acesta de reclame le reduce pe femei la ceea ce Madonna a numit „ jucarioara barbatilor”.
Intr-o epoca obsedata de sex, nu ar trebui sa ne surprinda fixatia culturii noastre pe TRUPUL UMAN, cultul modern al frumusetii. Daca nu arati bine in costum de baie, nu esti bagat in seama, si astfel poti foarte bine sa te multumesti cu un statut social de categoria a doua. Daca o adolescenta este departe de a fi ca Jennifer Lopez, sau daca un barbat nu seamana cu Brad Pitt, atunci acesti tineri sunt definitiv marcati, destinati unei vieti de respingere si rusine, Nu e de mirare ca aceasta natiune sufera de ceea ce James Dobson numeste „ o epidemie de inferioritate”.
Chuck Swindoll scrie despre sentimentele pe care le are o adolescenta atunci cand se compara cu acest standard fals:
„ Fiecare imperfectiune minuscula o asigura ca lepra pandeste din toate ungherele. Iar hainele? Vorbim de o cadere nervoasa zilnica. Si s-a pricopsit pe deasupra si cu acest corp care nu vrea sa se decida odata ce sa faca.......in plus copiii, de la scoala, reclamele de la televizor si revistele de pe stand par toate sa formeze un fel de conspiratie care o convinge pe micutza ta domnisoaram candva atat de DOCILA, ca este teribil de grasa, incredibil de urata si condamnata fara sperantza la o viata plina de rusine si jena”.
Dar sa nu ne inchipuim ca „adolescentii sunt singurii care simt presiunea exercitata asupra lor pentru a atinge un standard de frumusete inefabil. Si adultii sunt prinsi in vartejul aparentelor, Chirurgia estetica este o industrie in care se invart miliarde, in timp ce oamenii de toate formele si dimensiunile sunt micsorati sau peticiti in sperantza ca vor scapa de respingerea care ii inconjoara pe cei care nu corespund. Dupa Cum spune Dobson: „ Noi ne rezervam laudele si admiratia pentru grupul select al celor care au fost binecuvantati la nastere cu caracteristicile pe care le pretuim cel mai mult” Cu totii ii raspundem altfel unui copil istet si dragut decat unuia neatragator. Copii stiu deja de la o varsta frageda ce valoare au. Pentru copilul atragator, lumea este iubitoare si una care il accepta cu bucurie, in timp ce pentru ratusca cea urata , ea este cruda si plina de respingere.
De unde vine aceasta obsesie pentru infatisare? Noi ne nastem cu o dorinta data de Dumnezeu dupa SEMNIFICATIE si din cauza ca ne dorim cu disperare aprobarea celorlalti, vom incerca sa ne ridicam la inaltimea standardelor lor de acceptare. Si , intr-o cultura in care frumusetea conteaza mai mult decat realizarile si CARACTERUL, vom face tot ce trebuie ca sa incercam sa fim cum trebuie. In zilele noastre, Frumusetea, spune James Dobson, este „banutul de aur al valorii umane”-Daca ma bucur cand ma uit la tine. Valoarea ta creste...daca nu prea am la ce ma uita , iti scad actiunile”! ( Crud si dureros)
Judecarea caracterului cuiva este un lucru mult mai dificil decat judecarea infatisarii sale. Noi nu dam dovada de prea multa RABDARE in procesul cunoasterii oamenilor, a viselor lor, a valorii si ideilor lor. Asa ca daca nu ai o fatza dragalasa si simetrica; daca liniile tale curbe au devenit unghiuri si nasul tau este prea mare pentru fatza ta atunci nu esti ceea ce cauta oamenii. Iti place sau nu, noi suntem judecati dupa standardele acestea lumesti.
CATA SUPERFICIALITATE ! ( Noi nu putem progresa in umblarea noastra Cu Dumnezeu pana nu ne acceptam infatisarea).
Acest cult al frumusetii este nedrept fatza de copilul neatragator, caruia nu i se da atentia cuvenita, IN CIUDA caracterului sau. Tinerele frumoase sunt remarcate si tratate necorespunzator de catre barbatii dornici sa-si satisfaca dorintele sexuale. Nu e prea dur sa se spuna ca frumusetea poate deveni o capcana, un bilet spre o viata dedicata valorilor superficiale si senzualitatii.
Insa acest standard este nedrept si fatza de majoritatea dintre noi, care pur si simplu nu ne ridicam la inaltimea standardelor lumesti ale frumusetii. Dobson scrie” Cat de nedrept este sa ...rasplatesti un copil pentru ceva PENTRU CARE NU ARE NICI UN MERIT..sau si mai rau, sa l distrugi din motive care sunt dincolo de posibilitatea lui de a le controla” . Asa cum stie orice copil , ... persoanele obisnuite nu castiga concursul Miss America; fetele mai putin frumoase nu sunt alese pentru a fi majorete, cei cu o infatisare nu prea grozava au mai putini prieteni si este posibil sa nu se casatoreasca niciodata”.
Nici un atac nu este la fel de puternic ca cel indreptat impotriva calitatii noastre de PERSOANA. Imaginea despre sine se afla in mijlocul personalitatii noastre. Asa ca daca poti fi convins ca esti un specimen jalnic rasei umane; daca crezi ca esti atat de urat, inca esti neiubit si de neiubit, atunci te vei retrage in carapacea negativismului tau si nu te vei mai simti niciodata liber sa faci ceva semnificativ pentru DUMNEZEU! . Copilul „nebinecuvantat” nu poate oferi nici o explicatie, nici o aparare. El arata cum arata, si asta este.
IN CALITATE DE CRESTINI Trebuie sa traim dupa un standard DIFERIT!
Trebuie sa declaram RAZBOI valorilor superficiale ale culturii noastre si sa pasim in ritmul batailor unui alt tobosar. ATAT in relatia cu copii nostrii, cat si in cadrul interactiunilor cu oamenii pe care ii intalnim, trebuie sa ii judecam pe ceilalti dupa un alt standard. Acest capitol incearca sa raspunda la unele intrebari importante care ne vor ajuta sa stabilim un echilibru intre grija cuvenita fatza de trup si accentul cuvenit pus pe caracter. VOM INCERCA sa raspundem la intrebari ca :
1) ce rol ar trebui sa joace trasaturile fizice in definirea vietii noastre?
2) Este oare operatia estetica intotdeauna gresita?
3) CE se poate spune despre gaurile facute in piele pentru cercei si tatuaje?
4) Cum ne putem folosi TRUPURILE spre Gloria lui Dumnezeu?
5) CE putem face pentru a ne impotrivi valorilor superficiale ale culturii noastre ( postmodernismul) si ( cred eu ) „ LUPTA impotriva mentalitatii stricate!!!!
La aceste intrebari am sa pregatesc viitorul email.
Am sa parcucg si eu cartea impreuna cu voi .prietenii si fratii mei in Domnul.
Este o onoare sa va pot scrie si incuraja pe calea stramta a credintei in ISUS CHRISTOS DOMNUL nostru.
Fi ti intariti in „ omul dinlauntru” si Dumnezeu sa va dea intelepciune ..putere ..si blandetze sa va fortificati bine „materialul interior” sufletul uman ca sa fie de bun miros si cat mai placut pentru narile Creatorului !
Pe curand cu a doua parte.
Multa binecuvantare si apropiere de Dumnezeul viu si real.
In His Service,
alex

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică