sâmbătă, 29 martie 2008

Cele mai bune 13 alimente pentru sanatatea ta

Cele mai bune 13 alimente pentru sanatatea ta

De ce sunt atat de benefice pentru sanatatea ta? Daca intrebi 5 nutritionisti diferiti sa-ti faca o lista cu cateva alimente minune pentru tine, vei avea surpriza de a obtine raspunsuri diferite.

Este perfect normal, deoarece fiecare aliment asigura altceva pentru corpul tau: unele sunt bogate in proteine sau fibre, insa lipsite de vitamine si minerale, altele contin vitamine, minerale si fitonutrienti care lupta impotriva unor afectiuni, insa fara sa asigure si necesarul de proteine. Ideea este sa consumi o varietate de alimente, care sa-ti asigure necesarul zilnic de nutrienti. Urmatoarele 13 alimente constituie un bun punct de plecare.

Avocado: previne cancerul, bolile de inima si diabetul














Este bogat in grasimi, insa contine grasimile mononesaturate care reduc riscul de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si a diabetului. "El ajuta la regenerarea sanguina si celulara, stabilizeaza glicemia si este perfect in problemele cardiovasculare", este parerea expertilor. De asemenea, are un continut ridicat de fibre (11-17 grame per fruct) si luteina, un antioxidant benefic pentru sanatatea ochilor si a pielii.

Merele: previn cancerul si bolile de inima














"Un mar pe zi te fereste de doctori, mai ales daca il consumi cu coaja", sustin cercetatorii. Acest fruct este plin de antioxidanti puternici - quercetina si catechine - care protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi. Astfel riscul de a face cancer si de a suferi de afectiuni cardiovasculare este diminuat semnificativ.

Studiile efectuate arata ca in coaja marului se gasesc de 5 ori mai multi polifenoli decat in miez. Merele sunt foarte bogate in fibre (cam de doua ori mai multe fibre decat in alte fructe obisnuite, precum piersici, struguri si grepfruit) care te scapa de senzatia de balonare.


Afinele: previn problemele de vedere, cancerul si diabetul















Superstaruri in procesul de anti-imbatranire a pielii, afinele sunt pline de antioxidanti - in special, antocianine - care imbunatatesc vederea si ajuta creierul sa functioneze normal. De asemenea, ofera protectie impotriva maladiei Alzheimer, Parkinson, diabet si boli cardiovasculare. Alte studii au confirmat faptul ca afinele au cea mai puternica actiune anticancerigena dintre toate fructele.

Varza: previne cancerul si virusii











"Varza consumata de cel putin o data pe saptamana este deosebit de benefica pentru barbati, deoarece reduce riscul de aparitie a cancerului de colon cu pana la 66%. De asemenea, ea stimuleaza sistemul imunitar, ucide bacteriile si virusii, curata sangele", afirma expertii. Daca preferi varza rosie vei beneficia si de puterea antocianinelor, cu efecte anticancerigene puternice.



Peste si ulei de peste: fara cancer, diabet, artrita si depresie












Un consum adecvat de peste te va ajuta sa previi bolile de inima, cancerul, maladia Alzheimer, diabetul si artrita. De asemenea, pestele mai gras ajuta in cazul depresiilor. Asociatia Americana a Inimii recomanda ca adultii sa consume cel putin 2 portii de peste pe saptamana, in special somon, hering, sardine (care sunt cei mai sanatosi pentru inima, deoarece contin acizi grasi omega-3). Evita varietatile de peste care contin mercur (rechin, macrou, tilefish, tonul gras, pestele-spada). Bucatile de ton light din conserva sunt in regula.





Usturoiul: previne cancerul, racelile si infectiile














Studiile arata ca usturoiul scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor, prevenind blocarea arterelor. "2-3 catei de usturoi consumati zilnic ajuta cardiacii sa reduca la jumatate numarul atacurilor de inima. De asemenea, usturoiul se numara printre alimentele cele mai indicate in prevenirea cancerului. Daca este gatit ajuta la detoxifierea organismului (de mercurul din peste, de exemplu). Are efecte antibacteriene si antivirale, crescand rezistenta organismului la raceli si infectii. Iar daca nu sporti mirosul de usturoi care persista dupa consumul lui, mesteca o frunza proaspata de patrnjel si ai scapat de el!



Ciupercile: previn cancerul, infectiile virale si hipertensiunea












Folosite de secole in medicina, ciupercile au efecte puternice asupra sistemului imunitar. Ele previn si trateaza cancerul, infectiile virale, colesterolul ridicat si hipertensiunea. In Asia, ciupercile sunt folosite ca adjuvant in tratamentul cancerului, datorita capacitatii de a contracara efectele toxice ale chemoterapiei si ale radiatiilor.



Migdalele: previn bolile de inima si te ajuta sa slabesti













Sunt bogate in fibre si acizi mononesaturati, avand efecte benefice asupra nivelului de colesterol. Potrivit Administratiei pentru Alimente si Medicamente (FDA) consumul a 42 de grame de oleaginoase poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Cu toate ca migdalele sunt relativ bogate in grasimi si calorii, studiile arata ca un consum adecvat de migdale te poate ajuta sa slabesti (cantitatea de proteine, fibre si grasimi mononesaturate dau senzatia de satietate, evitand mancatul in exces).

Ouale: protejeaza inima si creierul










Constituie cele mai bune surse de proteine, intrecand soia, laptele, carnea de vita si zerul. Pe langa faptul ca mai contin si cei 9 aminoacizi esentiali, sunt foarte bogate in nutrienti. Si mananca si galbenusul! Multe persoane il ocolesc, deoarece considera ca le afecteaza negativ nivelul colesterolului. Insa, galbenusul de ou contine cholina, care protejeaza inima si creierul, si previne acumularea colesterolului si a grasimilor in ficat.



Semintele de in: reduc inflamatiile










Contin proteine, acizi grasi, minerale (magneziu, potasiu si zinc) si fibre.



Rodiile: previn bolile de inima si cancerul















Au de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu si ceaiul verde, iar sucul lor este folosit pentru reducerea placilor ateromatoase. Ofera protectie impotriva bolilor de inima. Expertii au constatat ca un consum regulat si de durata a sucului de rodii incetineste procesul de imbatranire si protejeaza organsimul de cancer.

Vinul rosu: face bine la inima












O cantitate mica de alcool consumat in fiecare zi face bine la inima, deoarece mareste colesterolul bun si reduce riscul de formare a cheagurilor de sange. "Vinul rosu contine antioxidanti puternici, resveratrol si saponine care aduc beneficii maxime aparatului cardiovascular", sustin expertii. Nu uita: mai mult de o bautura consumata zilnic este asociata cu cresterea tensiunii arteriale.( Se poate trai linistit si fara alcool)

Ciocolata neagra: previne bolile de inima si are putine calorii



















Cand vine vorba despre ciocolata, cu cat mai amaruie este cu atat mai bine pentru sanatatea ta. Beneficiile ciocolatei sunt aduse de flavone si antioxidanti. Tine minte ca trebuie sa alegi ciocolata care contine peste 60% cacao, deoarece aceasta contine si mult mai putine calorii si daca este consumata moderat scade nivelul colesterolului rau si previne formarea placilor de aterom.

9 alimente necesare pentru sanatatea ta

Din ce in ce mai multa lume este preocupata de abordarea unui regim alimentar sanatos. Substantele nutritive atat de necesare pentru buna functionare a organimsului trebuie asimilate printr-o alimentatie sanatoasa, inainte de toate. Care sunt cele 10 alimente de care nu se poate lipsi organismul tau.



Top Sanatate iti recomanda

·Ce alimente trebuie sa evitam in prevenirea cancerului?

Noile cercetari au aratat faptul ca un consum zilnic al anumitor alimente cum ar fi prajelile si painea, poate duce la aparitia diferitelor tipuri de cancer.

Ce au aceste alimente din moment ce sunt considerate imperative pentru sanatatea corpului? Ele indeplinesc cel putin 3 dintre urmatoarele criterii de evaluare:


* sunt o sursa importanta de fibre, vitamine, minerale si alte substante nutritive;
* sunt bogate in fitonutrienti si compusi antioxidanti, precum vitamina A, E si betacaroten;
* reduc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a altor probleme de sanatate;
* sunt hipocalorice, ceea ce inseamna ca poti sa mananci o portie mai mare fara sa-ti faci probleme cu caloriile;
* sunt foarte accesibile.



De ce sa consumam migdale?

Pentru ca sunt o adevarata incarcatura de fibre, riboflavina, magneziu, fier si calciu. Dintre fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic), migdalele sunt cele mai bogate in calciu: 75 mg intr-o portie (aproximativ 23 de migdale). De asemenea, trebuie sa stii ca o portie de migdale asigura necesarul zilnic recomandat de vitamina E.

Mai tine minte ca migdalele:

* sunt o sursa bogata de proteine;
* sunt recomandate pentru inima;
* au grasimi sanatoase (mononesaturate) care reduc colesterolul "rau".



De ce sa consumam mere?

Pentru ca sunt bogate in pectina, o fibra solubila care reduce nivelul colesterolului "rau" si al glicemiei. Mai contin si foarte multa vitamina C care: protejeaza celulele corpului, stimuleaza productia de colagen, pastreaza sanatatea vaselor sanguine si favorizeaza absorbtia fierului.


De ce sa consumam afine?

Pentru ca sunt bogate in fitonutrienti care au rolul de a preveni infectiile tractului urinar. Studiile arata ca afinele imbunatatesc memoria si asigura o imbatranire lenta si sanatoasa a organismului. Iar daca urmezi o cura de slabire, trebuie sa stii ca afinele sunt o optiune cu putine calorii, insa foarte bogate in fibre si vitamina C (1 ceasca de afina proaspete contine 84 kcal, 3,6 grame de fibre si 14 mg de vitamina C).


De ce sa consumam broccoli?

In afara faptului ca este foarte bogat in calciul, potasiu, folati si fibre, broccoli mai contine si fitonutrienti care previn bolile cronice: bolile de inima, diabetul si unele tipuri de cancer. Vitaminele A si C se gasesc din belsug in broccoli si ofera protectie celulara.


De ce sa consumam fasole?

Pentru ca este bogata in fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru si vitamina B1. De asemenea, contine fitonutrienti care previn aparitia bolilor cronice: cardiovasculare si anumite cancere.


De ce sa consumam somon?

Pentru ca este o buna sursa de acizi grasi omega-3 care au rolul de a preveni formarea cheagurilor de sange, evitandu-se astfel pericolul unui atac de inima. Acizii grasi omega-3 pastreaza un ritm cardiac normal, scade numarul trigliceridelor din sange, impiedica formarea pacilor ateromatoase care blocheaza arterele, reduce tensiunea arteriala si riscul de infarct miocardic.

Pe langa protectia pe care o ofera inimii, somonul nu contine decat foarte putine grasimi saturate si colesterol si este o buna sursa de proteine.


De ce sa consumam spanac?

Pentru ca este o sursa importanta de vitamina A, C, B2, B6, folati, calciul, fier si magneziu. Substantele care se gasesc in spanac stimuleaza sistemul imunitar si pastreaza sanatatea parului si a pielii.


De ce sa consumam sucuri de legume?

Constituie cea mai simpla optiune de a include in regimul tau alimentar cat mai multe legume. Sucul de rosii simplu sau in combinatie cu alte legume este o sursa importanta de licopen - un antioxidant care reduce riscul de cancer de prostata sau alte tipuri de cancer, precum si riscul de a face un atac de inima. Unele sucuri de legume contin foarte mult sodiu, asa ca atentie maxima ca sa le alegi pe cele mai sarace in sodiu.


De ce sa consumam germeni?

Pentru ca acestia sunt foarte bogati in vitamina E, B1, B2, B3, folati, magneziu, fosfor, potasiu, fier si zinc. Iar daca le mai punem la socoteala si continutul ridicat de fibre, proteine si unele grasimi sanatoase este imposibil sa ii excludem din alimentatia noastra.

George Pruteanu - din partea colegilor



Cunoscutul lingvist şi om de televiziune, George Pruteanu, s-a stins din viaţă în urma unui infarct miocardic, la vârsta de 61 de ani.

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică