joi, 5 februarie 2009

Renunţă la prejudecăţi şi stereotipuri



"Harta pe care fiecare persoană şi-o face despre lume este unică, asemenea amprentelor. Nu există doi oameni la fel. Nu exista doi oameni care sa inteleagă aceeaşi propoziţie în acelaşi mod... aşa că, atunci când lucrezi cu oameni, ideea e să nu incerci să-i incadrezi in conceptul tău despre ce ar trebui ei sa fie" -Milton Erickson

Stereotipurile şi prejudecăţile sunt metode de categorisire a lumii din jurul nostru.

Conform definiţiei din Dicţionarul Cambridge, stereotipurile sunt „o idee fixă pe care oamenii o au despre cum este cineva sau ceva, în special despre ceva greşit”. Conform aceluiaşi dicţionar, prejudecăţile sunt „o opinie sau sentiment nedrept şi nerezonabil, format fără îndeajuns de multă gândire sau cunoaştere”. Cu alte cuvinte, stereotipurile sunt idei preconcepute, clişee în timp ce prejudecăţile sunt sentimente iraţionale de frică şi neplăcere. Pot fi înţelese ca nişte filtre de protecţie împotriva afluxului de informaţii care ne permit să judecăm oamenii fără a-i cunoaşte personal sau cunoscându-i numai superficial: ele ne limitează opinia despre realitate.

Unul dintre lucrurile cele mai supărătoare în cazul stereotipurilor şi prejudecăţilor este că în mod obişnuit sunt create de cei puternici şi aplicate celor slabi, care nu pot controla modul în care sunt percepuţi de ceilalţi şi nu pot schimba aceste percepţii. În general, se spune că stereotipurile sunt adevărate. Orice aspect adevărat al stereotipurilor este găsit, acesta justifică şi consolidează stereotipurile.

Paul Washer

"Predicile mele despre Dragoste nu prea ajung pe youtube"
Paul Washer
Mulţi creştini, pe care ii cunosc şi eu il consideră pe Paul Washer, crud,dur, brutal, lipsit de iubire şi mulţi dintre ei chiar au inceput să-l urască in Sua. Dar cine îl cunoaşte cu adevărat este îndrăgostit de caracterul lui predat Domnului Isus. De fapt il iubesti pe Domnul lui care lucrează in inima lui. E minunat să ştii că il lasi pe Dumnezeu la lucru in viaţa ta şi prin inima ta.

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică