sâmbătă, 20 decembrie 2008

Abuzul verbal


Abuz Verbal – Caracteristici

Abuzul verbal este o boala foarte raspandita care ataca fiecare fiinta umana intr-un moment al vietii; pe unii mai mult decat pe altii. Poate fi o forma foarte devastatoare de abuz cand aceste atacuri se experimenteaza mai des. Abuzul verbal nu poate fi vazut ca lovituta fizica, insa produce pagube emotionale si mintale. Caracteristicile de identificare a abuzului verbal sunt urmatoarele, desi nu se limiteaza la acestea:

- A considera intotdeauna opiniile altora irelevante si gresite.
- A nu tine cont de sentimentele celuilalt.
- A folosi in gluma cuvinte abuzive.
- A refuza sa-i asculti pe ceilalti.
- A folosi acuzatii si critica pentru a-i manipula si controla pe ceilalti.
- A fi critic si judecator cu altii.
- Minimalizarea preocuparilor altora.
- Distrugerea consecventa a increderii in sine a omului.
- Amenintari de lovire fizica.
- Anularea voita a intalnirilor sau a intelegerilor.
- A avea pretentii mari sau imposibile de la ceilalti.
- Negarea comiterii abuzului.
- A-i speria pe oameni prin izbucniri de furie.

Abuzul Verbal – Evitarea depresiei

Uneori oamenii folosesc cu asprime cuvintele, fara sa realizeze cat de dureros suna ele. Un atac zilnic de cuvinte jignitoare duce la depresie, care este foarte obisnuita in situatiile abuzive. Evitarea depresiei poate fi realizata cand urmati pasii pentru alungarea ei. Pasivitatea in astfel de situatie naste depresie. Aici sunt cativa pasi pe care oamenii ii pot urma pentru a contracara efectele depresiei aparute din cauza abuzului verbal.

- Intelege ca nu esti tu de vina pentru abuz.
- Abuzul nu este justificat niciodata.
- Discuta comportamentul inadmisibil cu cel care te abuzeaza.
- Fa-l sa inteleaga cat de mult te ranesc cuvintele aspre.
- Discuta obiceiurile pe care ambele parti le pot schimba pentru a imbunatati relatia.
- Cauta consiliere: indiferent daca veti merge impreuna, separat sau singur.
- Inconjoara-te cu prieteni, un grup din biserica sau familia care sa te sustina.
- Daca abuzul verbal devine fizic, siguranta personala este imperativa.
- Paraseste situatia periculoasa si lasa un timp sa se calmeze.
- Persoana care se confrunta cu depresie datorita abuzului verbal trebuie sa inceteze sa se se invinovateasca pentru aceste probleme.

Atunci cand esti abuzat verbal, nu uita:

- Sa fii calm.
- Nu te agita.
- Sa-l lasi pe cel care te abuzeaza sa-si dea drumul. Isi va pierde energia si poate va intelege ca cealalta persoana refuza sa devina victima a abuzului lui/ei.
- Sa nu-l rasplatesti pe cel care te abuzeaza, reactionand la actiunile/vorbele lui cu raspunsuri aspre. Daca te agiti, il vei ajuta pe abuzator sa stie ca cuvintele lui au avut putere de a afecta sentimentele tale.

Abuzul Verbal – Un exemplu personal

Am avut de-a face cu abuz emotional si verbal din partea sotului meu, care a fost o persoana foarte dificila. Dumnezeu m-a ajutat sa trec prin acestea aducandu-mi versete din Biblie in minte. Atat de mult m-a ajutat acest lucru!

“Intariti-va si imbarbatati-va! Nu va temeti si nu va inspaimantati de ei, caci Domnul, Dumnezeul tau, va merge El Insusi cu tine, nu te va parasi si nu te va lasa” (Deuteronom 31:6).

“Caci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frica, ci de putere, de dragoste si de chibzuinta” (2 Timotei 1:7)

“Pot totul in Cristos, care ma intareste” (Filipeni 4:13).
Exemplul lui Isus m-a ajutat cel mai mult. El a suferit mult mai mult decat mine. El a fost judecat, acuzat de infractiuni pe care nu le-a facut si in cele din urma omorat in cel mai umilitor si dureros mod. Daca Isus a dispretuit rusinea pe cruce, atunci pot dispretui si eu rusinea aplicata mie de sotul meu. Pe langa aceasta, continuu sa-l tratez cu respect.

Dumnezeu ma iubeste pe mine; te iubeste si pe tine. Il cunosti pe El? El te poate ajuta sa treci prin toate incercarile.

Prin curtoazia lui Cosmin Pascu

UITĂ ŞI IARTĂ




Nu zice: „Ii voi întoarce eu răul!" Nădăjduieşte în Domnul, şi El te va ajuta.
Proverbe 20.22

Nu te grăbi. Lasă să treacă mânia ta. Nu zice şi nu face nimic pentru a te răzbuna (Rom. 12.17). Sigur că vei lucra fără chibzuinţă, luând băţul pentru a te răzbuna; şi vei fi departe de a arăta astfel Duhul Domnului Isus. Dovedeşti mai multă nobleţe dacă ierţi şi treci cu vederea purtarea rea a aceluia care ţi-a arătat-o. Dacă laşi să curgă ca un venin în tine amintirea unui rău pricinuit, gândindu-te sa-l întorci, înseamnă să păstrezi în inima ta o rană deschisă, care atrage altele. Mai degrabă uită şi iartă.
Dacă vei găsi cu cale că trebuie să faci ceva, căci altfel vei fi în pierdere, atunci urmează sfatul care-ţi este dat aici: „Nădăjduieşte în Domnul şi El te va ajuta!" Acest sfat nu te va costa nici un bănuţ, şi totuşi înaintea Lui are mare valoare. Rămâi liniştit! Aşteaptă-L pe Domnul şi spune-i păsul tău! Deschide înaintea Domnului scrisoarea lui Rabşache (2 Împ. 19); numai aceasta va fi pentru inima ta tulburată, o uşurare. Nu ai făgăduinţa: „El te va ajuta"? El va găsi mijlocul să o împlinească. Cum? Nici tu, nici eu nu putem şti, dar El o va face, fii sigur. Şi dacă Domnul te va ajuta, aceasta-ţi va da mai multă bucurie, ca urâtele certuri în care te-ai putea încurca, acoperindu-te cu ruşine prin cearta cu vrăjmaşul tău. Încetează de a fi întărâtat si razbunator, încredinţează-ţi soarta în mâinile Judecătorului tuturor.

"Mi-a salvat viata"


Stim cu totii ca cei mai buni prieteni ai omului sunt cainii. Ei ne inteleg, ne asculta si ne sunt loiali, iar unii dau dovada de adevarate acte de eroism atunci cand simt ca ne paste un pericol.
Asa s-a intamplat in cazul unei familii din Oklahoma, Statele Unite ale Americii. "Este un adevarat erou", spune mama celei care, daca nu era catelul, ar fi fost omorata de un hot care a patruns in casa lor, transmite CNN. "Mi-a salvat viata". Ea si fiica ei stateau pe canapea cand, deodata, un hot a intrat in casa. "A venit si si-a indreptat pistolul asupra mea, mi-a spus sa ma asez la podea", povesteste fiica femeii. Cainele familiei, simtind pericolul, a sarit pentru a-si apara stapana. "Eram atat de speriata, nu stiam ce sa fac", a mai povestit tanara. Vazand cainele, barbatul s-a simtit amenintat si a inceput sa-l impuste. "L-a vazut si l-a impuscat de doua ori, si pentru ca ma apara in continuare, l-a mai impuscat o data", mai povesteste tanara. Eroul patruped inca mai are cele trei rani provocate de gloante dar, prin minune, se afla in afara oricarui pericol. Stapanii sunt fericiti ca eroul lor a supravietuit. "Veterinarul a spus ca daca impuscaturile erau si mai aproape de cap, el n-ar mai fi fost cu noi. Dar traieste si ii suntem cu totii recunoscatori".



Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică