miercuri, 1 iulie 2009

Maturitate spirituala- Duhul Sfant si nasterea din nou

Spaţiere de la stânga la dreapta

"Si cand va veni El, (Duhul Sfant) va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata" (Ioan 16:8).

Duhul Sfant pregateste inimile oamenilor sa creada in Domnul Isus Christos ca Salvator. Lucrarea crucii a fost terminata de Domnul Isus la Calvar, dar Duhul Sfant este cel care o aplica la inima pacatosului. Crucea ne da pozitia, Duhul Sfant ne da experienta rastignirii. Crucea aduce faptul implinit al salvarii. Duhul Sfant aduce demonstratia acestui fapt. Lucrarea crucii aduce o pozitie in care fiecare pacatos poate intra ca sa fie mantuit. Lucrarea Duhului sfant arata pacatosilor ce inseamna crucea de la Calvar si-i indeamna s-o primeasca in vederea mantuirii. Duhul Sfant nu actioneaza niciodata independent de cruce, pentru ca fara cruce El nu are teren de lucru.
La fel crucea, desi este efectiva inaintea lui Dumnezeu, fara Duhul Sfant nu produce nici un efect asupra omului pacatos. Vedem ca Biblia caracterizeaza nasterea din nou ca fiind lucrarea Duhului Sfant: " si ce este nascut din Duh ( Duhul Sfant) este duh ( duhul omului). Ioan 3:6

Domnul Isus explica mai departe in versetul 8, ca nascut din nou este " oricine este nascut din Duhul". Duhul Sfant ( nu pastoru, nu invatatoru, nu Uniunea,nu Cultul, nu omul) aduce viata lui Dumnezeu la duhul omului:" traim prin Duhul" Galateni 5:25
Nasterea din nou nu poate fi produsa de sufletul omului, desi pare ca in unele cazuri senzatiile sufletesti mimeaza semnele nasterii din nou, dar acestea nu dureazam pentru ca nu este o nastere din nou veritabila( autentica). Regenerarea vine numai la cei ce cred din inima:
"Caci prin credinta din inima se capata neprihanirea, si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire".Romani 10:10.
Pe langa lucrarea de convingere, Duhul Sfant executa o lucrare mai adanca, locuirea in credincios. Cat de regretabil este ca uitam versetele din Ezechiel 36:26-27. Notati ca imediat dupa "Voi pune in voi un duh nou" ..urmeaza " Voi pune Duhul Meu in voi..."
Primul lucru semnifica pe credinciosul care primeste un duh nou, prin viata lui Dumnezeu care trezeste duhul lui mort( aflat in coma). Al doilea se refera la duhul nou ( reinnoit). Credinciosii la nasterea din nou, obtin nu numai un duh nou, ci si Duhul Sfant, locuind in ei.
"Sa nu intristati pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii" Efeseni 4:30
Este trist ca multi crestini nu inteleg innoirea duhului lor si faptul ca Duhul Sfant locuieste in ei. Noi avem persoana Duhului Sfant locuind in noi inca din momentul salvarii. El nu face doar o vizita atunci cand suntem mantuiti.

Folosirea cuvantului "intristati" si nu" maniati" arata dragostea Duhului Sfant. Cuvantul spune ca El se"intristeaza" nu ca se"indeparteaza" pentru ca"ramane cu voi, si va fi in voi". ( Ioan 14:17). Desii toti credinciosii nascuti din nou au pe Duhul Sfant locuind in ei, totusi manifestarea Duhului Sfant nu este la fel in toti. La unii poate fi intristat, la altii bucuros.
Trebuie sa intelegem relatia dintre Duhul Sfant si innoirea duhului omenesc la nasterea din nou. Daca nu este pregatit un duh nou pentru El, Duhul Sfant nu poate gasi un loc sa locuiasca in om. Porumbelul lui Noe n-a gasit un loc sa puna piciorul in lumea sub judecata, ci numai atunci cand noua creatie (maslinul verde) a fost descoperita. Geneza 8 - "Maturitate spirituala", de Samuel Costiuc.

Lucrarea de regenerare a Duhului Sfant face mai mult decat convingerea de pacat, calauzirea spre pocainta si credinta in Salvator, ea ne da o natura noua!
Cu toate acestea, crestinii adesea nu apreciaza pozitia inalta pe care persoana Duhului Sfant o ocupa in ei si in loc sa asculte de EL, urmeaza in continuare comenziile propriilor lor minti. Aceste persoane trebuie sa se smereasca in fata luminii de sus, sa invete sa respecte o asa Sfanta Prezenta si sa fie plini de dorinta de a-L lasa sa lucreze in ei si prin ei.
Ei ar trebui sa tremure la gandul ca L-ar putea intrista, amintindu-si ca pozitia lor in Christos o datoreaza chiar faptului ca Duhul Sfant locuieste in ei.
Duhul Sfant este deja in duhul nostru!
Suntem noi gata sa-L lasam sa lucreze?


Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică