miercuri, 21 ianuarie 2015

Erwin Lutzer - Cum sa te retragi din lucrare in mod intelept

Retragerea din slujire poate fi în rușine și păcat sau în integritate.
Tu alegi!

Credit photo by 

Intr-o perioadă în care site-urile și bloggurile se întrec în a prezenta scandaluri cu pastori, can-canuri și "știri creștine"  pescuind like-uri și cerșind ratting cu câte un pastor (fie el teleevanghelist, fie șarlatan,impostor, escroc financiar) care a căzut în imoralitate sexuală, sau compromis financiar ori abuz de putere sau delapidare de fonduri doresc sa va transmit un articol pozitiv despre cum Dumnezeu isi cheama in linia a doua pe cei pe care i-a slefuit,modelat si prelucrat ceva ani prin Cuvantul si Duhul Sau.

O astfel de persoana integra a fost pastorul american Adrian Rogers care cu integritate si o viata evlavioasa si-a incheiat misiunea pe acest pamant in 15 nov/2005. Despre el se poate spune ca intra cu usurinta in categoria "Asa Da!".

Recent am urmarit aici un anunt din 4 ianuarie 2015 al pastorului Erwin Lutzer din Chicago-Biserica Moody si m-am bucurat sa vad ca mai exista slujitori reali ai Scripturii care inteleg si se sincronizeaza cu planul lui Dumnezeu si stiu sa se retraga cu eleganta si cinste.

E urât să fii considerat in comunitate un mic brontozaur care inca mai sfâșie din dinti ca doreste la pupitru, la amvon pentru cateva grame de popularitate si ca inca se mai crede in putere ca are pasiune sa castige suflete pentru Christos. Cateodata astfel de exemplare nu mai au demult nimic de spus, de zis, sau de aratat altora din Scriptura. Mai mare influenta ar avea daca s-ar ocupa de suflete prin consiliere, sau rugaciune si post, vizite pastorale, consolidarea si incurajarea unui viitor pastor.

In dese randuri sunt intrebat de unde imi alimentez eu sufletul, de unde ma conectez si care este puțul-din care mă adăp spiritual. Binenteles ca suprematia o detine Christos si Cuvantul Sau.

Insa tendinta mea este sa fie una defensiva având in vedere ca in marea majoritate a cazurilor- titanii - sau pastorii, predicatorii celebrii de azi sunt lipiti de scandaluri (fie cad intr-o erezie, fie in adulter, fie in datorii imense financiare) si atunci ezit sa dau vreun nume contemporan, pentru ca nu sti ce rezerva ziua de maine.
“ Mai bun este sfarsitul unui lucru, decat inceputul lui.” [Eclesiastul 7:8]
Si prefer sa le dau exemple de puritani, de martiri,de reformatori, de sfinti care au putrezit prin inchisori sau care au fost persecutati pentru credinta, care acum sunt sub 2-3 metri in pamant - si nimeni nu mai are ce sa le reproseze.

Biblic este si responsabilitatea noastra de a nu deveni fani sau simpatizanti ai unui alt muritor ca si noi, de a nu venera si construi piedestale temporare care oricum vor fi distruse de Slava lui Christos (vorba lui Andrei Croitoru) - "sa nu fim legati prin cordon ombilical de nici un om", care oricand ar putea sa dea cu nasul de asfalt si Diavolul sa se foloseasca de slabiciunile sale pentru a incerca sa distruga reputatia, marturia si Numele lui Dumnezeu.

Insa indiferent cat de multi slujitori reuseste Diavolul sa ispiteasca si opreasca de pe calea propovaduirii Evangheliei- Dumnezeu ramane acelasi- neschimbat -Glorios si Sfant.

Cu toate acestea la recomandarile unor oameni nascuti din nou, pastori maturi am citit cu drag si eu cartile anumitor pastori in viata, precum Warren Wiersbe prin seriile lui "Fii Credincios, Fii Matur, si comentariile sale pe VT si NT, sau Adrian Rogers, sau la noi in tara Beniamin Faragau.

Erwin Lutzer- ramane si el in galeria eroilor mei care l-au urmat indeaproape pe Domnul atat in predicare,cat si in umblarea lui practica.Pentru mine cartea "Cine esti tu ca sa judeci" m-a ajutat foarte mult sa imi folosesc discernamantul spiritual si sa pot deosebi un invatator biblic de unul fals si altele.

Am apreciat mereu acei slujitori care s-au asezat sub Scriptura si nu s-au pus ei peste Scriptura; care inalta persoana lui Christos respectand revelatia, necesitatea, claritatea, ineranta, infailibilitatea, inspiratia, iluminarea, canonicitatea,autoritatea, suficienta si finalitatea Scripturii- nemaifiind nevoiti sa propage propriile idei, fantezii,imaginatia lor.

Tu,cum ai dori sa iti sfarsesti alergarea, lucrarea,misiunea,jobul tau?

In rusine sau integritate?


Mai multe resurse traduse in limba romana gasiti aici.

Redau un scurt mesaj al lui Erwin Lutzer catre slujitori :

1. Rugaciunea este mai importanta decat predicarea
Trebuie sa-ti pazesti timpul de rugaciune, chiar mai mult decat timpul de studiu. Daca esti fortat sa alegi dintre cele doua, fa din rugaciune prioritate. Rugaciunea nu este pregatire pentru lucrare, este lucrarea! Daca viata ta de rugaciune este mediocra sau inconsecventa, trebuie sa-ti pui timp deoparte pentru rugaciune.

2. Predicarea este mai importanta decat administrarea
Foarte multi pastori petrec foarte mult timp in managementul bisericii, ramanand cu foarte putin timp pentru studiu si reflectie.Comitetele sunt necesare. Chiar si mai importanta este viziunea si abilitatea de a duce biserica in directia potrivita.Dar lucrarea cu Cuvantul are cel mai mare impact.

3.Familia este mai importanta decat congregatia
Exista , la pastori o puternica inclinatie de a fi preocupati de nevoile adunarii asa de mult ca uneori isi neglijeaza familia. Ispita de a ceda presiunilor externe si de a cauta sa implinesti toate asteptarile celorlati duc la neglijarea copiilor si sotiei. Timpul impreuna cu familia la o inghetata poate fi mai important decat cine stie ce intalnire si discutii financiare ale bisericii. Familia este mai importanta decat cei care-ti platesc salariu, indiferent de domeniul in care lucrezi.

4. Credinciosia este mai importanta decat competitia
Cand te compari cu altii este usor sa devii descurajat. Biruieste duhul de comparatie si bucura-te de succesele altor lucratori. Cand vei fi multumit cu partea ta de lucrare vei gasi implinire si satisfactie

5. Dragostea este mai importanta decat abilitatea
Clar, nu poti lucra fara darurile care te califica pentru slujire. Trebuie sa cunosti Cuvantul si sa fii capabil sa-l comunici. Si trebuie sa ai indemanari de lider si talent in a lucra cu oamenii.Dar apostolul Pavel ne atentioneaza ca toate darurile si indemanarile si abilitatile nu sunt nimic, daca sunt lipsite de dragoste. Chiar si cea mai buna invatatura biblica nu schimba vieti daca nu este filtrata printr-o personalitate umpluta de dragoste.

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică