joi, 22 noiembrie 2007

Empatia 1















Aleg sa scriu despre empatie pentru ca prea mult am auzit de simpatie. Este randul adevaratei simtiri a dragostei intre semeni sa isi faca aparitia. Cineva amuza pe cineva si este considerat un tip "Simpatic" insa ce inseamna sa fii cu adevarat empatic. Vom descoperi astea impreuna.
Empatia - o nevoie - "slujirea aproapelui nostru"

E Minunat sa fii om. De asemenea, este greu si dureros. Este limpede pentru noi toti ca avem nevoie de ajutor cand trecem prin necazuri. De aceea, ne dam seama ca uneori trebuie sa fim prin preajma altora si sa ii ajutam. Prin ingrijiri atente si intalniri regulate putem fi alaturi de persoana in nevoie, ajutand la eliberarea si dezvoltarea ei si binecuvanandu-ne unii pe altii.

"Scapa-ne ca pierim"- au strigat ucenicii catre ISUS atunci cand viata le era intr-un mare pericol si n-au vazut nici o posibilitate de a se descurca singuri ( matei 8:25). Acelasi strigat dupa ajutor vine astazi din partea multor oameni din intreaga lume. In societatea noastra moderna, presiunea asupra vietii tinde, mai degraba sa creasca decat sa se micsoreze. Singuratatea, diferite lupte si ingrijorarile vietii duc la cresterea nevoii de ajutor si sprijin.
Astazi multi oameni simt o mare nevoie de-a gasi pe cineva care sa-i asculte. Nu-i nimik nou. Pe vremea lui, Iov a strigat la fel : " Oh, de as gasi pe cineva sa ma asculte!" ( Iov 31:35a). A intalni si intelege omul ca individ, a discuta cu el si a-l asculta este una dintre cele mai mari provocari si sarcini ale bisericii de azi.
Cheia -este dragostea -lui Dumnezeu, grija si harul iertator exprimate in Christos ISUS " DUMNEZEU, in adevar, n-a trimis pe FIUL Sau in lume ca sa judece lumea, ci a lumea sa fie mantuita prin EL".( ioan 3:17). Aceste cuvinte spuse lui Nicodim sunt la fel de actuale si apentru cei ce cauta adevarul in zilele noastre.
Dupa ce Si-a implinit misiunea si a fost gata sa Se REintoarca in slava de unde a venit ( ioan 17:5), ISUS a facut o rugaciune extraordinara de mijlocire pentru ucenicii Sai si I-a cerut Tatalui ca ucenicii Sai sa duca mai departe lucrarea inceputa de El: " Cum M-ai trimis Tu pe Mine in lume, asa i-am trimis si Eu pe ei in lume. SI EU Insumi Ma sfintesc pentru ei, ca si ei sa fie sfintiti prin adevar" ( ioan 17:18-19).

"Cum v-am iubit Eu, asa sa va iubiti si voi unii pe altii" le-a spus ISUS ucenicilor intr-o alta imprejurare. (ioan 13:34). Marea noastra insarcinare, ca ucenici ai lui ISUS, este sa iubim oamenii asa cum i-a iubit EL. Pentru a fi vrednica de crezare aceasta dragoste trebuie exprimata in fapte.

CONSILIEREA - ce este ea?
" indruma cu toata intelepciunea"
Consilierea- nu este ceva usor de definit si delimitat, ceva care sa aiba loc intotdeauna in interiorul unui cadru strict. Uneori consilierea are loc fara ca cel ce consilieaza sa fie constient de ea. O conversatie atenta poate aduce vindecare celeilalte persoane, fara ca eu sa fiu constient de acest lucru. Cateodata poate afli mai tarziu de ajutorul dat cuiva si asta te incurajeaza.


Fiecare crestin este un potential consilier. Fiecare intalnire cu un om poate deveni un moment de consiliere. EA este in primul rand si in principal- o expresie a grijii fata de om. Consilierea implica ingrijire spirituala si sufleteasca, invatatura si indrumare. Scopul consilierii crestine nu este acela de a da toate raspunsurile ci de a restabili speranta si credinta in Dumnezeu!! a celui ce cauta ajutor, precum si restabilirea sa si a capacitatii sale de viata. Sarcina principala a consilierii este de a-l ajuta pe individ sa-si identifice propriile resurse si resursele din Dumnezeu si sa vada el insusi solutiile la problemele cu care se confrunta.

Este vorba de a-l ajuta pe om sa se refaca si sa ajunga la o relatie corecta cu Dumnezeu, cu sine insusi si cu ceilalti. Dumnezeu ISI asuma Aceasta responsabilitate uriasa, dar noi am primit sarcina de a fi lucratori impreuna cu EL. Pavel descrie aceasta echipa interesanta in 1 corinteni 3:6,9: " Eu am sadit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a facut sa creasca...caci noi suntem impreuna lucratori cu Dumnezeu. voi sunteti ogorul lui Dumnezeu, cladirea lui Dumnezeu".


In relatia de consiliere, un om permite altcuiva, pentru o vreme, sa intre in viata sa intr-un mod aparte. Consilierul devine astfel un insotitor. Persoana are posibilitatea acum de a-L intalni pe Dumnezeu, de -a se intelege pe sine si de-a se raporta mai bine la ceilalti oameni.

Unul dintre scopurile centrale ale consilierii este clar descris in Coloseni 1:28: " PE EL il propovaduim noi si invatam pe orice om in toata intelepciunea, ca sa infatisam pe orice om desavarsit in Christos'. Aceasta trebuie sa fie si tinta noastra.

In diferitele situatii pot sa existe diverse scopuri partiale. De exemplu, aceasta ar putea fi sa ajute :

* sa inteleaga si sa cunoasca cauzele care se afla in spatele problemei cu care se confrunta;

* sa sprijine si sa incurajeze propriile resurse;

* sa-si schimbe criteriile de evaluare, atitudinile, normele si comportamentul;

* sa-si identifice sentimentele si sa acorde spatiul corespunzator pentru exprimarea lor;

* sa cantareasca diferite alternative si sa ia decizii;

* sa-si dea seama de pacat! sa-l marturiseasca si sa experimenteze iertarea;

* sa primeasca ajutor pentru a face fata diferitelor situatii in viata;

* sa creasca si sa se maturizeze ca ucenic;

* sa faca fatza crizelor si conflictelor.



OUR GOD IS AWESOME ...

pursuing Intimacy with my King 1





Balea Lac
camp 2007











La un seminar national pentru tinerii lucratori crestini s-a facut un sondaj pornind de la intrebarea: DE CE LUCRU VA VETI SIMTI cel mai rusinati cand veti ajunge in ceruri si veti dori sa fie schimbat ? " Raspunsul coplesitor a fost: "Viata devotionala personala"


Jerry Vines,pastor al First Baptist Church din Jacksonville, Florida- a spus despre viata devotionala personala: " CEL mai important moment al zilei este dimineata devreme- timpul meu de devotiune. Il las pe Dumnezeu sa imi vorbeasca din Biblie si eu ii vorbesc prin rugaciune. Acest lucru ma mentine revigorat si aproape de Domnul. Sunt cele mai dulci si pretioase momente din viata mea."
Charles Stanley, pastor Atlanta, afirma: " Cea mai importanta activitate din viata oricarui crestin este timpul de devotiune personala- citirea, meditarea la Cuvantul lui Dumnezeu si rugaciunea. Viata ta devotionala determina eficienta a tot ce esti si ce faci". Tot el a spus" Cel mai important lucru din viata mea este relatia intima, personala cu ISUS Christos. Timpul devotional personal este timpul cand ma concentrez asupra lui Dumnezeu si acest timp hraneste relatia mea cu Domnul".

" Timpul meu de partasie cu Dumnezeu ma pregateste pentru ceea ce VREA DUMNEEU sa faca in viata mea in timpul zilei"- Timpul de partasie cu Dumnezeu nu are drept scop o gandire devotionala ci o relatie mai profunda cu TATAL CERESC" Henry Blackaby - autor al cartii Experiencing GOD.
Acesta este barometrul vietii de crestin. Relatia ta personala cu Dumnezeu.
Viata devotionala personala este mai mult decat un concept frumos. Indiferent CINE AI FI- crestin nou convertit, "cu vechime" pastor sau lider de tineret, laic,- ai prea putine sanse sa traiesti o viata de biruinta daca nu iti rezervi un timp regulat in care sa cultivi o relatie semnificativa cu Dumnezeu prin viata ta devotionala. Scopul Vietii devotionale este sa-L cunosti pe TATAL tau ceresc, sa te bucuria, intelepciunea, puterea, iertarea, calauzirea Lui si altele. Aceasta practica te va ajuta sa ii mereu constient de prezenta lui Dumnezeu.

Jerry Bridges, membru al organizatiei " NAVIGATORII"- spune " cea mai mare greseala pe care o facem in viata de credinta este ca Ii furam lui Dumnezeu timpul pe care ar vrea sa il petreaca cu noi". am descoperit ca am nevoie in fiecare zi de timp in care sa ma hranesc din Cuvantul lui Dumnezeu cu pasaje biblice pe care sa nu le folosesc in pasaje biblice sau in lectii. Aceasta imi permite sa aud ce-mi spune Dumnezeu despre mine. NU este un timp in care sa ma gandesc la ce cred ca au altii nevoie sa auda, ci este timpul in care ascult cum Duhul imi spune mie ce am eu nevoie sa aud. este un timp de partasie intima cu Dumnezeu, un timp dedicat inchinarii si adorarii lui Dumnezeu".

DRAGOSTEA POATE FI CULTIVATA ADECVAT DOAR CAND PETRECI TIMP SINGUR CU CEL PE CARE- L IUBESTI .
( Hudson Taylor) si el a respectat acest principiu pana la sfarsit.


Charles Spurgeon - scriind despre viata devotionala personala afirma: " AR trebui sa ne facem o regula din a nu privi niciodata fatza vreunui om inainte sa fi privit mai intai fatza lui Dumnezeu. Cine se grabeste sa sara din pat si sa-si vada de treburi fara sa petreaca mai intai un timp cu Dumnezeu este la fel de nebun ca omul care pleaca fara sa se spele sau sa se imbrace si la fel de lipsit de intelepciune ca omul care se avanta in lupta fara arme sau armura".
Joseph Caroll - scrie despre viata devotionala a lui A. W. Tozer: " Am Avut privilegiul sa-i ascult pe majoritatea barbatilor care azi sunt considerati cei mai mari predicatori din lume. Unul din acestia,care acum este la DOMNUL:), este A.W.Tozer. El a slujit multi ani in orasul Chicago. A fost diferit de altii pentru ca a vorbit cu o vigoare,pasiune si o putere de patrundere extrem de rare".

Cand un cunoscut de-al meu care fusese chemat in lucrare la Chicago a ajuns in oras, A.W.Tozer l-a sunat si i-a spus" Orasul acesta este o vizuina a Diavolului. Este un loc in care este extrem de greu sa vestesti Cuvantul lui Dumnezeu si vei intampina multa opozitie din partea dusmanului. Daca vei dori vreodata sa te rogi impreuna cu mine, ma gasesti pe malul lacului in fiecare dimineata la ora cinci si jumatate. Vino pe malul lacului si ne vom putea ruga impreuna".

Nedorind sa-l deranjeze pe marele barbat- in momentele in care acesta cauta fata lui Dumnezeu, cunostinta mea nu i-a acceptat imediat oferta. "Dar intr-o buna zi s-a simtit atat de tulburat, incat s-a dus pe malul lacului foarte devreme, in jurul orei sase, si l-a gasit pe slujitorul lui Dumnezeu prosternat pe nisip, inchinandu-se lui Dumnezeu." Nu mai e nevoie sa iti spun ca nu l-a deranjat.

A.W.Tozer- I se inchina lui Dumnezeu ZILNIC!. A fost unul dintre putinii care au predicat si invatat cu perseverenta despre necesitatea unei vieti devotionale personale, transmitand fara urma de echivoc ideea ca INCHINAREA PERSONALA ESTE GIUVAIERUL care lipseste intre crestini!.

John Maxwell- afirma despre viata lui devotionala personala: "As putea spune ca 90% din cresterea mea ca lider spiritual este rodul timpului meu de partasie cu Dumnezeu. In acele momente Dumnezeu imi da har ! ma mangaie, imi da idei, intelepciune si imi descopera Voia SA. Mai mult decat atat, timpul de rugaciune este timpul in care pot sa Il cunosc pe Dumnezeu mai bine si sa ma bucur de partasie intima cu TATAL".
Dupa un serviciu religios la care am predicat in Hagerstown, Maryland, am ascultat impreuna cu sotia mea un program de interviuri, la un post de radio crestin afiliat retelei radiofonice Moody. Era intervievat fiul unuia dintre cei mai de vaza predicatori din America.
Tatal lui predicase an de an, in cele mai mari biserici din tara noastra. Tragic insa, acest predicator talentat si vestit a ales o viata de pacat in ascuns de tainuit, care i-a provocat pana la urma declinul si moartea.

In cadrul acestui interviu- fiul predicatorului a fost intrebat: " Ai putea spune cand a inceput declinul spiritual al tatalui tau"? - Raspunsul lui a fost : "Tata a inceput sa decada din punct .d.v.d:) spiritual cand a incetat sa mai citeasca BIBLIA! in mod devotional" . ascultand acest mesaj radiofuzat si auzind despre esecul tragic al acestui om al lui Dumnezeu, nu am mai putut scapa de acest gand:

" OARE CATI CRESTINI NICI MACAR NU AU INCEPUT SA CITEASCA BIBLIA IN MOD DEVOTIONAL"?

Cand oamenii nu au o viata devotionala personala cu ISUS consecventa, ei incep sa se autodistruga. Exista o singura cale prin care oricare din noi poate creste si poate fi sustinut in umblarea cu Domnul, si aceasta este partasia intima zilnica cu Domnul nostru ISUS, Cuvantul sau si rugaciunea...apoi in comunitatea crestina in care locuiesti.
Domnul sa ne ajute pe toti ..sa ii vedem Fatza lui prima data...apoi pe oameni!.
In HiS service,
alex

sursa : "Viata devotionala personala- o experienta care iti poate schimba viata"
ed. Cartea Crestina



Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică