miercuri, 20 mai 2009

Tendinte sinucigase la elevi - Cauze si solutii


Rapusa de stress la 13 ani...

Am ajuns acasa dupa ce am vizitat liceul Baptist Betania din Sibiu si am urmarit stirile groazei de la ora 17 si am fost cutremurat de aceasta veste, o fata de 13 ani a fost rapusa de stress si s-a sinucis.

"Fiica in varsta de 13 ani a lui Constantin Cretan, fostul "locotenent" al lui Miron Cozma, a decedat, in cursul noptii de marti spre miercuri, dupa ce a incercat sa-si puna capat zilelor, fiind suparata ca a luat nota sapte la una din tezele cu subiect unic, informeaza NewsIn.

Fata era eleva in clasa a VII-a si a luat nota 7 la una dintre tezele cu subiect unic. De suparare, a inghitit aproximativ 150 de pastile utilizate in tratarea diabetului. A fost gasita de parintii sai la mai bine de o ora de cand luase pastilele. Imediat a fost transportata la Spitalul Orasenesc din Rovinari, dar, in scurt timp, starea fetei s-a inrautatit si a fost adusa la Spitalul Judetean Targu-Jiu."


Constantin Cretan, tatal minorei, a declarat ca fiica sa era foarte emotiva si probabil a fost foarte afectata de nota pe care a obtinut-o. "Fata mea invata foarte bine, a avut rezultate bune la invatatura si e destul de emotiva". sursa 9am

Imi amintesc de una din predicile lui Paul Washer in care comunica adevarurile lui Dumnezeu. Mesajul sau era despre "Ambitie sfanta", sunt oameni condusi de ambitie carnala, condusi de intentii si motivatii gresite, firesti, distrugatoare si oameni calauziti cu intelepciune de sus, care isi doresc implinirea Scopurilor lui Dumnezeu in viata lor. O ambitie gresita ,amintea Paul Washer era urmatoarea, de ce isi doresc in calitate de parinti ca cei mici ai lor sa obtina rezultate si note bune la scoala, pentru ca acestia sa ajunga la un liceu bun, de ce isi doresc un liceu bun? , pentru a intra intr-o facultate cu reputatie, de ce isi doresc o facultate cu renume? , pentru a obtine un loc de munca bine platit si a castiga cat mai multi bani. Presiunea care o puneau pe copiii era urmatoarea : Note mari = bani multi. O ambitie cat se poate de falsa si gresita.

Astfel Vasilica Cretan a gasit solutia in a se pedepsi pentru ca a inselat asteptarile parintilor ei.
Asteptarile mari din partea societatii, educatiei, parintilor sunt una din principalele motive care tin de cresterea numarului de sinucideri in randul elevilor. Asteptarile devin o obligatie in a-si indeplini dorintele fata de parintii lor. Ca urmare , copilul traieste sub presiune constanta.

Slabiti din punct de vedere emotional, fara o cultura de apreciere elevii se simt nesiguri si isi pierd echilibrul mental pentru a trece peste probleme. Astfel elevul traieste intr-o constanta teama de esec, iar aceasta groaza creste odata cu asteptarile nerealiste ale parintilor.
Treptat, in cazul in care copilul vede ca eforturile sale nu sunt incununate de succes ( de note mari) plus asteptarile parintilor
aleg ca ultima consecinta moartea, cu scopul de a dori sa scape de probleme "grave de viata" in ochii lor.

Consider de mare importanta pentru parinti, frati, prieteni sa fie in preajma acestor copii emotivi, sa ii sustina emotional, sa ofere sprijin si grija si sa le inteleaga luptele lor. Problema ar putea fi evitata prin efortul comun atat al parintilor cat si al profesorilor. Suntem chemati sa intelegem nevoile si interesele lor inca din frageda varsta.

Atunci cand manifestam practic o atitudine de admiratie, de iubire, de dragoste neconditionata si de acceptare, de dorinta de a adauga valoare elevului sau copilului nostru, acesta se va simti in siguranta si elevul va sti ca nu va fi invinuit pentru note slabe si sarace din punct de vedere al performantelor academice. Spun asta din perspectiva unui premiant, insa asta nu reprezinta nici o relevanta, deoarece cea mai mare bucurie pe care o poti avea din partea unui copil este ca isi formeaza un caracter nobil, curat, si apoi acumularea de informatii, cunostinte urmeaza pe plan secund.

Atitudinea de ignoranta sau de indiferenta la nevoile lor va construi tot mai mult tendinta lor spre sinucidere. Responsabilitatea fiecarui parinte este sa ii acorde copilului sau iubirea lui Christos, admiratia si aprecierea pe care el o cauta. Este gresita comparatia cu alti copii din clasa lui pentru a nu ii declansa complexe de inferioritate. Cat despre profesori ei sunt chemati sa fie impartiali, si sa aprecieze la justa valoare pe fiecare copil, sa detina o atitudine de egalitate fata de fiecare elev in parte, sa ofere sanse egale pentru toti elevii indiferent de statutul social sau trecutul lor. Tot timpul mi-am imaginat ca cei mai rebeli si mai naravasi copiii dintr-o clasa pot fi si genii si nu trebuiesc neaparat pedepsiti sau disciplinati prin teroare.

Perspectiva lui Dumnezeu, gandul Sau, inima Sa exprima dragoste, dorinta de a investi in vietile tuturor copiiilor, dorinta Lui de a lucra in inimile elevilor si a tuturor oamenilor. El doreste sa adauge valoare creatiei Sale. Am fost creati cu un scop divin suprem, acela de a TRAI , nu de a ne sinucide, si a trai pentru Slava Sa, pentru Scopul Sau, pentru Imparatia Sa, avand motivatii curate, spalate si innoite de Sangele Sau, de a ne folosi de ambitii sfinte si nobile in lucrarile noastre. EL cu siguranta doreste sa invatam, sa studiem, sa avem performante...dar niciodata nu va ingadui ca cineva sa fie ales in slujire pe baza talentelor, abilitatilor, competentelor, inteligentei ..daca aceea persoana nu i-a permis lui Isus Christos sa isi puna caracterul Lui in el.

De multe ori in biserici pastorii aleg oamenii la slujire, la lauda si inchinare, la instrumente pe baza performantelor, abilitatilor, talentelor si nu sunt alesi cei pe baza chemarii lui Dumnezeu si a caracterului sfant. Practic azi nu ne mai intereseaza ce viata duce acel "inchinator", ce urmareste acasa, cum se comporta in familia lui, cum isi trateaza fratii si suroriile la biserica, care este marturia lui in societate...ce ne doare este daca "stie sa cante si sa bata bine la toba, orga, chitara".
Ei bine, prin perspectiva lui Dumnezeu asa ceva nu este suficient.

Las aici o incurajare tuturor celor care sunt doborati de presiunea si asteptarile parintilor sau ale profesorilor in examenele vietii.:
Dumnezeu va iubeste si prin El puteti trece peste orice si prin orice
- indiferent ca se numeste, incercare, necaz, durere, suferinta, boala, depresie, teza unica nationala,complexe de inferioritate, anxietate, stress, agitatie, zbucium launtric, dezamagire, criza.

Cand stii ca esti iubit de Dumnezeu poti trece prin orice problema sau criza.
Alaturi de El , vei fi invatat sa te lasi calauzit si El te va invata sa accepti Decizia Lui.
Si cand Domnul alege ceva bun pentru tine.El nu va gresi niciodata.
Sa ne incredem deplin cu totii in El.

Sincere condoleante fam. Cretan
Domnul sa mangaie inimile acestei familii prin Cuvantul Sau.


Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică