joi, 30 octombrie 2008

Scrisoare catre fii mei Gabriel si Nathan Pearl,



Nu pot sa-mi imaginez ce fel de lume va aduce ziua de maine, dar daca nu va fi Imparatia de o mie de ani, acea lume va fi si mai ostila familiei. Daca Domnul va mai zabovi suficient de mult, astfel incat voi sa va casatoriti si sa cresteti copii, taticul vostru are cateva cuvinte de sfatuire.In primul rand, trebuie sa stiti ca femeia cu care va veti casatori va fi mama pe viata a copiilor vostri. Tot ceea ce este ea intr-un cumul de experiente din trecut va prezent in ea si in calitatea ei de mama a copiilor vostrii. Nu exista o decizie mai importanta, care sa aiba o influenta asa de mare asupra viitorului copiilor vostri, ca alegerea partenerei voastre de viata. Relatia dintre barbat si sotia lui are o influenta mai mare asupra copiilor decat orice alt factor. Chiar daca un cuplu isi manifesta deosebirile numai in particular, el nu poate sa ascunda defectele din fata copiilor. Retineti ca familia voastra nu va fi mai buna decat relatia pe care o aveti cu sotia voastra – mama copiilor. Aveti grija sa cultivati relatia cu sotia voastra. Satisfaceti-i nevoile. Faceti-o fericita. Starea ei de spirit va fi 50% din exemplul copiilor vostrii. Daca o veti iubi si o veti pretui pe sotia voastra, si copiii o vor iubi si o vor pretui. Daca veti fi un servitor pentru ea, exemplul se va traduce in experienta lor.


Cand cautati o sotie si o mama pentru copii vostri, prima insusire a ei trebuie sa fie faptul ca il iubeste pe Domnul si este o discipola a Lui. Ea trebuie sa stie sa se roage. O fata care Il considera pe Cristos un bun ce i se cuvine de la sine va avea aceeasi atitudine si fata de familia ei. Barbatul si sotia lui sunt impreuna mostenitori ai harului vietii(1. Pt. 3:27). Este nevoie de doi injugati in mod egal, pentru a trage caruta familiei in siguranta prin pustiurile ostile acestei vieti

Un al doilea lucru ce trebuie cautat la o posibila sotie este buna dispozitie . E drept ca unii s-ar putea sa ignore complet aceasta insusire, dar eu nu pot sa accentuez indeajuns valoarea si caracterul practic al acestei calitati. O fata care e posaca si nemultumita inainte de casatorie nu se va schimba dintr-o data dupa aceea. Fiecare are incercari si necazuri. Fata fericita, vesela, a invatat sa razbeasca prin ele si sa continue sa se bucure de viata. Nici un barbat nu poate sa faca fericita o femeie posaca. Femeia care nu gaseste bucurie intr-un izvor dinauntrul ei nu o va gasi in greutatile si incercarile casatoriei si ale statutului de mama. Perioada cand se face curte este o gradina in toiul primaverii- totul arata promitator- dar casnicia este o gradina in august, cand incep sa se arate calitatea solului si a semintei solului, deopotriva cu grija impotriva molimei, a taciunelui si a buruienilor. Rodul pantecelui poate fi compromis inainte de germinare. Acordati mare atentie, cu rugaciune alegerii sotiei si a mamei. O fata care usor se simte jignita si plange ca sa va manevreze va fi pentru voi ca un lant de care atarna o greutate dupa ce v-ati casatorit. Buna dispozitie se vede cel mai bine atunci cand lucrurile nu sunt exact cum ii place ei sa fie.


Urmatoarea calitate de cautat este multumirea. Cand o tanara nu este multumita cu familia sau cu imprejurarile din viata ei, o schimbare a mediului si a relatiilor nu o vor face multumitoare. Multumirea nu este o reactie la mediu, ci o expresie a inimii. Evitati fata capricioasa, nemultumitoare, ursuza. Daca ea nu este plina de bucuria vietii inainte de casatorie, cu siguranta ca nu va fi nici dupa. O tanara doamna care era casatorita de mai bine de o luna i-a spus lui Debi : “Niciodata in viata mea nu m-am simtit jignita. Dar de cand m-am casatorit, ma simt mereu cu capsa pusa. Cred ca este din cauza ca acum imi plasa mai mult de acest lucru decat inainte.” Debi i-a spus : “ Nu iti pasa mai mult, ci pur si simplu crezi ca ai mai multe drepturi si, prin urmare, te astepti la mai mult.” Este de retinut ca personalitatea si temperamentul se imbunatatesc dupa casatorie. Cand ingradirile sunt indepartate, libertatea care rezulta dintr-o unire singura iti permite sa iti exprimi adevaratele sentimente.


Baieti, luati aminte la atitudinea fetei fata de tatal ei. N-are importanta cat de josnic este acesta, daca ea e razvratita fata de el, va fi de doua ori mai mult fata de voi. Daca vorbeste nerespectuos cu sau despre tatal ei, va proceda la fel si cu voi.


Urmatoarea calitate de cautat este harnicia creatoare . Nu va casatoriti cu o fata lenesa, delasatoare. Stand in pat, bosumflata, poate sa arate foarte imbatranita, neingrijita, smiorcaita, indolenta. Indiferent ce faceti, evitati fata lenesa. Daca vrea sa aiba pe cineva care sa o serveasca, sa se casatoreasca cu un chelner. Veti avea destula treaba cu educatia copiilor ca sa mai trebuiasca sa va educati si sotia. Nu va casatoriti cu fata care crede ca nu dobandeste cel mai bun lucru din lume atunci cand va dobandeste pe voi. Fata care intra in casatorie gandind ca ar fi putut face o partida mai buna nu va finiciodata multumita, intrebandu-se mereu cum ar fi fost daca...

Ocoliti fata care este indragostita de propriul ei chip. Este mai bine se va casaoriti cu o fata simpla care e multumita sa iubeasca si sa fie iubita, decat cu una care isi va petrece timpul incercand sa isi mentina frumusetea trecatoare. Viata e prea vasta si prea incarcata ca sa o petreceti la cheremul unei femei dezamagite care se uita cu regret in oglinda. Ocoliti ca pe ciuma fata care isi urmareste propria cariera in afara caminului. Sotia trebuie sa fie “ajutorul vostru” . Ultima insusire este dragostea pentru copii. O fata care nu vrea ca viata ei sa fie ingruiata de copii va suferi o rana profunda si va merge pe drumul spre nenorocire. Intr-o zi, cu voia Domnului, si voi veti avea propriii vostri copii.


Spune-mi ce te face sa razi ca sa-ti spun cum gandesti.



Spune-mi ce te face sa razi ca sa-ti spun cum gandesti.
Ce fel de glume iti plac?
Ce fel de oameni te amuza?
Ce comportament adopti cand iesi cu gasca?

Nu stiu daca te-ai intrebat vreodata serios cat la suta din rasul tau din fiecare zi a luat nastere in urma unei glume proaste la adresa cuiva, sau ca raspuns sfidator intr-o altercatie. Ce unealta periculoasa poate deveni in mana atator persoane! Rasul exprima o infinitate de trairi si defineste o infinitate de caractere: mandrie, superficialitate, sfidare, rautate, ura, razbunare, dar si bucurie, dragoste, eliberare, prietenie si inteligenta.
Din pacate, cele din urma sunt mai putine decat cele dintai, si mult mai rare.
Mi-am dat seama doar de curand ca acest mic dar puternic gest ma defineste in raport cu Dumnezeu si in raport cu ceilalti. Cand rad de fratele meu inseamna ca il sfidez pe Dumnezeu, cand sunt descurajata si rad a neputinta ii spun Domnului" nu pot avea incredere in Tine astazi". Si acum ma intreb: Cand rad pentru ca Domnul e cu mine? Cand rad multumitor pentru toate darurile si dragostea cu care ma inconjoara ? Cand? Raspunsul sincer e " aproape niciodata". De aici concluzia mea: mai mult ucid cu rasul meu decat zidesc.

Educatia adevarata schimba o viata in toate dimensiunile ei. Cum te schimba educatia ta cand vine vorba de ras? E una sa nu mai razi cu voce tare ( ci doar in gand, satisfacut ca ceilalti n-au idee despre ce crezi tu), si una e sa iti creezi un obicei din a nu mai rade decat la ce este cu adevarat moral si dupa voia lui Dumnezeu. Greu lucru. Pentru mine recunosc ca ar insemna sa imi schimb stilul de viata. Asta ma duce cu gandul la o alta intrebare : cat suntem dispusi sa sacrificam din firea noastra ca sa nu-i mai permitem celui rau sa faca din acest dar al lui Dumnezeu - rasul- o arma subtila a satanei pentru distrugerea noastra si a celorlalti?
Cu totii purtam in spinare o tolba intzesata cu sageti otravite- firea noastra. De remarcat la aceste sageti este ca, de fiecare data cand lovesc pe cineva, ricoseaza si ne strapunge adanc. Otrava lor ne face insensibili la Cuvantul lui Dumnezeu si la nevoile celor ce pe care i-am ranit.

Ce face rasul din mine?
Ce face rasul din tine?

Revista de atitudine crestina.
O poti comanda aici " REVISTA IMPULS"
nr.9 Septembrie -Octombrie




Pentru ca sunt un om ca oricare alt om, Doamne ajuta-ma pe MINE ( nu am treaba cu altii), sa nu ranesc prin rasul meu pe cei din jurul meu.Transforma-mi rasul intr-o binecuvantare. Al tau fiu "special".


Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică