miercuri, 29 aprilie 2015

Recomandări din blogosferă (2)

In 17 aprilie v-am împărtasit Dilema lui Grigore.Azi am dat peste o dilemă asemănătoare, doar că de data asta autorul ei, pastorul Laurențiu Balcan o numește "dilema cumplită".Mă bucur să constat că mai sunt câteva persoane care iși recunosc indoielile, care iși pun intrebari, care lansează dileme cu privire la viața spirituală. E prea urât să te consideri un tip care le știi pe toate și care deține autoritatea supremă și intelepciunea completă și nu mai are nevoie de intrebări, răspunsuri, frământari,dileme.
Așadar propunerea de azi ..este

 Ce soluții ai când te aflii între iertare și demascare? 




"Sa presupunem ca in Biserica exista cineva care obisnuieste sa ia bani cu imprumut (ii multumesc lui Cosmin pentru exemplul acesta) si nu ii mai da inapoi. Nu discutam acum toate implicatiile etice ale acestei chestiuni, dar persoana in cauza practica un fel de talharie, profitand de bunatatea crestina. Cand el refuza sa mai plateasca – si nu pentru ca nu ar avea, ci pentru ca asa ii dicteaza duhul de smecherie  – ce trebuie sa fac? Chiar daca nu imi place, trebuie sa iert si sa-mi iau gandul de la bani, ca doar nu il voi da in judecata, nu? Voi suferi nedreptatea si paguba, iar pe viitor voi fi mai atent cand in numele bunatatii crestine voi avea de-a face cu talharii. Dar aceasta alegere personala nu imi da dreptul sa tac cand rautatea acestui oportunist ii afecteaza si pe altii, de la care va cere cu imprumut si nu le va mai restitui banii. Daca imi iubesc aproapele ca pe mine insumi, atunci imi voi avertiza aproapele impotriva raului si voi demasca nedreptatea iminenta.

Sunt prins, fara doar si poate, in aceasta dilema cumplita a iertarii si a demascarii. In situatia de fata am nevoie de intelepciunea care vine de sus, ca sa stiu cand sa iert si cand sa demasc rautatea.

Anul trecut am auzit marturia unei tinere care relata o cumplita incercare prin care au trecut parintii ei. Un tanar vitezoman a intrat cu masina in masina lor si ei au fost la un pas de moarte. Tanarul vitezoman era minor si nu avea permis de conducere. In disperarea lui, tanarul i-a rugat cu lacrimi sa nu cheme politia. Crestini cumsecade cum erau, acestia nu au chemat politia, au inventat un scenariu, s-au inteles cumva cu banii, au stat putin prin spital pentru recuperare si “au salvat viitorul unui tanar”. Cel putin asa au crezut ei. Sunt sanse destul de mici ca tanarul acela sa-si fi bagat mintile in cap. De cele mai multe ori, manati de un spirit profund de rebeliune, tinerii de genul acesta isi vor lua alta masina – ca doar sunt baieti de bani gata – si vor face alte accidente, foarte posibil cu victime. Ce ar fi trebuit sa faca parintii acestei fete? Sa il ierte pe tanar pentru nedreptatea comisa, dar, in acelasi timp, sa demaste nedreptatea! Raul trebuia – neaparat! – demascat, pentru a nu se perpetua. Politia trebuia sa-i faca dosar penal, sa ii interzica dreptul la permis vreo zece ani si individul si-ar fi invatat lectia. Si ce daca nu si-ar fi luat – saracutul de el – permisul de conducere la 18 ani? Sa mearga cu trenul, cu metroul sau cu autobuzul, cum merg zeci de mii de oameni in Romania."
Restul dilemei dintre iertare si demascare (aici)

2. A doua propunere vine din partea lui Teofil Gavril, redactor la Radio Samariteanul, psiholog creștin,ce sesizează o problemă acută din mediul online ce ține de etica bloggărului, sau a celui care administrează o pagina web. Mulțumim Teofil pentru amintirea acestor legislații.despre preluarea materialelor. Mi s-a întâmplat și mie să imi găsesc anumite esee, articole sau recenzii pe anumite situri fără să se precizeze sursa sau autorul. Am sesizat acele persoane dar nu am primit nici până în ziua de azi clarificări. Deci se merge pe principiul Copy-Ponta..că doar trebuie să meargă traficul la greu. Dar nu cu munca altora domnilor!

Aș dori să sesizez public agregatorul de știri creștine pe nume "CREȘTIN TOTAL" unde se fură total.:)). Și uite așa ca sș aplic principiul lui Laurentiu Balcan, nu am să
 iert această atitudine decât dacă se repară greșeala făcută. Asta este biblic și creștinește. Prea mult creștinii sunt așa o masă de prostuți.

Articolul preluat "total" se numește "Cum să te retragi din lucrare in mod înțelept".
Comentariul asteaptă să fie publicat din 28 ianuarie 2015.

Vom mai reveni și cu alte recomandări din blogosfera evanghelică.

Tuturor vă doresc sănătate și zile binecuvântate!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică