miercuri, 17 iunie 2009

Ganduri negative (8) " Mentalitatea de lacustă"


Vreau să reluăm un gând abordat acum câteva zile, întrucât am convingerea că această mentalitate trebuie neapărat schimbată în viaţa noastră a tuturor. Mentalitatea de „lăcustă”s-ar putea să ţi se pară ciudată ca denumire, însă în mod sigur nu îţi este străin conţinutul acesteia, format din gânduri de genul:„Mă simt mic,” „Mă simt inferior,” „Opoziţia este uriaşă,” „Problemele mă depăşesc,” „Nu fac faţă provocării.”

Textul din Numeri 13 consemnează faptul că Moise a trimis doisprezece cercetaşi în ţara pe care Domnul deja le-o promisese drept moştenire. Zece dintre ei s-au întors cu un raport negativ. Ei au spus:
„Apoi i-am mai văzut în ea pe uriaşi, pe copiii lui Anac, care se trag din neamul uriaşilor: înaintea noastră şi faţă de ei parcă eram nişte lăcuste.”
Ascultaţi-le raportul! Au devenit în mintea altora ceea ce se considerau în mintea lor.
Cu cât s-au concentrat mai mult asupra opoziţiei, cu atât mai mare a devenit această opoziţie faţă de ei. În scurt timp, credinţa lor în Dumnezeul care îi scosese din robia Egiptului a fost înghiţită. Odată cu credinţa în Dumnezeu a pierit şi capacitatea lor de a crede că puteau cu adevărat să cucerească şi să intre în posesia Ţării Promise. Iar cei din jurul lor, inclusiv vrăjmaşii lor i-au privit la fel cum se vedeau ei înşişi.
Haidem să schimbăm astăzi modul în care ne vedem noi înşine, descoperind ce spune Dumnezeu despre noi.
SCHIMBĂ GÂNDUL AZI
1.Suntem de neam împărătesc.
Regalitatea distruge inferioritatea. În Romani 5:17 ni se spune că, primind darul neprihănirii, vom domni în viaţă prin Isus Cristos. Când ştii că faci parte din familia regală a lui Dumnezeu, nu te mai simţi inferior, nici nu te mai consideri ca o lăcustă. Noi am primit darul neprihănirii (2 Corinteni 5:21), prin urmare suntem regi. Suntem de neam împărătesc.
2.Noi ne trăim viaţa din poziţia în care ne-a aşezat El.
Pasajul din Efeseni 2:6 spune: „El ne-a înviat împreună, şi ne-a pus să şedem împreună în locurile cereşti, în Cristos Isus.” Nu există poziţie mai înaltă decât să fii aşezat cu Cristos în locurile cereşti. Aceasta este poziţia noastră, dată de Domnul. De acolo trăim şi domnim în această viaţă, alături de Regele nostru, Isus.
3.Suntem creaţi după chipul şi asemănarea Sa.
Genesa 1:26 atestă că suntem creaţi după asemănarea Sa. Avem chipul Său, suflarea Sa divină şi suntem împuterniciţi cu autoritatea Sa!
4.Noi nu suntem judecaţi de oameni.
Acest lucru nu înseamnă că nu dăm socoteală nimănui, sau că suntem exoneraţi de răspundere pentru ceea ce facem, ci înseamnă că nu suntem inferiori nimănui. Pavel a spus în 2 Corinteni 11:5 „Dar socotesc că nici eu nu sunt cu nimic mai prejos de apostolii aceştia „nespus de aleşi!” El vorbea despre nişte pretinşi apostoli, pentru că adevăraţii lui colegi de slujbă nu le-ar fi propovăduit o altă Evanghelie. Coloseni 2:16 spune: „Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat.” Oamenii critici, geloşi şi nesiguri te pot face să te simţi inferior foarte repede.

5.Am fost creaţi să stăpânim lucrurile din viaţa noastră.
Romani 6:14 spune „Căci păcatul nu va mai stăpâni asupra voastră, pentru că nu sunteţi sub Lege, ci sub har.” Luca 10:19 spune că ni s-a dat autoritate peste toată puterea vrăjmaşului, deci nici diavolul nu poate stăpâni peste noi. Dumnezeu ne-a dat capacitatea să ne stăpânim viaţa, emoţiile şi imaginea de sine. Unul dintre cele mai relevante nume atribuite lui Isus de către ucenicii Săi a fost cel de „Învăţătorul” (în originalul grecesc, termenul folosit este didas'kalos, care are următoarele semnificaţii: instructor, doctor, stăpân, învăţător). Numele acesta însemna „Cel ce controlează sau influenţează evenimentele şi lucrurile.” Îi spuneau aşa şi când vindeca bolnavii şi când potolea furtuna şi când ierta păcatele. El era Stăpân peste viaţă şi peste circumstanţele ei. Şi, conform pasajului din 1 Ioan 4:17, „Cum este El, aşa suntem şi noi în lumea aceasta.”
GÂNDEŞTE ŞI ROSTEŞTE
•Nu sunt inferior faţă de nimeni şi de nimic, pentru că am fost creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.
•Eu sunt neprihănirea lui Dumnezeu şi, prin urmare, domnesc în această viaţă în calitate de rege în Împărăţia lui Dumnezeu.
•Fac parte din familia regală a lui Dumnezeu, iar regalitatea distruge inferioritatea. Am chipul Său, suflarea Sa şi am fost împuternicit cu autoritatea Sa.
•Cum este El, aşa sunt şi eu în viaţa aceasta. Nu depind de judecata sau de opiniile oamenilor, ci de ale lui Dumnezeu.
•Sunt aşezat cu Cristos în locurile cereşti şi de aceea mă privesc pe mine din perspectiva Lui. Sunt mai mare decât munţii, mai înalt decât copacii şi mai mare decât uriaşii! Nici o mentalitate de lăcustă nu mai locuieşte în mintea mea. Şi cu ajutorul Domnului, voi intra în posesia Ţării Promise.

GÂNDUL ENERGIZANT PENTRU ZIUA DE AZI:
Regalitatea distruge inferioritatea!

Zilele recente:

1.Nu pot

2.Nu am destul

3.Sunt coplesit

4.Se intampla ceva rau

5.Sunt atat de ingrijorat

6.Viata mea nu e la fel de buna

7.Viata mea nu este importanta

Bianca si Siegfried



Domnul sa isi contureze Chipul Sau in casnicia voastra.

gand despre teama nejustificata

"Teama bate la usa, curajul merge sa deschida...si nu gaseste pe nimeni."

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică