miercuri, 15 aprilie 2015

(Meditație despre plagiatul predicilor)

După ce am terminat de lecturat cartea lui W.Phillip Keller "Predators in our pulpits" (Prădători in amvoanele noastre" ..am descoperit că "Asistam la o lipsa de autenticitate si integritate chiar in pregatirea predicilor unde aproape 60%-70% din gândirea altui predicator este preluată, imitata si plagiatpă apoi si livrata ca mesaj "muncit si inspirat" in predica de saptamana viitoare. Dumnezeu insa nu opereaza astfel. El vrea mai intai sa vorbeasca intr-un slujitor mai intai- ca apoi sa vorbeasca prin el altora."

sursa photo

Nu mai avem hrană în sufletele noastre pentru că noi ne-am obișnuit cu conservele pregătite de alții, cu schițele și predicuțele mestecate și recurgitate de alții.

Bloggul meu nu este sperietoare pentru lucrătorii autentici.Consider că un pastor full-time nu are de ce să iși facă probleme cu acest subiect.
Plagiatura.
Eu cred că el are timp de studiu personal doar el cu Dumnezeul Scripturii și că nu este un director de programe, sau un moderator de emisiuni religioase în cadrul unei biserici și nici director de circ sau carnaval, manager de activități distractive, sau diriginte de șantier la zugrăvit, masterchef la împăturit sarmale, ci el este preocupat serios în studiul și expunerea Cuvântului lui Dumnezeu în mod sistematic și expozitiv.

Pentru cei care au la dispoziție tot arsenalul și pregătirea teologică, (cele cu H) hermeneutica, homiletica, hamartologia, hexegeza și alte limbi antice, greaca, latina și ebraica...predicarea ar trebui să fie floare la ureche. Mai ales dacă ai fost si chemat de Dumnezeu (nu auto-chemat sau chemat de alții) la această lucrare și ai abilități de comunicare.

Mai rău e de noi, cei laici, oamenii bi-vocaționali. Ispita de a plagia a oamenilor cu slujbe seculare, a celor care muncesc în 3 schimburi și care mai trebuie să mai și slujească din Cuvânt într-o biserică este foarte,foarte mare.

Este mai confortabil și mai ieftin să urmărești scheletul- schița unui alt predicator și apoi să o îmbraci tu. Aici nu cred că este un păcat major, intrucat Evanghelia este aceeași și nimeni nu are drept de proprietate asupra ei.

Totusi, unde sesizez eu problema?
Ea apare atunci cînd mesagerul vine în față cu unele ilustrații, exemplificări, întîmplări- care nu s-au întîmplat niciodată in viața lui- dar el le prezintă ca și cum ar fi fost ale sale. Acesta este un furt, intelectual, moral, etic.

Să te inspiri din principiile descoperite de un predicator, să iți placă să citești cărți creștine profunde și să faci o sinteză, o recenzie și apoi să expui în fața adunării nu este păcat. Păcat este sa preiei total munca altuia, să faci paradă la amvon cu ideile altora și apoi sa iti atribui meritele acelui studiu tie. Am vazu in scurta mea pribegie pe pamant astfel de indivizi dezumflati de altii, doar pentru ca erau conectati rapid cu fratele Google si sora Youtube si ii spuneau fratelui erudit, de unde ii venise "inspirația". 

Toți avem mentori și oameni care ne-au influențat modul de gândire. Ne-au ajutat sa gândim sistematic Scriptura, am citit Istoria Bisericii pentru a evita erorile ce s-au petrecut de-alungul secolelor si de a nu le repeta in prezent. Ne-au apropiat de Doctrina si de atributele lui Dumnezeu pentru a ne cunoaste pe sine si a-L cunoaste pe Dumnezeu. Mare pacat este cand ne comportam ca niste mici roboti, mici piperasi, mici drisckolasi, mici paulici, mici macarthuri, mici puștani (ca sa folosesc si un predicator autohton).. si oamenii sunt dați pe spate in comunitătile noastre de "luminozitatile si descoperirile noastre teologice".

Am observat in statistici si studii americane (pe care le-am plagiat binenteles) :)) că in Vest practica aceasta este chiar aparata de predicatori si pastori- pentru ca se justifica prin "domeniul public". Ma intreb oare pe nimeni din spatiul evanghelic romanesc nu il intereseaza gravitatea fenomenului, extinderea sau combaterea acestui pacat, lipsa de etica si in pregatirea predicilor?

Eu pun intrebarea si tot eu raman fara raspuns, precum cea de acum cativa ani " De ce nu exista in Romania predici bune despre Abuzul de putere, abuzul spiritual?" ..Am primit ceva raspunsuri de la pastori ...dar nu si predici.

Sa nu fim aburzi si nici ridicoli.Si nici mai sfinti ca Papa Francisc. Nu zice nimeni sa nu te inspiri dupa o structura, un studiu, o tematica a unui pastor planetar:)) de talie internationala, galactic pe care o poti anunta cu sinceritate la inceputul mesajului tau, dar e o dovada de primitivism si infantilism sa preiei cuvant cu cuvant transpiratia si orele de studiu ale altora. It's not fair-play divin!

Personal, in ultimele 3 luni, ma lupt pentru autenticitate si cel mai mult imi doresc sa fiu eu insumi. Sa ofer credit, meritele celui care a enuntat ceva. Si sa nu imi fie rusine sa ma dau la o parte si sa las pe Dumnezeu sa isi culeaga toata Slava.

Aceste afirmatii din articol nu sunt aruncate gratuit in spatiul online, nu sunt pripite sau exagerate. Meditez la acest subiect de ceva vreme.Si eu la randul meu ma situez in aceasta problema, nu ma consider undeva deasupra semenilor mei, si nu ma cocotez undeva deasupra cuiva. Pur si simplu ce am scris lezeaza si in mine. Stiu ca va trebui sa traiesc mai serios si radical viata asta de credinta. Cu conservele altora nu prea ma mai pot hrani. Trebuie eu personal sa stau in cuvant. De aceea te incurajez si pe tine:

NU-TI LIMITA CUNOSTINTELE DESPRE DUMNEZEU DOAR DIN CEEA CE ALTII STUDIAZA (iti spun) DESPRE EL! 

Studiaza tu!

Citeste tu Biblia!
Roaga-te tu!
Mediteaza tu!
Memoreaza tu!
Hraneste-te tu!
......
Traiește tu!

Am vorbit un pic despre etica acestei practici.
Tu ce crezi, se aplică versetul din Decalog "Să nu furi" (Exod 20:15) și in cazul plagierii predicilor?

Spune-mi parerea ta, corectează-mi concepția, adu argumente pro sau contra.

Multumesc pastorului Ovidiu Radulescu pentru semnalul de alarmă tras in 2008 prin articolul

Alte resurse:

Video :Onestitatea in predicare

Pastori romani care au tratat această epidemie:

Ted Doru Pope  - Plagierea predicilor
Marius Cruceru - Despre furtul predicilor
- Originală sau plagiată 

10 comentarii:

  1. "Mai ales dacă ai fost si chemat de Dumnezeu (nu auto-chemat sau chemat de alții) la această lucrare" - detaliaza te rog.. cati predicatori autentici din sec 21 Anno Domini 2015 sunt 100% siguri ca sunt chemati de Dumnezeu in Persoana si mai ales pe ce se bazeaza cand afirma asta? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. "Asa ca dupa roadele lor ai veti cunoaste."

    RăspundețiȘtergere
  3. 3 Anonimi.....
    Vă salut si vreau să vă spun că vă inteleg anonimatul. Exista o nuvelă a lui George Orwell "O mie nouă sute optzeci și patru, scris și 1984, este un roman politic" tiparit in 1948 si 1949 și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitarist al Oceaniei.

    „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie acțiunile și organizațiile Oceaniei.

    Romanul descrie o Mare Britanie[2] posterioară unui război nuclear ipotetic dintre Est și Vest, care ar fi avut loc în anii '50, în care s-a instaurat un regim de tip totalitar foarte inspirat din ceea ce a fost stalinismul și din anumite elemente ale nazismului. Libertatea de expresie ca atare nu mai există. Toate gândurile sunt minuțios supravegheate, iar imense afișe, care tronează pe străzi, indică tuturor că

    „Big Brother stă cu ochii pe tine”
    , în engleză Big Brother is watching you.

    Nu doar prin mijloace tehnologice însă, ci și în mod direct, prin membrii unor instituții specializate, are loc supravegherea: patrulele de poliție, zburând în elicoptere la mică înălțime „își bagă nasul prin casele oamenilor”, și, mult mai de temut: Poliția Gândirii.
    In aceasta carte- George Orwell explica ca acel guvern din 1950 va incerca sa controleze nu doar vorbirea si actiunile oamenilor dar si gandirea subiectilor ei.

    Si astfel dupa (politia gandurilor) s-a ajuns si la alt concept "thoughtcrime"- care este o aparitie sau o instanta de ganduri sociale controversate sau social inacceptate.

    Acum sa revenim in 2015 ..vad cum sunt oameni care nu au curajul sa se exprime liber tot din aceeasi cauza scrisa in nuvela "1948".

    Oamenilor, credinciosilor le este frica de Politia gandirii, de CNA-ul evanghelic, de DNA-ul comitetelor care va pandesc. E greu sa suferi pentru cruce, pentru Christos. De aceea vreau sa va asigur de respectul meu.

    Dumnezeu nu se lasa batjocorit. Va veni o zi in care toti oamenii vor avea o voce. SI El le va lua apararea.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Anno Domini

    Ioan 10:27 spune "Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine." Dumnezeu este cel care si astazi cheama, trimite in lucrare si comunica cu omul.

    Cum?
    Prin Cuvantul Scripturii. Pe care binenteles il poti auzi la un grup de studiu, partasie, rugaciune,adunarea locala a trupului lui Isus Christos, o predica la radio.

    E important sa sti in ceea ce faci ca ai fost chemat de Dumnezeu. Altfel vei observa dupa cativa ani...ca te stingi, te scufunzi daca a fost doar o pura dorinta a ta, sau ai fost "lansat" pe ape de catre altii cu interesele lor.

    Binenteles ca Dumnezeu lucreaza si prin oameni, dar e important sa ai aceea convingere scripturala ca Dumnezeu doreste ca tu sa faci aceasta lucrare.

    Iar aceasta chemare nu o afli prin misticism, "pacea din suflet", emotiile si sentimentele tale...ci doar prin autoritatea Cuvantului Sau si a oamenilor care au autoritatea si smerenia Lui si care iti confirma umblarea ta,roadele tale, comportamentul tau, rezultatele si consecventa ta dovedita in timp.

    Cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. @traieste tu....

    Pai ..daca esti cam nemultumit, dezamagit si nu iti mai place crestinismul altora..nu neglija atunci tu cum trebuie TRAITA viata de credinta.

    @ roade
    O da!
    2 Corinteni 11:13-15
    13. Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos.
    14. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina.
    15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor.

    Chiar daca se prefac in slujitori ai dreptatii..tot dupa roade ii vom cunoaste.
    Amin
    Multumesc de interventie.

    RăspundețiȘtergere
  6. ''Personal, in ultimele 3 luni, ma lupt pentru autenticitate si cel mai mult imi doresc sa fiu eu insumi''

    Ma intreb ce a-ti facut inaintea ultimilor 3 luni.
    Foarte interesant ca un pacat devine (mai pacat), dupa ce eu nu-l mai practic.
    Cat timp i-l practic e acceptabil sau doar o greseala, cand nu-l mai practic devine pacat.
    Am observat asta in toate domeniile vietii religioase.

    RăspundețiȘtergere
  7. ooops! Anonim:) aici ati dat-o in bară.

    Ce am facut in ultimele 3 luni?

    Dupa o perioada de rugaciune si meditare am considerat ca trebuie sa iau o pauza de la slujirea predicarii.

    In anumite privinte sunt corect in viata, in altele sunt gresit.
    Dar nu m-ati nimerit la plagiere. Poate "marcati in poarta" in urmatorul articol.

    RăspundețiȘtergere
  8. Doua puncteasi dori sa subliniez.
    Primul ,legat oarecum de titlu.
    Imi spunea mai demult un prieten; Dorinta de afi original ar putea fi din slava desarta.
    Al doilea; cred ca trebuie , cei care predica sa precizeze macar atat cand ideia nu-i apartine; ,,cineva spunea''

    RăspundețiȘtergere
  9. Ar fi nobil sa se procedeze astfel. Cunosc si exemple pozitive care fac cum spui tu ,Mitica la inceputul predicii spun ce au citit, de unde si-au cules sursele,izvoarele gandurilor lor.

    Asta inseamna sa ai la purtator niscai ceva smerenie.
    Unde este slava desarta- miroase groaznic.

    RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică