Ințeleg că Dumnezeu ne îndeamnă prin Scriptură să testam orice mesager/mesaj pe care il auzim.
Citind în luna decembrie cartea "Foc Străin" - Pericolul întristării Duhului Sfânt printr-o inchinare falsă" de John MacArthur,la final am rămas cu un gust amar, de aceea vreau să vă întreb și pe voi, următoarea întrebare:
Care mai este rostul...expunerii,demascării și dezvăluirii scandalurilor, compromisurilor și imoralităților,ereziilor, deturnării de fonduri anumitor teleevangheliști și predicatori ai "Evangheliei prosperității"...dacă după 4-5 ani ei sunt din nou repoziționați pe șcena publică în funcții de învățătură, slujire în biserică și oamenii continuă să îi finanțeze, să le trimită fonduri pentru avioanele lor de lux si alte "jucarii" de care ei au nevoie in propovăduirea ideilor lor, nicidecum a Evangheliei Domnului Isus Hristos?
Oamenii sunt fraieri, inșelați? Americanii să nu iși folosească și exercite discernământul?
Sau are și Satana mijloacele sale de a aduna bani pentru măscăricii lui?
Care este părerea ta?
Observăm cu totii aceeași atitudine și în spațiul nostru balcanic-mioritic. Cum proclamă unul adevărul sau ne trage un semnal de alarmă să ne ferim de un măgaruș deodată..sar în echipă și în duzină fanii și simpatizanții acestor propovăduitori ai succesului și împlinirii personale.
Ei stau ascunși sub tufisuri comode și fotolii călduțe și sunt setați cu următorul mesaj repetativ::"Vai!să nu facem să sufere trupul lui Christos, ...."Vai! să nu vorbim de rău pe unsu' Domnului"..."Man!ăsta e un subiect tabu, vezi-ți de treaba ta", "De ce cauți controverse și dezbateri biblice inutile"? Vai, faci să cadă cei fragezi în credință" si alte mii de justificări și evidențe banale care te siluiesc să iți bagi capul în nisip ca struțul sau să te faci că plouă.
Cu totii cred că v-ati întâlnit cu legea omertei cu privire la acest subiect,legat de șarlatani, escroci,impostori și oameni de mascaradă. Scriptura îi numește "ingeri de lumină" (2 Corinteni 11:14), fîntîni fără apă (2 Petru 2:17), hristosi mincinoși, prooroci mincinoși (Marcu 13:12). Interesantă continuarea acestui verset care spune ca toata galeria asta de celebrități a Satanei va face să "înșele dacă ar fi cu putință, si pe cei aleși".
Când un lider spiritual se descalifică moral,spiritual sau financiar asta nu ar trebui să ne mire în aceste vremuri, căci orice om are limitele lui, iar Diavolul atacă cu precădere la vârfurile strălucitoare.
Nouă să ne dea de gândit, precum spunea apostolul Pavel că maine ne poate veni rândul nostru să dăm cu nasul de asfalt dacă nu suntem atenți.: "Astfel dar, cine crede că stă în picioare să ia seama să nu cadă".(1 Corinteni 10:12)
Sursa photo
Eu nu mă consider o autoritate în domeniu, si nu cred că aș fi găsit atâtea exemple,precum pastorul John MacArthur. Nu sunt nici Buffy- spaima predicatorilor care se tem de Dumnezeu.
Dar putem face ceva.Să ne rugam Domnului să ridice și echipeze oameni maturi, de competență și în măsură să proclame și să inalțe Evanghelia glorioasă a lui Dumnezeu care strălucește nespus față de pseoudo-motivaționalele și prelegerile de îmbunătățire ale imaginii de sine, care nicidecum nu rezolvă prăpastia și păcatul dintre Dumnezeu și om.
Astfel oamenii ar vedea singuri deslușit diferența dintre neprihănirea lui Isus Christos și predicarea terapeutică modernă centrată pe om care doar cocoloșește sinele și felicită firea pământească, descoperindu-i potențele fiintei umane.
Dacă nu este altcineva care să vină în locul „teleevangheliștilor” și celorlalți, dar care să propovăduiască Evanghelia Domnului Isus Hristos? Dacă oamenilor le place să fie fraieri și înșelați?
RăspundețiȘtergereDin păcate multe lucrări se fac necorespunzător, de oameni necorespunzători. Nu mă refer aici la studiile avute ci la calitatea lor morală. De ce ar fi Biserica ferită de ”afaceriști” doar e un teren fertil. Să ai ”în mână” 10 procente de la sute sau mii de oameni e foarte tentant, un ”antreprenor” bun ar face multe cu banii ăștia.
RăspundețiȘtergereLa fel stăm și cu influența. Să te transformi într-un guru al mulțimii, să pretinzi ”înzecită cinste” poate chiar să te hrănești cu ovațiile în variate forme ale ”enoriașilor„ e ca un drog. Ca să nu mai spunem că e așa de la îndemână și ieftin să folosim numele lui Dumnezeu pentru folos personal: ”Domnul mi-a descoperit”, ”vă spun în numele Domnului”, ”cu autoritatea pe care Domnul mi-a dat-o” etc.
Dar stau și mă întreb cât de folositoare e dare în vileag a acestor oameni care au o capacitate cameleonică de a se adapta, chiar prin falsa evlavie și victimizare la orice situație? Se merită să ne pângărim sufletul cu mojiciile lor? Se merită să investim în deconspirarea lor? Și mai ales: Se merită să ne batem în argumente cu ei? Oare nu îi ajutăm de fapt prin atenția pe care le-o dăm?
Personal am ajuns la concluzia că NU. Probabil nu e cea mai bună poziție dar nu am energie să fac asta. Sunt oricum prea mulți, prea versați, prea specialiști ca să îmi investesc puținul timp pe care îl am în amărala unor astfel de dispute. Sunt convins că Dumnezeu îi va rezolva în înțelepciunea sa și intervenția mea nu ar rezolva mare lucru mai ales că sunt extraordinar de seducători și în permanență are oameni, mulți, gata să își dea viața pentru ei.
Cred cu tărie că Dumnezeu nu se lasă badjocorit. E adevărat că nu intervine atunci când cred eu că e nevoie, El are un timp al Său, despre care nu pre ”vorbește”, dar am încredințarea deplină că are în control și aceste aspecte.
Repet, e o atitudine personala și nu fac din ea normă și nu pretind a fi cea mai corectă.
Agreez foarte mult atitudinea ta, Teofil. Este prudentă si matură.
RăspundețiȘtergereRămân la ideea ta cu antreprenoriatul! E genială .Este in spiritul epocii și a bisericii de marketing. Unde dai omului ceea ce iși dorește, ceea ce ii place, ii satisfaci nevoile, il răsfeți ca pe un client generos. Dar nu ii oferi niciun adevăr incomod cu privire la starea lui spirituală.
Doar acadele,bezele,bombonele,decorații…nu supă fierbinte pentru sufletul rănit de pacat. La spital știu că mulți pacienți se refac cu supa.
Acesti oameni au transformat sala de ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu intr-o arena de gladiatori si animatoare,gen "Biserica's got Talent", intr-un spectacol de circ.
Doctrina sănatoasă provoacă disensiuni, suficiența Scripturii oferă controverse.
Standardele biblice inalte le pun in primejdie pretenția la propria autoritate apostolică.
John MacArthur amintea in cartea sa, ”Sfarsitul lor va fi pierzarea. Dumnezeul lor este stomacul si Gloria lor este in rușinea lor si se gândesc la lucrurile de pe pamant. (Filipeni 3:18-19).- pag 121
Pentru credincioșii adevărați – această mișcare- reprezintă o mare piatră de poticnire în calea creșterii, lucrării si utilitătii spirituale adevarate. Invățăturile ei deviante referitoare la Duhul Sfânt și la Scripturile inspirate de Duhul Sfânt perpetuează lipsa de maturitate, slăbiciunea spirituală și lupta permanentă cu păcatul.
E ințelept astfel să nu ne consumăm toată energia cu astfel de elemente ale oamenilor care și-au zidit cariere profitabile pe spinarea biciuită a lui Isus Christos.
Totul este o masivă impostură care nu are nimic de a face cu modelul biblic de slujire sau cu creștinismul biblic.
Dumnezeu continuă să atragă oameni la El –prin Evanghelie, prin Isus Christos in pofida acestor bufoni si clovni.
Peter Master in cărțile lui “Fenomenul Carismatic” si “Epidemia vindecărilor” trata cu seriozitate problema amintita de tine,Teofil- cea a antreprenoriatului.
Dădea exemplu pe pastorul David Yonggi Cho- care la 78 de ani este acuzat și închis 3ani pentru deturnare de fonduri suplimentare.(12-13 mil dolari).
Asta se intamplă când acești oameni tratează Biserica- Trupul lui Hristos –doar ca pe niște statistici,calcule,cifre,numere,surse de câștig însă nicidecum ca pe niște suflete.
El cerea membrilor din biserica sa ,să il ajute să acopere banii din groapa sa financiara. Astfel că oameni creduli si prostiți iși vindeau proprietățile, mașinile, casele și veneau cu acei bani la picioarele acestui “apostol”.
“Este innaceptabil să rămânem pasivi. Toți cei ce sunt credincioși Scripturii trebuie să se ridice și să condamne orice lucru care atentează la Gloria lui Dumnezeu”. John MacArthur, Foc Strain, pag. 19
Mă rog ca orice om care mai are un crâmpei de integritate să admită acest lucru.
Și eu am încredere în Dumnezeu la acest capitol. Va veni o vreme a judecății când Dumnezeu le va lua acestor copilași jucăriile si yahturile lor, le va surpa imperiile lor financiare- nu ca ar avea nevoie de bani și vaporașe ci pentru că a fost total neglijată Impărăția Lui.
Multă sănătate și zile binecuvântate să ai!
Intr-adevar domnule Alexandru am si eu aceeasi DILEMA!
RăspundețiȘtergereE interesanta pilda lui Isus, privitoare la grau si neghina (Matei 13:24-30). Sunt cateva lucruri importante in aceasta pilda, insa ma intereseaza aspectul plivitului si al secerisului. Plivitul priveste lucrarea de curatire, cu scopul sustinerii plantei bune, prin inlaturarea buruienilor si oxigenarea pamantului. Secerisul este lucrarea finala, in care planta "coapta" este taiata pentru a se face un lucru bun din ea, iar planta rea este stransa in snopi, impreuna cu altele din aceeasi categorie pentru a fi arse. Intrebarea mea este: "In care dintre cele doua momente (plivit vs secerat) ne aflam noi?" Si doi: "Cine stabileste momentul secerisului?" De ce sunt importante aceste intrebari? Pentru ca, daca sunt la momentul plivitului, atunci nu sunt chemat sa fac aceasta lucrare, deoarece pagubele colaterale sunt prea mari in ochii Celui care a semanat samanta in tarina Sa. Hmm! Atunci? Cu siguranta vremea secerisului nu este, pentru ca Semanatorul nu a zis seceratorilor sa-si faca lucrarea.
RăspundețiȘtergerePersonal cred ca este necesar sa putem face diferenta intre neghina si grau. Este necesar sa stim ca nu putem face paine din neghina. Samanta de neghina macinata impreuna cu graul, da fainii de grau un gust neplacut cu caracter toxic. Nu facem din deosebirea dintre neghina si grau un scop in sine, ci doar un mijloc prin care discernem binele de rau. Nu e placut ca dusmanul a semanat neghina, insa nici nu desnadajduiesc. Remarc faptul ca a aparut neghina, dar nu a disparut graul. Deci paine tot va fi. De ce? Cunosc caracteristicile fiecarei plante in parte si stiu ca seceratorii nu vor avea dificultati in a le separa. In pilda asta este o parte tragica, cumva: neghina nu poate fi transformata in grau. Dar si o parte pozitiva: graul nu va fi transformat in neghina prin proximitatea acesteia.
Bine ai venit prin depozitar Petru!
RăspundețiȘtergereLa o conferinta in 2008 am achizitionat o carte pretioasa de Erwin W.Lutzer cu titlul"Cine esti tu ca sa judeci? - Invata sa distingi adevarul, adevarul pe jumatate si minciuna.
Voi cita doar scurt si la obiect, pentru a nu avea probleme cu editura.Insa recomand tuturor aceasta carte. Capitolul 4 “Cand ii judecam pe falsie profeti?
Cum ii recunoastem? Trateaza abordarea adusa in discutie de tine.
“Paziti-va de proorocii mincinosi.
Prin acest avertisment, Isus afirma doua adevaruri. Mai intai ca exista profeti mincinosi, si in al doilea rand ca ei sunt periculosi. Pentru ca oamenii devin din ce in ce mai obisnuiti sa graviteze in jurul unor predicatori care le spun ce vor ei sa auda, nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca profetii falsi sunt peste tot. Multi dintre ei sunt urmati de mari multimi, si stilul lor de viata este incurajat de crestini infocati.
Ni s-a spus sa nu cercetam minunile, profetiile sau invataturile pentru ca acest lucru divide Trupul lui Christos. Unii ne avertizeaza sa nu ne atingem de “unsii Domnului”, ca sa nu cadem sub judecata Lui. Insa trebuie sa tinem minte ca acest text nu se refera la protejarea slujitorilor Domnului de vatamari fizice si nu are nimic de-a face cu identificarea invatatorilor mincinosi si a doctrinelor lor.
Intentia (cap 4) nu este sa le facem vreun rau slujitorilor lui Dumnezeu, ci mai degraba sa-I demascam pe cei care duc in ratacire poporul Lui.Nu ne vom lasa intimidate de acei evanghelisti televizati care rostesc un bluestem asupra celor care vor sa le demaste invataturile si practicile nebiblice. Lupii dau tarcoale turmei, iar noi trebuie sa dam alarma.
Noi am subestimat abilitatea mesagerilor Satanei de a se da drept lucratori ai lui Dumnezeu. Trebuie sa citim din nou ce are de spus Scriptura in legatura cu profetii care isi propaga minciunile in locul cuvintelor lui Dumnezeu.
Pag.80 “ In mod incredibil, unii sunt atat de creduli incat urmeaza un profet chiar daca prezicerile lui nu se adeveresc . Astfel de prooroci sunt vânt –iar
Dumnezeu nu vorbeste prin ei”.
CUM Ii recunoastem pe profetii falsi
85” Suntem izbiti de similaritatile dintre profetii falsi din Scriptura si cei de astazi. In biserica din primul secol se infiltrasera déjà invatatori falsi de diferite tipuri, oameni care pretindeauca au revelatii speciale din partea lui Dumnezeu. Pavel ii descrie ca pe niste “superapostoli” persoane care se cred superiori lui, (2 cor. 11:5).
Iata cateva dintre caracteristicile lor
Pag.87
1“Ei au un Isus al lor”- Un Isus care este obligat sa iti ofere sanatate si bunastare ( ca sa arati ca esti copilul lui Dumnezeu). Bunastare = pentru ca toate dorintele noastre pamantesti sa poata fi implinite.
Pag. 89 “ Cum il depistam pe acest “alt Isus” ? In timp ce il privesti sau il asculti pe un evanghelist, pastor sau profet intreaba-te “Este oare predicarea Crucii centrala in lucrarea sa”?
2. EI au propria lor Evanghelie
-ei cer bani in folosul lor personal.
-cu cat sunt mai generosi sustinatorii lor- cu atat Dumnezeu va deschide zagazurile cerului in beneficial lor. Mesajul lor este de fapt urmatorul “ Nici n-ai idée ce norocos esti ca ai sansa sa-mi trimiti mie banii tai”.
Evanghelia prosperitatii este primita nemaipomenit in USa pentru ca ea face un apel la lacomie.(2 Petru 2:3)
Pag 92 “ Fara o intelegere a Crucii, fara invatatura ca putem fi mantuiti numai prin jertfa lui Christos, nu conteaza daca ceea ce spune un predicator se implineste”.
3. Ei au propria lor sursa de putere
-Aici Diavolul tanjeste sa devina o sursa paralela de iluminare si interpretare.
4. Ei au propriile lor mijloace de control.
Aici Petru –poti observa Cenzura care exista chiar si in spatiul online. Si mai sunt cateva caracteristici…dar le las sa le descopere cei care vor citi cartea.
Da Petru.evaluarea finala a fiecarui lucrator o va face Dumnezeu la judecata –dar tot El ne indeamna sa fim atenti si sa analizam , sa judecam mesajul si felul “de evanghelie” care ni se livreaza.
RăspundețiȘtergereMai important decat cartea lui John MacArthur (Foc Strain) si cea a lui Erwin W.Lutzer ( Cine esti tu ca sa judeci) care apropo ce facem cu ele…le arucam la gunoi pentru ca ne invata sa ne ferim de astfel de sarlatani si sa fim echipati cu discernamant -atat de vital in vremurile noastre?
Consider ca mai puternice si autoritare sunt cuvintele Christosului celui Viu
“Paziti-va de proorocii mincinosi.”
Mult har iti doresc!
dati va rog niste exemple concrete de pe plaiurile noastre!sa stim si de cine sa ne ferim!
RăspundețiȘtergereNu e rolul meu in Imparatia lui Dumnezeu sa fac asta. Tocmai asta m-a socat la cartea "Foc Strain". John MacArthur nu defaimeaza ci apara credinta adevarata si evanghelia lui Isus Hristos- singura care poate schimba si transforma oameni.
RăspundețiȘtergereDaca ai primit din partea lui Dumnezeu darul deosebirii duhurilor si sti sa iti folosesti discernamantul, vei identifica singur acele invataturi care necinstesc Caracterul si Scriptura lui Dumnezeu.
De altfel, toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus vor fi prigoniţi.-(2 Timotei 3:12).
Cine cauta zidirea trupului lui Isus Christos, il va iubi si nu il va descuraja, sau defaima adevaratii slujitori, insa va cauta sa fereasca turma de influentele negative.
Domnul sa va ofere lumina si calauzire!