vineri, 28 februarie 2014

Dialog dintre un popă nedumerit si un tânar nestatutar
























E important iti cunosti statutul, regulamentul interior, marturisirea de credinta, parintii fondatori ai cultului tau, cine a reformat sau dat nastere la confesiunea ta...insa cand iti extragi semnificatia si identitatea ta spirituala doar din aceste hartii,articole sau nume vei ajunge sa vezi ca iti lipseste viata spirituala.
Adica poti avea o forma de evlavie dar fara putere.

Tocmai de aceea am evitat raspunsul la intrebarea parintelui. Motivatia lui era sa ma infiereze apoi si sa ma blesteme ca mi-am parasit credinta strabună. De unde stiu asta? Cum ai descoperit?, poate te intrebi tu.

Am urmarit atent toate intrebarile lui si erau mereu canalizate spre o tipologie, o incadrare. Nu il interesa daca viata mea este alimentata din Scriptura sau daca ma supun Autoritatii Cuvantului lui Dumnezeu, ci unde sunt inregimentrat,inscris,membralizat.In ce catastif sau registru imi este trecut numele?

Eu mai miros ostasi din Oastea Domnului cand ii vad prin Sibiu...dar asa de confuz sa fie acest popă?

Data viitoare cand ma intalneste sper ca nu ma trece la Bahai, Kabala sau New Age...cu toate ca i-am spus ca ma lupt zilnic cu firea pamanteasca si mi-am asezat toate sperantele, planurile si viata mea lucrarii si jertfei lui Christos de la cruce.

Promit ca data viitoare ma recomand prompt.
Ii dau omului adresa Bisericii pe care o frecventez, statut, numele fondatorului, numele presedintelui meu de cult. Poate asa daca astâmpar curiozitatea strainuluiui poate devin mai accesibil si mai abordabil.

Tu cum ai proceda?

2 comentarii:

  1. Salut Alex, conteaza si este destul de important sa stim fondatorii unei anumite miscari si mai ales motivatiile lor. Ortodocsii se bazeaza foarte mult pe istoricitatea bisericii lor, pe continuitatea in timp de la apostoli. Noi credem ca adevarata biserica este acea care pastreaza si crede adevarul Scripturii dar intotdeauna va fi dubios pentru un catolic sau un ortodox cand ii vei spune ca denominatia din care faci parte a aparut acum 100 de ani. Problema este ca cele mai multe dintre bisericiile sau denominatiile aparute in ultimii 100-200 de ani nu se mai identifica cu bisericile protestante istorice si ma intreb, oare s-a schimbat Scriptura, oare adevarul predicat la 1500-1600 nu mai este acelasi cu cel de astazi? Asa pare. Eu cred ca ortodocsii au dreptate cand nu vad consistenta bisericilor evanghelice de astazi. Intotdeauna se vor intreba, oare nu au mai fost biserici adevarate inainte de aparitia celor evanghelice, cu cine se identifica bisericile evanghelice (cde, baptiste, penticostale) din punct de vedere istoric pana la apostoli? Tare mi-ar placea sa se ocupe cineva de istoria CDE in lume, multi nu stiu cine a pornit miscarea si de ce.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da Claudiu, dupa cum observi am formulat si eu in introducere necesitatea si obligativitatea recunoasterii radacinilor tale. Dar e diferit in a avea un cult al stramosilor. Si eu imbratisez continuitatea in timp de la apostoli, citesc Patristica, Sfinti Parinti.

    Avem un tanar Emanuel Radut la Craiova care este preocupat de istoria CDE. http://www.cetateadescaun.ro/ro/magazin/produs/istorie/din-istoria-creA-tinilor-dupA-evanghelie-culegere-documente

    RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică