Cand vine vorba de relatiile cu oamenii si, mai ales, cu ai nostri prieteni, facem adesea urmatoarele greseli:
1. Asteptarile sunt prea mari: am dori ca ai nostri prieteni sa fie neincetat la dispozitia noastra. Mai mult, sa gandeasca mereu asemeni noua, sa actioneze in situatii similare,etc.
2.Suntem intotdeauna aceiasi: sa nu uitam ca omul este un mare iubitor de diversitate. Atunci cand al nostru prieten ne intuieste cele mai mici reactii, expresia acelorasi plicticoase si fundamentaliste tipare de gandire, e semn ca nu am prea evoluat din punct de vedere uman.
3. Sufocarea celuilalt : e drept ca un anumit grad de interdependenta e binevenit in relatiile dinre prieteni . Dar nimanui nu-i plac telefoanele in noapte tarzie, fara ca ele sa reprezinte urgente, sau vizitele inoportune.
4. Interpretativitatea: va suna cunoscut: " Ce vrei sa spui cu asta?", " ce a insemnat gestul asta?", "de ce nu ai venit la intalnire?". Ale noastre remarci ar putea sa le creasca si mai mult celorlalti doza de autoculpabilitate, motiv pentru care s-ar putea sa ne evite prezenta.
5.Autovictimizarea: discutiile noastre decurg dupa un scenariu tipic: " ce rau imi este!", "cat de multe probleme am" , " cat ma supara scoala, oamenii, catelul, pisica vecinului, gazda"!
6.Dragostea conditionata: " tin la tine daca " ..Oamenii trebuie iubiti asa cum sunt, cu ale lor pacate si virtuti, asa cum suntem iubiti cu totii de Dumnezeu prin Isus.
Scris de Andrei Patrinca - in pliantul Vox Dei -
:( ... da ,din pacate de multe ori asa e ... prea ocupati cu persoana noastra... prea egoisti .Dumnezeu sa ne ierte...si sa ne ajute sa-i iubim cu adevarat
RăspundețiȘtergerePersoanele ocupate doar de propria lor persoana sunt si cele mai depresive.
RăspundețiȘtergereDa...Doamne iarta ne si ajuta ne TU sa iubim cu adevrat.