miercuri, 29 octombrie 2008

Erori in relatii



Cand vine vorba de relatiile cu oamenii si, mai ales, cu ai nostri prieteni, facem adesea urmatoarele greseli:
1. Asteptarile sunt prea mari: am dori ca ai nostri prieteni sa fie neincetat la dispozitia noastra. Mai mult, sa gandeasca mereu asemeni noua, sa actioneze in situatii similare,etc.
2.Suntem intotdeauna aceiasi: sa nu uitam ca omul este un mare iubitor de diversitate. Atunci cand al nostru prieten ne intuieste cele mai mici reactii, expresia acelorasi plicticoase si fundamentaliste tipare de gandire, e semn ca nu am prea evoluat din punct de vedere uman.
3. Sufocarea celuilalt : e drept ca un anumit grad de interdependenta e binevenit in relatiile dinre prieteni . Dar nimanui nu-i plac telefoanele in noapte tarzie, fara ca ele sa reprezinte urgente, sau vizitele inoportune.
4. Interpretativitatea: va suna cunoscut: " Ce vrei sa spui cu asta?", " ce a insemnat gestul asta?", "de ce nu ai venit la intalnire?". Ale noastre remarci ar putea sa le creasca si mai mult celorlalti doza de autoculpabilitate, motiv pentru care s-ar putea sa ne evite prezenta.
5.Autovictimizarea: discutiile noastre decurg dupa un scenariu tipic: " ce rau imi este!", "cat de multe probleme am" , " cat ma supara scoala, oamenii, catelul, pisica vecinului, gazda"!
6.Dragostea conditionata: " tin la tine daca " ..Oamenii trebuie iubiti asa cum sunt, cu ale lor pacate si virtuti, asa cum suntem iubiti cu totii de Dumnezeu prin Isus.
Scris de Andrei Patrinca - in pliantul Vox Dei -

2 comentarii:

  1. :( ... da ,din pacate de multe ori asa e ... prea ocupati cu persoana noastra... prea egoisti .Dumnezeu sa ne ierte...si sa ne ajute sa-i iubim cu adevarat

    RăspundețiȘtergere
  2. Persoanele ocupate doar de propria lor persoana sunt si cele mai depresive.

    Da...Doamne iarta ne si ajuta ne TU sa iubim cu adevrat.

    RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică