miercuri, 2 iulie 2008

Povestea Cerbului















Lumina se cernea cu blândeţe prin cetina subţire, strecurându-se uşor spre pământul reavăn în care iarba îşi zvânta colţul şi roua. Glas uşor de pasăre înfiora dimineaţa, ţinând dulce ison murmurului şoptit al izvorului. Adiere uşoară clătina când şi când iarba şi crengile, tulburând hodina unui pui de buhă, care clipea des, scuturând când şi când de pe aripe mărgelele clare de rouă care se prelingeau de pe acul subţire al cetinei.
În mijlocul poienei doi cerbi frumoşi se înfruntau din priviri. La marginea luminişului ciutele şi puii lor priveau înfruntarea celor două falnice coroane. Toată suflarea pădurii venise parcă să se adauge acestei de mirare întâmplări. Şi iepuri de cei sperieţi şi cu ghinda nasului fremătândă; şi veveriţe iuţi de fire şi strângătoare; şi lupi calici; şi gaiţe clevetitoare; ba şi o ursoaică dimpreună cu pozna de pui al său. Cu toţi stăteau tremurând de nelinişte şi aşteptare. Căci acolo se înfruntau cei mai frumoşi doi cerbi din pădure.
- Eu sunt cel mai frumos din pădurea aceasta ! - spunea primul cerb.
- Ba eu sunt cel mai frumos din pădurea aceasta !- spune şi al doilea cerb.
- Atunci ne vom bate, iar cel care va birui va fi de toţi cunoscut ca cel mai frumos din pădurea aceasta !
- Aşa să fie !
O clipă a mai atârnat liniştea în aerul poienii, aşa cum atârnă conul de brad în clipa dinainte de a porni, în cădere, spre iarba pământului.
Apoi s-a stârnit. Cumplită încleştare de coarne. Un oftat s-a auzit din toate piepturile. Iepurii speriaţi de zgomotul ca de paloşe ciocnite s-au dat un pas îndărăt. Iar ciutele au tresărit. Scântei săreau din osul coarnelor ca din oţelul bardei. Şi aerul tremura de tulburarea înfruntării.
Cel mai tânăr pare, pentru o clipă, a birui. Cornul său a săpat urmă însângerată în grumazul celui bătrân, care se zguduie sub tăietura loviturii şi îngenunchează. Cel tânăr, fără minte, dar cu multă semeţie, se cabrează pe picioarele din spate gata să se prăvălească spre a da lovitura decisivă inamicului său. Cerbul rănit rămâne aşa doar cât o fluturare din gene. Apoi când adversarul său se avântă înapoi spre pământ se ridică dintrodată şi pune înainte coroanasa semeaţă şi crestată de ani. În ultima clipă abia reuşeşte cel tânăr să îşi ferească burta descoperită. Dar cornul celui bătrân îi sapă rană adâncă în pulpă.
Apoi se prind în coarne şi se ţin aşa, împingând unul, apoi celălalt. Si toată suflarea pădurii e strânsă privind încleştarea aceea, a celor doi cerbi frumoşi...
De nicăieri se aude un tunet. Genunchii cerbului tânăr se înmoaie. Se clatină, apoi cade răpus. Linişte. Toţi privesc cu mirare şi frică. Apoi din umbriş zăresc ţeava fumegândă de unde vânătorul doborâse pe cel mai tânăr dintre cerbi.
Degrabă, cât ai număra între două raze de soare, toate dihăniile pădurii o zbughesc care încotro, gonite de spaimă. Cerbul cel bătrân zăboveşte doar o clipă, apoi ia şi el urmă tovarăşilor săi.
În iarbă, cerbul cel tânăr mai suflă o dată. Apoi vlăstar de sânge vine şi îi încolţeşte în catifeaua pieptului, iar spumă roşie năvăleşte pe botul din care iese încă aburul ultimei suflări.
În capătul celălalt al pădurii s-au strâns vietăţile toate.
- Ai biruit ! Tu eşti cel mai frumos ! - îi spune cea mai frumoasă dintre ciute, bătrânului cerb. Dar el plânge.
Fiarele se privesc cu mirare. Lupul păşeşte cu linişte spre biruitor şi, punându-i o labă, lingând pe grumazul rănit întreabă:
- De ce plângi ? Ai biruit ! Şi, oricum, ai rămas doar tu. Nu mai e îndoială că tu eşti cel mai frumos dintre cerbi. Aşa a fost întotdeauna. Eu o ştiam.
Cerbul oftează adânc. O lacrimă i se prelinge de pe ochi pe bot şi de acolo pe grumaz, amestecându-se cu sângele care pulsează încă din rana deschisă.
- Ce ştii tu... - oftează el.
- Poate că nu ştiu. Atunci spune-mi tu- îi răspunde lupul prinvindu-l cu îngrijorare...
- Nu eu sunt cel mai frumos... El era... cel răpus. De aş fi fost eu cel mai frumos, pe mine m-ar fi ucis vânătorul....

9 comentarii:

  1. Pare o povetse a copilariei.
    "scuturand de pe aripe margele clare de roua"
    "iepuri cu ghinda nasului frematand":)
    "usoaica dimpreuna cu pozna ei de pui"
    "aerul tremura"
    "cat o fluturare din gene"
    " cat ai numara intre 2 raze de soare"
    "vlastar de sange incolteste in catifeaua pieptului"( ce scriitura!)
    Frumos!
    Si lectia de viata da!E pentru oameni mari!

    RăspundețiȘtergere
  2. E pentru cine ia aminte si invata:).
    Acestia da..sunt oameni mari.

    Nu fii mandru si increzut chiar daca ai fost binecuvantat de Dumnezeu cu bunurile materiale, inteligenta,frumusete sau cu alte calitati personale. ( talente -abilitati). Deoarece Dumnezeu care le-a dat, ti le va cere inapoi, daca intrebuintezi gresit aceste daruri ale Sale, cu mandrie si dispret fata de prietenii tai. Chiar daca ai o anumita virtute, care te face sa te simti mandru, prin acelasi lucru ai si atatea obiceiuri rele si cusururi care -ti dau motive mari sa fii mic in proprii tai ochi. Cel care se cunoaste pe sine va gasit cu siguranta destule defecte pentru a-i fi greu a se justifica, crezandu-se mai bun decat altii..

    Recent sambata un prieten mi-a spus ca pentru multi oameni "frumusetea, potentialul, inteligenta" pot fi chiar dusmanul sau blestemul vietii lor.

    Sa il lasam pe Dumnezeu sa ne faca frumosi si sa ne dea un nume bun.

    pe curand, oamenilor cu duh invatabil.

    RăspundețiȘtergere
  3. "oameni cu duh invatabil"- ce frumos spus. :)
    si imi plac comentariile anonime , ultimele doua. pe unii oameni ii cunosti din cuvinte:) imi place ce tocmai am cunoscut, presimt ca e o fata:)Dumnezeu sa o binecuvanteze cu invatarea si practicarea lectiei de viata din aceasta povestioara. Si pe noi. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Omul atent la metafore si epitete este un om plin de sensibilitate si fragil in aceasta lume tehnica si dur-obiectiva-materialista.

    Daca tu spui ca este fata..
    asa sa fie.:)
    Nu este pacat.
    E minunat sa fii ceea ce Dumnezeu te-a creat si cu chemarea ce ti-a facut-o in viata.

    Doamne ajuta-ne sa ne asumam rolurile primite.
    amin

    RăspundețiȘtergere
  5. Cata intuitie feminina;)
    Multumesc de apreciere fata cea cu dragoste agape..nu-mi atribui meritele pt toate comentariile anonime totusi:)
    Mi-a placut povestioara mult ..atat.
    Si voi ati subliniat bine:sa fim oameni gata sa invete si sa se transforme fie fete, fie baieti, fie anonimi:)

    RăspundețiȘtergere
  6. "Flori,Fete si baieti...:)" imi placea jocul asta.
    Lui Dumnezeu nu ii scapa nimic.
    Totusi Dansul este un Lord, un Domn, care se recomanda mereu.

    Stii cine este.
    Se recomanda mereu pe nume.
    Este politicos si cu mult bun simt.
    "Eu sunt cel ce sunt", Eu sunt Painea Vietii, Eu sunt Apa Vietii, Usa Staulului, Eu sunt Calea, Adevarul si Viata, IATA EU. stau la usa si bat."

    Ai incredere in ce spune pentru ca il cunosti, ai o relatie cu El.

    Si in viata este la fel, nu poti iubi decat pe cel in care ai incredere si il cunosti.

    Anonimatul insa poate fi o modestie.Multumesc totusi pentru ca gasesti util blogul pentru suflet si iti administrezi timp sa intri pe el.

    Acum...
    Fie Femei fie barbati.
    Am sa reiau aceasta idee.
    Apostolul Pavel a scris clar ca " Nu mai este nici iudeu, nici grec, nu mai este nici sclav, nici om liber, nu mai este nici barbat, nici femeie, fiindca voi toti sunteti una in HRISTOS ISUS." (Sfanta Scriptura-) traducerea Liga Bibliei-2007. Avem deci egalitate si unitate.Este o dificultate pentru multi crestini astazi sa inteleaga acest adevar " că în Cristos nu mai există nici deosebirea dintre bărbat şi femeie".

    Sa ne amintim de rugaciunea fariseului :
    " Doamne, iti multumesc ca nu m-ai facut sa ma nasc sclav, caine sau femeie". Atat in conceptia grecilor, cat si a iudeilor, femeia era sub-umana. Ar trebui sa ne gandim ce shoc a fost pentru Iudei cand Isus a vindecat-o pe femeia cocosata si apoi a spus " ea este o fiica!! a lui Avraam" Luca 13:16 - si cand a spus ca oricine face voia lui Dumnezeu " imi este frate, sora" ( Matei 12:50).
    Pentru ucenici a fost clar ca Domnul Isus ridica astfel femeia acolo unde este barbatul. Asa a inteles Petru lucrurile si de aceeea le scrie barbatiilor sa-si trateze sotiile ca pe "unele care vor mosteni impreuna cu voi harul vietii" ( 1 Petru 3:7).
    Se mai pot aduce si alte texte din Noul Testament care sa intareasca aceasta afirmatie fundamentala: femeia a fost ridicata de Domnul Isus din pozitia ingrata in care fusese inainte si i-a fost data statutul de fiica a lui Dumnezeu pe acelasi nivel cu barbatul.

    Aceasta nu inseamna ca s-au spulberat invataturile despre ierarhia de autoritate. Iata ce scrie apostolul Pavel:
    "Dar vreau sa stiti ca Cristos este capul oricarui barbat; ca barbatul este capul femeii si ca Dumnezeu este capul lui Cristos” (1 Corinteni 11:3).
    Sa ne uitam la afirmatia ultima: „Dumnezeu este capul lui Cristos”. Noi stim ca Fiul este de aceeasi esenta cu Tatal si prin aceasta este egal cu Tatal. Cu toate acestea, in Sfanta Treime exista o ierarhie de autoritate, si este bucuria Fiului sa-L asculte in toate pe Tatal Sau!
    Paralela aceasta trebuie sa ne calauzeasca in a intelege si afirmatia ca „barbatul este capul femeii”! Autoritatea barbatului nu ( impune respect) diminueaza cu nimic valoarea femeii si egalitatea ei in esenta si in eternitate cu barbatul.

    Sa avem mintile noastre cucerite de Christos si pentru El.
    A lui Sa fie Slava in veci ..si repet versetul minunat.
    Avem un Domn minunat si nemaipomenit de fain.

    "Nu mai este nici iudeu, nici grec, nu mai este nici sclav, nici om liber, nu mai este nici barbat, nici femeie, fiindca voi toti sunteti una in HRISTOS ISUS."

    Acum in final spun ca toti oamenii vor fi judecati de Dumnezeu in functie de 3 lucruri :
    1. ADEVARUL pe CARE l-au auzit.
    2. Intelegerea adevarului
    3.Ocaziile pe care ni L-ea dat Dumnezeu sa le folosim pentru Gloria Sa .

    Domnul sa ne ajute sa fim recipiente ale Harului si Dragostei sale in aceasta lume. Suntem responsabili pentru toate resursele primite din Mana lui.
    Viata noastra sa fie ancorata in realitatea cerului si sa slujim practic celor de langa noi.

    Sus in cer va fi prea tarziu pentru asta. Acolo nu vom mai putea intoarce timpul.
    Sa traim fiecare zi ca sa conteze pentru ETERNITATE,pentru Slavirea si Glorificarea Mirelui si Mielului PreaBland si Dulce, pentru Rasplatire.

    Sa nu avem regrete si sa vedem un documentar cu noi sub genericul " Cum ar fi aratat viata ta daca erai condus de Isus ( fie barbat sau femeie).? Si sa realizezi ca L-ai blocat pe Isus sa isi faca lucrarea in viata ta, L-ai ignorat intr-o situatie , ocazie de slujire, l-ai oprit, te-ai opus Voii Sale.?
    Atunci nu mai putem intoarce timpul inapoi.
    Sa nu ne fie rusine inaintea Domnului de cum ne-am irosit si risipit viata.

    Dumnezeu incredinteaza milenar si constant tuturor oamenilor (b-f) in cer o lucrare..da da da si in cer vom lucra:). Insa marimea acestei lucrari va fi determinata de credinciosia , atitudinea ce am avut-o fata de Jertfa lui Isus de la cruce, si felul cum am trait pe pamant.

    1. Cat Adevar am auzit?
    2. Cat si ce am facut cu Adevarul inteles?
    3. Cum am folosit si eu ocaziile oferite din partea lui Dumnezeu?

    SA ramanem uniti in Isus Christos cu totii.
    Amin.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am vazut articolul asta si m-am trezit glasuind:)
    "Fie" nu avea rolul sa separe ci sa uneasca, sa subtieze diferentele.Subscriu la idea biblica categoric:'NOI SUNTEM UNA IN ISUS!"
    'Nu poti iubi decat pe cel in care ai incredere si cunosti" e normal,e omeneste; pe de alta parte"pot totul in CRISTOS care ma intareste" ba mai mult.. e porunca.
    A sti numele cuiva nu inseamna a-l cunoaste..asa e si cu Dumnezeu, " nu orcine zice DOAMNE DOAMNE ci trebuie sa traim in ascultare.
    Aici numele uneori incurca, distrage si eu am dorit sa las doar idea.
    agape_girl spunea:"pe unii oameni ii cunosti din cuvinte"-discutabila afirmatie-mie insa mi-a placut:)
    HMM "flori fete"..cand eram copil ma jucam ca un copil, dar acum invat din povestile copilariei.
    Am sa trec sub tacere aprecierile pt. a nu crea mai multa confuzie, eram parca oricum pe taramul necunoscutelor x, y si asa mai departe(frumoase articole).
    Semnez:
    dar semnez anonim(CARAGIALE parca:)
    Ramanem una in EL.

    RăspundețiȘtergere
  8. Invata ce este bun.

    Sa actionam matur si intelept.
    Amin la gandurile tale.
    SA ramanem uniti si UNA in El.

    Cunoasterea Numelor Lui nu ne garanteaza binecuvantare -daca nu ii suntem supusi in ascultare..

    mare adevar: si cum ai adaugat si textul din matei 7:21- "nu orcine zice DOAMNE DOAMNE ci trebuie sa traim in ascultare".
    Asa sa ne ajute Parintele Bun din ceruri.
    Harul ne responsabilizeaza si pe noi sa ne dam silintele sa il ascultam. Altfel vorbarie goala si lenevie spirituala.
    Sa nu avem o invatatura dezechilibrata, in care sa credem ca noi nu mai facem nimic.

    Da e minunat ca traim prin har ( Obiectiv El a facut totul la cruce dar sa nu incurajam lenevia spirituala).
    O greseala este..
    "Dumenzeu a facut totul pentru mine" - acum eu pot sa-mi vad linistit de viata mea.
    Vad aici o necesitate in invatatura echilibrata.
    O alta tendinta este sa devenim legalisti- " nu mai lucram cu dragoste unii fata de altii" ( intrebuintarea gresita a Bibliei, cuvAntului) "nu oricine imi zice Doamne..Doamne" = va produce legalism.

    Daca il cunoastem personal pe Singurul Dumnezeu Adevarat atunci vom sti ca " In Numele Lui avem Biruinta" In Numele Lui putem depasi orice slabiciune. Fiecare problema pe care o avem are rezolvare la El.
    - caci ADEVARATA FERICIRE ESTE LEGATA DE ADEVARATA CUNOASTERE:).
    Psalm 1:1-3
    " Ferice de omul care nu s-a dus la sfatul celor rai, nu s-a oprit pe calea celor pacatosi, si nu s-a asezat pe scaunul celor batjocoritori
    2. Ci isi gaseste placerea in Legea Domnului ; zi si noapte cugeta la Cuvantul Lui!
    3. El este ca un pom sadit langa un izvor de apa, care isi va da rodul la vrema lui si ale carui vrunze nu se vor vestejiL tot ce face va propasi."

    Mult har in unirea gandului cu fapta:)
    Tarie si Onoare Lui

    RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică