Un grup de cercetatori germani de la Spitalul Universitar din Berlin au descoperit recent ca mestecatul excesiv de guma de mestecat fara zahar favorizeaza diareea si slabirea excesiva.
Principala cauza o reprezinta sorbitolul, care este un indulcitor artificial ce se foloseste cu preponderenta in cazul gumei de mestecat. In momentul in care sorbitolul ajunge in corp, in cantitati excesive, provoaca diareea. Sorbitolul este folosit si pentru alimentele care sunt destinate bolnavilor de diabet.
Cercetatorii germani au declarat ca desi pe pachetele de guma de mestecat exista avertizari asupra efectului laxativ, multi oameni nu iau in considerare acest lucru.
Savantii au constatat totodata ca 20 de gume pe zi sunt suficiente pentru ca un adult sa aiba probleme la stomac. Aceste concluzii au fost trase dupa ce au efectuat studiul pe doi pacienti. Unul dintre pacienti era o femeie de 21 ani. Timp de opt luni, femeia s-a confruntat cu dureri mari de stomac, pana cand medicii au realizat ca acest lucru era cauzat de consumul excesiv de guma de mestecat. Mai mult, in cele opt luni femeia a slabit 11 kilograme si avea o greutate cu mult sub cea normala. Al doilea pacient a manifestat aceleasi simptome, insa medicii au constatat ca slabise 22 de kilograme. Ambele persoane consumasera pe o perioada indelungata aproape 30 grame de sorbitol pe zi. O guma are 1,25 grame de sorbitol. Indata ce s-a renuntat la consumul de guma de mestecat, cei doi si-au revenit la normal si au inceput sa ia in greutate.
"In multe cazuri guma de mestecat se foloseste pentru inalbirea dintilor sau pentru a avea respiratia proaspata. Mestecata in exces, aceasta ne da senzatia ca suntem satui, adica ne pacaleste senzorii digestivi. Insa in timp duce la aparitia ulcerului sau la alte complicatii gastrice", sustine dr. Amorin Popa, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
You may leave a message.May God Bless you!