duminică, 3 mai 2009

Roaga-te mai mult decat critici




“Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way when you criticize them, you are a mile away from them and you have their shoes.” Jack Handey

Inainte de a ma plange de ceva, de a critica pe cineva, am grija sa pot servi ca exemplu pentru ceea ce cer.Daca eu nu dau dovada de integritate, nici n-o pot pretinde altcuiva. Nu poti predica, transmite ceea ce tu nu traiesti.

Cel care critica in loc sa se roage pentru o persoana isi aduna o gramada de bolovani in viata in mod inutil, cara poveri crezand ca sunt valori sau pietre pretioase..insa la judecata acel om va vedea ca au fost bolovani greoi dusi in zadar.

Imi place mult un gand al lui Mahatma Gandi:
" Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume".


7 comentarii:

  1. Nu e chiar cel mai rau lucru din lume sa dai sfaturile pe care tu nu le urmezi ! Mai rau mi se pare sa dai sfaturi care te caracterizeaza ,cand stii ca esti rau si faci rele !Asa ca atunci cand vezi oameni care dau sfaturi bune ,dar ei nu le respecta,daca poti ajuta-i sa se schimbe,daca nu roaga-te pentru ei ,dar nu-i blama ca dau sfaturi bune! Asta cred eu !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord insa cu ce ai spus ,ca inainte de a critica ,fii tu exemplul ! Dar uneori se intampla sa poti da un sfat,nu neaparat sa critici ,tocmai pt ca ai facut tu acel rau sau ai trecut prin acea experienta si tu gresind la un momnet dat ! Doar Isus a fost perfect ,nu? In rest ,trebuie sa fii smerit,poate prin gura unui om pe care tu il consideri rau ,nemantuit,vorbeste Dumnezeu !

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Elvis
    Domnul Isus nu accepta aceasta atitudine. TU sa povatuiesti pe cineva pe un drum pe care tu nu l-ai parcurs si nu mergi pe el.

    Imi place sa ii spun Domnului si " Cel ce vede toate".
    Imi vede prima data trairea mea.
    cat citesc , cat ma rog, cat imi fac eu timp pentru Domnul si cat aplic din ce cunosc?
    si are timp sa vada la lucru o omenire intreaga.
    Depozitarul sper sa fie un depozit de hrana pentru cei flamanzi dupa El, dupa Adevar, dreptate, iubire si Har. Imi doresc sa fie in continuare. Tin insa sa precizez ca viata spirituala nu se traieste virtual ci prin experientele cu oamenii ( pe afara) . Sa nu neglijam viata noastra.
    Isus tot ce auzea la Tatal comunica ucenicilor.
    Isus tot ce vedea la Tatal facea prin propria lui viata.
    Acesta este puterea Exemplului personal, trairea unui crestinism simplu si practic.
    Cea mai frumoasa predica, cea mai frumoasa viata, cea mai influenta viata este puterea modelului personal. Acela te a te lasa prelucrat, modelat, folosit si imputernicit cu putere si dragoste de catre Dumnezeu in slujba altora la nivelul cel mai practic posibil.
    Isus este singurul lider si slujitor din lume ce a spus " Faceti toti ce fac si eu". El a iubit - si noi suntem chemati sa iubim, El a avut mila si indurare de noroade, A avut compasiune, Dragoste pana la epuizare pe cruce, iertare pentru omenire. si ne cere si noua sa avem pasiune si durere pentru cei nemantuiti, sa iertam pe cei ce ne gresesc, sa ne iertam si noi unii pe altii, sa daruim. Binenteles ca nu ne cere sa ne autoflagelam , sa ne pedepsim singuri, sa ne biciuim cum altii doresc sa castige bunavointa unui zeu. Domnul Isus ne cere sa ii purtam crucea cu demnitate si onoare caci El a promis ca va fi mereu cu noi si ne va ajuta.
    Tot acum imi aduc aminte de un citat superb:

    Faptele tale vorbesc atat de tare incat lumea nu mai aude ce spui.

    Niciodata nu am fost de acord cu cineva care doar declara ceva si nu vedeam asta si in viata lui.
    De aceea va spun sincer..Sunt provocat sa traiesc altfel si sa fac o diferenta.
    Si eu o mai sclintesc..si eu mai gresesc...dar vreau sa tintesc sus. Intr-adevar Bunul meu Parinte din ceruri sa se bucure de mine cand se uita si la viata mea.
    Sunt convins ca ai avut parte de oameni care una spun, alta fac. Una te invata pe tine, alta fac ei. “Fa ceea ce spune popa, nu ceea ce face”, nu-i asa? Profesori, parinti, prieteni, colegi, sefi… chiar predicatori pot fi inclusi aici- una spun, alta fac. Colegii mei de facultate chiar asta imi spuneau " pe noi nu ne intereseaza calitatea morala a unui om, noua ne place doar ceea ce vorbeste" . FALS. Nu poti iubi un om ipocrit, duplicitar, fatarnic.
    Nu ar fi bine sa faca exact ceea ce spun? De fapt, asta este atat o trasatura de bun simt pe care ar trebui sa o avem fiecare dintre noi: se numeste integritate. Domnul sa ne faca integrii pentru Imparatia Lui. Asta daca ne tot consideram atata " Fii si fiice de Imparat". Sa si dovedim asta prin practica vietii si Implinirea cuvintelor ce le auzim, citim, rostim, predicam, rugam, vorbim, declaram.
    In domeniul de afaceri, domeniul marketing, management, sau chiar si relatii publice se mai numeste si “congruenta”. A fi congruent este un lucru foarte important in comunicare, mai ales cand vrem sa convingem pe cineva. Congruenta este unul dintre cele mai importante ingrediente ale credibilitatii. Cata incredere iti inspira o persoana care una spune si alta face?
    In domeniul spiritual-duhovnicesc-bisericesc-pocait am putea concluziona prin aceasta idee:

    Practice what you preach. / Practica ceea ce predici.

    Conducerea prin exemplul personal este o forma puternica de management ,leadership sau de slujire. De fapt, este chiar singura forma de sluijire adevarat. Poti conduce si prin alte parghii, poti manipula oamenii. Exemple sunt destule. Una dintre problemele majore ale societatii romanesti este chiar aceasta: nu avem adevarati lideri, oameni care fac ceea ce spun. Una promit, alta realizeaza.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt curios ,daca esti mandru dupa ce ai scris ! Pentru ca nu ai inteles nimic din ce am scris ! Esti indoctrinat si nu-ti dai seama ! Esti convins ca ceea ce crezi si Noul Testament este culmea invataturilor in istorie ! Ma rog,fiti fericiti in credinta voastra ! Eu am inteles ceva! Mai ai multi ani de trait pentru a intelege pe altii! Esti necopt! O sa te enerveze poate cuvintele astea ,dar candva ai sa-mi multumesti ! Pacat !Ai sa mai fericesti cate un mos,incarcat de pacate,deci esti f util pentru cei din jurul tau!Tine-o tot asa si Domnul cu tine ! Inchei,sper sa ne intalnim peste 20 de ani! Acum esti prea tanar!Nu te chinui sa-mi raspunzi ! N-am nevoie ! Dar pentru ca tot ai scris o pagina ,dar n-ai inteles nimic,ma astept sa citesti si raspunsul meu si sa nu intelegi nimic ! Asta e ! Suntem in lumi diferite ! O zi minunata ,tinere si fii fericit !

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am simtit mandrie, e drept ca exista o doza de mandrie in fiecare dintre noi.
    Insa in mesaj L-am inaltat pe El in ce am scris, nu pe mine, iar la final El ma va inalta si pe mine sus la cer.

    Te-am inteles deplin si profund cand ai spus ca Isus a fost perfect, noi suntem cei imperfecti, care avem slabiciuni, greseli si defecte.
    Eu nu am dreptul sa ii consider pe oameni rai sau nemantuiti deoarece Dumnezeu este cel care cantareste si evalueaza corect fiecare om, Imi cunoaste si greutatea mea.
    Recunosc ca am mult de lucru la viata mea.

    Fericirea mea este sa ma apropii tot mai mult de El si de oameni.
    Te salut cu pace si bucurie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cel mai bine este să avem atitudini corecte unii faţă de alţii.Şi în aceste vremuri,considerate cele de pe urmă,este necesar să criticăm mai puţin şi să ne rugăm mai mult.

    Nu suntem fiinţe perfecte,pentru că dacă ar fi aşa,nu am mai avea nevoie de Dumnezeu.Modul cel mai potrivit de a ajuta o persoană să îşi schimbe un obicei nu este de a critica ci de a ne ruga,de a stărui pentru ca el să fie eliberat de acesta,cu sinceritate şi din dorinţa ca Dumnezeu să fie glorificat şi nu noi.

    Domnul să ne ajută să fim noi înşine exemplu nu în a critica,ci în a ne ruga.

    RăspundețiȘtergere
  7. Amin Andreea.aceeasi gandire si mentalitate sa o avem toti. Iar El ne va da si vointa si infaptuirea ca sa actionam astfel.
    Rugandu-ne mai mult decat criticand.

    RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică