joi, 26 martie 2009

Se îndreaptă oare baptiştii romani catre o schismă?



Autor: Dănuţ Mănăstireanu
Cititi integral acest articol.

"[...]Lucrurile s-au schimbat însă treptat în ultimii cincisprezece ani. Motivul principal îl constituie dependenţa, mai ales financiară, a unei părţi a comunităţii baptiste, de cea mai mare şi mai bogată confesiune baptistă din lume, Convenţia Baptistă de Sud, din Statele Unite. Proiectele megalomanice ale unora dintre liderii baptişti români, care depăşesc cu mult posibilităţile financiare ale acestei comunităţi, i-au făcut pe aceştia să-şi „contextualizeze” conştiinţele şi să cânte după partituri care nu numai că erau scrise în alte părţi ale lumii, ci nu aveau nici o relevanţă pentru contextul în care baptiştii români erau chemaţi să-şi trăiască credinţa.

În Statele Unite, după o perioadă în care a fost dominată de o teologie înclinată spre liberalismul teologic, conducerea Convenţiei Baptiste de Sud a fost preluată, printr-o veritabilă lovitură de forţă, de un grup ultraconservator, ispitit nu de puţine ori de înclinaţii fundamentaliste. Acesta nu s-a mulţumit să controleze Convenţia Baptistă de Sud, ci, folosind aceleaşi strategii politice îndoielnice, a început să facă presiuni asupra Alianţei Mondiale Baptiste, organizaţia umbrelă a majorităţii baptiştilor din lume, s-o urmeze în opţiunile ei criptofundamentaliste. Atunci când aceste stratageme n-au fost încununate de succes, liderii Convenţiei Baptiste de Sud s-au retras din Alianţa Mondială Baptistă, declarând-o liberală (sounds familiar?) şi au declanşat o amplă campanie pentru atragerea, mai ales prin „argumente” financiare, a altor uniuni baptiste naţionale s-o urmeze, părăsind Alianţa Mondială Baptistă, pentru a forma alături de aceasta o alianţă baptistă paralelă, aşa-zis „conservatoare”. Aşa cum se întâmplă adesea, cei care strigă mai tare, au mai multe şanse de a câştiga, indiferent dacă au dreptate sau nu. Vorba lui Wurmbrand, vox populi, vox (derbe)dei.

Uniunii Baptiste din România, sub vechea conducere a acesteia, îi fusese prescrise rolul de cap de pod (sau, dacă vreţi, de berbec) în atragerea uniunilor baptiste din fostele state comuniste din Europa de est în această aventură schismatică. În acest scop, „complotiştii” Convenţiei Baptiste de Sud au şi iniţiat o întâlnire subversivă, în Polonia, în preajma ultimului mare congres al Alianţei Mondiale Baptiste, organizat în Marea Britanie.
....
Conferinţa Naţională a Uniunii Baptiste din România, care va avea loc la Lugoj, în zilele de 27 şi 28 martie 2009 poate fi hotărâtoare în privinţa păstrării, ori, dimpotrivă, a ruperii unităţii baptiştilor români. [...] "

9 comentarii:

  1. Din cite stiu eu "Baptistii de sud" sunt cea mai sanatoasa denominatie din SUA. Exista multe denominatii baptiste, dintre care unii accepta tot felul de pacate in biserici (e.g. homosexuali activi, coabitarea fara sa fii casatorit, etc.). Din cite stiu eu, din cauza aceasta au iesit din uniune. Si nu pot sa ii condamn.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. L-am intrebat pe Danut Manastireanu daca a dat acordul cuiva sa preia articolul sau fragmente din articole. Mi-a raspuns: Nu.

    2. Atunci cind se citeaza se pun GHILIMELE (sau italice sau o linie verticala, ceva care sa indice ca se citeaza). Si ar trebui mentionat autorul la inceputul articolului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ai facut Alin. Tu ai mai mult timp liber.Eu am fost la lucru toata ziua. Apoi nu stiu ce este cu frustrarea asta a ta.:)

    AM vazut pe multe situri articolul intreg. EU doar am dorit sa las informatia si sa indrept catre linkul lui Dan(ut). Am lasat doar un fragment..considerand ca cine doreste sa citeasca tot sa mearga direct la sursa.

    Am pus ghilimelele.

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Daniel F.
    Baptistii au pastor homosexual … ce zici?
    Iti recomand si asta.
    http://www.bisericata.com/ro1/?p=2953

    RăspundețiȘtergere
  5. Tin sa mutumesc Domnului ca ti-a dat ideea sa recomanzi cartea: "Caracterul conteaza". Am ajuns doar la capitolul 4 dar inca din introducere am observat duritatea cu care Mark combate pacatul si pune in lumina stralucitoare adevarul atat de nedorit de unii, nebagat in seama de altii, calcat in picioare sau pierdut in neant pentru altii, inexistent.

    Sunt lectii importante, capitale si exacte, biblice si esentiale pentru viata unui crestin. Am tot cautat o carte ca asta si pana acum n-am gasit una mai precisa si punctuala ca acesta. Deja o indragesc. Nici nu am scris pe ea pentru a o pastra asa frumoasa.

    Multumesc inca odata si Dumnezeu sa ne sfinteasca si sa ne mai ingaduie, sa ne mai dea har peste har si indurare, mila pana ajungem la statura de om mare, la statura plinatatii lui Hristos! Multe binecuvantari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur mult Ana-Maria ca parcurgi aceasta carte si tu. Vreau sa te ajung din urma.Il creeam in noi pe cel pe care il alimentam.
    Te salut.
    Multa pace si bucurie prin Jertfa lui Isus.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa inteleg ca fratele Otniel Bunaciu nu a dorit sa intri in una din casele Domnului datorita faptului ca in una din ele un pastor ar avea inclinatii homosexuale sau ar sustine acest fenomen? Daca homosexualitatea este un pacat, unul din multe, asta inseamna ca fratele Bunaciu vrea pastori sfinti? El este sfant de-i judeca pe altii? In primul rand a aratat ca-i desconsidera pe restul din acea biserica... Oare exista sfinti in aceasta lume? By the way, sa ne folosim de intelepciunea pe care ne-o da Dumnezeu si sa nu devenim orbi. Homosexualitatea este un fenomen raspandit in natura (de la animale la oameni). Este un subiect delicat si complex. In orice caz, nu cred ca asta este calea spre Dragostea lui Dumnezeu, evitandu-i pe cei slabi si criticandu-i de la distanta...

    RăspundețiȘtergere
  8. Atentie la Danut Manastireanu, in ce spirit scrie. Este unul din cei 300 de lideri care au semnat in 2007 un raspuns pozitiv la o chemare islamica "Un Cuvant comun intre noi si voi", cu scopul de a gasi un limbaj comun intre cele doua religii pentru a aduce pacea pe pamant.
    Vezi: http://www.khaleejtimes.com/DisplayArticleNew.asp?xfile=data/theuae/2007/November/theuae_November688.xml&section=theuae&col=

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Inger Adormit.
    Domnul doreste El sa cantareasca,si sa afle greutatea spirituala a fiecarui om. El va face in final, evaluarea corecta a lucrarii fiecaruia.
    Domnul sa ne ajute sa cladim si construim pe Temelia care deja este Christos, cu intelepciune, dragoste si in Voia Lui.
    @ Gabi
    Multumesc de Material.

    RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică