duminică, 31 august 2008

Crestinii sunt invingatori








































































Destinul tău e să învingi,
Când eşti căzut să te ridici.
Destinul tău l-a scris cândva, Isus.
Numele tău de mult e scris
În Cartea Vieţii, în Paradis,
Destinul tău e cerul Său, să ştii.

Nu suntem aici statornici,
O ţară avem şi ea e sus.
Calea se sfârşeşte acolo,
Când vom vedea toţi pe Isus.

Deci să te porţi cum e cinstit
Cu Tatăl tău ce te-a iubit
Şi te-a plătit cu mare preţ, să ştii.
“Pe braţul Meu Eu te-am luat
Şi-am să te port neîncetat”,
El Dumnezeu spune aşa, în Cartea Sa.










































sâmbătă, 30 august 2008

Empatia 9

Loc pentru sentimente
"functie importanta de curatare"




















"toti avem un suflet indiferent ca suntem femeie sau barbat"Deci si barbatii plang cateodata :-).

Deseori consiliatul este coplesit de multe sentimente diferite, chiar si de sentimente, care sunt numite cateodata "Negative" cum ar fi : rautatea, agresivitatea, mania, amaraciunea, ura, invidia si gelozia. IN procesul de consiliere trebuie sa li se ofere spatiu de manifestare chiar si acestor sentimente.
Ele exista si nu pot fi negate sau oprimate. Una dintre marile responsabilitati atunci cand auzi si asculti aceste sentimente este puterea de a face fata, de a le aborda si suporta.
Intotdeauna exista o sursa a acestor sentimente, trairi si experiente. Cu toate ca nu intotdeauna putem identifica aceste legaturi, sentimentele trebuie abordate si prelucrate. Scoaterea la iveala a sentimentelor si discutarea lor poate fi foarte amenintatoare si dureroasa. Dumnezeu ingaduie sentimentele noastre si nu exista nici un motiv sa ne fie rusine de ele.Toti avem o viata sentimentala . Cand consiliatul este coplesit de sentimentele sale, ele pot fi incredintate Domnului care a promis ca ne va lua poverile si ne va da in schimb odihna (matei 11:28 ).
Procesul de prelucrare a sentimentelor poate lua timp, dar duce in cele din urma la vindecare si eliberare.
De asemenea trebuie sa existe loc pentru plans. PLANSUL are intotdeauna un mesaj. De aceeea, este important sa-l asculti. Plansul poate deschide calea si astfel poti ajunge acolo unde cuvintele nu au acces. Plansul are o importanta functie de curatare; el este " masina de spalat a sufletului".

Binenteles ca in cultura noastra nu exista loc pentru plans. Exista legi culturale nescrise care ne conduc poate mai mult decat banuim noi. A nu plange in diferite imprejurari ale vietii inseamna PUTERE si ISTETIME. In societatea noastra plansul este ceva privat si deseori este ascuns cu multa grija. Multi oameni afirma ca nu pot plange, cu toate ca vor sa o faca.

Este interesant sa aruncam o privire inapoi in istorie asupra PLANSULUI, in partea noastra de lume, in Europa. Plansul nu a fost intotdeauna asa cum il percepem noi astazi. Oamenii evului mediu erau obisnuiti cu sentimente puternice. Toti plangeau , atat femeile, cat si barbatii, indiferent de pozitia lor sociala. Lacrimile erau ceva frumos si edificator.

IMPOSIBILITATEA de a plange era considerata drept tulburare psihica. Chiar si in anii 1500-1600 era normal sa iti arati in public sentimentele. In parlamentul suedez, deseori se auzea un plans zgomotos.
Lacrimile erau permise tuturor indiferent de pozitie, varsta sau sex. Aceasta deschidere a continuat pana prin anii 1700. O frumoasa " cultura" a plansului se dezvoltase. Plansul era privit ca ceva NOBIL.

La inceputul anilor 1800- s-a produs o schimbare. Plansul a disparut; ceea ce era public s-a personalizat, pe deasupra s-a feminizat. Acum era nepotrivit ca un barbat sa planga. In a doua jumatate a anilor 1800 plansul era considerat deja caraghios, ceva ce era intalnit doar la femei si copii. Nu era indicat sa iti arati in public sentimentele puternice.
Plansul indica slabiciune si sentimentalism.
















merci Yobediah de poza!

In anii 1900, mentalitatea a ramas aproape aceeasi .
Plansul insa este folositor pentru OM. Daca pierdem plansul devenim mai saraci. Plansul face bine intregului trup. Cand omul plange se elibereaza hormonul numit acetilcolina. Acesta ajuta la relaxarea muschilor incordati. Dupa ce plangi te simti minunat, experimentezi o oboseala placuta si trupul se relaxeaza.
Consilierea trebuie sa fie un refugiu pentru sentimente cum este plansul. A-ti arata in vreun fel sentimentele este cu totul firesc.

Plansul apartine vietii insasi.

Un gand filtrat de mine " Plansul nu este un semn de slabiciune, ci este Puterea lui Dumnezeu declansata prin manifestarea Duhului Sfant in inima credinciosului"

In His Service,
Tarie si Onoare Lui ISUS!

vineri, 29 august 2008

Empatia 8




















Mecanismele de aparare


" ingreuneaza dezvoltarea si maturizarea"

Viata este plina de greutati si incercari.
( Ti-a mai spus asta azi cineva ?)
Cateodata experientele sunt asa de complicate incat este greu sa le accepti in mod constient. Mecanismele de aparare presupun un anumit mod de a simti, gandi sau actiona, care are ca scop excercitarea unui control asupra deciziilor si greutatilor.
Toti oamenii poseda unele mecanisme psihologice de aparare. Ele reprezinta o proetectia naturala si normala impotriva diferitelor incercari ale vietii si intra in functiune in mod automat. In anumite situatii sunt absolut indispensabile si cel mai adesea sunt declansate in mod inconstient.

Mecanismele psihologice de aparare sunt la fel de importante atat pentru supravietuirea psihicului care apara imunitatea trupului, cat si pentru fizic. La un moment dat, omul este ajutat de mecanismele de aparare. Prin denaturarea realitatii, mecanismele de aparare protejeaza persoana in timpul incercarilor in asa fel incat aceasta sa-si poata pastra increderea in sine si echilibrul interior.

Denaturarea realitatii - ajuta persoana in cauza sa se apere de experientele neplacute, de sentimentele neplacute si de zbucium.
Cand mecanismele de aparare sunt folosite intr-o masura mai mica sau ocazional, in situatii dificile, acestea au un rol pozitiv pentru persoana si o ajuta. Ele ofera solutii de moment care trebuie urmate de alte rezolvari practice, solutii durabile si verificabile.

Este firesc ca mecanismele de aparare sa fie folosite pentru un timp scurt, pana cand dobandim puterea necesara sa infruntam realitatea. Dar mecanismele de aparare nu inlatura cauzele reale ale conflictului, ci doar ne elibereaza temporar de frustrare.

Desi mecanismele de aparare sunt necesare si multe situatii de viata au un rol important, ele pot crea si probleme. Pot denatura imprejurarile importante ale vietii, adica pot duce la formarea unei conceptii false despre viata.

Cand mecanismele de aparare actioneaza un timp indelungat, ele pot ascunde ceva, despre care ar fi bine sa avem cunostinta, deoarece acestea ingreuneaza dezvoltarea si maturizarea personala".

APARAREA- poate fi cauza unor complicatii si tulburari serioase ale individului . In consiliere este important sa cunoastem functiile si semnificatia mecanismelor de aparare, cel putin pentru a-i intelege pe oamenii care trec prin crize. In calitate de consilier este important sa poti identifica diferite tipuri de aparare si sa stii cum sa le abordezi.

De asemenea, este importanta sa -ti dezvolti capacitatea de -a identifica situatiile in care mecanismele de aparare- o functie pozitiva si cand acestea au un efect negativ si trebuie luate masuri. Apararea nu poate fi niciodata inlaturata daca consiliatul insusi nu este pregatit pentru asta. Consilierul il poate ajuta pe consiliat sa dobandeasca resursele necesare si sa fie gata sa faca fata realitatii!! Abia atunci a sosit timpul prielnic pentru inlaturarea mecanismelor de aparare. pentru asta este nevoie de PRUDENTA SI EXPERIENTA>


1 ) NEGAREA

Unul dintre cele mai obisnuite mecanisme de aparare este NEGAREA.
Aceasta aparare inseamna ca in realitate, persoana respinge sau trece cu vederea experientele neplacute. Cu toate ca a primit informatiile ea nu le inregistreaza in constiinta. A auzit, si totusi n-a auzit. A vazut si totusi n-a vazut. Persoana n-a fost capabila sa-si asume adevarul. Cunoasterea a produs o durere.

Negarea - este o reactie obisnuita cand omul se afla intr-o stare de soc. De exemplu. o persoana careia medicul i-a explicat ca sufera de o boala care ii ameninta viata poate merge acasa si sa se comporte ca si cum ar fi vorba de o febra musculara, nu de ceva grav. ADEVARUL a fost pus de o parte si negat.

Fireste, este important ca , treptat, negarea sa fie intrerupta si adevarul sa ajunga in constient. In timpul negarii, persoana are timp sa-si adune puterile pentru a fi gata sa faca fata adevarului. Atunci nu mai este nevoie de aparare. Persoana in cauza dispune iarasi de resursele necesare pentru a infrunta realitatea , chiar daca aceasta este in continuare dureroasa.


2) INLATURAREA
Inlaturarea- presupune experientele ingrozitoare sunt complet indepartate din constient si alungate departe in subconstient. Poate fi vorba despre amintiri triste, sentimente negative sau ofense, experimentarea unor catastrofe, accidente, abuzuri.

Amintirile sunt indepartate, dar ele exista totusi si continua sa influenteze sentimentele si comportamentul persoanei respective. Uneori reactile intalnit pot fi greu de inteles, atat pentru persoana in cauza cat si pentru cei apropiati . Doar efectele sunt vizibile, nu si originea lor.

3) TRANSFERAREA
Transfereara- este un mecanism de aparare folosit uneori ca reactie la diferite actiuni agresive. Ea inseamna ca omul agresat da frau liber sentimentelor sale sau isi directioneaza reactile spre ceva mai putin amenintator sau spre ceva neutru. Agresivitatea sa trece de la ceea ce , de fapt, ar trebui sa fie obiectul ei, la ceva nepericulos si care nu se poate razbuna.

UN exemplu este copilul ce se enerveaza pe parintii sai , dar isi descarca mania asupra jucariilor. Un alt exemplu este parintele care lasa ca iritarea sa sa se rasfranga asupra copiilor de acasa, in loc sa o directioneze spre patronul care este cauza reala a iritarii sale.

Transferarea pare a fi o solutie, dar de fapt, aceasta asigura doar o calmare temporara a celui agresat.

4) REGRESIA

Regresia este o aparare obisnuita. Regresia inseamna intoarcerea la un mod copilaresc de comportare . Se poate regresa atat in fapte cat si in gandire.Prin regresie se fuge de responsabilitate si de alte trairi neplacute si in acest mod se evita infruntarea realitatii.

Persoana devine neajutorata si dependenta. Se face mai mica decat este cu adevarat si astfel se bucura de un tratament pozitiv din partea celorlalti, primeste mai mult ajutor, este servita si ingrijita. Un exemplu clasic este copilul care are un nou frate si care , emotional si comportamental regreseaza pentru a se bucura iarasi de o atentie sporita din partea parintilor.

Chiar si adultii pot regresa. Cand intalnesc greutati cum ar fi SUPARAREA, BOALA sau pretentiile prea mari din partea altora, pot deveni total neajutorati. Aceasta este o reactie pozitiva, pentru o vreme, in timp isi aduna resursele pentru a putea privi realitatea in fata. Problema apare atunci cand regresia devine un obicei, o constanta si o comoda modalitate de a fugi de realitate.


5) RATIONALIZAREA
Rationalizarea este mai mult un mecanism de aparare -pe care il intalnim in consiliere.PRin rationaliare se cauta motive sensibile si rationale pentru diferite actiuni. Consiliatul incearca sa imbunatateasca treptat realitatea. Acest lucru se poate face prin descrierea si explicarea intamplarilor intr-o asemenea maniera incat sa-i fie mai usor sa le abordeze si sa le suporte.

Persoana incearca sa gaseasca explicatii logice pentru esecurile suferite, in loc sa-si asume responsabilitatea si sa inteleaga adevarul. Cele mai clare rationaliari apar cand imaginea de sine este afectata.

Un exemplu obisnuit este cel in care, un sportiv sau o echipa pierde un meci. In loc sa recunoasca ca au fost invinsi de un adversar mai bun, cei in cauza explica!! pierderea spunand " de exemplu ca arbitrul " a fost incorect" sau ca " cel mai bun jucator a fost ranit".
RAtionalizarea- este un fenomen obisnuit chiar si in domeniul relatiilor, deoarece aceasta ofera o cale de a scapa de asumarea responsabilitatii personale.


6) PROIECTIA
Prin proiectie- o persoana isi transfera sau proiecteaza propriile sentimente si motive asupra altor oameni. Exista trasaturi care nu ne plac sau pe care nu vrem sa le vedem la noi insine. Atribuim altor persoane opiniile si insusirile noastre negative in loc sa le luam asupra noastra.

Proiectia este folosita ca mecanism de aparare impotriva - sentimentelor si comportamentelor inacceptabile.
De exemplu, oamenii- isi pot proiecta propria agresivitate asupra altei persoane. Astfel , nu se mai gandesc la ei insisi si nu este nevoie sa-si asume responsabilitatea reactiei respective. Altcineva este aratat! cu degetul pentru ca este "zgarcit" sau "Curios" , in loc sa vada acele trasaturi in propria viata.

BInenteles-proiectia este doar aparent o solutie. Ea trebuie inlocuita cu curajul de a accepta realitatea si cu indrazneala de a o infrunta. Pe termen lung, proiectia reprezinta o piedica in calea empatiei, tolerantei si a autocriticii. Opusul se afla intotdeauna altundeva, nu in propria viata cu slabiciunile ei.

7) INTELECTUALIZAREA

Intelectualizarea - arata lipsa legaturii dintre gand si sentiment, atunci cand are loc o experienta neplacuta. Cateodata oamenii care au trecut prin experiente groaznice, pot sa le relateze si sa le descrie cu lux de amanunte fara sa se implice sentimental. In acest caz este vorba despre un mecanism de aparare care distanteaza in mod eficient persoana de acele experiente.

Astfel - relatarile experientelor devin mecanice, doar o reproducere neutra a propriilor incidente. Apararea impiedica pur si simplu toate sentimentele adecvate, deoarece ele sunt insuportabile. Intelectualizarea poate aparea de exemplu- in legatura cu experientele din timpul razboiului, cu abuzul sexual, cu catastrofele sau cu accidentele, respingerea sau dezamagirea.

Pentru un timp ea poate fi o strategie de supravietuire, dar treptat, persoana trebuie sa-si recunoasca sentimentele pentru a putea privi in fatza necazurile care au avut loc.

studiu din cartea "EMPATIA - Consilierea crestina in Biserica."
NE linistim inimile Inaintea lui Dumnezeu.
o zi binecuvantata de EL va doresc.
pe curand .

Darurile zidirii










"Fiti buni unii cu altii"

Inchipuiti-va ca ati avea un copil caruia ii place sa se joace cu un catel favorit si ca intr-o buna zi, catelusul sare pe strada si este calcat de un camion. Imaginati-va baietelul stand langa trupul cainelui zdrobit si alaturi de el imaginati-vi-l pe soferul camionului, care a oprit masina sa vada ce s-a intamplat. Imaginati-va ca-l auziti pe sofer spunand: "Bine ca a fost doar cianele acesta nebun. Mi-era teama de altceva mai rau. Alta data sa-ti tii ciinele in curte." si tragand o injuratura a plecat mai departe cu camionul lui. In urma lui, copilul a ramas cu lacrimi in ochi. Langa catelul zdrobit s-a asezat intre timp si inimioara lui zdrobita.

In fata acestui tablou tragic se opreste inca un trecator. Este un om cu inima buna. El ridica trupul cainelui de pe carosabil si-l aseaza cu grija pe iarba. Desi, grabit, el gaseste suficient timp ca sa stea de vorba cu copilul si sa-i spuna citeva vorbe de mangaiere. Inainte de a pleca, intreaba: "Este tatal tau acasa?" Cuvintele lui au ceva din caldura unei mangaieri duioase.

Imaginati-va acum ca sunteti pe drum cu masina si v-a explodat un cauciuc. Din pacate nu aveti nici unul de rezerva. Din goana traficului, un alt sofer lasa geamul jos si va striga ironic: "Norocosule!". Un altul se opreste si se apropie spunand: "Va pot ajuta cu ceva?" Cuvintele celui dintai apasa cu nesimtire pe o rana deja facuta, in timp ce vorbele celui de al doilea sunt ca un balsam alinator.

De mult, un om a cazut intre talhari in timp ce calatorea intre doua orase. Talharii l-au batut bine si l-au jefuit de tot ce avea, lasandu-l aproape mort la marginea drumului. Fara ajutor, omul acesta ar fi murit. Mi-l imaginez cum statea asa, zdrobit in trup si in suflet si se intreba singur: "Mor sau vine cineva sa ma scape?" Mi-l imaginez auzind cu bucurie pasii cuiva care se apropia pe drum si parca simt ca tresare de bucurie distangind in silueta trecatorului persoana unui preot. Cu siguranta ca acest trimis al cerului ii va sari in ajutor, dar ... preotul a trecut speriat si grabit pe alaturi ... si omul nostru a mai primit in inima lui inca o rana ...

Dar stai! Se aud iarasi pasi ... Numai sa nu fie iarasi hotii! Nu-s ei, e un Levit! Omul acesta obisnuit cu slujirea la Templu se va grabi sa-l ajute! Vai, nu! Levitul si-a strans si el haina infiorat de grozava priveliste si s-a furisat pe drum mai departe. Imaginati-va cat de trist trebuie sa fi fost omul nostru vazand ca cei doi reprezentanti ai religiei l-au lasat sa moara si si-au vazut egoisti de drum.

Dupa un timp, un alt om s-a coborat pe acelasi drum. Era un Samaritean, unul dintr-aceia dispretuiti de evrei. Probabil ca nici prin cap nu-i va trece sa ajute un evreu aflat pe moarte. Dar nu! ... Iata cum acest Samaritean se opreste, se apleaca cu mila, il ridica pe cel cazut si-l aseaza pe asinul sau. Amandoi ajung la primul han, unde Samariteanul ii unge atent ranile si-l lasa hangiului spre ingrijire, promitand ca va suporta toate cheltuielile la intoarcere.

Toata credinta muribundului in bunatatea omeneasca, crunt zdruncinata de atitudinea Preotului si Levitului, a fost acum restaurata de fapta de omenie a Samariteanului milostiv. Rautatea, indiferenta, egoismul, cruzimea darama. Numai bunatatea zideste si vindeca ranile sufletului. Nu-i de mirare ca Biblia ne spune:

"Fiti buni unii cu altii" (Efes. 4:32).

joi, 28 august 2008

Empatia 7
















Fericirea nu atârnă de împrejurări. Fericirea are de-a face cu Dumnezeu care e invariabil aşezat la capătul de linie al vieţii noastre.

Lacrimile varsate pentru tine sunt un semn de slabiciune, lacrimile varsate pentru altii sunt un semn de putere.

Marturisirea si iertarea

„ El ne iarta pacatele”

O parte importanta a consilierii crestine o reprezinta marturisirea pacatelor, care duce apoi la iertare si eliberare. Marturisirea pacatelor este o nevoie umana.

Marturisirea are loc in primul rand, inaintea lui Dumnezeu: „ Daca ne marturisim pacatele, EL este credincios si drept ca sa ne ierte de orice pacatele si sa ne curate de orice nelegiuire” (1Ioan 1:9). Imparatul David a experimentat intr-un mod extraordinar iertarea lui Dumnezeu ( Psalm 32:5).

Inainte ca o persoana sa-si poata marturisi pacatele inaintea lui Dumnezeu trebuie sa si le recunoasca.Dificultatea este ca trebuie sa se smereasca si sa-si dainuiasca esecul.

Deseori, noi, oamenii, construim ziduri de aparare in jurul punctelor noastre slabe, in loc sa ne ocupam de ele pentru a le schimba . Cata vreme a tacut ,David se topea de gemetele sale necurmate( Psalmul 32:3). Problema lui David a fost ca initial nu a vrut cu adevarat sa-si recunoasca greseala.

A ascunde ceva de Dumnezeu, inseamna deseori a ascunde problema de sine insusi.Punctul de cotitura in situatia lui David pare sa aiba loc atunci cand s-a decis pentru sine si pentru Dumnezeu:”Imi voi marturisi Domnului faradelegea” (Psalm 32:5). Intr-un mod similar, el spune in psalmul 32:18 :” Imi marturisesc faradelegea, ma doare pentru pacatul meu”.

Uneori este necesar sa te marturisesti in fata persoanei impotriva careia ai gresit. Inca din Numeri 5:6-7, Dumnezeu spune ca cel ce a gresit impotriva cuiva sa-si marturiseasca pacatul acelei persoane.

De asemenea, in pilda fiului risipitor, Isus accentueaza importanta marturisirii :” Tata, am pacatuit impotriva cerului si impotriva Ta” . ( Luca 15:21). Este interesant sa observam ca aceasta marturisire are in acelasi timp doua directii: „ Dumnezeu („cerul”) si persoana dezamagita („tatal”).

Exista o putere extraordinara in marturisirea pacatelor in fata cuiva. Iacov ne provoaca : „ Marturisiti-va unii altora pacatele si rugati-va unii pentru altii ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit” ( iacov 5:16). Aici marturisirea este asociata cu neprihanirea care, la randul ei,este legata de rugaciunea puternica si eficienta.

Nu putem accentua suficient de mult importanta marturisirii. Aeasta nu are de-a face doar cu partasia din poporului lui Dumnezeu. Ea este o conditie necesara pentru a putea inainta in viata, pe toate planurile.

Doar in anumite cazuri speciale se poate pretinde o marturisire deschisa a pacatelor in fata unui grup limitat de oameni sau in fata intregii biserici. Aici consilierul – trebuie sa fie intelept si precaut fiindca astfel de marturisiri publice in loc sa ajute pot produce rani si mai mari. Ele sunt necesare numai atunci cand se refera la un pacat care a afectat direct intregul grup sau intreaga biserica, si marturisirea ar avea ca rezultat impacarea tuturor partilor implicate.

Persoanele neafectate nu vor participa la procesul de confruntare. Pacatul si esecul personal nu trebuie facute niciodata mai mari decat sunt si trebuie marturisite la nivelul potrivit si in contextul potrivit. Deci, oamenii afectati sunt cei mai raniti, si cei care au de marturisit au nevoie de tot sprijinul pentru a li se acorda iertare si ingrijire.

Exista multe promisiuni biblice legate de marturisirea pacatelor. Marturisirea aduce cu sine rezultate extraordinare si ca si consilier, trebuie sa-l motivezi pe consiliat sa indrazneasca sa-si marturiseasca pacatul. Deseori friica si rusinea ii face pe oameni sa ezite sa-si marturiseasca pacatul. De aceea, este important sa subliniezi faptul ca Dumnezeu este plin de dragoste si bogat in har, nu critic si de neimpacat. Cel ce-si marturiseste pacatul inaintea lui Dumnezeu, primeste prin har iertarea pacatelor. ( 1 Ioan 1:9) Dumnezeu asculta si raspunde rugaciunilor noastre atunci cand nu avem un cuget rau.( Psalmul 18:19).

Marturisirea pacatelor este, deasemenea, o protectie impotriva unei noi caderi si inseamna ca persoana care se marturiseste i se ofera sansa sa o ia de la inceput. ( Luca 15:11-32). O data cu marturisirea se deschid noi posibilitati pentru refacerea relatiilor dintre oameni.

Dumnezeu nu este razbunator . Cand ne marturisim, EL nu mai tine seama de pacatele noastre: „ El va avea IARASI mila de noi, va calca in picioare nelegiuirile noastre si va arunca in fundul marii toate pacatele noastre” ( Mica 7:19). Este important sa-l incurajam pe consiliat cu acest adevar. Cu alte cuvinte Dumnezeu nu este unul care pedepseste. De aceea, sa nu fim nici noi. Cel ce si-a marturisit pacatul si s-a lasat de el trebuie intarit si iertat. Fireste, pedepsele pot fi folosite pentru a da un exemplu, a-i atentiona pe altii sau a sublinia gravitatea greselii comise. Dar daca din acest proces lipseste sprijinul nou testamentar acordat celui vinovat, atunci aceasta disciplinare nu reflecta caracterul indurator al lui Dumnezeu si nu are nimik de-a face cu consilierea.

Fara marturisire nu avem niciodata posibilitatea iertarii si astfel nici eliberarea. Marturisirea este o conditie pentru a scapa de vinovatie. De aceea, nevoia de marturisire a pacatelor nu poate fi subestimata niciodata si ea trebuie sa ocupe un loc central in consiliere.

Este un mare har sa fii alaturi de consiliat si sa-l auzi marturisindu-si pacatele inaintea lui Dumnezeu. A trai minunea iertarii lui Dumnezeu este o mare binecuvantare si a contribui la impacarea deplina si la eliberarea unui om este o mare minune.

In consiliere intalnim si o alta perspectiva, cea a iertarii.Consiliatul trebuie sa poata acorda iertare celui sau celor care l-au nedreptatit si astfel sa poata realiza concilierea. Exista si situatii in care consiliatul trebuie sa se ierte pe sine insusi. Iertarea este o conditie pentru impacare, restaurare si vindecare.

Mesajul clar al Bibliei- este ca atitudinea noastra de baza trebuie sa FIE UN CARACTER IERTATOR. Iertarea este un act de vointa” Cum v-a iertat Cristos , asa iertati-va si voi”(Coloseni 3:13).Acest mesaj il transmite Pavel si in efeseni „ Fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Christos” (Efeseni 4:32).

Mesajul despre iertarea altora se afla in rugaciunea care ne-a invat ISUS: „ Si ne iarta noua pacatele noastre, fiindca si noi iertam oricui ne este dator” ( Luca 11:4) ( varianta din matei – precum si noi iertam gresitilor nostri).

A putea ierta este hotarator, dar poate fi foarte dificil. Acest lucru nu se intampla automat si este nevoie de timp. Iertarea e ceva mult mai mult decat un cuvant spus de pe buze si nu este acelasi lucru cu a uita sau a cere scuze.Nici nu inseamna sa fugi de responsabilitati.

Iertarea – trebuie sa inceapa printr-un act interior, o vindecare interioara.Prin iertare se arata ca nu mai exista acea dorinta de a pedepsi pe cel care a facut raul. Renunti la dreptul pe care crezi ca il ai sa acuzi pe cel vinovat. A acorda iertare inseamna a deveni liber si a putea merge mai departe.

Iertarea adevarata si totala creste in timp ce se lucreaza cu situatiile dificile. De aceea, in consiliere, este important ca sa se acorde timp atat prelucrarii greutatilor si procesului de iertare. Exista multi factori decisivi cu privire la lungimea acestui proces. DE exemplu, poate depinde de gradul unei securitati de baza, de trairile unei inselaciuni anterioare, de marimea ofenselor si a dezamagirilor, de taria ajutorului care exista in persoanele din jur sau de eventuala relatie profunda cu Dumnezeu.

Un exemplu – interesant din Biblie este proorocul Ieremia ( Ieremia 18). Locuitorii Ierusalimului n-au ascultat avertismentul trimis de Dumnezeu prin Ieremia. In schimb, ei s-au gandit cu viclenie cum sa ajunga la el: „ Haidem sa-l ucidem cu vorba, si sa nu luam seama la toate vorbirile lui”( Ieremia 18:18).

Ieremia a reactionat normal si uman la actiunea lor. EL a devenit atat de dezamagit si trist, cat si furios. Rugaciunea lui catre Dumnezeu in acea situatie nu a fost chiar frumoasa. Evident, pentru el a fost totusi important sa-si exprime liber sentimentele inaintea lui Dumnezeu.

Dupa ce Ieremia I-a amintit lui Dumnezeu- cum el insusi a facut bine oamenilor, a cerut nenorocirea peste cei care i-au facut rau. El a fost condus de sentimente de razbunare si de ura. S-a rugat ca pruncii lor sa fie prada foametei, femeile lor sa fie lipsite de copii, barbatii loor sa fie luati de ciuma si jefuitorii sa vina impotriva lor. A mers atat de departe incat i-a cerut lui Dumnezeu sa nu le ierte nelegiuirea, sa nu le stearga pacatul, ci sa fie doborati ( Ieremia 18:21-23).

Insa timpul a trecut si Ieremia a inceput treptat sa-si vina in fire si sa se distanteze, cu toate ca ei si-au continuat atacurile impotriva lui. El a putut sa-i transfere lui Dumnezeu dreptul de a judeca : „ Dar Domnul este cu mine ca un viteaz puternic...Doamne Dumnezeul ostirilor, care incerci pe cel neprihanit, care patrunzi rarunchii si inimile, fa ma sa vad razbunarea Ta impotriva lor! Caci Tie imi incredintez pricina” ( Ieremia 20:11-12).

Lasandu-L pe Dumnezeu sa faca dreptate, Ieremia si-a recastigat perspectiva corecta asupra vietii. El a fost eliberat de amaraciunea si razbunarea ce l-au tinut legat. Chiar daca avea dreptate in unele lucruri, el a fost eliberat in interiorul sau de negativism si astfel a putut merge mai departe cu o atitudine iertatoare. Pana la urma, el a putut exclama: „ Cantati Domnului! Laudati pe Domnul” ( Ieremia 20:13).

Procesul de vindecare este usurat daca se permite sa se vorbeasca deschis si direct despre ce s-a intamplat si se da frau liber sentimentelor In acest proces iertarea poate creste. Ca si consilier, poti fi aproape si poti sprijini consiliatul. Pentru aceasta este nevoie de o mare intelegere si o ureche sensibila. Consilierul trebuie sa poata suporta acele parti ale procesului care sunt incarcate de dezamagiri si emotii. !!!

In acelasi timp, el trebuie sa fie un purtator de speranta si sa poata arata calea spre tinta, care este iertarea si impacarea .

In acest proces Dumnezeu este aproape cu vindecarea. Schimbarea se produce prin harul, puterea si dragostea Sa.

Amin.

Si nu uitati..

Marturisiti azi ..daca aveti ceva de marturisit lui ISUS.

Harul si Sangele lui sfant este inca activ si are putere.

Vei deveni un om impacat si iertat deplin!
Iertarea Lui aduce libertate.

Turneu - Ciresarii si Vladimir Pustan in Estul Romaniei

Trupa Ciresarii impreuna cu Pastor Vladimir Pustan se vor afla intr-un turneu de evanghelizare in zona de Est a Romaniei. Localitatile in care vor fi prezenti sunt urmatoarele:


Pitesti (vineri 29 august)
Focsani (sambata 30 august)
Onesti (duminica 31 august - dimineata) Intalnirea din Onesti va avea loc duminica dimineata de la ora 9 in Biserica Filadelfia.
Piatra Neamt (duminica 31 august - seara)
Bacau (luni 1 septembrie)
Iasi (marti 2 septembrie)
Botosani (miercuri 3 septembrie)
Cernauti - Ucraina (joi 4 septembrie )

Intalnirile se vor desfasura la casele de cultura ale oraselor, incepand cu ora 18.

miercuri, 27 august 2008

Multumesc Lui si tuturor




















Viata mea o predau linistit celui ce mi-a chezasuit pacea pe veci in inima. Ma predau jos la picioarele tale drag Mantuitor.

Coroana ta ai lasat-o o perioada sus in ceruri pentru noi si ai luat un trup de muritor. Iti multumim Doamne de Salvare.

Doresc sa las si eu cununi si felicitari toate , la picioarele tale. Caci tu esti vrednic de toate. Iti dedic ziua mea Tie. Creatorul si Dumnezeul meu sfant.
Te iubesc din inima, Doamne Taria mea.
Nu inceputul unui lucru e important ci sfarsitul lui. Cred ca dimineata acestei zile nu a fost nici pe departe la fel de frumoasa ca sfarsitul, pentru ca sfarsitul poarta cu el toata dragostea acelor ce ti-au spus " la multi ani". Ceea ce iti doresc este ca si sfarsitul vietii tale sa fie glorios si sa poarte in el experienta unei vieti imbibate de Hristos.

Amin
Acest gand a fost chiar real.
Sunt de acord cu el...:) Nici nu mi-am dat seama cat am fost la lucru plecat azi cat de multi oameni ma iubesc, nu mi-am dat seama ca sunt asa iubit.Stiu ca sunt mereu iubit de EL,de familie si prieteni...azi insa au fost asa de multi.
Voi sunteti acum un bonus. Un har frumos.
Da seara a fost cea mai faina..:)) seara am vazut cine mi-a spus si cine nu mi-a zis nimic.
Nu asta este important. O mare parte din voi m-ati si luat prin surprindere.

Eu vreau sa imi dedic in continuare viata si zilele Lui, caci El mi le-a oferit. De fapt eu vad Viata Lui in ziua mea. Bucuria mea este sa fiu si eu Bucuria Lui.

Ii multumesc de anii si clipele oferite in dar prin Harul Sau si vreau sa fiu predat in continuare Lui. Sa se bucure El de tot ce a creat si pus in mine, orice talent, orice abilitatate si inzestrare sa duca la Inaintarea Imparatiei si Maririi si Gloriei lui Dumnezeu. El este vrednic de toata Slava.

Monica imi citea azi din "Tezaurul Promisiunilor lui Dumnezeu" de Spurgeon , ziua 26 august.
Cei care se ocupa de nevoile altora , acelora Dumnezeu le implineste personal nevoile".

Radu mi-a amintit azi pe centru la fel , dintr-o predica de Luigi Mitoi
"Dumnezeu se foloseste de oameni pentru interesele si nevoile altor oameni".

E minunat sa te simti folosit de El pentru Slava si Inaltarea Numelui Sau Sfant.Evanghelia este centrata in totalitate pe lucrarea Atotsalvatoare a Domnului ISus, sa nu prezentam oamenilor o evanghelie centrata pe om, sau noi insine. Isus Hristos este Evanghelia. Daca ii ramanem smeriti Dumnezeu Tatal poate lucra in noi si prin noi. Psalmul 25:9. El invata pe cei smeriti calea Sa.
Dar cand este mandrie in viata mea el nu poate lucra cu mine. Domnul spune " Celor smeriti le da har- dar este impotriva celor mandri". La fel a facut si Domnul meu Isus, cand a fost ascultator de Voia Tatalui pana la cruce. Hristos cand s-a supus, l-a onorat pe Dumnezeu !

ma bucur ca doar:
o Viata traita pentru Isus si pentru altii este o viata ce merita sa fie traita".
Domnul sa va rasplateasca pentru prietenia voastra, incurajarile sfinte primite, mesajele trimise si felicitarile electronice.

" Binecuvantarea Mea nu te va parasi in veci !Iata, Eu sunt cu tine& Iti voi descoperi lucruri mari! Te voi folosi in lucrari marete, si in fiecare an vei intineri in Mine, clipele, anii, vor trece, dar tu vei ramane neclintit in crucea&dragostea Mea! Azi Alexandru, Te-am mai inaltat cu o creanga in pomu vietii. umpleo". Doris

" La multi multi multi ani Alex. Domnul te-a ales sa slujesti Lui, fii 100% pentru El acolo.oriunde te-a pus si te va pune El. te imbratisez cu mult drag frate." Emanuel

la multi ani cu Domnu si in slujba Lui aici pe pamant, si o eternitate in prezenta Lui, acolo sus in ceruri! Domnul sa continue sa lucreze in viata ta si sa te foloseasca tot mai mult pe zi ce trece! Alexandra

la multi ani ALEXANDRU!
" Nimeni sa nu-ti dispretuiasca tineretea: ci fii o pilda pt credinciosi si( pt. toti cei din jurul tau): IN VORBIRE, IN PURTARE, IN DRAGOSTE, IN CREDINTA, IN CURATIE" Asa sa te ajute DOMNUL SI-N ANUL ASTA si-n toti anii vietii tale! iti doresc un an frumos langa al tau DOMN CRISTOS! Anamaria

"linkurile tale mi-au facut bine,La multi ani Alex" Radu C.

Hiii! La Multi Ani cu Isus! Domnul sa te aiba in paza in continuare si sa se foloseasca de tine mai mult. te iubim! esti un exemplu pentru noi sa sti :) tinerii Cisnadie

Alex, a fost ziua ta. Mi-a sunat alarma de dimineata sa ma anunte.Pana in momentul de fata nu am reusit sa iti scriu. Ai inceput un nou an. EL sa fie cu tine si sa te binecuvanteze. Multumesc lui Dumnezeu ca te am ca prieten. Astazi la 15 e inmormantarea trupului bunicului meu.E o zi lunga ,dureroasa, dar in acelasi timp ne bucuram pentru ca el e fericit acum. Domnul sa-ti dea multe zile pe pamant, sa fii si tu un ucenic bun pentru ca lumea are nevoie de oameni ca tine. sofy

"sunt binecuvantat ca te cunosc " alexule":) Domnul sa iti poarte pasii spre cerul Sau " Radu Gandila...Zeee best prieten al meu in carne si oase.

Multumesc tuturor celor care stiu sa te faca sa te simti minunat.
Lista este lunga, multumesc aici si celor ce mi-au spus " La multi ani " si "Domnul sa te binecuvanteze". Multumesc Domnului pentru toti prietenii ce a permis sa Mi aduca in viata mea. Este un har ca va cunosc. Prin voi Domnul mi-a vorbit de multe ori, m-a corectat, m-a mustrat, m-a dojenit, m-a cercetat, mi-a readus aminte de statutul si identitatea mea in Hristos, m-a incurajat sfant din Cuvant, fara mesaje aspirationale sau motivatoare de gandire pozitiva din lumea seculara,ci mi-ati oferit Hrana din Cuvant, din Scrisoarea Sa de dragoste.
Voi imi sunteti exemplele mele de rugaciune si viata crestina.
Sa invatam cu totii de la Isus si de aici inainte.

Tot ce mi-ati dorit mie va doresc si eu voua.
Va doresc binecuvantari duble, maxime in persoana Fiului Isus Christos.
Cel caruia ii vom da socoteala de anii tineretii si viata intreaga.


Eclesiast 11:9
Bucura-te, tinere, în tineretea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi; dar să ştii că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată.

Slăvit fie Domnul, slăvit fie Domnul

Slăvit fie Domnul pentru ce mi-a dat

M-a spălat al Său sânge

M-a-nălţat braţul tare

Slăvit fie Domnul pentru tot ce mi-a dat.

Amin

marți, 26 august 2008

De ziua ta
















































































































Se implinesc 25 de ani de cand Dumnezeu a daruit un om minunat acestui pamant, si noua, oamenilor. La Multi Ani!

Multumesc fain Monica

Sunt binecuvantat sa binecuvantez pe altii

















"...toti cei ce se incred in Tine se vor bucura, se vor veseli totdeauna, caci Tu ii vei ocroti. Tu vei fi bucuria celor ce iubesc Numele Tau. Caci Tu binecuvantezi pe cel neprihanit, Doamne, si-l inconjori cu bunavointa Ta cum l-ai inconjura cu un scut."
Psalm 5.11,12
ramai mult binecuvantat, Alex, si o binecuvantare pentru toti!

Roxi Ludu -Alege Viata


La multi ani de acasa















Alexandru,

Alex,
A mai trecut un an din viata ta. Stiu ca daca priveti in urma o sa vezi cum binecuvantarile Domnului te-au coplesit iar mana Lui puternica te-a scos din atatea inercari. Este uimitor modul in care El lucreaza in vietile noastre, luand toate esecurile nostre si transformandu-le in victorii. Asa a facut si in viata ta. A schimbat multe lucruri in tine, si a facut ca astazi sa fi mai bun ca ieri si maine mai bun ca azi. A facut ca lumina Lui sa straluceasca in tine, si ti-a dat puterea sa ai impact in vietile celorlati. Ravna ta e molipsitoare, discutiile cu tine sunt provocatoare, rugaciunile tale cu efect...da, viata ta e umpluta de prezenta Domnului nostru Isus Hristos. De ziua ta iti doresc...sa te indragostesti de Domnul mai mult, si in smerenie si ascultare sa-i urmezi chemarea. 1 Timotei 4:12-16 Fi binecuvantat din plin!
( Romani 11:36)

Moisin Gabriela
Cisnadie
Acum am ajuns acasa si apuc sa multumesc.
Multumesc Gabriela.

La multi ani frumosi
















Alexandru

Ai mai primit un an! Ce frumos!

Vreau sa fie un an binecuvantat de Domnul. El sa-ti fie aproape in fiecare clipa. Sa te invete. Sa te ajute. Sa te incurajeze. Sa te mangaie. Sa te asculte. Sa ti vorbeasca.
Psalmul 20.1-5 Amin Amin

Multumesc Monica
Am pastrat toate urarile, binecuvantarile pentru mine.
Esti speciala inimii mele.

o luminita pentru mine


















La multi ani Alex!
Domnul sa iti dea pace si dragoste in anii vietii tale in continuare.
Nadejdea ta intotdeauna sa fie Domnul si sa te calauzeasca dandu-ti intelepciune si pace incat pasii tineretii tale sa fie mereu in Lumina Sa datatoare de Viata !
Domnul sa fie Izbavirea si Sprijinul vietii tale!

Luminita Cioaba
Multumesc

"La multi ani Alexandru!"














Multumesc Krista.

3 Little Aliens Sing You Happy Birthday



Multumesc Emanuel
Cat de original:)))

luni, 25 august 2008

Porti Chipul Sau in lume










"Lumea de astăzi, diavolul însuşi, caută să domolească bărbaţii, să-i transforme în ceva ce ei nu sunt de fapt, caută să-i facă “băieţei de treabă, amabili”, în loc de “puternici şi de temut” pentru că diavolul ştie că un bărbat adevărat este cel mai periculos lucru de pe intreaga faţă a pământului.”

(Paul Washer)

"Barbatii nu mai doresc sa se lase intariti de Domnul puternic si spiritual, e mai important pentru ei sa aiba casa si masina avand impresia ca doar asa fac si ei rost de o nevasta"

(Paul Washer)

"A little boy, Andrew Mynam, the muslims shot him 5 times through the stomach and left him on a sidewalk, simply because he cried out “I am so afraid, but I cannot deny Jesus Christ. Please don’t kill me, but I will not deny Him”. And he died in a pool of blood…and you talk about being a radical christian because you wear a T-shirt! Because you go to a conference!"

(Paul Washer)

"Ca reprezentat al Cerului pe pamant, port Chipul lui Dumnezeu in mine"


De ce intarzie trezirea ? Leonard Ravenhill












"Are the things you are living for worth Christ dying for?"

"Some women will spend thirty minutes to an hour preparing for church externally (putting on special clothes and makeup, etc.). What would happen if we all spent the same amount of time preparing internally for church—with prayer and meditation?"


"My main ambition in life is to be on the devil's most wanted list." — Leonard Ravenhill

"Is the world crucified to you tonight?
Or does it fascinate you?"


"You can have all of your doctrines right—yet still not have the presence of God."

"The question isn't were you challenged. The question is were you changed?"

“A popular evangelist reaches your emotions. A true prophet
reaches your conscience.”


“The last words of Jesus to the church (in Revelation) were ‘Repent!’”

“I doubt that more than two percent of professing Christians in the
United States are truly born again.”

“What good does it do to speak in tongues on Sunday if you have
been using your tongue during the week to curse and gossip?”

“Why do we expect to be better treated in this world than Jesus was?”

“Today’s church wants to be raptured from responsibility.”

“My main ambition in life is to be on the Devil’s most wanted list"


“When there’s something in the Bible that churches don’t like,
they call it ‘legalism.’”


“There’s a difference between changing your opinion, and changing
your lifestyle.”

“Our seminaries today are turning out dead men.”


“How can you pull down strongholds of Satan if you don’t even
have the strength to turn off your TV?”

“Everyone recognizes that Stephen was Spirit-filled when he was
performing wonders. Yet, he was just as Spirit-filled when he was
being stoned to death.”

“If a Christian is not having tribulation in the world, there’s
something wrong!”


“Many pastors criticize me for taking the Gospel so seriously. But
do they really think that on Judgment Day, Christ will chastise me,
saying, ‘Leonard, you took Me too seriously’?”

“If Jesus had preached the same message that ministers preach
today, He would never have been crucified.” -- Leonard Ravenhill.

"If weak in prayer, we are weak everywhere." — Leonard Ravenhill

"Men give advice; God gives guidance." — Leonard Ravenhill

turn off, tune out, unplug

Cum poti darama intariturile lui satan daca nici macar nu ai puterea sa stingi televizorul ?
( Leonard Ravenhill)
turn off, tune out, unplug by Ben Rains.

I'll never understand why people spend so much time in front of television (or computer screens for that matter). There are so many other more interesting things to pursue in life.

gand de azi




















daca te casatoresti cu cineva care nu il are pe Dumnezeu ca tata, risti sa-l ai toata viata pe satan ca socru

duminică, 24 august 2008

Empatia 6.1.
















Principiul Slujirii
" A sluji oamenilor din exterior " -
a le sluji fara a le crea
dependenta de tine.

Ideea de baza a dragostei este aceeea de a sluji, nu de a fi slujit. Domnul ISUS Christos a fost foarte clar in privinta aceasta atat prin invatatura cat si prin viata Sa. O discutie aprinsa intre ucenici despre putere ai autoritate se sfarseste cu invatatura concentrata a lui Isus despre principiul fundamental al slujirii.
Ucenicul Matei reda aceasta discutie:
" stiti ca domnitorii neamurilor domnesc peste ele si mai marii lor le poruncesc cu stapanire. Intre voi sa nu fie asa. Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi, sa fie slujitorul vostru; si oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi, sa va fie rob. Pentru ca nici FIUL omului n-a venit sa I se slujeasca , ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi" -Matei 20:25-28

Principiul slujirii se aplica si in lucrarea de consiliere , deoarece exista un pericol in natura situatiei de ajutorare, o tentatie ca cel ce ajuta sa-si asume un rol gresit in relatia cu consiliatul. Rolul slujitorului este sa intareasca initiativa consiliatului, si nu sa caute sa aibe autoritate asupra lui.

Sarcina slujitorului este de a elibera, nu de a crea dependenta. Scopul lui este sa fie de ajutor pentru O PERIOADA de timp, nu sa fie indispensabil.

Aceasta inseamna ca cel ce ajuta trebuie sa fie interesat de binele consiliatului si nu de propria-i tendinta de a-si exercita autoritatea asupra lui si de nevoia de a fi recunoscut.

Pe scurt asta inseamna sa slujesti oamenilor din exterior, nu din interior. NE GANDIM CU BUCURIE la faptul ca adevarata dragoste uneste oamenii si tzese vietzi laolalta. Dar intr-o situatie de ajutorare este valabil opusul, sa iubesti viata oamenilor din afara.

Ingrijitorul merdical se straduieste sa faciliteze insanatosirea pacientului pentru ca rapid sa se intoarca la o viata in care sa nu aiba nevoie de ingrijire. Lucratorul social ajuta clientul sa traiasca o viata independenta,fara sa mai aiba nevoie de ajutor social. Cand elevii parasesc scoala, profesorii, vor sa ii vada puternici atat in cunostinta si vointa, cat si in ceea ce priveste abilitatile.

Scopul consilierului nu este acela de a lucra cu consiliatii o perioada indelungata , ci de a-i ajuta sa se reintoarca la o viata independenta .
Este o expresie a dragostei, aceea de-a se face de prisos. Cel mai greu este sa unesti adevarata empatie si prezenta cu nevoia de a lucra din afara in viata persoanei consiliate si nu dinauntru. Acest lucru cere atat reflexie cat si instruire, presupune atat constienta cat si o claritate a rolului. Exista o legatura paradoxala in toate acestea: CU CAT IUBESTI MAI MULT, CU ATAT SUFERI MAI MULT, deci trebuie sa lucram din afara in viata cuiva, ca sa nu creem dependenta de noi.

Exista chiar si parinti- cei care isi vad proprii copii crescand de mici, trecand prin tinerete si ajungand la maturitate- care nu stiu ca daca incearca sa posede viata cuiva, oricat de putin, nu fac altceva decat sa lege si sa inchida.

SARCINA noastra este sa ne eliberam unii pe altii spre o crestere proprie si spre o extindere a vietii in multe dimensiuni.

Exact acest lucru l-a facut Domnul ISUS cu ucenincii Sai. Dragostea lui mare pentru ei nu L-a Impiedicat sa lucreze treptat !!! in vietile lor. La urma, El i-a putut lasa sa indeplineasca sarcina plina de responsabilitate, aceea de a proclama Imparatia lui Dumnezeu, fara ca El personal sa fie prezent..........................

Cu toate ca a stiut ca plecarea Sa ii va lasa tristi , El a spus : "Totusi, va spun adevarul .Va este de folos sa Ma duc" ( Ioan 16:7)

Prin acest proces de impartasire a dragostei, noi ii eliberam pe oameni in timp ce prezenta noastra directa in viata lor se reduce..dar asta nu inseamna ca dragostea noastra pentru ei se micsoreaza. Dimpotriva ....adevarata dragoste ...este atat libera cat si eliberatoare, si niciodata nu este confirmata de dependenta sau supunere. De aceea slujitorul empatic este un " facilitator" nu un intermediar ci un mijlocitor, un sprijinitor, un ajutor in nevoie , dar fara sa lege. ISUS a stiut aceste lucruri si a facut ucenicilor o promisiune inaltatoare....EL a CONTINUAT sa le ofere sprijin prin Duhul Sfant , Mangaietorul.

Pentru consilier- acest mod de a lucra in viata oamenilor, de a nu crea dependenta este o problema de supravietuire. Nu este de dorit sa se implice exagerat de mult in viata consiliatului, afectandu-si astfel integritatea . Nu este deloc corect sa se intample aceasta.

Trebuiesc facute doua ALEGERI DE BAZA.

a) in primul rand...SA SLUJEASCA FARA SA ABUZEZE.

Niciodata consiliatul nu trebuie sa fie sau sa se comporte intr-un anumit mod pentru consilier, de dragul lui. Cel ce ajuta nu trebuie sa se foloseasca niciodata de o persoana sau de situatia ei pentru a-si rezolva propriile dezamagiri sau pentru a-si intari imaginea de sine.

Pavel este foarte clar cu privire la aceste lucruri in scrisoarea adresata crestinilor din Galatia :

" Purtati va sarcinile unii altora , si veti implini astfel legea lui Christos" scrie el . Dar Apoi avertizeaza: " Fiecare sa-si cerceteze fapta lui si atunci va avea cu ce sa se laude numai in ce-l priveste pe el, si nu cu privire la altii" ( galateni 6:2-4). SLABICIUNILE ALTORA NU TREBUIE SA FIE NICIODATA TEMELIE PENTRU PROPRIILE PUNCTE TARI.

b) In al doilea rand ...continui altadata..

sâmbătă, 23 august 2008

Empatia 6













Rugaciunea lui Francisc d' Assisi

"Doamne, fa-ma un instrument al Pacii Tale.
Acolo unde exista ura sa seman dragoste.
Sa seman iertare, acolo unde este rana,
Credinta, acolo unde este indoiala,
Speranta, acolo unde este disperare,
Lumina, acolo unde este intuneric,
Si bucurie, acolo unde este tristete.

O,Stapane divin, ajuta-ma
Sa caut sa mangai, nu sa fiu mangaiat,
Sa inteleg, nu sa fiu inteles,
Sa iubesc, nu sa fiu iubit.
Pentru ca daruind, primim;
Iertand suntem iertati,
Si murind ne nastem pentru viata vesnica."

Da Doamne fa-mi viata o rugaciune ..nu cuvinte goale.
amin!

Experimentul comportamentului pacatos















Daca toleram comportamentul lumesc, nu facem altceva decat sa daramam prima piesa de domino dintr-un lung sir, ajungand in situatia in care biserica se va umple de "crestini lumesti". Nu apara eroarea doar pentru a nu fi sifonat pentru ca aperi adevarul.


cartea..."Cine esti tu ca sa judeci ?" de Erwin Lutzer

Bucuria de a te sti calauzit de Domnul




















"De multe ori Dumnezeu ne calauzeste inchinzandu-ne niste usi in fata"...

"Satan ne pune in fata usi deschise si avem nevoie de discernamant spiritual pentru a sti pe care sa intram" - Vladimir Pustan

verset de meditat

















mai bine o bucata de paine uscata si pace decat o casa plina de carnuri si cearta ( prov 17:1)

gand de azi















Defectele sunt multe cand dragostea este putina.










Tot ceea ce am vazut, m-a invatat sa ma incred in
Dumnezeu pentru tot ceea ce nu am vazut

vineri, 22 august 2008

Luigi Mitoi - Pe ce drum sa mergem ?

Empatia 5















EMPATIA

"imbracati-va cu o inima plina de indurare"

Un concept important in consiliere este "Empatia". Cuvantul empatie vine din grecescul empatheia, in care em inseamna "in" si pathos inseamna "sentiment". Deci acest cuvant inseamna "simtire din interior", capacitate de traire si implicare, de intelegere a trairilor si sentimentelor pe care un om le are in interiorul sau.
Empatia inseamna intelegerea lumii interioare a altei persoane si identificarea cu sentimentele acesteia . Pentru consilier empatia reprezinta modalitatea de-a impartasi viata interioara a celeilalte persoane. Din "exterior" consilierul poate intelege diferite parti ale "interiorului" consiliatului.

Un slujitor care are o capacitate empatica dezvoltata poate pricepe sau intelege ce se afla in spatele reactilor, provocarilor si sentimentelor unei persoane. Un astfel de slujitor are o mai mare abilitate de-a face fata acestor reactii intr-un mod potrivit si intelept si nu se lasa prea usor condus de propriile sentimente.

Capacitatea empatica are un loc central in consiliere si se intemeiaza atat pe personalitatea consilierului cat si pe experientele lui din intalnirile cu alti oameni.
Empatia este capacitatea de a trece de la trairea sentimentelor!! la evaluarea intelectuala a situatiei. De aceea, consilierul trebuie sa-si dezvolte capacitatea de a face fata propriilor sentimente, precum si abilitatea de a-si comunica sentimentele cu altii. Empatia nu inseamna a prelua problemele consiliatului si a te ingrijora impreuna cu el, ci a umbla impreuna cu acesta o PERIOADA de timp si a-i impartasi viata.

Multe dintre abilitatile noastre personale se dezvolta devreme, inca din perioada copilariei. Ca si consilier este important sa-ti pastrezi si sa-ti dezvolti permanent "capacitatea empatica".

Intr-o relatie de consiliere- empatia se dezvolta in trei pasi. Cand consilierul asculta si percepe un sentiment, apare INTELEGEREA EMPATICA. Prin urmare cel care consiliaza emite semnalele unui comportament empatie, de exemplu, prin gesturi, cuvinte, voce sau atingere, aratand astfel ca exista aceasta intelegere.
Apoi urmeaza confirmarea empatica din partea celui ce primeste ajutor- intelegand astfel ca a perceput intelegerea empatica a consilierului. Si aceasta confirmare se poate realiza prin cuvinte, gesturi si raspunsuri pozitive. Cu alte cuvinte, empatia este o relatie intre consilier si consiliat.

Domnul ISUS a demonstrat in mod constant o mare capacitate empatica. Un exemplu este intalnirea Sa cu femeia cu scurgere de sange ( Luca 8:43-48), unde relatia are caracteristici puternice, reciproce. Un alt exemplu este partasia Lui cu Marta, Maria si Lazar, care poarta amprenta puternica a intelegerii empatice si a comportamentului empatie ( ioan 11:1-44).

ISUS si-a aratat mereu si mereu capacitatea Sa uimitoare, dumnezeiasca, de-a intelege interiorul din exterior. Ioan relateaza ca ISUS a cunoscut numaidecat si a inteles sentimentele ucenicilor Sai ( Ioan 6:61). El afirma despre ISUS ca " n-avea trebuinta sa I faca cineva marturisiri despre nici un om, fiindca EL INSUSI stia ce este in om" ( Ioan 2:24-25)

Modul in care Pavel ii incurajeaza pe crestinii din Colose si de asemenea, pe noi toti, este puternic ancorat in viata si invatatura lui ISUS: " Ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare" ( Coloseni 3:12).



BRATELE TALE AU FOST ..DESCHISE....

N-am putut sa-mi exprim
nevoia de caldura
si setea de dragoste.

N-am putut spune
ca doream
sa-TI pese de mine.

Dar bratele Tale au fost deschise:
Tu m-ai primit
si mi-ai vazut lacrimile.

M-ai tinut strans langa Tine,
nu m-ai lasat nici o clipa,
inainte de a fi sigur

ca pot merge mai departe.

Empatia contextuala...
" intelege omul in contextul lui"

De asemenea empatia trebuie inteleasa intr-un context mai mare. Un concept care a aparut pe la inceputul anilor 2000- in legatura cu protectia muncii si ingrijirii omului este "empatia contextuala".
Termenul provine din cuvantul context care inseamna Imprejurare- stare de lucruri intr-un anumit moment. Acesta include capacitatea de a judeca corect mediul in care traieste si se misca clientul. Este important sa putem descifra corect situatia actuala, ca astfel sa putem intelege mai bine PERSOANA!!.
DE fapt inca de prin anii 1990 a aparut expresia" competenta sociala" care se foloseste pentru a descrie capacitatea unei persoane de a se raporta corect si cu succes la alti oameni. Johny Alm- un consultant - pentru organizatii- a formulat o definitie practica a conceptului " competentei sociale" ce contine sase componente.

In primul rand competenta sociala inseamna capacitatea de a STABILI RAPID O LEGATURA CU ALTII, de a initia cu succes un contact. Aceasta implica crearea unui interes fata de cealalta persoana, comunicarea fara conflicte si dezvoltarea increderii.

In acest mod se creeaza conditiile necesare continuarii colaborarii. In consiliere acest lucru inseamna ca este important sa putem stabili rapid un prim contact care sa functioneze...insa sa nu fie doar de suprafata.

In al doilea rand, competenta sociala inseamna capacitatea de a putea folosi contactul stabilit intr-un schimb productiv reciproc. Productivitatea - este cea care genereaza un rezultat pozitiv pentru ambele parti.
In consiliere acest lucru inseamna ca este importanta o colaborare onesta, in care consilierul este, intr-adevar, prezent.
In al treilea rand, competenta sociala inseamna capacitatea de a intretine comunicarea cu oricine, indiferent de valorile, interesele sau alt aspect specific celeilalte persoane.
In consiliere - acest lucru inseamna capacitatea de a avea relatii si de a colabora, chiar daca distanta REALA dintre viata consilierului si consiliatului este foarte mare.
Competenta sociala inseamna si in al patrulea rand- capacitatea de a transforma legatura aceea simpla de la inceput intr-un canal, de a o transforma intr-o comunicare profunda. Aici se permite ca dimensiunule diferite ale vietii sa iasa la iveala si complexitatea relatiei sa creasca.
Acest lucru inseamna capacitatea de a admite atat LUNGIMEA cat si ADANCIMEA domeniilor vietii in procesul de colaborare.
Competenta sociala in al V-lea rand inseamna capacitatea unui schimb constructiv si progresiv in relatie. Nu mai suntem straini unul pentru altul. Oferim si primi informatii, sentimente si intelegere. In consiliere acest lucru inseamna capacitatea de a inainta spre schimbari si solutii constructive.

Competenta sociala ( VI-lea) rand inseamna capacitatea de a face fatza intrebarilor dificile ale vietii- in aceasta colaborare, de a fi intelegator si suficient de matur ca sa rezisti chiar si in cazul in care comunicarea este apasatoare, dificila. in Consiliere acest lucru inseamna capacitatea de a indura ceea ce este esential si semnificativ in viata, chiar daca este INCOMOD SI traumatizant.
Conceptul de "empatie contextuala" ne arata ca este important sa avem capacitatea de a cunoaste atat individul in contextul lui, cat si contextul in sine. Intelegerea si interpretarea corecta a mediului in care individul isi traieste viata are o mare semnificatie.

NIMENI NU TRAIESTE pentru sine. Nimeni nu traieste intr-un mediu izolat.
Noi toti suntem influentati de suvoiul neincetat de impresii pe care trebuie sa le pastram pentru noi insine. Astfel consilierea - trebuie realizata in acest context cuprinzator. Atat consiliatul ca persoana cat si problemele lui trebuie vazute din perspectiva intregii lui vieti.

EMPATIA INSEAMNA SA AI CUNOSTINTA DE INTREAGA VIATA.

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică