In această perioadă când internetul vuieşte de formatori de opinii şi informatii aruncate [iresponsabil/responsabil]sau voit sa manipuleze e important să iti selecţionezi cu grijă si discernămant informatiile.
Recomand 3 lucrări ce merita sa fie studiate acum in febra atentatelor si a panicii create de mass-media. E bine sa apelezi la surse obiective, cu acuratete si să cauti pe cont propriu anumite informatii.
Să vă fie de folos!
1. Petreanu.ro - Da, este islamul
“Sute de ani la rând, lumea arabă a fost în avangarda civilizaţiei. Matematica, astronomia, medicina, sunt domenii profund influenţate de arabi, până prin secolul al XII-lea. După aceea, s-a întâmplat ceva iar izvoarele ştiinţei au secat. “Azi, sunt uscate ca deşertul”, afirmă Hillel Ofek, care adaugă următoarele statistici în sprijinul constatării:
– în lumea musulmană sunt 9 cercetători, ingineri sau tehnicieni la mia de locuitori. Media mondială este de 41.
– 46 de ţări musulmane contribuie cu numai 1% la literatura ştiinţifică mondială, tot atât cât Spania şi India împreună.
– arabii reprezintă 5% din populaţia mondială, dar publică doar 1,1% din cărţile lumii.
– în Spania sunt traduse anual mai multe cărţi decât au fost traduse în toată lumea arabă în ultima mie de ani.
– un studiu realizat în 1989 a constatat că în SUA fuseseră publicate, numai într-un an, 10.481 de articole ştiinţifice, în timp ce, în aceeaşi perioadă, în toată lumea arabă fuseseră publicate numai 4.
– în 2002, revista Nature a examinat nivelul ştiinţific din lumea arabă, reuşind să identifice numai 3 domenii în care aceasta excelează: desalinizare, şoimărit şi… reproducerea cămilelor.
Înapoierea în domeniul cercetării ştiinţifice este determinată, în profunzime, de refuzul dogmatic al Islamului de a accepta raţionalismul, întrebările esenţiale, verificarea teoriilor prin încercare şi eroare, afirmă autorul eseului. Această situaţie afectează profund şi evoluţia societăţilor din lumea musulmană.
Ce s-a întâmplat, când şi-a pierdut Islamul busola? citeste restul art.aici
Dimitrie Cantemir despre Coran
Martin Luther, initiatorul Reformei Protestante
Erasmus
Carl Gustav Jung, psihiatru elveţian, fondatorul psihiatriei analitice:
3. Radu Ghelmez
Zece chestii care mie mi se pareau evidente, dar se pare ca nu sunt:
1. Atentatele teroriste sunt parte din cotidian si or sa mai fie multa vreme de acum incolo. E trist, deprimant, tragic, sfasietor, ingrozitor, alegeti ce epitet va ofera confort emotional, dar asta nu schimba realitatea. Atentatele au multe cauze, de multe ori acelasi atentat are mai multe cauze concomitent, dar au toate ceva in comun: sunt un cost inevitabil si care merita platit al progresului stiintific. In momentul in care a devenit posibil ca un ins oarecare fara scoala sa intre intr-un Dedeman si sa isi cumpere tot ce ii trebuie ca sa faca o bomba, am intrat in era terorismului si nu o sa iesim prea curand. Trebuie sa invatam sa gestionam situatia, nu sa speram desart ca putem preveni cumva orice atentat. Nu putem. Si ce e mai rau, abia urmeaza.
2. Durerea e de inteles, razbunarea este contraproductiva. frica este o reactie normala, panica este contraproductiva. e normal sa discuti, e contraproductiv sa urli. Daca simti ca te-ai speriat atat de tare incat iti vine sa urli cerand razbunare, trebuie sa te linistesti inainte sa vorbesti sau sa postezi. Nu plecam nicaieri, calmeaza-te un pic si hai sa discutam ce e de facut.
3. Teroristii nu isi propun sa omoare cativa oameni intr-un aeroport pentru ca asta nu ii ajuta cu absolut nimic. Teroristii isi propun sa ne sperie atat de tare incat sa incepem sa facem greseli. Nu pot face asta singuri, sunt doar cateva zeci de mii pe intreaga planeta, iar noi suntem miliarde, asa ca se multumesc sa porneasca procesul omorand cativa oameni nevinovati complet la intamplare. Mingea este apoi pasata liderilor nostri de opinie care, majoritatea din interes politic si cativa din prostie, incep sa strige: Panicati-va! Panicati-va! Panicati-va! Si noi ne panicam, ce sa facem, ca de aia sunt lideri de opinie, ca ne dirijeaza opiniile. Efortul organizarii unui act terorist ar fi mult prea mare pentru efectele obtinute daca liderii nostri de opinie nu ar coopera amplificand exponential consecintele.
4. Majoritatea oamenilor care vorbesc despre razboi, cer sa se declare razboi, sa mearga lumea la razboi, sa facem si sa dregem ca asa nu se mai poate, nu sunt militari si nici nu au copii in armata sau serviciile de securitate. E foarte simplu sa trimiti copiii altuia la macel ca sa castigi like-uri pe Facebook. O sa cred ca un razboi este necesar atunci cand or sa ma convinga de asta oamenii care se vor afla apoi in prima linie. Cat timp soparle de birou si biblioteca vorbesc despre interventii militare sau ale serviciilor de securitate, nu pot sa imi suspend senzatia ca am de a face cu niste farisei si pun multa sare peste tot ce imi iese in cale ca sa nu mai puta.
5. Un conflict intre crestini si musulmani este, cu siguranta, o cale pentru a preveni atentatele teroriste. Ei sunt un miliard si ceva, noi suntem un miliard si ceva, in iarna nucleara nu mai are nimeni chef de atentate. Sau poate avem noroc si ne intoarcem doar in epoca de piatra, sigur, mult mai pasnica decat Europa sub asalt in care traim azi, daca stai sa ii asculti pe unii si pe altii, istorici de circumstanta.
6. Atunci cand ceri sa luam niste masuri drastice impotriva unei anumite populatii din cauza unui atentat terorist (sau a unui sir de atentate), e recomandat sa te gandesti daca ai cere acelasi lucru in conditiile in care o alta populatie ar face acelasi lucru. Ai cere sa declaram razboi Tarii Basce si sa dam afara toti bascii din Europa daca maine ETA se reactiveaza si bombardeaza un tren spaniol? Ai declama conflictul intre civilizatia irlandeza si cea europeana daca maine IRA arunca in aer un avion? Daca raspunsul la oricare din intrebarile precedente este nu, dar ai cerut masuri drastice impotriva arabilor, esti rasist. Daca ai cerut masuri drastice impotriva musulmanilor, esti bigot.
7. Cand sute de jihadisti belgieni s-au dus in Siria sa lupte pentru ISIS, am respirat cu totii mai usurati, iar serviciile noastre secrete le-au urat "Drum bun, cale batuta!". Se duceau sa omoare sirieni, ce treaba avem noi? Acum, ca se intorc jihadistii belgieni din Siria in Belgia, dam vina pe sirienii care au fugit in Belgia ca sa scape de belgienii care ii omorau in Siria. Ei i-au adus inapoi cu ei, nu puteau sa-i lase acolo, sa continue sa omoare sirieni?
8. Dupa fiecare atentat, autoritatile cer puteri suplimentare, mai mult control, mai multa supraveghere, mai multa transparenta a spatiului nostru privat. Poate ca au dreptate, poate ca e necesar sa le dam mai multa putere, dar ar trebui ca, inainte sa ne ceara asta, sa demonstreze ca ceea ce le lipseste i-a impiedicat sa previna ultimul atentat. Nu e normal sa ne ceara ceva in plus pana cand nu justifica de ce nu e suficient ce au acuma, simplul fapt ca atentatele se intampla in continuare nu este o explicatie satisfacatoare. Ce observam insa? De fiecare data cand se face un audit al esecului fortelor de securitate, fie intern, fie de catre adevaratii jurnalisti, aia curajosi, iese la iveala ca, de fapt, serviciile de securitate au actionat ineficient, birocratic, fara sa coopereze, fara consistenta, fara cap si fara coada. Sunt fie subfinantate, fie incompetente, fie se ocupa cu altceva. Erdogan a blocat twitter-ul in Turcia ca sa nu mai comunice teroristii intre ei, dar cand Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, l-a avertizat oficial joia trecuta ca un atentat este iminent si a inchis ambasada si consulatul Germaniei, turcii au ras si au zis ca nemtii exagereaza. Duminica a avut loc un atentat langa consulatul Germaniei din Istanbul, iar acum Ahmet Davutoğlu ne explica de ce guvernul tre sa aiba mai multa putere ca sa lupte cu teroristii. E doar cel mai recent exemplu dintr-o puzderie disponibila.
9. Ce au in comun Donald Trump, Recep Tayyip Erdoğan, patriarhul Rusiei si Vasilica-Cristi Danilet, judecator si membru al CSM in Romania? Toti patru sustin ca parte din problema cu teroristii este ca avem noi prea multe libertati si e cazul sa mai taiem din ele ca sa ne aparam de atentate. Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa iti spun cine esti.
10. Hai ca m-am tabloidizat si eu de tot, am pus zece puncte ca asa am vazut si eu pe la Huffington Post ca se face, dar nu ma gandisem decat la noua. Uite, bonus, nota mea din coada atentatelor din Paris, eu zic ca se aplica si aici si se va mai aplica si altadata, din pacate.
https://www.facebook.com/notes/radu-ghelmez/nothing-in-life-is-to-be-feared-it-is-only-to-be-understood/10153071071071150
https://www.facebook.com/notes/radu-ghelmez/nothing-in-life-is-to-be-feared-it-is-only-to-be-understood/10153071071071150
Si, cum incheiam si dupa Bataclan: o luam maine de la capat din nou.
PS: uite ca aveam zece idei, dar o uitasem pe aia mai importanta. Islamul are o problema cu terorismul. O recunoastem si noi, o recunosc si ei. Nu zice nimeni ca nu exista o legatura intre parti importante ale Islamului si ce s-a intamplat azi in Europa. Ce zic eu si altii ca mine e ca solutia nu este sa ii declaram razboi in corpore, ca asta nu va face decat sa agraveze problema, ci sa intervenim cu intelepciune si calm astfel incat sa ii ajutam sa lupte cu acest flagel care ucide in primul rand si in mult mai mare masura musulmani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
You may leave a message.May God Bless you!