luni, 7 martie 2016

Fericirile moderne - (sau binecuvântari mult dorite) contemporane


Am tradus cateva ganduri din "Running with the horses" pe care doresc sa vi le ofer si voua, iar altele le-am compus.
Lumea seculara este impânzită de o astfel de gandire si astfel de scopuri care sunt centrate pe sinele urat mirositor.

Fericirile de mai jos sunt o parodie in fata modului de viata risipitor si hedonist.Lacomia competitiva, abuzul oamenilor,infatuarea liderilor,sacrificarea de buna voie a integritatii pe altarul profitului/ interesului personal si al statutului social, inselarea culturala sau glorificarea de sine.

Toate aceste fericiri reprezinta o alternativa diabolica fata de Imparatia lui Hristos.
Va fi insa constructiv si eficient pentru noi sa ne facem o autoanaliza si sa recunoastem aceste tendinte si inclinatii atunci cand vin asupra noastra.

Fericirile moderne contemporane nu au menirea sa ia locul predicii de pe munte, sau sa submineze fericirile lui Hristos. Doar acelea au putere de schimbare a omului. Insa vreau sa semnalam pericolul care ne pandeste zi de zi in haina postmodernismului, pragmatismului si hedonismului religios.

In mod clar cei care aplica aceste "fericiri si binecuvantari" au ca rezultat vieti nefericite si nicidecum binecuvantate de Dumnezeu.

Sa privim acum un pic la...

Compromisul secular si religios - de William Mitchel

"Ferice de bogătani, căci ei nu vor fi in lipsuri. Ei isi vor permite sa-si rasfete toate mofturile şi pretenţile. Sunt foarte risipitori dar nu dau atentie pe asta.Ei vor fi de invidiat caci arata tuturor că au "clasă". 

"Ferice de cei confortabili, care pot astfel sa isi aranjeze viata pentru placerea si bunastarea continuă."

"Ferice de cei care se izoleaza de tristetea altora, pentru ca suferinta altora nu trebuie sa le distruga pacea personală. Binecuvantati sunt cei pentru care doliul reprezinta problema altcuiva."

"Fericiti cei faimosi si admirati, pentru că ei vor fi sarbatoriti si invidiati. Binecuvantati sunt cei cu acreditari, diplome si inconjurati cu hartii impresionante."

"Fericiti sunt cei care stiu sa lupte pentru o imagine buna, care stiu sa valorifice orice aparenta. Binecuvantati sunt cei care au acest dar si se mandresc cu el."

"Ferice de cei cu o constiinta degajată, detaşată. Binecuvantati sunt cei carora nu le pasa de ceea ce e gresit in lume. Binecuvantati sunt cei care stiu sa profite de orice oportunitate care bate la usa, si care se pot folosi de nenorocirea  si accidentele altora. Binecuvantati sunt cei care pot trada si denatura adevarul la nevoie, pentru ca ei se vor incununa cu succes."

"Ferice de semănătorii discordiei, care vor dezbina si cucerii pe altii, pentru ca ei vor aţâţa competitorii (rivalii) unul impotriva altuia cu scopul ruinării lor. Binecuvantati sunt cei care pot exploata mizeriile altora."

Ferice de cei care stiu mereu sa iasa la suprafata, care pot sa scape din orice faradelege. Binecuvantati cei inteligenti cu Scriptura, ce stiu sa justifice cu orice verset biblic magariile lor si trairea in pacat. 




Fericiti cei care stiu sa isi construiasca un imperiu financiar pe spinarea si buzunarele altora, aratand altora metode si mecanisme ale eticii muncii dar el nefiind nevoie sa ridice nici o povara, sarcina, responsabilitate. El e doar un speaker motivational. 

Fericiti cei care stiu sa isi musamalizeze pacatele si sa creeze diversiuni, sa distraga atentia oamenilor de la lucrurile importante, si sa ii conduca spre periferii, lucruri banale, care nu au nici o aplicabilitate pentru viata lor.

Ferice de cei care stiu sa linguseze si flateaza orice persoana aflata in functii mari si pozitii inalte de conducere in comunitate. Binecuvantati sunt cei care cunosc un numar mare de oameni de afaceri de succes. Acestia isi vor construi o teologie personala,(teologia prosperitatii) )care sa cada bine cu inchinarea la bani.

"Ferice de cei care considera ca principiile sunt niste obstacole minore, peste care poti trece cu vederea. Binecuvantati vor fi cei care vor iti vor deveni neloiali pentru ca nu mai pot castiga din parteneriatul cu tine, si nu mai au nici un avantaj in a investi in tine."

"Fericiti sunt cei care studiaza Biblia, legile si justitia doar pentru a afla modul in care pot jongla cu escrocherile lor, sau pentru a gasi modalitatea in care standardele sfinteniei pot fi manevrate."

"Fericiti sunt cei care se fac ca muncesc, Binecuvantati sunt cei care fenteaza sistemul, care merg fara bilet, care nu-si platesc taxele."

Ferice de cei care au arta de a avea intotdeauna dreptate. Ei vor cadea in picioare si de la etaju '99 indiferent de situatia imorala in care se balacesc.

Ferice de cei care simuleaza ca au roade spirituale, dar de fapt agata in pomul inimii lor, fructe legate cu sarma (artificiale, fara viata spirituala in ele). Binecuvantati sunt ţeparii, smecherii,impostorii,curvarii, mincinosii, barfitorii care daca se mozolesc un pic la gura cu un pic de teologie cred ca vor impresiona pe altii cu performantele lor religioase.

Ferice de cei care cunosc toate noutatile, toate zvonurile si stirile, sunt la zi cu toate evenimentele politice de ultima ora, toate videoclipurile de prost gust de pe retelele de socializare, dar care nu stiu ca trebuie sa se pocaiasca.

Ferice de cei tupeisti si obraznici pentru ca a lor este pamantul pentru aici si acum. Ș'atât!


Ferice de cei care il produc pe Dumnezeu si il livreaza altora doar ca pe o plasmuire imaginativa, ceva inchipuit, inventat,plamadit de mintea lor. Binecuvantati sunt cei credinciosii care i-au facut reguli lui Dumnezeu dupa care sa functioneze si astfel a devenit marioneta noastra, ne folosim de El cand avem nevoie, si cand nu, il aruncam departe. 

Fericiti cei care propovaduiesc ascetismul, cumpatarea, postul si rugaciunea..dar de-abia isi mai duc burta pana la amvon. Binecuvantati sunt cei care le spun doar altora cat de frumoasa este simplitatea si modestia spirituala.

Ferice de cei care rostesc binecuvantari cu gura, rostesc Numele Domnului dar care nu s-au departat de faradelege. Binecuvantati sunt cei care isi alimenteaza viata din cel rau si se hranesc cu frica de oameni si opinia majoritatii.

Ferice de cei care au familiile varză, dar sunt primii la dat sfaturi, consiliere. Binecuvantati sunt cei care sunt cunoscuti ca unii care se amesteca in treburile altora.

Ferice de cei care sunt agasanti, care se vaita, care se plang, si sunt alintati mereu caci ei vor fi saturati cu atentia noastra.

Fericiti cei care predica puritatea morala dar carora le tremura genunchii dupa fiecare femeie pe strada. Binecuvantati sunt cei care spun ca imoralitatea este doar la exterior.

Ferice de cei care stiu sa apeleze la decibeli, la zgomot, urlaturi si ridicari de glas atunci cand lipseste argumentatia si un duh bland. Binecuvantati sunt cei care stiu sa se faca auziti atunci cand scot spume la gura sau dau cu pumnul in masa.

Ferice de cei care se roaga ca talibanii de 5 ori pe zi, si isi citesc Biblia de pe Iphone dar se comporta cu atrocitate si violenta fata de cei care cad in pacat. Binecuvantati sunt cei care folosesc Biblia ca un baros.

Ferice de cei care nu au nimic din Dumnezeu in ei, si nu au nici o legatura cu Domnul Isus, caci ei vor fi iresponsabili, fata de ceea ce vorbesc, gandesc, infaptuiesc. Binecuvantati sa fie agnosticii si ateii.

Ferice de cei care fac din Biblie un idol (mic dumnezeu) si se ascund dupa paravanul religiozitatii ca sa capete o buna reputatie in comunitate si sa primeasca calificativul de sfantoc.

Ferice de cei care isi blindeaza capul cu tot ce spune John Piper si John MacArthur dar care nu stiu sa dea buna ziua la magazin. Binecuvantati sunt cei care stapanesc orice paradigma, orice concept, orice doctrina, orice invatatura crestina dar care nu stiu sa isi foloseasca propria gandire.

Ferice de cei care pot sa-ti gaseasca intr-o microsecundă unde se afla un anumit verset din Scriptura, dar care nu pot dubla cu viata si trairea lor cele punctate, citite. Binecuvantati sunt cei care zic, dar nu fac.


Mai pe scurt, am gasit intr-o agenda personala urmatoarele:

Ferice de cei băgăreți, căci ei se descurcă în lume.
Ferice de cei insensibili, căci pe ei viața nu-i rănește niciodată.
Ferice de cei care se plâng, căci, în final, li se face pe plac.
Ferice de cei blazați, căci ei nu-și bat niciodată capul cu păcatele lor.
Ferice de exploatatori, căci ei obțin rezultate.
Ferice de cei bine informați, căci ei știu să se orienteze prin lume.
Ferice de cei puși pe scandal, căci pe ei îi remarcă oamenii. (J. B. Phillips)

Un comentariu:

  1. ferice de noi daca il iubim pe Domnul si il urmam indeaproape si nu avem de-a face cu nici una din fericirile de mai sus ;) - cat de bine descriu aceste fraze starea de fapt de prin comunitatile locale..din pacate. Oricum, foarte fain scris.

    RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică