joi, 25 februarie 2010

Recenzia cărţii "După cum fierul ascute fierul"
"Dupa cum fierul ascute fierul"
Modelarea caracterului intr-o relatie de mentorat
de: Howard Hendricks , William Hendricks
prezentare de carte: Tantar Ioan Alexandru

Incep aceasta recenzie, intrebandu-te daca ti-ai dori ca la inmormantarea ta, persoanele de fata sa afirme despre tine :" Doar la el s-a gandit!", sau " Numai de el si-a pasat", "Nu i-a inclus si pe altii in inima sa".

Frumusetea Scripturii arata ca cei mai fericiti oameni care au aplicat practic la inima lor principiile si cuvintele Mantuitorului lor iubit, astfel au semanat in caracter cu Domnul Isus Christos. In Romani 14:7 sta scris" In adevar, niciunul din noi nu traieste pentru sine si nici unul nu moare pentru sine". Fiul lui Dumnezeu nu a trait pentru sine, pentru a se sluji pe El insusi, ci a trait in ascultare de Tatal Sau, slujind lui Dumnezeu si oamenilor.

Albert Einsten afirma ca "doar viata ce o traim pentru altii este o viata care merita sa fie traita".

Liderii religiosi contemporani ( pastori, prezbiteri,conducatori de biserici) se framanta si lamenteaza, ca nu mai sunt tineri sclipitori, care ard si stralucesc prin roade si fapte bune pentru Gloria lui Dumnezeu. O cauza majora o reprezinta chiar "Lipsa Mentoratului", necesitatea de a investi in oameni si in Imparatia lui Dumnezeu.

Criza societatii de astazi nu este de combustibil, de energie, de bani ci este o criza de mentori spirituali. Societatea in care respiram este centrata pe sine, egoista, narcisista ( sa fii incantat de tine insuti), autosuficienta, atotcunoscatoare, ce se etaleaza pe sine. Te irita azi atitudinea enervanta de atotstiutor al unei persoane. Dar atunci cand esti preocupat in viata doar cu problemele si dorintele tale, nu vei avea niciodata implinite si satisfacute nevoile tale de catre Dumnezeu.
Cand esti preocupat doar de tine, uiti de altii, te plangi, cartesti si te lamentezi doar de starea ta, nu te mai doare si nu mai plangi, nu mai arati ca iti pasa si de altii. Prin urmare in viata vor fi doar doua categorii de persoane: oameni care atrag la sine si oameni care atrag, directioneaza, indica prin trairea lor spre Isus Christos.

“Deseori îi aud pe bărbaţii mai în vârstă plângându-se de generaţia tânără. Întrebarea mea este însă, ‘Ce faceţi voi ca să influenţaţi un tânăr, într-un mod pozitiv, evlavios?’ Nu puteţi schimba pe toată lumea, dar puteţi influenţa pe cineva. Puteţi fi un bărbat cu influenţă. […] Tinerii vor un mentor. Pe oriunde merg, mă întreabă: ‘Unde pot găsi un îndrumător, un instructor, o figură paternă, un mentor?’ În acelaşi timp, bărbaţi mai în vârstă întreabă: ‘Unde pot găsi o lucrare de slujire? Ce pot face ca să produc o diferenţă pentru Isus Cristos?’ Hmmm.. credeţi că am găsi câteva răspunsuri aici? Desigur că cel mai convingător motiv pentru a vă implica în relaţia de mentorat este dat de faptul că Dumnezeu vă cere s-o faceţi. Proverbe 13:20 spune că ‘cine umblă cu înţelepţii se face înţelept’. Aceasta presupune că cei înţelepţi sunt dispuşi să îngăduie cumva să beneficieze de pe urma înţelepciunii lor.”

Mentoratul este o necesitate. Mentorii sunt foarte iscusiti in a ne hrani sufletele. Ne modeleaza caracterul. Ne indeamna sa devenim desavarsiti, intregi si prin Harul lui Dumnezeu oameni sfinti. Biblia ne spune astfel " Dupa cum fierul ascute fierul tot asa un om ascute pe un altul", proverbe 27:17.

Ai avut pana acum in viata experienta de a fi ascutit, corectat, modelat pe piatra intelepciunii si a caracterului altui om?
Gandeste-te, daca il urmezi si asculti tu insuti pe Isus Christos, Mentorul,Ghidul, Exemplul Suprem, Modelul, Sfatuitorul si Invatatorul desavarsit, spre surprinderea ta, mai devreme sau mai tarziu cineva te va privi ca pe un mentor in propria sa viata.

Valoarea mentoratului deriva din valoarea relatiilor. Arata-mi cei mai apropiati prieteni ai cuiva si voi putea spune cu destul de mare precizie, ce fel de om este acesta, dar si ce fel de om are sanse sa devina. Observati cum oamenii tind sa se modeleze unii pe altii:" dupa cum fierul ascute fierul".
Obiectivul unui mentor este foarte simplu: sa directioneze un om (sau cati mai multi oameni) inspre relatiile vitale care produc si reproduc oameni ai lui Dumnezeu.

"Cine sunt oamenii care v-au ajutat sa deveniti ceea ce sunteti astazi"? Care au fost mentorii tai? Care a fost contributia lor in viata voastra?

Mentorul este un om care PRIMESTE SI TRANSMITE mai departe.

Mentorii sunt cei care au devenit vulnerabili, sinceri si onesti, care urasc ipocrizia si isi impart inima si viata generatiei urmatoare, isi impartasesc cele mai marcante experiente de viata, daruiesc nu doar povestile lor de succes, ci si insuccesele lor, falimentele si esecurile spirituale, dezamagiri si descurajari, greseli si defecte, slabiciuni, pacate care sunt greu de observat si niciodata nu vor oferi altora retetele ( lor de succes din trecut) si formulele lor prestabilite.

Vreau acum sa faceti un exercitiu imaginar si sa va amintiti cu drag de un profesor din scoala generala,liceu sau facultate care a investit in tine, era alaturi de tine si era preocupat de binele tau.

Cum recunoastem azi un mentor in biserica, in Trupul lui Christos?

-Mentorul investeste in relatii.Pana la urma esenta vietii spirituale sunt relatiile. Am fost creati sa avem o relatie vie, autentica cu El si cu cei din jur.

-Mentorul este o persoana care te incurajeaza constant. Nici o lucrare spirituala nu poate fi realizata daca nu avem in spatele nostru oameni care sa ne sustina in rugaciune, sa ne incurajeze constant.

-Mentorul este cel care iti ramane alaturi cand altii nu mai vorbesc cu tine, este singura persoana care mai vine si iti mai bate la usa sau iti da un telefon cand toti te parasesc.

-Mentorul isi face timp sa se roage pentru tine.

-Mentorul iti arata practic ca esti valoros.

In principal un astfel de om este aceea persoana care "adauga valoare" altor vieti Suntem inconjurati azi de aspiratoare, sugative care doresc sa absoarba toata valoarea pentru amorul propriu. Hitler era absorbit de acest sindrom, era excitat la auzirea propriei lui voci in fata multimilor.

In contrast Biblia ne arata semnele distinctive ale unui mentor. El este un indicator catre Dumnezeu. Principalul scop al lui Ioan Botezatorul era sa indice si sa indrepte privirile si inimile oamenilor spre Isus Christos " Trebuie ca El sa creasca, iar eu sa ma micsorez" Ioan 3:30.

-Mentorul are disponibilitatea de a fi un bun ascultator, plin de empatie, vulnerabil, nu este fals (nu pretinde ca este altcineva, nu se lupta sa para perfect) ci se lupta sa ramana onest si integru. Recent am citit o lucrare a lui Octavian Paler, "Eul detestabil" si m-a miscat aceasta stare de fapt a natiunii romane " Azi nimeni nu vrea sa mai auda pe nimeni,NIMENI nu e dispus sa inteleaga pe nimeni, nimeni nu mai vrea sa fie trezit la realitate, ca fiecare este gata sa-i spuna celuilalt, daca vrei sa tipi ( sa-ti spui durerea) du-te in mijlocul unui pustiu, sau interneaza-te intr-o clinica, nu trebuie sa deranjezi lumea cu durerea ta". Trist dar este adevarat pentru societate dar nu si adevarat pentru Trupul lui Isus Christos, Biserica Vie in care lucreaza Duhul Sfant.

Si este simplu rationamentul lui O.Paler din moment ce oamenii nu mai doresc, nu mai sunt preocupati si nu mai au timp sa asculte, Glasul, Soapta si Vocea lui Dumnezeu din Scriptura...prin aceasta racire oamenii nu vor mai avea timp nici sa il asculte pe semenul lor.

O calitate aparte a mentorului este curajul sau de a iti spune adevarul in fata, insa imbracat in dragoste pentru a nu te dobori, precum afirma Proverbul" Ranile facute de un prieten dovedesc credinciosia lui". Cine are un astfel de mentor realizeaza cat de bogat este sufletul sau pentru ca cea mai mare dovada de dragoste a unui prieten este sa iti spuna Adevarul. Acest lucru necesita comunicare si curaj.

Un mentor nu are dreptul sa corecteze atitudinile gresite ale unei persoane dupa ambitiile sau dorintele personale ci il include pe Dumnezeu in acest proces de transformare launtrica intreband direct:

" Ce parere are Dumnezeu de modul in care ii tratezi pe ceilalti?"

sau "Ce spui tu, Domnului ii place ceea ce vede la tine?". Astfel omul cercetat si sensibilizat de Cuvant va proceda corect indreptandu-si viata dupa voia lui Dumnezeu, nu dupa voia oamenilor.

Un mentor nu este cineva care sa iti dea mereu sfaturi si solutii, ci o persoana care stie cum sa te apropie de cea mai importanta Persoana din Univers- Dumnezeu. Este omul pus la dispozitia Lui si care slujeste oamenilor fara ca sa le creeze dependenta de el ci de Creator. Aici invatam cu totii o lectie importanta, tendinta de a iesi in evidenta este diabolica iar pericolul il constituie mandria.

Cea mai mare bucurie a unui mentor spiritual este sa vada tineri care asculta, urmeaza si aplica principiile si Cuvantul lui Dumnezeu pentru viata lor. Dumnezeu vrea si in aceasta generatie de credinciosi sa lucreze in noi si prin noi spre binele celorlalti oameni.
Cerceteaza-te si descopera care au fost oamenii care au lucrat,slujit si s-au sacrificat pentru tine si fara de care nu ai fi ajuns vreodata un urmas credincios al lui Isus Cristos.
Am impartasit cateva aspecte si calitati din viata unor mentori, daca vei citi aceasta carte vei descoperi si care sunt beneficiile de a avea un mentor:
- un mentor stimuleaza cresterea spirituala, un mentor este un model demn de urmat, un mentor te ajuta sa iti atingi scopurile mult mai eficient, un mentor joaca un rol cheie in planul lui Dumnezeu pentru cresterea ta.
Cartea mai ofera explicarea si aplicarea bazelor biblice ale mentoratului prin exemple din Vechiul Testament ( Ietro si Moise, Moise si Iosua, Samuel si David, Ionatan si David, Ilie si Elisei), Noul Testament ( Barnaba si Saul/ Pavel, Pavel si Timotei, Tit), iar in finalul ei poti afla cum sa gasesti un mentor si care sunt responsabilitatile acestuia.

Iti doresc sa il descoperi pe Domnul in inima fratilor tai si sa ramai dornic sa fi corectat, sa accepti si sa primesti intelepciunea celor maturi spirituali, care ascuta fiinta ta prin modelare si slefuire atenta si plina de grija pentru a cladi in tine Chipul Domnului Isus Christos.

Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa reflectam Inima si Caracterul sau in aceasta lume, lasandu-l pe El sa ne conduca, permitandu-i sa ne calauzeasca si sa se foloseasca de viata noastra ca niste instrumente de folos pentru a transmite si altora mesajul iubirii Sale iar motivatia noastra sa fie Slava Domnului.

Comanda cartea aici


4 comentarii:

 1. Domnule, m-ai uimit ! Scrii foarte bine şi foarte profund ! Dacă erai un Jedi, spuneam Forţa e mare în tine, aşa spun Isus a fost tare în tine la această postare ! Bravo !

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc Elvis de consideratie.
  Nu ma lauda prea tare.
  Tot ce sunt si tot ce cunosc se datoreaza doar Harului, Milei si Indurarii lui Dumnezeu fata de mine.

  Te salut.

  RăspundețiȘtergere
 3. Multumesc frumos pentru toate acele citate si recenzii, pe care ni le-ai pus la dispozitie pe blog. Domnul sa te binecuvanteze si sa lucreze pe aceasta cale si sa ajunga la inimile celor care nu-L cunosc si sa-i zideasca pe aceia care au nevoie!

  Harul si pacea sa-ti fie inmultite!

  <><

  RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?