joi, 13 noiembrie 2008

Avortul - punctul Sau de vedere




Avortul se refera la expulsia ne-naturala a unei fiinte vii dar nenascute din trupul unei mame insarcinate. Avortul poate fi provocat in mai multe moduri- prin operatie chirurgicala, medicamente, instrumente.



Problema
Este avortul rau din punct de vedere moral?

Puncte de vedere diferite
1. Avortul este in regula daca se face inainte -copilul sa inceapa sa fie in stare sa supravietuiasca pe cont propriu ( viabilitate)
2. Avortul este in regula daca copilul va fi handicapat fizic sau mintal.
3. Avortul este in regula daca viata mamei este amenintata de nastere.
4. Avortul este in regula daca grviditatea a rezultat din incest sau viol.
5. Avortul este gresit.
6. Avortul este gresit daca 2.3 sau 4 nu sunt valabile.

Motivatia
Suporterii anti-avort ( pro-viata) folosesc in general doua argumente principale:
- Avortul este o crima
- Viata incepe la conceptie iar copilul are drepturi care nu pot fi violate.

Suporterii avortului se bazeaza in general si ei tot pe doua argumente principale:
- Copilul nu este o fiinta pana cand se naste si de aceea nu are drepturi
- Mama are dreptul natural de a-si exercita controlul absolut asupra propriului ei trup.

Acum sa vedem adevarata motivatie care sta in spatele avorturilor.
Concluzia Scripturii si a lui Dumnezeu este ca avortul este gresit moral deoarece Cuvantul lui Dumnezeu spune asa. Daca trebuie facuta o alegere intre copilul nenascut si mama, din cauze medicale, atunci mama are prioritate. Aceasta nu ar fi o crima.

Biblia spune :
-crima este condamnata ca actul nelegiuit, constient, ostil prin care se ia viata unei fiinte umane.
Exod 20:13 Sa nu ucizi
-toata viata isi are originea in Dumnezeu si este sfanta inaintea Lui
Geneza 9:4-7
Numai carne cu viata ei, adica sangele ei, sa nu mancati.
Caci voi cere inapoi sangele vietilor voastre, il voi cere inapoi de la orice dobitoc; si voi cere inapoi viata omului din mana omului; din mana oricarui om, care este fratele lui. Daca varsa cineva sangele omului, si sangele lui sa fie varsat de om, caci Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Lui. Iar voi cresteti si inmultiti-va, raspanditi-va pe pamant, si inmultiti-va pe el".
- viata incepe la conceptie iar copilul nenascut este o persoana cu drepturi
Psalmul 51:5-6
Iata ca sunt nascut in nelegiuire, si in pacat m-a zamislit mama mea. Dar Tu ceri ca adevarul sa fie in adancul inimii, fa dar sa patrunda intelepciunea inlauntrul meu.
Psalmul 139:13-16
Tu mi-ai intocmit rarunchii, Tu m-ai tesut in pantecele mamei mele:
Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile Tale, si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta !Trupul meu nu era ascuns de Tine cand am fost facut intr-un loc tainic, tesut in chip ciudat, ca in adancimile pamantului. Cand nu eram decat un plod fara chip, ochii Tai ma vedeau; si in cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau randuite, mai inainte de a fi fost vreuna din ele.

- trupul omului nu este al lui- toti au fost cumparati de Dumnezeu
1 Corinteni 6:19-20
Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care este in voi si pe care-L aveti de la Dumnezeu ? Si ca voi nu sunteti ai vostri?
Caci ati fost rascumparati cu un pret. Glorificati-L deci, pe Dumnzeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

17 comentarii:

  1. ultima poza ma impresionat cel mai mult...:O... nu sunt de acord cu avortul! dar mi se pare ca sunt oameni in jurul meu care sunt de acord cu aceasta crima...s-a intamplat la noi in bise (biserica Neoprotestanta/Sibiu) iar acele cateva persoane care au fost in cunostinta de cauza anterior si ulterior indeplinirii faptului TAC!... scuza nespusa - ptr ca nimeni nu vorbeste despre eveniment - dar gandita: un doctor le-a spus ca fatul are malformatii => o sa se nasca handicapat ... dureros ... dar unde-i credinta aia de care vorbeau cand isi doreau acel copil si cand se rugau ptr el? se pare ca a fost un moment de necredita in care cei 2 au hotarat sa faca injectia de provocare e nasterii premature... toti au tacut atunci, toti tac acum ... pentru ca era handicapat...

    RăspundețiȘtergere
  2. "dar unde-i credinta aia de care vorbeau cand isi doreau acel copil si cand se rugau ptr el? "

    Un alt element este acesta..

    "Dumnezeu isi asuma responsabilitatea pentru defectele fizice si mentale"- Exod 4:10-12
    "Moise a zis Domnului- AHH! Doamne, eu nu sunt un om ori ori vorbirea usoara; si cusurul acesta nu-i nici de ieri, nici de alaltaieri, nici macar de cand vorbesti Tu robului Tau; caci vorba si limba mi-este incurcata.
    11. Domnul i-a zis " Cine a facut gura omului? Si cine face pe om MUT!!!sau SURD!!!, cu VEDERE sau ORB!!! ? Oare nu EU DOMNUL?
    12. Du-te dar si EU voi fi cu gura ta , si te voi invata ce vei avea de spus".

    Eu cred ca Dumnezeul nostru face si azi minuni - pentru ca nu s-a schimbat . Este acelasi.

    Doamne DACA VREI TU POTI!.
    Doamne,cred, ajuta- necredintei mele.

    Dumnezeu cunoaste mai bine situatia decat noi doi. EL nu permite sa emitem judecati fara cercetare si verificare.
    El este cel mai bun Judecator.
    EL este Standardul meu de dreptate. Nu am un simt al dreptatii personale.

    Insa si noi suntem chemati sa nu toleram pacatul. si sa aratam perspectiva Cuvantului lui Dumnezeu, sa il lasam pe Domnul sa spuna ce este bine si ce nu este.- prin Cuvantul Lui.

    Noi sa il reprezentam cu cinste si dragoste.

    Sa nu traim dupa ceea ce spune lumea ca este corect- ci dupa ceea ce este in concordanta cu Cuvantul lui Dumnezeu.

    Acesta sa fie scopul nostru pentru toate problemele contemporane si pentru toate intrebarile asupra vietii.
    Eu cred ca Dumnezeu va face dreptate.

    E bun indemnul tau..sa nu tacem.
    Sa deranjam lumea.
    Sa spunem oamenilor despre Har,Dragoste, Iubire, Isus, iertare.
    Sa traim noi intai aceasta evanghelie vie pentru a putea fi angajati de Dumnezeu ca instrumente binefacatoare in aceasta mentalitate stricata a omenirii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru ca esti un om sensibil-pe altii nu ii mai shockeaza nici crime de adulti, sau animale.

    Cum sa ne mai sensibilizeze azi Crucea lui Christos cand lumea este alimentata si blindata cu ura,crima, si bestialitate?

    Suntem zguduiti de realitatea pacatului cu care ne confruntam/luptam/intalnim.

    RăspundețiȘtergere
  4. e interesant că şi Tata ştia dinainte să venim pe lume că suntem handicapaţi - handicapaţi spiritual- şi lucrul acesta nu poate fi tolerat atît de uşor precum o malformaţie fizică sau psihică.
    ... şi totuşi a îngăduit să ne naştem - cu suflete urâte, cu vieţi pângărite, cu inimi întinate.

    Nu a face gălăgie " în jur" e soluţia. sunt deja "printre noi" destule biserici în care avortul nu mai este considerat păcat. nu putem "curăţi" ceva cu mâni murdare, nu putem lumina ceva dacă umbra noastră încă lasă urme de întuneric.
    exact cum spuneai şi tu : "Sa traim noi intai aceasta evanghelie vie pentru a putea fi angajati de Dumnezeu ca instrumente binefacatoare in aceasta mentalitate stricata a omenirii."

    când va fi linişte în noi, vom fi îndreptăţiţi şi vom putea face gălăgie în jur.
    luând viaţa Îl ucizi în tine pe Cel ce este Viaţă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Culmea dragostei este tacerea...
    Simt si realizez cum este inima lui Dumnezeu....

    luând viaţa Îl ucizi în tine pe Cel ce este Viaţă.

    putem lua viata altora si prin etichetare, barfa, cuvinte nepotrivite, ponegrire, defaimare, clevetire, a fura un nume bun, a rani prin vorbire necontrolata.

    Multumesc de interventie Bia.

    RăspundețiȘtergere
  6. O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui, şi cât de neînţelese sunt căile Lui! Rom.11:33
    Acest verset biblic, nu cred că le oferă vreo scuza celor pro avort. Cred insă că este nimerit pentru a sugera extraordinara complexitate a acestui subiect, generic denumit AVORT. In cat mai puține cuvinte, aș vrea să-mi spun și eu părerea cu privire la chestiune; Din start vreau să fac deosebirea intre cazurile de necesitate, cand viata sau integritatea mamei sunt puse intrun pericol iminent și cazurile în care mama, sau ambii părinți își arogă dreptul de a alege să se supună sau nu, voinței lui Dumnezeu, prin care acel copil a fost conceput. Din acel moment, în opinia mea, orice intervenție menită să oprească procesul de gestație al copilului, al cărui proces de dezvoltare a luat naștere deja în acel moment, pentrucă a primit viața și mai are nevoie doar de cele aproximativ nouă luni și jumătate pentru a ajunge la stadiul optim de dezvoltare pentru a ieși din pântecele mamei și a trece la un alt nivel de dezvoltare. Eu aș numi acest moment ca o a doua naștere, dar cu nimic mai presus decat prima. Mi se pare de bun simț să accept ideea că această a doua naștere, ar fi imposibilă în absența celei dintîi! Din păcate mulți văd, puțini cunosc, așa că practic unora nici nu le este dat să înțeleagă cu adevărat voia lui Dumnezeu referitoare la această controversată problemă. Personal sunt încredințat că viața copilului începe chiar mai inainte ca unele mame sa realizeze că au rămas insărcinate. Nădăjduiesc ca Dumnezeu să-i păzească pe cei care înțeleg că dreptul părinților de a decide cand și cati copii vor să aibă, este limitat la decizia de a avea sau nu contact sexual in perioadele de fertilitate ale femeii. Nici măcar vreuna dintre metodele contraceptive, doar le spune și numele, nu sunt conforme cu morala creștină! Ca urmare, consider că orice eventual risc de a apărea o sarcină nedorită, în urma unui contact sexual avut intro perioada considerată de infertilitate, trebuie asumat ca atare și in cazul că un astfel de risc se materializează, acea sarcină nedorită, trebuie acceptată ca fiind dorită de Dumnezeu. Domnul Isus Cristos vorbea in anumite împrejurări în pilde, pentru ca cine avea urechi de auzit să audă și cine nu ințelegea, să nu înțeleagă...Așadar, cine sunt eu să pot încerca măcar a face mai mult decât Cel care este Domnul și Salvatorul celor pe care Dumnezeu Tatăl I i-a dat să-i mântuiască? Lăudat, slăvit și preamărit să fie Numele lui Dumnezeu, al Fiului Său Isus Cristos și al Sfântului Său Duh! Amin

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnu sa ne fereasca de asa ceva!!!E un mare pacat!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu pe bune ca nu inteleg de ce femeile fara suflet si fara minte , recurg la aceste metode, extista METODE DE PROTEJARE, slava Domnului ca dupa revolitie s-a dat libertatea aceasta, si inca un lucru, daca descoperi ca esti insarcinata dute in pana mea in prima, maxim a doua luna, cand copilul este inca un embrion, tot crima este , tot viata este , dar orcum eu consider ca este altceva. Nu stiu ce sa zic, un copil la o varsta frageda, respectiv adolescenta sau primii ani de tinerete iti poate distruge viata, dar daca sexul este protejat se face cu cap si calculat nu sunt probleme. Eu nu iau nici pastile nici alte metode contraceptive, doar ca stiu mereu ceea ce fac , nu sunb influenta drogurilor sau alcoolului, asta este una din cele mai bune metode , cred eu, sa fim constienti de ceea ce facem chiar si in timpul sexului. Take care!Si aceti grija de voi!

    RăspundețiȘtergere
  9. prima luna, a doua luna? ma cutremuri!!! crima se cheama. dumnezeu sa va aiba in paza si sa va lumineze mintile.

    RăspundețiȘtergere
  10. AVORTUL NU AR TREBUI SA EXISTE CA TERMEN IN VOCABULAR CI UCIDERE BESTIALA A UNUI OM CARE NU SE POATE APARA.DACA NU-L DORESTI PE COPIL NU-L UCIDE.DACA MAMA ESTE MOARTA SPIRITUAL ARE IN EA DEMON CARE-I CONDUCE VIATA SI NU PE DUMNEZEU.DAR SA NU UITAM CA SUFLETUL EI ESTE LIBER SA SLUJEACA CUIE DORESTE.AVORT ESTE SINUCIDEREA SUFLETULUI.DACA MAMA TA HOTARA SA TE AVORTEZE MAI CITEAI TU ACESTE RANDURI,MAI AVEA CINE SA AIBA PARERI CONTRADICTORII.NU CRED.COPILUL ESTE VOIA LUI DUMNEZEU.ESTE COROANA CREATIEI.COPILUL ESTE BUCURIA CARE IZVORASTE DIN MATERIA LUCRATA DE DUMNEZEU.ESTE IUBIREA LUI DUMNEZEU ,ESTE SANSA TA SI NU O ARUNCA PENTRU CA ESTE UNICA.CINE NU SE ROAGA UCIDE.CINE NU SE POCAIESTE SI NU NADAJDUIESTE SI NU ARE PREOT DUHOVNIC CA SFATUITOR ARE ALTII DIN LUME CARE SA O SFATUIASCA DAR NU SPRE VIATA CI SPRE UCIDERE.DUMNEZEU SA VA LUMINEZE,SI DOMNUL IISUS HRISTOS SA VA POARTE DE GRIJA. PR.CEAHLAU GHE.GICU DE LUNCA

    RăspundețiȘtergere
  11. Am 18 ani si sunt insarcinata. Daca aud parintii mei, ma nenorocesc si dupa ma scot afara din casa. Prietenul meu imi spune ca sa ma duc la el, dar nu pot... ce fac cu ai mei? Au muncit 18 ai de zile sa ma creasca si fara sa gandesc, am facut cea mai mare prostie a vietii mele! Sunt in clasa a 12-a... am bac-ul, nu pot parasii nici scoala. Si la avort nici nu ma gandesc, nu sunt in stare sa omor o musca, dar propriul meu copil? :(( Ce sa fac, ajutati-ma va rog cu o idee... Sunt disperata. Ajutati-ma, va implor!

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest material cred ca iti este suficient de graitor pentru a te ajuta sa alegi decizia corecta si sa fi responsabila. Constiinta ta iti spune sa salvezi viata insa circumstantele din jur sunt potrivnice si dificile. Inteleg situatia ta insa cel mai bine ar fi sa comunici cu familia ta oricat de greu iti este.

    Eu iti ofer simplu doar o intrebare: Gandeste-te daca la fel ar fi actionat parintii tai dupa ce au aflat ca vor aduce pe lume un copil nedorit,venit neanuntat-neplanificat, tu ai mai fi fost pe lume?


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a parasit...am pierdut si sarcina. Nu mai am de ce sa traiesc!

      Ștergere
  13. O femeie speriată s-a dus la medicul ginecolog și i-a spus:
    - Domnule doctor, am o problemă serioasă și am nevoie disperată de ajutor! Copilul meu încă nu are un an iar eu sunt însarcinată din nou. Nu vreau copii atât de apropiați ca și vârstă!
    Doctorul a spus:
    - Ok, și ce ai vrea să fac?
    Ea a răspuns:
    - Vreau ca sarcina mea să se sfârșească aici și mă bazez pe dumneavoastră!
    Medicul a stat puțin pe gânduri și dupâ o vreme de tăcere a zis:
    - Cred că am o soluție mai bună pentru problema ta. Va fi mai puțin periculos pentru tine!
    Ea a zâmbit crezând că medicul a acceptat cererea ei.
    Apoi a continuat:
    - Vezi tu, ca să nu mai îngrijești doi copii în același timp, așteaptă ca cel din pântec să se nască și apoi să-l ucizi pe unul din ei chiar în brațele tale. Până la momentul respectiv te vei putea odihni. Dacă tot am decis să ucidem unul dintre ei ce mai contează care este. În felul acesta sănătatea ta nu ar fi în pericol.”
    Doamna a rămas șocată, îngrozită, uluită de sfatul medicului și a spus:
    - Nu domnule doctor! E groaznic! Ceea ce spuneți dumneavoastă se numește crimă!
    - Sunt de acord, a răspuns doctorul. - Dar se pare că îți surâde ideea, așa că m-am gândit că ar fi cea mai bună soluție.
    Medicul a zâmbit realizând că și-a atins obiectivul. El a convins mama că nu există nicio diferență între uciderea unui copil care a fost născut și uciderea unui copil nenăscut. Tot crimă este!
    Dragostea spune :
    - Eu mă sacrific pentru binele altei persoane!
    Avortul spune:
    - Eu sacrific altă persoană pentru binele meu!

    RăspundețiȘtergere

  14. http://www.soulsaver.ro/biografii/gianna-jessen-supravietuitoare-a-avortului/

    RăspundețiȘtergere
  15. Io va inteleg punctele de vedere oameni buni, perspectiva religioasa e foarte puternica in acest conflict de idei, insa nu mai transati in halul acesta lucrurile! Poate este pacat sau poate este crima, insa pana nu ajungeti intr-o situatie cu dead end nu mai judecati pe altii degeaba! Nu stie nimeni ce context a impins anumite femei sa ia decizia de a apela la o asemenea interventie. Oricum ar fi, niciodata nu este usor! Nici cand se ia decizia, nici dupa aia. Nu va ganditi ca persoanele care s-au vazut obligate de anumite conditii sa ia decizia asta, o duc perfect din punct de vedere emotiv. Mereu va ramane trauma si tristetea a ceea ce s-a pierdut! Nu cred k este nimeni mandru sau bucuros d asemenea actiuni, insa se pot intampla! Nu doresc nimanui sa se gaseasca vreodata in fata acestei probleme, dar in orice caz, incercati si nu mai arati cu degetul acolo unde nu este nevoie!

    RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică