Chiar daca Romania a raportat la Uniunea Europeana si la Organizatia Mondiala a Sanatatii ca lepra a fost eradicata in tara noastra, situatia de pe teren este cu totul alta. La Tichilesti, mai aproape de Tulcea decat de Braila, se mai afla aproximativ douazeci de oameni loviti de acesta cumplita boala. Nici un cadru medical de la acest spital nu va recunoaste direct ca e vorba de lepra. Boala este ascunsa sub un diagnostic complicat, escamotat sub lungi termeni medicali, greoi de inteles pentru un neofit. Reporterii ZIUA au izbutit, nu fara greutate, sa realizeze un reportaj la Tichilesti, sambata trecuta, cand unitatea medicala era mai putin supravegheata si cand am putut patrunde la adapostul unei vizite de rutina. Imaginile sunt socante. Am ales sa le publicam pe cele mai putin dureroase pentru privirile omului obisnuit. Cu toate acestea trebuie sa admitem ca boala exista la noi in tara si sa avem intelegere fata de acesti bolnavi care, la urma-urmei, n-au nici o vina.
Istoria spitalului Tichilesti Pe drumul national 22, intre Isaccea si Macin (judetul Tulcea) exista un indicator: Tichilesti, 1 km. Nu este vorba de un sat, ci de un spital. Singurul spital din Europa unde se trateaza leprosii. Legenda spune ca una dintre printesele Cantacuzino, dupa ce a fost atinsa de boala incurabila, s-a refugiat aici, construind o manastire. O alta varianta a istoriei asezamantului este cum ca niste refugiati rusi, care au refuzat noua religie impusa in tara lor, s-au refugiat aici si au construit o manastire, dar ei s-au transformat in talhari si cu timpul au fost prinsi si lichidati. Existenta unui asezamant monahal in zona este aproape sigura, iar aparitia leprosilor este fireasca, ei s-au adunat in jurul manastirii pentru a trai din mila crestinilor care veneau la slujbe. In 1918, nu se stie din ce motiv, o parte din leprosi au plecat in Basarabia, langa orasul Ismail, in satul Largeanca. Cei care au ramas au fost omorati, iar ramasitele lor pamantesti au fost arse ori aruncate intr-o groapa cu var. In Largeanca - azi in Ucraina - stapanul satului le-a dat undeva in camp o bucata de pamant. Bunatatea boierului a fost pedeapsa lui Dumnezeu, pana la venirea iernii leprosii au sapat niste gropi in care traiau, iar de igiena sau de ingrijire medicala nici nu se putea vorbi. In 1926, in urma publicarii unui reportaj, semnat de celebrul ziarist Brunea Fox, care a trait trei saptamani cu leprosii din Largeanca, au fost construite trei pavilioane in locul manastirii din Tichilesti. Darea in folosinta a noului asezamant a avut loc pe data de 1 noiembrie 1928. Spitalul din Tichilesti apartine de Directia de Sanatate Publica din judetul Tulcea, are o conducere proprie si un numar de personal suficient pentru a-i ingriji pe cei suferinzi. In urma cu opt ani asezamantul a avut 39 de pacienti, intre timp unii dintre ei au murit altii vin doar periodic pentru tratament, iar in rest isi duc zilele in sanul familiei. Media de varsta a pacientilor de la Spitalul Tichilesti este peste 60 de ani. Bolnavii de la Tichilesti, desi este vorba despre un spital, formeaza mai degraba un sat mic, unde principalele preocupari ale "cetatenilor" sunt micile barfe si lupta pentru a ocupa o "functie" mai mare in ierarhia comunitatii.
Lepra uscata nu este contagioasa Lepra uscata este o maladie infectioasa, endemica, cu evolutie cronica, strict umana. Este produsa de Mycrobacterium leprae (bacilul Hansen dupa numele - Armauer Hansen - celui care a reusit sa il identifice in 1873 si afecteaza tesuturile de origine ectodermica, pielea si sistemul nervos. Lepra are doua forme majore distincte: lepra lepromatoasa si tuberculoida. Numarul cazurilor de boala pe glob este apreciat la minimum 11 milioane, din care Asia numara peste cinci milioane, urmata de Africa si cele doua Americi. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), doar o cincime din cazuri se afla sub supraveghere si tratament. Leziunile distructive din lepra lepromatoasa se concentreaza in special la nivelul nervilor periferici, al tractului respirator superior si al polului anterior al globului ocular. In cazul leprei tuberculoide zonele afectate sunt dermul si filetele nervoase. Modul de transmitere a bolii poate fi pe cale directa, dar si indirecta. In mod direct transmiterea germenilor se realizeaza pe cale aeriana, prin leziuni cutanate ulcerate, pe cale genitala. Laptele matern, urina, lichidul spermatic sunt rar infectioase. Contagiozitatea este redusa si necesita un contact lung si intim. Modul de transmitere indirecta - prin obiecte contaminate - este greu de realizat, germenul nu supravietuieste mult in mediul exterior. Durata de contagiozitate se extinde atata timp cat nu sunt eliminati germenii viabili, iar factorii favorizanti sunt subnutritia, lipsa de igiena si conditiile climatului tropical. Factorul natural este congenital si ereditar. Adultii sunt mai rezistenti la infectie, sexul masculin, copiii si tinerii sunt mai susceptibili la imbolnavire. Dintre cele doua forme de lepra, numai lepra lepromatoasa este transmisibila, ea reprezentand un raspuns la sistemul imunitar slabit al organismului. Caracterele clinice generale sunt: leziuni cutanate, afectari nervoase, tulburari senzoriale si motorii si tulburari trofice la nivelul tegumentelor, musculaturii si oaselor. Incubatia are o durata variabila, de la sase luni pana la zece ani. Manifestarile clinice ale leprei sunt: ingrosarea urechilor, pareza faciala, leziuni nazale, nevrita hipertrofica, mutilari ale degetelor mainilor si picioarelor. Boala netratata duce la moarte sigura in cinci-sase ani prin amiloidoza renala si hepatica, infectii intercurente, in special tuberculoza, paludism, septicemii sau bacteriemii. Tratamentul se realizeaza pe cale chimioterapica prin utilizarea produselor sulfonale DDS4-4-diamoni-difenol-sulfona (Dapsona), sulfametoxipiridazina, clofazimina, ifampicina si indometacina. Durata tratamentului chimioterapic, cu germeni prezenti la nivelul leziunilor, este de cel putin patru ani sau doi ani de la disparitia leziunilor active, cu recomandarea ca, practic, pentru tot restul vietii bolnavul sa fie supus unui tratament ulterior.
Uitati din statisticile OMS Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut eforturi mari pentru eradicarea bolii Hansen. In 1981 OMS a declarat razboi total leprei, cerand medicilor sa-i trateze pe cei infestati prin asa numitul tratament "multidrug", adica prin administrarea mai multor medicamente paralel. Astfel bolnavii au fost tratati pe langa medicamentul de baza "Dapsone" si cu alte produse farmaceutice care prin combinatie au un efect mai mare in lupta impotriva microbului Mycrobacterium leprae. La vremea cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a luat aceste masuri statisticile era alarmante, in Anglia fiind inregistrati 122 de bolnavi, in Franta 1800, in Italia 517, in Olanda 600, iar in Statele Unite ale Americii peste doua sute. In 1991, 122 tari aveau inregistrate persoane suferinde de aceasta boala, cele mai ingrijoratoare date venind din Asia, Africa si continentul sud American, unde numarul leprosilor a fost estimat la 12-15 milioane. Dintre acestia peste jumatate traiesc in tarile continentului negru si India. Proiectul OMS a dat rezultate neasteptate si in decurs de 20 de ani numarul imbolnavirilor/zece mii de locuitori a scazut sub unu, si doar in 24 de tari sunt statistici ingrijoratoare. In Europa, conform datelor OMS, imbolnavirile leprozice au fost eradicate. In cazul Romaniei, ori OMS nu a fost informat corect, ori functionarii organizatiei au decis sa nu pomeneasca de cei aproape 30 de leprosi de la Tichilesti. Conform datelor OMS cei mai multi bolnavi de lepra sunt inregistrati in India, 495.073, ce insemna cinci bolnavi la zece mii de locuitori. O alta tara cu probleme serioase este Brazilia cu peste 78 de mii de bolnavi. Situatii alarmante s-au mai inregistrat in Republica Democratica Congo cu 5031 de leprosi, in Etiopia cu 7764 de pacienti, in Madagascar cu 7865 de infestati, in Tanzania (4701), in Nigeria (7707), in Mozambic (7403), in Argentina (2000), in Mexic (2318), in Columbia (2933), in Egipt (3020), in Sudan (2332), in Bangladesh (11092), in Indonezia (23156), in Myanmar (28404), in Nepal (13572) in Thailanda (2291), in Filipine (4251), China (4085) si Vietnam (2087). In 2004 in tarile membre OMS au fost inregistrate 407791 cazuri noi de infestare cu microbul Hansen, cele mai multe in Orientul indepartat, 298603 inbolnaviri. In ciuda faptului ca, in 2004, in spitalul de leprosi de la Tichilesti au fost internati noi pacienti, statisticile OMS nu pomenesc de nici o noua imbolnavire in Europa. Tarile occidentale au rezolvat problema bolnavilor de lepra prin crearea unor centre de tratament in tarile din Africa de Nord. Astfel pe teritoriul lor nu sunt leprosi, decat cei carora li se administreaza tratamentul obligatoriu post-cura.
Leprosii in Biblie Lepra este cunoscuta inca de pe vremea Vechiului Testament. Originea bolii nu se cunoaste. In Noul Testament - in Cartile lui Matei si Marcu se pomeneste de un bolnav de lepra, singurul care a primit mirul in afara de oamenii pacatosi. In vechime leprosii erau obligati sa umble cu clopotei, ca lumea sa se fereasca de ei. O carte din Vechiul Testament, Leviticul, opera ce se ocupa in cea mai mare parte cu preotia, care apartine tribului lui Levi, in capitolul privind legea curatirii persoanelor, vesmintelor si a caselor (Necuratie datorata leprei, 13:1 - 14:57., Lepra de oameni, 13:1-46., Lepra de pe haine, 13:47-59., Curatirea leprei de pe om, 14:1-32. si Lepra caselor, 14:33-53), trateaza problema leprosilor pe larg. Astfel, "... daca in partea plesuva dinainte sau dinapoi este o rana de un alb rosiatic, este lepra, care a facut spuzeala in partea plesuva dinainte sau dinapoi. Preotul sa-l cerceteze. Daca in partea plesuva dinapoi sau dinainte este o umflatura de rana de un alb rosiatic, asemanatoare cu lepra de pe pielea trupului, este lepros, este necurat: preotul sa-l declare necurat; rana lui este pe cap. Leprosul atins de aceasta rana, sa-si poarte hainele sfasiate, si sa umble cu capul gol; sa-si acopere barba, si sa strige: <
Bogdan COMARONI, Laszlo KALLAI- ziua
wow, I really want to go there and be a blessing for them :(
RăspundețiȘtergereMajoritatea oamenilor care au fost la Tichilesti au plecat mai binecuvantati si impliniti. Domnul sa te calauzeasca in dorinta ta.
RăspundețiȘtergere