sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Rezolutii de Craciun

Rezoluții de Crăciun



MANUAL DE UTILIZARE:

Eliminând toate aceste artificii – veţi proceda întelept. Oamenii vor începe să-şi studieze Scripturile şi să petreacă un timp singur cu Dumnezeu şi nu vor mai avea nevoie de tine, cu sfaturile, îndemnurile şi formulele tale, de om sfătos, reper moral in comunitate.

Vom avea curajul de aceste Sărbători să ne dam la o parte ca să se vadă mai mult Christos în predicarea noastră?


Nu imi propun să anulez latura întunecată a Crăciunului de care toţi suntem conştienţi, dar putem uşor să ne transformăm în Exorcizatori, ("să devenim "Buffy-spaima vampirilor)...,să devenim isterici.Pentru ca asta să se realizeze este nevoie de o dragoste pentru El, pentru oameni şi aplicarea suficienţei Scripturii.Vă asigur că vă mai rămâne din Biblie un subiect despre Naşterea Mântuitorului concret, complex şi variat dacă veţi elimina sinele gălăgios.

Trag nădejde că după cele citite un slujitor real al lui Dumnezeu nu şi-a pierdut buna dispozitie, iar restul e clar că ies cam şifonaţi. Treaba asta nu trebuie să o rezolve cu mine, ci cu Altcineva.
Eu nu deţin un decret papal în ceea ce am scris, aşa că daca ai o idee mai bună sunt gata să o îmbrăţisez, să corectez ce am greşit sau am scris deplasat.

Motivaţia inimii mele nu este să desfinţez sau să acţionez împotriva slujitorilor reali ai lui Dumnezeu. Nu îmi doresc să îi permit celui rău să aibă acces în gândirea şi limbajul meu şi să aiba acces şi să se folosească de viaţa mea pentru planurile şi interesele sale.

Toate cele enumerate mai sus poţi să le salvezi într-un document  "tips for preachers" care să iţi fie utile şi folositoare atunci când slujesti din Cuvânt.Oricine ai fi, orice chemare ai avea din partea lui Dumnezeu iţi doresc ca viaţa ta să fie una cu mesajul pe care îl transmiti altora.
Nu doresc să scot muniţie de război pentru fanatici şi frustraţi, oameni mereu nemultumiţi şi cârtitori, mereu critici pe ce se face în biserici, pe deciziile autoritătilor puse de Dumnezeu, nici să-i slăbesc în credinţa pe cei fragezi.
Să îl lăsăm pe Dumnezeu să lucreze şi să se folosească de această “sarbatoare” pentru ca mulţi oameni să il caute pe El. Dumnezeu să vă binecuvanteze cu har, autoritate şi bucurie în slujire.
Rezoluţiile au fost supravegheate de oameni dragi mie, oameni care se tem de El şi umblă în neprihănirea Sa. Aceasta nu este o justificare. Ci doar o notă să vă spun ca nu imi doresc să merg inaintea lui Christos, sau să rănesc Trupul Său.
Multumesc tuturor colaboratorilor.
Să sărbătorim frumos, predicându-L in centru pe Christos!

P.S. Revista Sămânţa Adevarului din Decembrie 2013: " Nu lăsa pe nimeni din audienţă să-ţi influenteze sau să-ţi afecteze predicarea. Mergi înainte şi nu te ingrijora dacă unii dintre ascultători s-au simtit cercetaţi/ofensaţi. Inimile sincere iţi vor multumi pentru aceasta.

REZOLUTII DE CRACIUN

1.      Nu mai veniti cu aceleasi schite vechi, folosite in fiecare iarna.
2.      Nu mai fortati si trageti de par textul spiritualizand totul (reni,magi,ciobani,ingeri,magarus)
3.      Nu ne intereseaza in mesaj proiectele cultural-sociale pe care intentionati sa le duceti la bun sfarsit.Biserica nu a dus niciodata lipsa de oameni care au avut mereu intentii, sugestii sau propuneri.
4.      Cel mai frumos subiect de predica este Persoana si Lucrarea Domnului Isus Christos, nu lucrarea si persoana d-voastra.
5.      Nu trebuie sa ne introduceti in spatiul evangheliilor prin scenete, pantomime si replici teatrale.
6.      Nu trebuie sa va imbracati intr-un ciobanas atunci cand predicati Nasterea Mantuitorului pentru a fi plin de originalitate si autentic.
7.      Nu ne consuma timpul si energia fiind nevoiti sa te ascultam cu cat material homiletic si informatii ai adunat pentru predica de azi sau ce ai inteles tu de la un predicator de talie internationala.
8.      Nu te inconjura si nu iti blinda mintea cu ceea ce a spus saptamana asta Inalt-Patriarhul Prea Fericit sau Papa despre acest subiect.
9.      Nu ne intereseaza in predica despre Nasterea Mantuitorului nostru despre vizitele tale pastorale, sau alte sarcini administrative din fisa postului tau de lucru.
10.  Nu ne fascineaza ceea ce ai urmarit tu pe National Geographic, Discovery sau History Chanel, nici reclama ce ai vazut-o in oras la LIDL. (Nu pentru asa ceva sunteti platiti).
11.  Nu aruncati cu grenade si petarde in obiceiurile si traditiile specifice iernii. Evanghelistii si apostolii v-au lasat suficiente resurse sa va inspirati in proclamarea Imparatiei lui Dumnezeu.
12.  Nu ne intereseaza ce carte postala ati primit de la nu stiu ce ruda de pe alt continent.
13.  Nu creati noutati, chestii senzationale, cancanuri extraordinare si experiente incredibile la adevaruri deja stabilite.
14.  Nu incercati sa ne demonstrati ca un  text biblic are o noua semnificatie scotand in evidenta tot ceea ce au RATAT alti oameni de-a lungul istoriei.
15.Nu alimentati si nu produceti o sarbatoare prea”speciala” sau un program religios prea mare la biserica care sa-L eclipseze pe Isus Christos.
16.  Nu ne mai insirati toata dieta si gastronomia-culinar romaneasca. (Insirate ca intr-un  pomelnic : caltabosu, toba, carnatii, piftiile, cozonacii, jumerile, bautura.) Nu le dati idei surorilor. Pierzand timpul cu astfel de detalii ii faceti deja “jocul Satanei” si faceti o echipa buna cu el.
17.  Nu ne mai marturisi aspecte personale si intime din activitatea ta zilnica de părinte normal si cetatean responsabil : ( duci gunoiul si te-ai intalnit cu vecinu, ai stat la coada la paine sau la cablu/internet), ai maturat zapada dis-de-dimineata, ai fost sa duci copiii la scoala. Asta facem toti si nu le consideram activitati evlavioase. Noi intelegem ca toate acestea vor sa demonstreze legatura ta cu societatea, relevanta si impactul pe care il ai intre oameni.
18.  Nu te stradui sa ne sochezi, sa fii spectaculos, sclipitor atunci cand nu mai ai argumente biblice sa sustii versetele din textul citit.
19.  Nu creati o imagine supraevaluata pentru noii-veniti.
20.  Nu ne impresioneaza cate nopti nedormite ai avut sau sa ne arati statistica cu „de cate ori ai citit tu acel pasaj din Biblie” in timpul tau de studiu.
21.  E frumos daca poti sa eviti sa ne descrii evenimente exagerate, experiente mistice cu familia ta reliefand autenticitatea, vulnerabilitatea, transparenta ta. Nu,nu,nu asta se cheama M-Â-N-D-R-I-E.
22.  Nu tu ne spui cum arata si cat cantareste nivelul tau spiritual, greutatea ta spirituala. Asta o vede Dumnezeu si o vedem si noi in relatiile tale cu cei din jur. Nu trebuie sa ne-o comunici de la amvon.
23.  Sa ai grija la picioare cand iesi in fata la mesaj sa nu calci prea mult pe pedala temperamentului, ambitiilor si intereselor personale. (poate fi si pedala frustrarilor, pedala tulburarilor tale). Vrem sa mergem in siguranta prin textele Scripturii.
24.  E mai intelept sa va pregatiti mai mult viata decat predica.

25.  Nu ne intereseaza unde v-ati petrecut concediul. E dreptul d-voastra sa va odihniti din epuizare, stress sau suprasolicitare. Pastrati pentru d-voastra momentele tandre petrecute cu sotia in excursii sau calatorii. Ne pierdeti si daca ne amintiti de la ce super-star, vedeta sau celebritate ati primit un autograf. Altcineva este Starul de aceste sarbatori. Concentrati-va atentia pe EL.

26.  Nu uita ca singurele cuvinte cu care vom ramane dupa Sarbatori sunt cuvintele Celui care conteaza- ale lui Mesia cel Intrupat-Dumnezeu din vesnicie in vesnicie. Cu alte cuvinte, nu ideile tale oricat ar fi de briliante, nemaipomenite. Doar Cuvantul lui Dumnezeu are putere si potential extraordinar de crestere.

27.  Cata vreme Persoana lui Isus Christos este in centrul predicarii d-voastra nu va vom taxa gramatical, lexical, morfologic. In felul acesta aratati ca sunteti mai umani.  Putem ierta si trece cu vedea usor asa ceva! Cu conditia sa fie implinita cea cu cine sa fie in “centrul predicarii”.

28.  Ne obosesc si ne epuizeaza acele clisee de 5-10 minute din partea introductiva a mesajului, impreuna cu acele ilustratii inchipuite si plasmuite. (Cliseele consumate si expirate sunt acelea amestecate din sloganuri de marketing, citate, maxime, lozinci, motto-uri si cugetari menite sa ne faca sa cadem pe spate).

29.  Ar fi mai potrivit sa spui in loc de “am auzit sau am citit/ cu “imaginatia mea imi spune sau “eu imi imaginez ca”.

30.  Va rugam frumos sa nu ne mai fortati sa spunem acel joc de replici insistent “Amin”- “Amin” la nesfarsit pana vi se pare ca se aude destul de tare. Strategia asta am observat noi ca se foloseste atunci cand nu va mai gasiti urmatoarea idee din schita predici. Rugati-va pentru continuitate, cursivitate , concizie.  Sa nu ocoliti niciodata acest principiu “ Caracterul precede calitatile oratorice!”.

31.  O sa recurgem la un pic de zgomot, foială, vom protesta( ca doar de aia suntem protestanti) cu tuse daca vom sesiza ) ca se foloseste in exces pronumele personal nominativ “eu,mie,imi, pe mine”gen: “eu am citit, eu m-am trezit, eu m-am sculat, eu am vizitat, eu am construit, eu am plantat, eu am invatat pe altii sa cante la chitara,sa tina biblia in mana, eu m-am rugat, eu m-am implicat, eu am consiliat”.Va fi unul dintre noi mai curajos si fara frica de parerea oamenilor care-ti va spune din sala direct si deschis “ Mai smereste-te frate!”.

32.  Respecta-L prin predicare pe Dumnezeu si pe oamenii pe care ii slujesti fara sa le livrezi o “veste buna” fabricata pentru nevoile imediate si temporare, care ii implinesc doar pe termen scurt ci prezinta imaginea corecta a Fiului lui Dumnezeu, ce este pacatul in contrast cu Sfintenia si intreg Caracterul lui Dumnezeu.

33.  Nu dati in cap Craciunului intr-un mod legalist. “Ca e sarbatoare pagana cu origini diabolice.” Ca apoi sa interziceti enoriasilor TOTUL- cand voi va puneti beteala si braduti prin biserici. Sa nu va spuna ca “una ziceti si alta faceti”. Tendinta aceasta au avut-o o categorie de crestini care mereu au fost agresivi fata de lume, si au atacat orice este pamantesc. Altii ca sa para mai sfinti s-au retras in chili, manastiri, sihastrii si in calugarie. Dar nu la asta s-a referit Mantuitorul cand a spus sa fim o lumina in aceasta lume : prin retragere sau agresivitate fata de ea.

34.  Daca ai o inima buna de Sarbatori si vrei sa faci o milostivire (cu un sarac, fie scoti in oras un tanar somer la masa, platesti o excursie sau o tabara cuiva, cumperi o carte crestina unui student, sau gazduiesti sau inviti la tine la o masa calda un pensionar) iti dau un PONT: “Biblia spune sa nu stie stanga ce face dreapta!” Acum depinde de tine de unde vrei sa-ti culegi rasplata? O poti culege de la noi aplaudandu-te si spunand “ Ce om rar traieste intre noi”, sau poti sa mai astepti un pic si sa o astepti de la Bunul Dumnezeu, care nu ramane niciodata dator. Nu trambita si nu chema "antenele". Un personaj roman care a facut mult "bine" pentru Ochiul mediatic acum este la inchisoare.O completare aici: "Bine ar fi daca te jertfesti cu portofelul tau si mai umbli pe la librarii si cumperi carti pentru alti tineri. Poti folosi banii si din trezoreria Bisericii."

35.  Fii cu ochii in patru pe DIAVOL zilele astea. De ce? Nu uita acum doua mii de ani, preotii si carturarii, expertii Legii, au fost prezenti si activi atat la nasterea cat si la moartea lui Isus Christos si de ei s-a folosit Diavolul cel mai mult. O poate face si prin noi, acum, nu? Lasa tu conflictele din alte biserici, si rata mare a divorturilor si vezi de rautatea inimii tale. Ucide-l pe Irod din inima ta, intrucat Irod si Isus nu pot domni si convietui impreuna".

36.  Nu va dati silintele sa ne sensibilizati cu un Hristos fragil, plapand si lipsit de ajutor. Mai dati de mancare predicii si portretizati-L pe Domnul Hristos asa cum este El, adevarat Dumnezeu si Rege, nu doar un bebelus blajin, inofensiv si cuminte.
37.  Spuneti adevarul despre destinul acestui prunc din iesle. Ca fi un copil incomod pentru cei care lucreaza faradelegea, o persoana controversata, un om care deranjeaza, care va diviza pe oameni, El va fi ca un ghimpe pentru cei care iubesc slava personala. El va fi un copil care cand va creste nu va sacrifica Adevarul pentru a evita sa-i jigneasca sau ofenseze pe oameni. Acesta este Mesia Scripturii, nu al plasmuirii. Tu ce fel de model de Christos ai?
38.  Lasati ofertele, mall-urile, discounturile, reclamele si publicitatea din jurul Sarbatorii. Avem si noi cutiute postale acasa si Tv, ziare, internet pentru asa ceva.
39.  Nu va invartiti 45 de minute in jurul stelei, grajdului, magarilor, hangiului uitandu-L pe prunc pe drum. Luati-L cu voi in mesaj. Sigur are ceva de spus ascultatorilor!
40.   Nu ne intereseaza nici cautarile pe Google ale românilor pe anul 2013, nici ca ai fost sa-ti incarci butelia, ca ai fost la piata dupa legume, ca ai donat sange.
41.  Vezi ca in auditoriu se poate afla si un psihiatru, asa ca nu-l identifica pe diavolul si toti demonii sai in instalatiile electrice, in beteala si in prepararea carnatilor. E drept in aceasta perioada cand multi vad fericirea celor din jur- unii devin depresivi. Cabinetele cu sedinte psihoterapeutice sunt un pic mai populate ca de obicei acum.
42.  Lasati-ne pe noi sa certificam ca aveti o viata remarcabila si demna de urmat. Nu trebuie sa enumerati voi disciplinele spirituale la care va supuneti.
43.  Nu incercati sa faceti cu noi dresaj ca la circ, cu efecte speciale. Nu dorim sa facem nici aerobic si nici gimnastica spirituala. “Hai sus..hai jos.”E suficient atunci cand citim Scriptura impreuna in semn de reverenta.
44.  Nu ne momiti cu nu stiu ce tehnici sau abordari noi de a fi atractivi pentru cei pierduti, prin retete sau formule noi descoperite la seminariile, sau conferintele pe unde ati fost ghiftuiti, sau principii amagitoare de pe la congrese si summite globale de conducere si de crestere a Bisericii. Isus Hristos a venit ca rob (vezi Filipeni 2:7) nu ca Manager de intreprindere.
45.  Nu ii folositi pe oameni ca pe niste poze dintr-un album personal. Ei nu sunt lânga voi doar ca sa faca ce vreti voi.

46.   Faciliteaza oamenilor carora le predici, intrarea in relatie cu Isus Christos. Asta necesita sa te dai un pic la o parte si sa nu te comporti ca un guru spiritual, ca un saman priceput, sau ca un vraci ce le stie pe toate. Nu tu esti reperul sau sistemul de referinta. Ori ii directionezi pe oameni spre Isus Christos ori ii apropii spre tine si ii faci dependenti de tine.
47.  Pretinde de la tine insuti o schimbare.

48.  Nu ne descrie de unde a taiat padurarul satului bradul si cum este impodobita piata cu instalatii, cabluri si luminite. Realitatea asta o observam si noi in drumul de la casa spre biserica. Sa nu se faca prea mult fum aici si sa ne ratacim.
49.  Nu cumva sa ne impartasesti ca s-a spart in bloc caloriferu la vecinu si ai fost sa-l ajuti si ai pus poza pe facebook si te-ai bucurat de actul tau de prozelitism.

50.  Nu fi un terrorist sau luptator de guerila la amvon aruncand cu bombe, petarde si grenade in traditia oamenilor sedimentata de ani de zile. Nu arunca cu noroi/bolovani in cearceafurile albe ale convingerilor si credintelor lor. Mai intelept nu este sa le distrugi coliba in care de abia mai supravietuiesc ci sa le arati palatul minunat si relatia sfanta ce o pot avea cu Printul Pacii-Domnul Isus Christos.

51.  Nu te trezi ca te agiti degeaba acolo, ducand lupte care nu sunt ale lui Dumnezeu.
52.  Asigura-te ca parcurgi Planul de Mantuire al lui Dumnezeu pentru cei care poposesc prima data la “church la tine”.
53.  Iti poti pierde calificarea de a predica şi sluji altora nu doar datorita unor greseli doctrinare ci si a unor erori etice, a unor greseli in comportamentul tau. Acest principiu mi-l rostesc prima data in dreptul meu.

2 comentarii:

  1. Intr-un cuvant dupa cum este scris ar trebui cu totii sa fim de accord in al premari pe Dumnezeu prin Isus , Hristos Domnul infiiati in acelasi fel de invatatura Evanghelica ce nu are nevoie de explicatie. Deci nici un om firesc la amvon , decurand intors la Dumnezeu chiar daca poarta o haina scumpa si inel de aur fie ca este inginer sau avocat, doctor sau dulgher . Tinand cont asadar de randuielile date roblui lui Dumnezeu şi al Domnului Isus Hristos, către cele douăsprezece seminţii care sunt împrăştiate: Sănătate! căci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii, ci al păcii, ca în toate bisericilor sfinţilor. Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvântul în ele, ci să fie supuse, cum zice şi Legea.
    35 Dacă voiesc să capete învăţătură asupra unui lucru, să întrebe pe bărbaţii lor acasă, căci este ruşine pentru o femeie să vorbească în biserică.
    36 Ce? De la voi a pornit Cuvântul lui Dumnezeu? Sau numai până la voi a ajuns el?
    Dacă crede cineva că este proroc sau insuflat de Dumnezeu, să înţeleagă că ce vă scriu eu este o poruncă a Domnului.
    Să nu fie nici beţiv, nici bătăuş, nici doritor de câştig mârşav, ci să fie blând, nu gâlcevitor, nu iubitor de bani;
    să-şi chivernisească bine casa şi să-şi ţină copiii în supunere cu toată cuviinţa.
    Căci dacă cineva nu ştie să-şi cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui Dumnezeu?
    Să nu fie întors la Dumnezeu de curând, ca nu cumva să se îngâmfe şi să cadă în osânda diavolului.
    Trebuie să aibă şi o bună mărturie din partea celor de afară, pentru ca să nu ajungă de ocară şi să cadă în cursa diavolului.
    Diaconii, de asemenea, trebuie să fie cinstiţi, nu cu două feţe, nu băutori de mult vin, nu doritori de câştig mârşav,
    ci să păstreze taina credinţei într-un cuget curat.
    Trebuie cercetaţi întâi şi, numai dacă sunt fără prihană, să fie diaconi
    Daca am tine macar aceste sfaturi n-ar scuti de multe pacate si probleme ce cofunda pe oameni , Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri si pe cei ce ii asculta . Cine ii va face sa inteleaga pe acesti asa zis Priveghetori si povatuitori orbi de turme ?
    Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un om firesc nu este de folos !
    Omul Duhovnicesc este un dar al Domnului si de folos , o binecuvantare tuturor din partea Lui !
    Un Sol al Domnului !

    RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică