miercuri, 25 februarie 2015

Riscul responsabilității

Niciodată omenirea nu a dus lipsă de oameni care au inițiativă verbală, vin cu propuneri teoretice sau sugestii declarative. Lipsă se duce de oamenii care iși asumă responsabilități, riscă și pun teoria în acțiune/practică.Aceștia sunt cei mai rari.


Dacă vă amintiți ce am spus la Parabola gâștelor - se aplică excelent și la această poză:

 credința și informațiile pe care le avem despre Dumnzeu – nu au nici un sens și nici un rost dacă nu le punem în acțiune, practică.

duminică, 22 februarie 2015

Starlete, vedete, celebrități vs predicatorul expozitiv

Ce-i drept eu chiar cred în preoția general valabil universală pentru fiecare credincios, potrivit 1 Petru 2:9:

·         Voi insă sunteți o seminție aleasă, o preotie imparateasca, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Si l-a castigat ca sa fie al Lui, ca să vestiți puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din intuneric la lumina Sa minunată; (1Pet.2:9)

Insă pericolul mare pe care il sesizăm cu toții este că se plimbă “urși”(starlete, vedete, celebrităti,mondenități) din ăștia senzaționali prin toate adunările. Mi se pare foarte interesant cum acum la fiecare eveniment global pastorii iși dau cu părerea la orice, rețete de slăbit, evenimente politice(ș.a.m.d.) iar oamenii laici, cei seculari chiar se pricep de "minune" la a chema oameni la Christos.

Interesant este și cum comunitățile evanghelice sunt date pe spate de mărturiile celebrităților pline de picanterii, relatările lor din trecutul murdar ce captivează atenția ascultătorilor și mai astâmpără foamea după extraordinar. 

Eu unul sunt chiar curios cum de acești lideri spirituali -nu promovează un tânăr care a trăit în sfințenie și curăție ci mai degrabă iși deschid ușile unui tip versat (controversat) care iți spune cu lux de amănunte păcatele tinereții lui, metodele și felul în care înșela pe oameni.

Inteleg că mare e haru' dar și goana noastră după curiozitate, spectaculos, după extraordinar nu prea este satisfacută și de aceea ne înconjuram cu tot felul de invitații și afișe cu chemări la evanghelizare cu : fost iluzionist creștin, boxer crestin,medic crestin,psihiatru crestin,gimnast crestin,politist crestin,preot crestin,actor crestin,lăutar crestin,patron crestin,avocat crestin, barman crestin, consilier crestin,impresar crestin, cămătar crestin, manager crestin, rapper crestin,primar crestin,politician crestin,pompier crestin,apicultor crestin,om de afaceri crestin,scafandru crestin,salvamar crestin și mă intreb ce mai urmează?

Nu am nimic de impărțit cu toate categoriile amintite mai sus- doresc doar să spun că:




Găsim suport biblic pentru a mărturisi trecutul nostru păcătos dacă ne uităm la viața apostolului Pavel. El mărturisea că dintr-un "terorist" care lansa spaimă, groază și teroare între creștini pe care  ii arunca în temniță -- Dumnezeu s-a indurat de el (Saul) și l-a transformat in Apostolul Neamurilor- Pavel. Dar acesta nu a fost mesajul său repetativ, obsedant.

Insă tema lui predominantă, mesajul care domina scrierile lui Pavel nu a fost viața și activitatea lui inainte de a-l cunoaște pe Christos ci Evanghelia lui Dumnezeu.

Ma gândesc uneori la lume ca la un mare malaxor sau un vârtej,- o cluxa – (în care Diavolul știe să folosească toate evenimentele politice ale lumii,media, știri, probleme sociale pentru a ne ține mintea distrasă de la lucrurile valoroase)…

Și astfel mintea noastră devine TOXICĂ, un focar de infecție, un mediu poluant!

Și dintr-o dată observi …domne toți devin analiști politici, (vezi UCRAINA –RUSIA)  la atentate ..toți iși dau cu părerea, cand sunt proteste în țară.toți oamenii intră în febra și obsesia politicii),….când apare virusul EBOLA – toți ne pricepem la medicină și la virusi.etc

Nu spun să nu luăm atitudine și să folosim aceste evenimente ca să putem evangheliza- arăta către Imparatia lui Dumnezeu celor din jurul nostru.
Problema noastră apare atunci când intrăm în febra discuțiilor lor cu argumente și vorbiri lumești!

Și noi crestinii –uităm și abandonăm două obiceiuri ale celor nascuti din nou – (RUGACIUNEA SI CITIREA BIBLIEI).

Pe mine, nu mă mai zidesc perlele, poantele și glumițele siropoase ale acestor "modele" de predicatori, care la inceputul predicii citesc textul din Scriptură -precum imnul de la un meci de fotbal, apoi trec la tot felul de povestioare, relatări și experiențe care nu au nimic de-a face cu textul și autoritatea Scripturii.

Am imbătrânit...sau poate îmi doresc să ascult mai mult hrană din Cuvant, decat ideile oamenilor.
Și ceea ce am scris eu ...nu are valoare vesnică...ci e doar o observație...uitându-mă la afișele din blogosfera cu invitații "speciali" chemați să predice Evanghelia.

Vă doresc tuturor să rămâneți fideli Scripturii, să nu vă coborâți standardele nici cu privire la predicarea Cuvântului lui Dumnezeu. Nu vă lăsați ademeniți de istorioare lacrimogen-sensibilioase care durează 15-20 de minute), nu înghițiți orice gălușcă sau gogoașă spusă de la amvon. E important atât mesajul cît și mesagerul. Nu fiți fascinați doar de charisma cuiva și să dați la o parte caracterul mesagerului. 

Fiți binecuvântați!



luni, 16 februarie 2015

Ne-a plăcut predica... bun dar ce facem cu ea?


Intr-una din pildele sale Soren Kierkegard (scriitor,teolog,filosof danez) vorbește despre o biserică frecventată de un cârd de gâște sălbatice.

In fiecare duminică gâștele veneau legănându-se și-l ascultau pe predicator vorbind despre miracolele zborului.
„ NU suntem obligați să umblăm pe pământ”-începea gâscanul să îndemne gâștele.

„Putem să ne înălțăm în aer și să zburam spre zone mai îndepărtate, unde clima este mai binecuvântată”.

„PUTEM ZBURA”.!!!!

După terminarea predicii- gâștele măcăneau”AMIN”! ieșeau pe ușa și se îndreptau legănându-se spre propriile probleme.

NU AR FI TREBUIT DECÂT SĂ DEA DIN ARIPI Și SĂ SE ÎNALȚE.
..........................................................................................................................

De multe ori așa ne comportăm și noi. Auzim pe câte unu :”ce fain a predicat X,Y, la biserică, ce bine a argumentat, ce clar a vorbit, ce mesaj tare” și după o săptămână nu vezi că intipărește acele principii în viața lui. Nu e totuna cu predica auzită recent.

Auzim o predică bună, profundă,punctată cu soluții din Cuvânt și noi continuăm să ne vedem de treaba noastră, să ne ducem viața noastră linistită cu obiceiurile noastre, atitudini nepotrivite, confortabili si cu păcate găunoase și secrete, lucruri tainice nerezolvate, fisuri in caracter.

Dar la finalul predicii toți în cor cântăm cu entuziasm AMIN.

Această scurtă parabolă ilustrează perfect ideea următoare: credința și informațiile pe care le avem despre Dumnezeu – nu au nici un sens și nici un rost dacă nu le punem în acțiune, practică.

Oridecâte ori plecăm din biserică spre casele noastre, ar trebui să plecăm transformați în gândire și gata să schimbăm ceva în lume.

Epistola lui Iacov transmite același semnal: să nu fim niște pacienți, clienți ai bisericilor, niste spectatori uituci, consumatori pasivi…care ascultă doar cu urechile. Când avem un astfel de comportament –mai direct spus ne pierdem acea oră și jumătate din timpul nostru…dacă venim clătinați precum acele gâște și plecăm la fel cum am intrat.

Sunt nerăbdător să cunosc ce solutii vedeti voi la parabola lui Kierkegard?

Sursa photo by

luni, 9 februarie 2015

Tezaur spiritual românesc

Pentru cei care doresc să onoreze memoria celor care au umblat alături de Domnul Dumnezeu în țara noastră în regimul comunist, pot citi și afla mai multe despre Richard Wurmbrand, Nicolae Moldoveanu, Traian Dorz, Iosif Trifa, Dumitru Cornilescu, Costache Ioanid și alții, pe site-ul Tezaur Oastea Domnului.




Câte conflicte sunt la ora actuală in lume?

Mai multe informatii despre conflictele si razboaiele actuale pe Wars in the World.

duminică, 8 februarie 2015

Dilema lui Grigore (1)


Le zice omu' in predică la introducere  că românașu- n-a mai compus nici o melodie, poezie, cântare  în limba română ...și la finalul predicii ei tot ce au tradus de la alții cântă.

"Se poate predica la pereți?"

5 lideri examineaza plagiatul predicilor


Tim Keller:
Yes, it does appear to be a problem for these reasons. Preachers today feel under much more pressure to be spectacular than they used to feel. Christians are much less likely to be loyal to a church of a particular place or a particular theological tradition. What they want is to have a great experience on Sunday, and that means they will travel to get to the most gifted preachers. When you put this pressure together with (a)a busy week in which you haven’t felt able to prepare well, and (b)the accessibility of so much sermon material through the internet—the temptation to simply re-preach someone else’s sermon is very strong.

D. A. Carson:
First: Taking over another sermon and preaching it as if it were yours is always and unequivocally wrong, and if you do it you should resign or be fired immediately. The wickedness is along at least three axes: (1) You are stealing. (2) You are deceiving the people to whom you are preaching. (3) Perhaps worst, you are not devoting yourself to the study of the Bible to the end that God’s truth captures you, molds you, makes you a man of God, and equips you to speak for him.

Sandy Willson:
  1. We must not be guilty of “stealing” from our fellow Christians.
  2. We must not pretend before our congregations that we have researched or composed something that we have not.
  3. We must not substitute real Bible study and prophetic sermon preparation with “cutting and pasting.”
Prin curtoazia sermoncentral.com 

marți, 3 februarie 2015

Semnale de alarmă pentru un lider


Credit photo by management-issues.com

1. Când viziunea ta nu mai motivează şi nu mai mişcă lucrurile. 
(Neemia 2:18)
2. Când poporul începe să se împrăştie de lângă tine. 
(1 Samuel 13:8)
3. Când începi să iei decizii pripite.
 (1 Samuel 13:9)
4. Când te lupţi să păstrezi aparenţele.
 (1 Samuel 15:24,25)
5. Când începi să crezi că eşti cineva .
 (1 Samuel 15:17)
6. Când nu-ţi mai asumi responsabilitatea propriilor greşeli.
 (1 Samuel 15:20-21)

Restul aici în 
"Indicii pentru a recunoaște pierderea calității de lider"


Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică