sâmbătă, 22 martie 2008

In cautarea certitudinii













O alta carte buna despre apologetica a lui Josh McDowell, dupa "Relatie prin cuvant"- acum si la libraria crestina New life Sibiu - au aparut seriile despre Adevar si Credinta, de acelasi autor.

Va recomand " In cautarea certitudinii"

"Uşor de digerat, bine organizată şi pătrunzătoare, În căutarea certitudinii va servi drept manual valoros tuturor celor care vor să simtă că stau pe temeiul solid al adevărului."
Dr. Ravi Zacharias, autor şi vorbitor

Contează ceea ce cred? În ce ar trebui să-mi pun încrederea? Pot să am încredere în ce gândesc? Cine decide ce este drept? Ce rost are totul? Este Universul un accident cosmic? Are Dumnezeu ceva de-a face cu toate acestea? Cum aşi putea să-L cunosc pe Dumnezeu?

Cu toţii ne dorim să simţim stabilitatea pe care o conferă certitudinea în viaţa noastră. Dar statisicile sunt îngrijorătoare: în prezent, 80% dintre adolescenţii din România nu mai cred într-un absolut moral. Conceptul de adevăr universal a lăsat loc ideii postmoderne conform căreia adevărul autentic ori nu poate fi cunoscut, ori nu există. Această incertitudine are un preţ, ea împingând multe vieţi în derivă şi anxietate, ba chiar disperare, din cauza lipsei unui scop.
Lectura acestei cărţi te va îndruma spre concluzia certă şi inevitabilă că există un singur adevăr absolut, care poate să confere certitudine, semnificaţie şi scop vieţii tale.

Cuprins:

Mulţumiri

1. CONTEAZĂ CE CRED?
Adevărul despre adevăr
Credinţele nu au ca rezultat certitudinea. Certitudinea vine din siguranţa că ceea ce credem este adevărat din punct de vedere obiectiv.

2. ÎN CE AR TREBUI SĂ-MI PUN ÎNCREDEREA?
Nevoia unui absolut suprem
Certitudinea trebuie să se bazeze pe stânca absolutului suprem pentru adevăr: Dumnezeu însuşi.

3. POT SĂ AM ÎNCREDERE ÎN CE GÂNDESC?
Absolutul pentru raţiune
Raţiunea umană, întemeiată pe absolutul unui Dumnezeu
raţional, este un instrument valid pentru căutarea
certitudinii.

4. CINE DECIDE CE ESTE DREPT?
Absolutul pentru morală
Simţul moral universal furnizează certitudinea existenţei lui
Dumnezeu, al Cărui caracter defineşte ce este bine.

5. CE ROST ARE TOTUL?
Absolutul pentru semnificaţie
Semnificaţia intrinsec prezentă în univers furnizează
certitudinea că există un Dumnezeu transcendent.

6. DE CE IUBIM APUSURILE DE SOARE Şl SIMFONIILE?
Absolutul pentru frumuseţe
Prezenţa răspândită a frumuseţii şi a bucuriei în univers încurajează certitudinea că există un Dumnezeu transcendent şi iubitor.

7. ESTE UNIVERSUL UN ACCIDENT COSMIC?
Caracterul iraţional al evoluţionismului Caracterul neştiinţific şi iraţional al evoluţionismului subminează certitudinea şi ne lasă cu întrebări fără răspuns pe tema originilor şi a destinului nostru.

8. SALTUL RAŢIONAL AL CREDINŢEI
Relaţia dintre credinţă şi raţiune
Un pas raţional al credinţei în Dumnezeu, făcut cu încredere,
ne conduce spre certitudinea că El există.

9. CUM POT SĂ-L CUNOSC PE DUMNEZEU?
Găsirea certitudinii în relaţie
Credinţa întemeiată pe raţiune ne conduce spre experimentarea certitudinii lui Dumnezeu într-o relaţie personală cu El.

Evanghelia este despre oameni








Evanghelia este despre oameni

Jim Hohnberger

Cum se raporteaza un crestin constiincios, cu inalte standare morale, la cei care gandesc altfel decat el? Ii bombardeaza cu adevarul pana vad si ei lucrurile ca si el, nu-i asa?
Acesta era modul in care Jim Hohnberger, autorul cartilor “Scapare la Dumnezeu” si “Viata din belsug” era obisnuit sa procedeze, pana cand a primit o noua viziune a sufeintei lui Isus, provocate de mainile unei multimi ucigase pe drumul spre Calvar.
Intr-un moment de cercetare de sine, Jim a primit ca o dojana blanda, mesajul ca este mai important sa fii un urmas al lui Hristos decat sa ai dreptate si sa scoti in evidenta greselile celorlalti. Este vorba despre oameni.


Ceea ce face ca aceasta carte sa fie cea mai importanta este faptul ca Jim Hohnberger incearca sa impace credinta pe care o predicam cu Evanghelia pe care o traim.
Cu onestitatea si sinceritatea izvorate din propria-i experienta, uneori dureroasa, Jim ne arata ca atitudinea lui Isus si modul in care se apropia El de cei care nu-l primeau erau la fel de importante ca adevarurile pe care le predica.


Daca ai simtit vreodata durere din pricina respingerii pentru ca vedeai lucrurile dintr-o perspectiva diferita, daca ai fost vreodatta cel care a ranit pe altcineva, in zelul tau de a apara adevarul, daca pretuiesti oamenii mai mult decat diplomatia si tactul, aceasta carte este pentru tine.

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică