miercuri, 15 aprilie 2015

(Meditație despre plagiatul predicilor)

După ce am terminat de lecturat cartea lui W.Phillip Keller "Predators in our pulpits" (Prădători in amvoanele noastre" ..am descoperit că "Asistam la o lipsa de autenticitate si integritate chiar in pregatirea predicilor unde aproape 60%-70% din gândirea altui predicator este preluată, imitata si plagiatpă apoi si livrata ca mesaj "muncit si inspirat" in predica de saptamana viitoare. Dumnezeu insa nu opereaza astfel. El vrea mai intai sa vorbeasca intr-un slujitor mai intai- ca apoi sa vorbeasca prin el altora."

sursa photo

Nu mai avem hrană în sufletele noastre pentru că noi ne-am obișnuit cu conservele pregătite de alții, cu schițele și predicuțele mestecate și recurgitate de alții.

Bloggul meu nu este sperietoare pentru lucrătorii autentici.Consider că un pastor full-time nu are de ce să iși facă probleme cu acest subiect.
Plagiatura.
Eu cred că el are timp de studiu personal doar el cu Dumnezeul Scripturii și că nu este un director de programe, sau un moderator de emisiuni religioase în cadrul unei biserici și nici director de circ sau carnaval, manager de activități distractive, sau diriginte de șantier la zugrăvit, masterchef la împăturit sarmale, ci el este preocupat serios în studiul și expunerea Cuvântului lui Dumnezeu în mod sistematic și expozitiv.

Pentru cei care au la dispoziție tot arsenalul și pregătirea teologică, (cele cu H) hermeneutica, homiletica, hamartologia, hexegeza și alte limbi antice, greaca, latina și ebraica...predicarea ar trebui să fie floare la ureche. Mai ales dacă ai fost si chemat de Dumnezeu (nu auto-chemat sau chemat de alții) la această lucrare și ai abilități de comunicare.

Mai rău e de noi, cei laici, oamenii bi-vocaționali. Ispita de a plagia a oamenilor cu slujbe seculare, a celor care muncesc în 3 schimburi și care mai trebuie să mai și slujească din Cuvânt într-o biserică este foarte,foarte mare.

Este mai confortabil și mai ieftin să urmărești scheletul- schița unui alt predicator și apoi să o îmbraci tu. Aici nu cred că este un păcat major, intrucat Evanghelia este aceeași și nimeni nu are drept de proprietate asupra ei.

Totusi, unde sesizez eu problema?
Ea apare atunci cînd mesagerul vine în față cu unele ilustrații, exemplificări, întîmplări- care nu s-au întîmplat niciodată in viața lui- dar el le prezintă ca și cum ar fi fost ale sale. Acesta este un furt, intelectual, moral, etic.

Să te inspiri din principiile descoperite de un predicator, să iți placă să citești cărți creștine profunde și să faci o sinteză, o recenzie și apoi să expui în fața adunării nu este păcat. Păcat este sa preiei total munca altuia, să faci paradă la amvon cu ideile altora și apoi sa iti atribui meritele acelui studiu tie. Am vazu in scurta mea pribegie pe pamant astfel de indivizi dezumflati de altii, doar pentru ca erau conectati rapid cu fratele Google si sora Youtube si ii spuneau fratelui erudit, de unde ii venise "inspirația". 

Toți avem mentori și oameni care ne-au influențat modul de gândire. Ne-au ajutat sa gândim sistematic Scriptura, am citit Istoria Bisericii pentru a evita erorile ce s-au petrecut de-alungul secolelor si de a nu le repeta in prezent. Ne-au apropiat de Doctrina si de atributele lui Dumnezeu pentru a ne cunoaste pe sine si a-L cunoaste pe Dumnezeu. Mare pacat este cand ne comportam ca niste mici roboti, mici piperasi, mici drisckolasi, mici paulici, mici macarthuri, mici puștani (ca sa folosesc si un predicator autohton).. si oamenii sunt dați pe spate in comunitătile noastre de "luminozitatile si descoperirile noastre teologice".

Am observat in statistici si studii americane (pe care le-am plagiat binenteles) :)) că in Vest practica aceasta este chiar aparata de predicatori si pastori- pentru ca se justifica prin "domeniul public". Ma intreb oare pe nimeni din spatiul evanghelic romanesc nu il intereseaza gravitatea fenomenului, extinderea sau combaterea acestui pacat, lipsa de etica si in pregatirea predicilor?

Eu pun intrebarea si tot eu raman fara raspuns, precum cea de acum cativa ani " De ce nu exista in Romania predici bune despre Abuzul de putere, abuzul spiritual?" ..Am primit ceva raspunsuri de la pastori ...dar nu si predici.

Sa nu fim aburzi si nici ridicoli.Si nici mai sfinti ca Papa Francisc. Nu zice nimeni sa nu te inspiri dupa o structura, un studiu, o tematica a unui pastor planetar:)) de talie internationala, galactic pe care o poti anunta cu sinceritate la inceputul mesajului tau, dar e o dovada de primitivism si infantilism sa preiei cuvant cu cuvant transpiratia si orele de studiu ale altora. It's not fair-play divin!

Personal, in ultimele 3 luni, ma lupt pentru autenticitate si cel mai mult imi doresc sa fiu eu insumi. Sa ofer credit, meritele celui care a enuntat ceva. Si sa nu imi fie rusine sa ma dau la o parte si sa las pe Dumnezeu sa isi culeaga toata Slava.

Aceste afirmatii din articol nu sunt aruncate gratuit in spatiul online, nu sunt pripite sau exagerate. Meditez la acest subiect de ceva vreme.Si eu la randul meu ma situez in aceasta problema, nu ma consider undeva deasupra semenilor mei, si nu ma cocotez undeva deasupra cuiva. Pur si simplu ce am scris lezeaza si in mine. Stiu ca va trebui sa traiesc mai serios si radical viata asta de credinta. Cu conservele altora nu prea ma mai pot hrani. Trebuie eu personal sa stau in cuvant. De aceea te incurajez si pe tine:

NU-TI LIMITA CUNOSTINTELE DESPRE DUMNEZEU DOAR DIN CEEA CE ALTII STUDIAZA (iti spun) DESPRE EL! 

Studiaza tu!

Citeste tu Biblia!
Roaga-te tu!
Mediteaza tu!
Memoreaza tu!
Hraneste-te tu!
......
Traiește tu!

Am vorbit un pic despre etica acestei practici.
Tu ce crezi, se aplică versetul din Decalog "Să nu furi" (Exod 20:15) și in cazul plagierii predicilor?

Spune-mi parerea ta, corectează-mi concepția, adu argumente pro sau contra.

Multumesc pastorului Ovidiu Radulescu pentru semnalul de alarmă tras in 2008 prin articolul

Alte resurse:

Video :Onestitatea in predicare

Pastori romani care au tratat această epidemie:

Ted Doru Pope  - Plagierea predicilor
Marius Cruceru - Despre furtul predicilor
- Originală sau plagiată 

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică