luni, 30 martie 2015

Recomandări din blogosferă (1)


1.Blogul Penticostalul

"Hristos ne-a spus ca Daca cineva sa fie ucenicul Meu, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa ma urmeze.” Ce reprezinta, din aceasta perspectiva, urmarea lui Hristos? Un drum spre moarte. Va sa zica, daca nu ma apropii zilnic de moartea naturii mele pacatoase inseamna ca nu ma aflu pe drumul cel bun, caci drumul cel bun este drumul mortii, al jertfei si al pierderii totale. Acesta este unul dintre cele mai uimitoare paradoxuri ale crestinismului: ca sa castigi totul trebuie sa pierzi totul!
Dar diavolul e asa de smecher incat ne-a deviat atentia de la cea mai importanta preocupare a credinciosului – sa invatam sa pierdem totul pentru a castiga totul! – si ne-a facut sa umblam dupa cai verzi pe pereti. Ne-a facut sa uitam voia lui Dumnezeu, care implica rastignirea propriei naturi pacatoase si scoate in evidenta voia noastra care cere, cu nesat, rastignirea altora. Ne baga in cap – subtil, cum numai diavolul stie s-o faca! – ideea ca suntem, cumva, datori sa-i rastignim pe altii, dar nu pe noi insine.
Si asa se face ca, de multe ori, crestinii nu fac altceva decat sa-si urmareasca semenii si, cand sunt la pamant, sa-i tintuiasca pe o cruce cioturoasa. De multe ori se lucreaza in echipa. Unul are o cruce, altul cuiele si ciocanul, iar altul sulita. Echipa de rastignitori intervine prompt si eficient in orice situatie de criza."  continuarea aici.

2. Blogul lui Valentin Făt
"Deci, ce facem? Promovăm Biblia? Vă asigur că nu în felul acesta. Imaginea aceasta şi altele de genul deformează Scripturile şi le aruncă într-un ridicol de proporţii. Cu alte cuvinte acţionează tocmai pe dos. S-ar putea să îmi sară unii la gât şi să-mi spună că am înclinaţii liberale şi nu iubesc Biblia. Vreau să spun doar că iubirea de Dumnezeu se arată, printre altele, prin cercetarea temeinică Cuvântului Său, nu prin producţia de caricaturi în masă. Iar cine studiază Cuvântul nu va produce asemena “capodopere.”


Kitsch-urile mă oripilează. Mai ales cele cu tematică biblico-religioaso-pocăiască. Ca şi cum nu era suficient să le vedem în varianta king size, prin baptistiere, trebuie să le vedem acum şi pe FB, toată ziua. Ba, m-am mai trezit şi tag-uit! (Oricum, nu sunt la fel de „norocos” ca unii colegi care sunt purtaţi pe-acolo zilnic.) Isus pe pajişte, cu miei şi oi. Pe mare, pe malul mării. Cu picioarele pe pământ, cu pământul în mână sau cu pământul sub picioare. În cer, între cer şi pământ, pe nori, cu îngeri sau fără. Şi vai, era să uit de Isus la uşă.

Oare în ce fel au citit Noul Testament creatorii şi promotorii unor astfel de imagini? Priveam nu demult la una şi mă gândeam că e reclamă la spa. (de fapt era botezul de la Iordan.)

3. Blogul lui Alexandru Nădăban 
Credința in spectacol 
"Ne-am dat pe Facebook. Ne-am dat pe Twitter. Și pe alte rețele sociale. Sau de comunicare. De fapt ne-am dat în spectacol. Și mai tragic este faptul că suntem simpli spectatori. Viața noastră se joacă la bursă. Unii încasează BANI. Minciuna e pe gratis. Așa spun ei.
Și așa ne-am racordat la cea mai mare rețea a bîrfelor. Bîrfim și suntem bîrfiți. Aflăm și suntem aflați. Ne împrietenim și ne des-împrietenim. Dar trebuie s-o afle toată lumea. Big Brother e un mic copil. Small Brother suntem doar noi."

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică