vineri, 26 iunie 2009

Maturitate spirituala- Regenerarea sau nasterea din nou



De ce trebuie ca pacatosul sa fie nascut din nou? De ce trebuie nascut de sus? De ce trebuie sa fie o reinnoire a duhului ?
Pentru ca omul este un duh cazut, un spirit cazut. Un duh cazut trebuie sa fie nascut din nou ca sa poata fi reinnoit. Asa cum satana este un duh cazut, tot asa este si omul, cu exceptia ca omul poseda un trup. Satana a fost creat un spirit care sa poata avea comuniune cu Dumnezeu, dar el a cazut din pozitia lui si a ajuns capetenia fortelor intunericului. Acum el este separat de Dumnezeu si de orice virtute dumnezeiasca. Aceasta nu inseamna ca el este inexistent. Caderea l-a facut sa-si piarda relatia lui Dumnezeu. Similar cu aceasta, omul de asemenea s-a scufundat in intuneric si separare de Dumnezeu, lipsit de puterea de a avea comuniune cu El si incapabil sa domneasca in creatie.
Din punct de vedere spiritual duhul omului este mort. Dar asa cum spiritul Arhanghelului cazut, exista pentru totdeauna, tot asa spiritul omului cazut continua sa existe. Dar pentru ca omul are un trup, caderea lui il face un om al carnii:
" Atunci Domnul a zis" Duhul Meu nu va ramanea pururea in om, caci si omul nu este decat carne pacatoasa" ( Geneza 6:3).
Nici o religie, nici o cultura, nici o etica ( conceptie, ideologie) nu poate imbunatati duhul omului cazut. Omul a degenerat intr-o pozitie carnala si nimic din el insusi nu-l poate aduce la o pozitie spirituala. Numai Fiul lui Dumnezeu insusi poate restaura spiritul (duhul) nostru in Dumnezeu, pentru ca El si-a varsat sangele sa ne spele de pacat si sa ne dea viata vesnica.
Imediat ce pacatosul crede in Domnul Isus, este nascut din nou. Regenerarea pacatosului apare in duhul lui. Lucrarea lui Dumnezeu incepe fara exceptie la centru spre circumferinta. Pe cand Satana incepe intotdeauna lucrarea de distrugere, din exterior spre interior.

Dumnezeu vrea ca sa reinnoiasca duhul intunecat al omului dandu-i viata eterna, pentru ca acest duh a fost creat ca sa fie in relatie cu Facatorul lui. Intentia lui Dumnezeu este sa lucreze prin duhul omului, ca sa strapunga sufletul si trupul. Atata timp cat duhul omului nu este regenerat, Duhul Sfant nu poate sa locuiasca in om.

" Va voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou" Ezechiel 36:26
Dupa ce Dumnezeu face aceasta, abia atunci Duhul Sfant poate locui in credincios.

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică