duminică, 12 aprilie 2009

Alegerea si predestinarea - de R.C. Sproul


O incercare de a raspunde la aceasta intrebare intr-un format atat de scurt aproape ca ar face mai mult rau decat bine. As putea face aici o mica reclama unei carti pe care am scris-o, publicata de Editura Tyndale House si intitulata Chosen by God [Ales de Dumnezeu], care e dedicata in intregime studierii acestei foarte dificile doctrine biblice a alegerii.

Atunci cand discutam despre alegere, cunoscuta mai bine sub numele de predestinare, adesea acest cuvant este asociat cu teologia presbiteriana sau cu calvinismul. Apostolul Pavel ne spune in Efeseni ca noi am fost ziditi in Hristos sa fim lucrarea Lui, urmarind indeaproape aceasta tema si in epistola catre Romani. Deci, ca si crestini, noi trebuie sa ne luptam cu acest concept al alegerii divine suverane.

Inca o data, cred ca trebuie sa intelegem aceasta idee de baza a alegerii - Dumnezeu priveste la rasa umana decazuta si ne vede pe toti intr-o stare de razvratire impotriva Lui. Daca ar trebui sa-Si exercite dreptatea in totalitate si complet impotriva intregii lumi, atunci cu siguranta am pieri cu totii. Scriptura ne spune ca in starea noastra naturala decazuta noi suntem intr-o stare de sclavie morala.

Avem inca abilitatea sa facem alegeri, dar acele alegeri urmaresc dorintele inimilor noastre, iar ce ne lipseste ca fiinte decazute este dorinta interioara dupa Dumnezeu.
Isus a spus, de exemplu, "Nimeni nu poate sa vina la Mine, daca nu i-a fost dat de Tatal Meu." Cred ca alegerea se rezuma la faptul ca Dumnezeu, in suveranitatea si in mila Sa, pune dorinta dupa Hristos in cei pe care-i cheama din aceasta lume. Dificultatea si marele mister stau in faptul ca dupa cate se pare El nu face acest lucru pentru toata lumea. El Isi pastreaza dreptul, asa cum i-a spus lui Moise si cum repeta Pavel in Noul Testament, sa aiba mila de cine vrea - la fel cum l-a ales pe Avraam si nu pe Hammurabi, la fel cum Hristos i s-a aratat lui Pavel pe drumul Damascului intr-un mod in care nu i s-a aratat lui Pilat din Pont. Putem spune ca Dumnezeu nu ii trateaza pe toti la fel. El nu nedreptateste pe nimeni. Unii primesc dreptatea iar altii primesc indurarea, Dumnezeu rezervandu-Si in eternitate dreptul sa Isi acorde clementa executiva, daca vreti, celor pe care El ii alege. Asa cum stiti, exista o mare dezbatere in aceasta privinta, dar eu cred ca alegerea pe care o face Dumnezeu nu se bazeaza pe neprihanirea mea sau pe neprihanirea ta, ci se bazeaza pe harul Sau.

Felul in care eu inteleg doctrina predestinarii este ca:

omul firesc Il va accepta pe Hristos doar daca Dumnezeu planteaza aceasta dorinta in inima lui.
Daca Dumnezeu nu planteaza aceasta dorinta, e drept ca acea persoana sa fie pierduta pentru vesnicie?
As putea spune ca omul firesc are nevoie de ceva mai mult decat de dorinta plantata de Dumnezeu in inima lui, inainte sa vina la Hristos. Cred ca Dumnezeu trebuie sa aduca acea dorinta pana la stadiul de rodire inainte ca o persoana sa Il aleaga pe Hristos. Dumnezeu nu se rezuma sa planteze samanta. El o ingrijeste si o face sa aduca roade. Isus a spus ca "Nimeni nu poate sa vina la Mine, daca nu i-a fost dat de Tatal Meu." Ce a vrut sa spuna prin aceste cuvinte?
Cu siguranta, fiintele umane au o vointa, avem capacitatea sa alegem ceea ce dorim. Cred ca...
..Isus a vrut sa spuna pur si simplu ca, lasati in voia lor, oamenii nu au dorinta sa vina la Hristos. Ei nu au dorinta sa se pocaiasca, nu au dorinta sa primeasca lucrurile lui Dumnezeu.
La aceasta se refera Biblia atunci cand spune ca suntem sclavii pacatului nostru si, prin natura noastra, suntem morti in greselile si in pacatele noastre. Daca Dumnezeu nu ne invie pentru El, nu vom avea niciodata dorinta dupa Hristos.

Sa presupunem ca Dumnezeu priveste la intreaga rasa umana care nu are nici un fel de dorinta pentru El, si El stie ca daca nu face ceva sa intervina in vietile lor, ca sa-i aduca la viata din moartea lor spirituala, ei nu vor asculta niciodata chemarea Sa, nu vor raspunde niciodata invitatiei Sale, pentru ca pur si simplu nu vor sa o faca. Insasi libertatea lor e cea care ii tine departe de Hristos. Ei au libertatea sa aleaga ce doresc si sa refuze ce nu doresc, si sunt neclintiti in refuzul lor de a veni la Hristos. De aceea Dumnezeu hotaraste ca pentru unii din acesti oameni El va face o lucrare speciala a harului. Le va schimba dispozitia inimilor. Cred ca exact asa se intampla. Cred ca Dumnezeu infrange impotrivirea mea si lipsa mea de dorinta pentru El, apoi face mai mult decat sa planteze o dorinta pentru El. Imi da dorinta dupa Hristos, astfel incat ce mai inainte mi se parea vrednic de dispret si respingator acum e fermecator si luminos, si de-abia astept sa Il primesc pe Hristos. Cred ca asa se intampla. Aceasta e marturia fiecarei inimi crestine.

.....

Domnul doreste ca nici unul sa nu piara ci TOTI sa vina la pocainta, Toti sunt alesi in Harul lui din Golgota, insa cei mantuiti vor fi doar cei ce au raspuns chemarii Sale ( si astfel vor intra in numarul celor alesi).

Intrebari?

9 comentarii:

  1. Eu tot nu am inteles de ce pe mine Dumnezeu ma ales si pe colegii mei nu.
    Dumnezeu spune in Ezechiel 33:11 "Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, cã nu doresc moartea pãcãtosului, ci sã se întoarcã de la calea lui si sã trãiascã." iar in Romani 9:16 scrie ca "Asadar, nu atârnã nici de cine vrea, nici de cine aleargã, ci de Dumnezeu care are milã.". Asadar, daca Dumnezeu doreste ca nimeni sa nu piara, dar acest lucru tine doar de El, de ce nu ii alege pe toti oameni?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cele doua texte provin din inima lui Dumnezeu,ele nu se exclud, nu se contrazic.

    Cum ai amintit si tu Dumnezeu nu doreste moartea pacatosului..ci ca el sa fie cercetat de Jertfa Fiului sau.

    Noi spre exemplu ..atunci cand ne-am intalnit personal cu Fiul Sau Isus Christos... El a fost cel care ne-a cautat, ne-a chemat pe nume, ne-a vindecat ranile, ..atunci cand ne-am pocait. si ne-am recunoscut vinovatia si pacatul.

    Ascultasem odata pe Alexandro Rodrigez..spunand...
    "Iadul e dovada respectului si dragostei din partea lui Dumnezeu pt om. Daca nu L-ai vrut in viata asta, de ce sa te oblige sa stai o vesnicie alaturi de El in cer?".

    Dumnezeu nu obliga pe nimeni.
    Nu forteaza pe nimeni.
    Nu violeaza sufletul nici unui om..ca sa il controleze.

    El doreste ca omul sa il asculte de Dragul lui Isus.

    Insa asa cum am completat si eu articolul ..cei care raspund chemarii lui Dumnezeu ..intra si ei in numarul celor alesi.


    Totul tine de Harul si Suveranitatea Sa. Insa El ramane indurator fata de TOTI, iubitor fata de Toti si BUN.
    "Fiindca atat de muult a IUBIT Dumnezeu lumea ca a DaT pe singurul Sau Fiu pentru ca ORICINE crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica".

    Oamenii sunt cei care ignora Darul Lui. Oamenii sunt cei care resping Sacrificiul Suprem.
    El a facut TOTUL pentru mantuirea.
    Treaba Lui a fost facuta.
    Treaba mea ( a noastra ) este sa ne pocaim.

    CE a depins de Dansul...El a facut cu Brio. Ce depinde de noi este sa credem in El, sa ne asumam responsabilitati fata De existenta, cuvantul si Prezenta Lui Dumnezeu in viata noastra.

    ..deci...cele doua texte nu se contrazic..ci prezinta o Imagine de Ansamblu a Suveranitatii Drepte a lui Dumnezeu.

    Ramai in Harul si Bunatatea Lui, care ne indeamna mereu la pocainta.
    Te salut Radu

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu ma gandesc ce HAR imens mi s-a dat sa aflu Calea ce duce la viata. Ma tot gandesc de ce m-a pus Dumnezeu intr-o familie crestina... si totusi nu ma face asta un crestin, dar prin parintii mei am aflat Cuvantul inca de mic si este un mare HAR.

    ... ma gendesc de ce eu? Si un gand imi spune... "daca vrei sa nu fii numai tu... spune-le si altora despre Dumnezeu"!!!

    Acum, Dumnezeu ne-a lasat noua "slujba impacarii". Problema cea mai mare in ziua de astazi este ca mesajul Evangheliei s-a diluat datorita atator feluri de invataturi.

    Am uitat ca pentru a veni la Dumnezeu este nevoie de pocainta (intorcere din pacat). Intotdeauna cand poporul Israel se intorcea la Dumnezeu trebuia ca mai intai sa renunte la idolii lor. America aproape ca a uitat cuvantul "pocainta" (repentence) datorita Evangheliei false ce a invadat-o. Romania nu prea stie ce inseamna.

    Am fost uimit cand am vorbit cu un kurd saptamana trecuta, refugiat in Romania. STia putina Engleza, romana deloc, i-am dat un Nou Testament in turca (INCIL) si i-am aratat cuvantul pocainta si l-am intrebat ce inseamna.... UIMITOR mi-a raspuns ca este o intoarcere la 180 de grade din pacatele tale, din mersul tau.

    Sa ne ajute Dumnezeu sa fim mai curajosi , fara frica, si fara sa ne mai pese de ceea ce suntem.

    Multumesc Alex pentru articol

    RăspundețiȘtergere
  4. Da Claudiu..asa este.

    Pocainta tinde sa devina azi subiect tabu in randul evanghelicilor care se simt prea "educati" pentru ca sa isi recunoasca vinovatia si implicit necesitatea pentru pocainta.
    Frumoasa experienta ta cu acest kurd. Domnul sa il cerceteze , sensibilizeze si sa ii miste inima spre pocainta.

    Imi doresc si pentru tine sa ramai o marturie vie, curata si luminoasa catre Evanghelia sfanta a lui Christos, care nu neglijeaza pacatul si harul.

    Te salut in Christos.
    Glorie Lui pentru ceea ce face din vietile noastre.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragă Alexandru, blogul meu se numește „La Anddij” de vreo 5 luni :) te rog mult să modifici la blogroll-ul tău numele.

    O să folosesc această cale pentru a-ți mulțumi de promovare.

    Scuze de off-topic, poți șterge comentariul dacă-l consideri nepotrivit :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum spui tu.
    Nu va fi nici o problema daca iara iti schimbi numele blogului tau.
    Am sa schimb oridecate ori va fi nevoie.

    Ramai in Christos,Andrei.

    RăspundețiȘtergere
  7. De un an si jumatate am inteles ce inseamna cu adevarat predestinarea, alegerea suveranta a lui Dumnezeu.
    M-a coplesit! Nu zic ca nu m-am luptat foarte mult cu aceste doctrine, insa dupa ce Dumnezeu m-a convins, L-am vazut cu adevarat in splendoarea Sa.Consider ca pana nu intelegi aceste lucruri, imaginea lui Dumnezeu e grav stirbita.
    Mi se pare atat de ciudat ca un student sarguincios al Scripturii sa ajunga la alte concluzii. Mai ciudat e ca atat la Oradea cat si la Bucuresti, printre viitorii pastori, suntem atat de putini ce au perspectiva asta.
    Dumnezeu sa ne lumineze!

    RăspundețiȘtergere
  8. Revin!
    Nu vreau sa par cicalitor, dar inteleg cat de important este sa ai o perspectiva corecta asupra doctrinei mantuirii si de aceea vreau sa inteleg bine.

    Ai spus: "Oamenii sunt cei care ignora Darul Lui. Oamenii sunt cei care resping Sacrificiul Suprem."
    Asta nu cumva ma face pe mine mai bun decat altul, doar pentru ca eu L-am ales si altu nu?

    Si daca acest lucru este adevarat la ce se refera apostolul Pavel cand spune: "Asadar, nu atârnã nici de cine vrea, nici de cine aleargã"?

    Multumesc mult1

    RăspundețiȘtergere
  9. Alexandru, ori tine de Dumnezeu ori nu. Tu ai spus ca noi suntem alegerea Lui, atunci cum putem noi sa ne pocaim asa cum ai scris in comentariu? Nu vine tot de la Dumnezeu? [b]Ori Dumnezeu nu stie ce spune, ori nu ne place noua sa acceptam idea ca noi nu putem face nimic[/b]

    RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică