joi, 17 martie 2016

Fugi,caută,luptă,trăieşte!


PRACTIC ce face Apostolul Pavel in aceasta instruire (1 Timotei 6:11) pe care o ofera tânărului Timotei..este aceea de a il incuraja si al identifica pe Timotei cu lunga lista istorică a oamenilor care au fost purtătorii de Cuvânt ai lui Dumnezeu.

Vă amintiti că Timotei a fost lăsat in Efes pentru a așeza lucrurile in Biserică, pentru a reduce la tăcere pe învăţatorii falsi, pentru a clarifica scopurile unei biserici ce si-a pierdut cursul si busola morală.

Doctrina falsă era deja strecurata acolo. Conducerea falsă-liderii falşi erau deja instalați acolo. Erau mulți impostori și oameni nedemni de rolurile de păstorire, sau cei care slujeau in calitate de bătrâni nu mai dădeau dovadă de maturitate spirituală.
Deci lideri păcătoși, erezii,necinstiri, toleranța păcatului, toate acestea se aflau in adunarea in care Timotei a primit sarcina de a face lucrurile drepte, corecte.
Si pentru a-i aminti de greutatea slujbei si a chemării sale –Pavel ii aduce aminte de chemarea lui Dumnezeu, de a fi omul său. Timotei- tu esti acolo in Efes –reprezentantul Dumnezeului celui viu.

Asta adăuga un imens sentiment de responsabilitate. De fapt această scrisoare este intr-un fel strategic scrisă iar Pavel subliniază de 3 ori cum trebuie Timotei să raspundă în fața invățătorilor falși.Si de fiecare dată când Pavel face asta ii aduce aminte de sfințenia chemării lui.

Să privim în Scriptură. Intoarce-ți cu mine la cap.1Tim De 3 ori vorbește Ap.Pavel despre învățătorii falși. 
Pornind de la vs 3 vorbește despre cei care predică altă doctrină.

Vs 4-despre cei care invață pe alții povești, basme,fabule- și genealogii interminabile, care dau naştere mai mult la intrebări- mai degrabă decât răspunsuri,- si nu oferă lucruri care aduc evlavie, care zidesc,care hrănesc, care edifică. ..Lucrurile acestea duc la dezbinări vs 6 –iar motivația lor este că ei doresc să fie profesori, învățători- dar n-au nici o idee despre ceea ce vor să vorbească. In conformitate cu versetul 7.

A doua trimitere cu privire la învățătorii falși o găsim in cap.4 Primele 4 versete aici, ne spun că unii se vor lepăda de credință, și se vor alipi unor duhuri înșelătoare, învățăturilor dracilor, care sunt propagate de oameni ipocriti..a căror minte,constiinta a fost inabusita.
Ei se ALIPESC DE SATANA SI IS TRAG PUTEREA DIN EL..chiar se alimenteaza din Diavolul.

Cea de-3 referire vine in cap 6 vs 3 unde vedem că cei care invață altceva, nu sunt deacord cu cuvintele sănătoase, care nu adera la învățătura care duce la evlavie, care sunt mândri și care nu cunosc nimic, care sunt bolnavi de intrebări răutăcioase, dispute și dezbateri care produc numai invidie, ceartă și suspiciune..care împrăștie șovăieli..și care își imaginează că evlavia este un  câștig real.

Și ajunge să vorbeasca despre dragostea lor pentru bani pînă in vs 10.
Așadar in cap.1,4,6 Pavel introduce problema invatatorilor falși. Ei aveau mare putere, influență.Si aveau poziții de autoritate in biserică. Si de fiecare dată Pavel ii spune lui Timotei să opună rezistență în fața lor. 

Scaune si oameni - de Alexandru Fintoiu

Un articol la care mi-a plăcut tot și titlul si poza și conținutul. Sper să vă fie de folos și vouă!


"Scaunul te ține legat. Are proprietăți speciale. Confortul de exemplu, nu poți renunța la el, mai bine să muncească alții și tu doar să culegi ce nu semeni.
Privilegiile pe care le ai când ai scaun nu se compară cu nimic. Tai și spânzuri, faci ce vrei, dai afară, primești, promiți, nu te ții, cui nu-i convine își ia jucăriile și pleacă, tu rămâi oricum, pe scaun. Nu răspunzi față de nimeni iar conștiința se pierde printre bucatele speciale ale meselor împăraților.
Când ai scaun primești invitații onorabile, întotdeauna stai în față, pozezi ca americanii, zâmbești chiar dacă nu simți, arăți cine ești cum poți mai bine, te simți deosebit.
Pentru scaun faci orice. Îi lași pe alții să se bată pe firimituri. Dacă apare unul mai bun ca tine îl îngropi în nebăgare în seamă. Nu-l promovezi Doamne ferește, nu cumva să observe alții vreo schimbare și să-l vrea pe el mai mult decât pe tine. Scaunul contează.
Ai valoare, scaunul îți dă valoare pentru că prin el ești buricul târgului. Toți ochii sunt îndreptați spre tine, tu ești dumnezeul tău. Scaunul te transformă.

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică