luni, 7 iulie 2008

cand judecam aparentele ( 2 )
















CINE ESTI TU CA SA JUDECI ?

CAND JUDECAM APARENTELE
partea a -II-a ..
“Ca si crestini , noi ne opunem ideii lui Platon conform careia carnea este inerent rea si trupul este doar o inchisoare a sufletului. Datorita caderii, pacatul, ne-a contaminat , cu trup, suflet si duh cu tot, insa la rascumpararea noastra finala vom fi complet restaurati- inclusiv trupurile noastre. Intr-adevar Pavel s-a rugat : „ Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El Insusi pe deplin, si duhul vostru , sufletul vostru si sufletul vostru sa fie pazite intregi, fara prihana, pana la venirea Domnului nostru Isus Christos”
( 1 Tesalonicei 5:23)
Desi sufletul si trupul sunt separate la moarte, aceasta separare nu poate fi permanenta. La moarte, noi aratam respect fata de trupul uman, punandu-l cu dragoste in pamant, cu certitudinea ca ,intocmai ca o samanta, el va reveni intr-o zi la o noua viata. In acele clipe ale invierii, trupurile noastre se vor alatura din nou sufletului si duhului, pentru ca noi sa putem fi intregi si desavarsiti. Departe de a denigra trupul uman, Biblia ii da un loc de cinste, caci la Intrupare- Fiul Si-a Luat trup omenesesc, pe care IL ARE ACUM IN CER SI IL VA AVEA PENTRU TOTDEAUNA.
O perspectiva Scripturala asupra TRUPULUI....
Relatarea biblica este pe cat de simpla pe atat de profunda.” Domnul Dumnezeu l-a facut pe om din tarana pamantului, i-a suflat in nari suflare de viata, si omul s-a facut astfel un suflet viu” ( Geneza 2:7). Omul a fost creat din pamant, pentru a se putea raporta la aceasta existenta pamanteasca; intai a fost creat si cu un duh prin care putea comunica Cu Dumnezeu. Acest act al creatiei este punctul de plecare pentru CONCEPTIA Scripturala despre trup.
Dumnezeu a creat trupul omenesc.
Autoacceptarea- adica sa ne acceptam pe noi insine asa cum ne-a creat Dumnezeu, sta in miezul dezvoltarii noastre spirituale si al sentimentelor de bunastare pe care il avem. Insa pana si oamenii frumosi despre care am vorbit au indoieli si nemultumiri atunci cand se uita in oglinda. CU totiii ne-am intrebat macar odata in viata unde era Dumnezeu atunci cand am fost asamblati. Noi nu putem progresa in umblarea noastra cu Dumnezeu pana nu ne acceptam infatisarea; adica pana nu ne acceptam infatisarea cu multumire.
Baza unei asemenea autoacceptari-este cunoasterea sigura a faptului ca an fost creati de Dumnezeu, tesuti in conformitate cu dorintele Sale in pantecele mamei noastre:
„ Tu Mi-ai intocmit rarunchii,
Tu M-ai tesut in pantecele mamei mele,
TE LAUD ca sunt o faptura atat de minunata.
Minunate sunt lucrarile TALE,
Si ce bine vede Sufletul meu lucrul acesta,
Trupul ! meu nu era ascuns de Tine
Cand am fost facut intr-un loc tainic
Tesut in chip ciudat , ca in adancimile pamantului.
Cand nu eram decat un plod fara chip,
Ochii Tai ma vedeau;
SI IN CARTEA TA ERAU SCRISE TOATE ZILELE CARE IMI ERAU RANDUITE- Mai inainte de fi fost vreuna dintre ele” ( Psalmul 139:16)
NU exista nici o indoiala ca Dumnezeu considera ca un fetus este un copil, caci El i-a vorbit profetului Isaia inainte de a se naste” Domnul m-a chemat din sanul mamei si m-a numit de la iesirea din pantecele mamei” ( Isaia 49:1) Da, profetul a afirmat ca Dumnezeu l-a tesut in burta mamei sale ( Isaia 44:24). Este important sa intelegem insemnatatea implicarii DIRECTE a lui Dumnezeu in crearea noastra.
Acesasta doctrina- a creatiei inseamna ca noi suntem nascuti cu niste „neschimbabile” asa cum spunea Bill Gothard, adica , cu niste trasaturi asupra carora nu avem nici un control. Anumite caracteristici de baza au fost alese pentru mine de catre Dumnezeu, iar eu trebuie sa le accept ca pe o purtare de grija inteleapta si plina de dragoste din partea SA. Daca ar fi vrut ca oricare dintre noi sa arata ca Cindy Crawford sau Robert Redford, atunci EL ar fi ales sa ne creeze in felul acesta: se pare ca nu a ales sa o faca, si trebuie sa ne impacam cu acest lucru.
Care sunt cateva dintre aceste „ neschimbabile”?
Mai intai – liniile corpului – nostru sunt date de Dumnezeu . Fireste , dupa cum stim copii seamana foarte mult cu parintii lor, insa trebuie sa ne aducem aminte de faptul ca si parintii nostrii au fost creati de Dumnezeu. Prin ei, Dumnezeu a stabilit inaltimea noastra, culoarea ochilor nostri, forma picioarelor, acuitatea auzului, culoarea parului si altele. Acum evident, s-ar putea sa dorim sa imbunatatim sau sa schimbam unele dintre aceste trasaturi cat de bine putem ( schimbarea culorii parului este probabil cea mai usoara) insa materialul brut este un dat. Noi trebuie sa spunem : „Iti multumesc, TATA, imi accept trasaturile ca din mana TA inteleapta si iubitoare”.
Oare nu este OBSESIA noastra moderna de a incerca sa ne imbunatatim trasaturile de baza – O REBELIUNE impotriva lui Dumnezeu? Un anunt dintr-un ziar suna astfel : „ Iti putem da ochii cu care ai vrut sa te nasti!” insa este prea de tot sa sugereze daca Dumnezeu ar fi vrut sa ne nastem cu ochi de o culoare diferita El ni i-ar fi dat? Ideea pe care vreau sa o transmit nu este ca operatiile estetice sunt intotdeauna rele sau ca incercarea de a slabi este pacatoasa; mai degraba, ceea ce vreau sa spun este ca motivatia superficiala care sta adesea la baza unor asemenea „imbunatatiri” este in CONFLICT cu VOIA SI SCOPUL Creatorului.
2. In al doilea rand, amestecul nostru rasial care include si culoarea pielii noastre a fost STABILIT de Dumnezeu. Istoria Lumii include si razboaie intre rase, o rasa crede ca merita sa fie slujita de alta. Acest conflict are ca rezultat fie sentimente de inferioritate, fie de superioritate. Scriptura !!!:) ne invata ca nimeni nu ar trebui sa-si respinga originea si rasa, caci ea este darul lui Dumnezeu pentru marea familie a omenirii. Binecuvantati sunt cei care sunt multumiti cu ceea ce sunt, nedorind nici sa domneasca peste altii si nici simtindu se condamnati pentru rasa lor.
3. In al treilea rand- Dumnezeu este cel care ne-a determinat limitarile, defectele si diformitatile. Cand Moise s-a plans in legatura cu misiunea de a se intoarce in Egipt Din cauza ca nu a avea darul de a vorbi coerent ( un posibil impediment) Dumnezeu a declarat : „CINE A FACUT GURA OMULUI ? SI CINE IL FACE PE OM MUT, SAU SURD, CU VEDERE SAU ORB? OARE NU EU, DOMNUL? „ ( exod 41:11).
TE-ai putea intreba: De ce m-a creat Dumnezeu cu un handicap? Sau : DE ce m-a creat Dumnezeu cu niste capacitati mintale limitate? Noi ar trebui sa acceptam si aceste lucruri ca pe o parte a voii Sale Divine si a scopului Sau intelept. Evident ca acest lucru nu inseamna ca nu i putem ajuta pe cei care au fost creati cu anumite lipsuri, caci stim ca pacatul a distrus creatia lui Dumnezeu. Faptul ca ISUS a vindecat multi oameni este o dovada care atesta ca si noi ar trebui sa facem tot ce este necesar pentru a imbunatati starea noastra fizica. Insa cei care se rascoala impotriva lui Dumnezeu din cauza limitarilor lor se ranesc singuri, respingand planul suveran al lui Dumnezeu.
4. In cele din urma Dumnezeu ne-a ales sexul. Da, El a decis daca tu si cu mine vom fi femei sau barbati. Nu ma indoiesc deloc ca operatiile de schimbare a sexului, sunt un atac impotriva imaginii pe care i-a dat-o Dumnezeu fiecarei fiinte umane. El ne-a creat”parte barbateasca si parte femeiasca”; asa ca schimbarea sexului cuiva este o rebeliune impotriva Creatorului.In Vremurile din Vechiul testament, era interzisa purtarea hainelui celuilalt sex. * Deuteronom 22:5
Nu indraznim sa credem ca Cel atotputernic a facut o greseala atunci cand i-a creat pe barbati asa cum sunt si pe femei asa cum sunt. In unele culturi,femeile sunt dispretuite si inrobite. E firesc ca o femeie aflata in asemenea imprejurari sa-si doreasca sa se fi nascut barbat. Cu toate acestea, binecuvantata este cea care isi accepta sexul, desi nu poate scapa de nedreptatile culturii ei ( nici noi nu putem).
Acceptarea ROLULUI lui Dumnezeu in Creatie ne ajuta sa ne acceptam unii pe altii fara prejudecati si fara stanjeneala. Daca te resping din cauza rasei tale, ma revolt impotriva lui Dumnezeu, care te-a creat si a ales aceasta rasa pentru tine. Eu spun de fapt: DUMNEZEU nu stia ce face cand ne-a facut pe tine negru si pe mine alb” RASISMUL se bazeaza in esenta pe o ideee de superioritate care este jignitoare pentru Dumnezeu; si mai mult , el este in fond rebeliune impotriva lui Dumnezeu.
Ar trebui sa facem tot ce putem pentru a- i include pe cei care nu se ridica la standardele artificiale de frumusete pe care le propune cu atat entuziasm lumea. Nu ar trebui sa fim respinsi de oameni doar pentru ca ei nu sunt ca noi; mai degraba, noi trebuie sa relationam in mod intentionat cu oameni din toate rasele, clasele si culturile. Fiecare persoana este creata dupa Chipul lui Dumnezeu; fiecare persoana este valoroasa pentru Dumnezeu si pentru noi.!
Parinti- trebuie sa va intreb: „ Sunteti stanjeniti pentru ca fiul sau fiica voastra nu este la inaltimea vreunui criteriu uman artificial de stabilire a valorii?” daca copilul vostru nu este destul de frumos, de istet, sau daca are vreun handicap- va face acest lucru sa va indoiti de valoarea voastra? Numai cei care au acceptat felul in care i-a creat Dumnezeu sunt in stare sa ii accepte pe ceilalti asa cum i-a creat Dumnezeu. Asa cum spune Dobson, nu este destul sa iti iubesti copilul, tu trebuie sa il si respecti”.
In cartea sa, WHAT KIDS NEED MOST IN A DAD, Tim Hansel, spune o poveste despre un adolescent care avea un semn din nastere pe o mare parte din obraz. Totusi, el se pretuia pe sine, relationa bine cu ceilalti elevi si era iubit de ei. Nu avea constiinta infatisarii sale. Cineva l-a intrebat cum se face acest lucru.
El a zambit si a spus: „Atunci cand am fost foarte mic, tatal meu a inceput sa-mi spuna ca semnul din nastere se afla pe fatza mea din doua motive. Unul era ca ma sarutase un inger pe obraz, iar al doilea era ca ingerul a facut acest lucru pentru ca tatal meu sa ma gaseasca intotdeauna cu usurinta in multime” . Apoi a continuat „ Tatal meu mi-a spus acest lucru de atatea ori si cu atat de multa dragoste, incat pe masura ce cresteam incepeam sa simt mila pentru alti copii, care nu fusesera sarutati si ei de un inger ca mine”.
Intr-o carte despre discernamant, ar trebui sa arat ca teologia tatalui nu era corecta litera cu litera, fiul sau nu fusese sarutat de inger. Insa Teologia sa era pe deplin corecta in urmatoarea privinta: Semnele din nastere sau ceea ce noi numim dizabilitati nu sunt o judecata a lui Dumnezeu; ele nu sunt un blestem, ci pot fi prefacute in binecuvantari daca le acceptam ca din mana Tatalui nostru ceresc plin de dragoste.
CEEA CE ALTII DISPRETUIESC – DUMNEZEU ESTE INCANTAT SA ONOREZE! Cei care nu au darul frumusetii pot avea totusi darul favorii divine abundente sau al harului divin. Dumnezeu vrea sa intelegem ca nu ar trebui sa ne certam cu El in modul in care ne-a creat. El vrea sa fim in stare sa ne uitam in oglinda si sa ne vedem ca nite creaturi iesite din mainile Lui intelepte si iubitoare. „ VAI DE CINE SE CEARTA CU FACATORUL SAU ! – un ciob dintre cioburile pamantului! Oare lutul ii zice el celui ce-l fatzuieste: „ CE FACI ?” ( Isaia 45:9).
Dumnezeu a rascumparat trupul....
NU stiti ca trupul vostru este templul Duhului Sfant, care locuieste in voi si pe care l-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti L dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru” ( 1 Corinteni 6:19-20). Cand am cazut in pacat- Dumnezeu a ales sa ne rascumpere, cunoscandu ne foarte bine starea si stiind care este pretul. Noi am fost, Spune Pavel, „ cumparati cu un pret” . A murit oare ISUS pentru noi trupul, sufletul si duhul nostru? Raspunsul este DA! El ne-a cumparat in INTREGIME.! Insa mostenirea noastra completa ne asteapta in ziua Invierii.
Noi Ii apartinem lui Dumnezeu in virtutea creatiei: acum ii apartinem si in virtutea rascumpararii. De fapt, noi suntem „ DE DOUA ORI AI LUI DUMNEZEU”, caci nu putem pretinde ca am avea ceva al nostru. Implicatiile sunt clare: NOI nu avem dreptul sa spunem: „ Acesta este trupul meu, pot face ce vreau cu el” NU am mai mult drept asupra trupului meu decat asupra unori bani imprumutati mie de catre un prieten care se asteapta sa ii inapoiez datoria. Banii nu sunt ai mei, ca sa fac ce vreau cu ei, nici TRUPUL MEU nu este al meu...ca sa pot face ce vreau cu el.
Din clipa in care ne nastem, NE INCEPEM CALATORIA SPRE MOARTEJ., si acest lucru trebuie acceptat ca o parte a planului prestabilit de Dumnezeu. Semnele imbatranirii ne aduc aminte de faptul ca zilele ne sunt numarate...si ca ar trebui sa ne intreptam inimile catre Christos si spre cautarea intelepciunii Sale: „perii albi sunt o cununa de cinste, ea se gaseste pe calea neprihanirii” ( proverbe 16:31).
Obsesia de astazi – fatza de tineretea fara batranete- si fata de frumusete constituie incercarea omului modern- de a nega PROCESUL IMBATRANIRII. Unii Duc aceasta negare pana la extrema,asa cum demonstreaza spusele unei femei” Am cheltuit un milion de dolari si i-am spus sotului meu sa se asigure ca mi se va face un lifting facial si in sicriu. Vreau sa arat bine pana cand voi fi ingropata si nu voi mai fi vazuta niciodata”.
Chirurgia plastica nu este pacatoasa in sine: ii putem aplauda pe medicii care i-au operat pe copii nascuti cu malformatii si le-au imbunatatit infatisarea; putem intelege schimbarile facute pentru a imbunatati infatisarea cuiva, insa nu putem fi de acord cu cei care se supun unor interventii de orice fel pentru a fi mai provocatori d.p.d.v sexual. Nici nu putem fi de acord in calitate de crestini cu schimbarile facute de dragul vanitatii sau de dragul impunerii lozincii : „ ESTE TRUPUL MEU; POT FACE CE VREAU CU EL” Creaturile nu au voie sa indrazneasca sa uzurpe drepturile Creatorului.
Ce se poate spune despre GAURILE FACUTE IN PIELE, despre tatuaje si altele de acest gen?
Desi tatuajele – au fost candva simboluri ale rebeliunii- aflate pe trupurile tovarasilor de temnita si ale celor din grupurile de motociclisti, aceste marcaje ale pielii au devenit acum la moda.
Ideea populara este ca trupul uman e o panza !! pe care poate picta orice se doreste. Traim intr-o cultura SADICA, REBELA< style="background-color: rgb(255, 255, 0);">„ SA NU VA FACETI TAIETURI in carne pentru un mort, si sa nu va faceti slove sapate pe voi. Eu sunt Domnul” ( Leviticul 19:28)
Poate un trup plin de tatuaje sa Il Glorifice pe Dumnezeu?
Unii tineri, care credeau ca raspunsul la aceasta intrebare este DA, sunt de alta parerea acum. O tanara pe care am cunoscut-o a spus: „ AS da ORICE !! sa pot indeparta aceste tatuaje, insa sunt permanente si le-am facut inainte de a fi mantuita. Acum cand ma uit la ele, imi aduc aminte de viata mea trecuta, care a fost iertata. Le vad ca pe niste „ semne ale harului”. DA. Ele pot deveni semne ale harului.
Femeile au purtat cercei din cele mai vechi timpuri. Insa astazi exista nu numai cercei pentru barbati,...ci si de pus in nas,in buze si in buric. Nu conteaza ca despre Verigile din limba se stie ca introduc otravuri in sange si produc carii. Am auzit recent la radio ca un baiat din Nebraska – detine recordul in materie de gauri facute in piele – are 135 !
Intentia mea nu este aceea de a face o chestiune de DA sau NU din aceste TENDINTE MODERNE. Cu toate acestea, dorinta mea expresa este sa spun ca ACCENTUL CONTEMPORAN pus pe infatisare ! si distanta pe care sunt dispusi sa o parcurga oamenii pentru a iesi in evidenta sunt niste semne care arata :” ca valorile culturii noastre s-au indepartat mult de siguranta care vine din cunoasterea lui Dumnezeu- si din acceptarea faptului ca suntem PROPRIETATEA LUI ..
_____________________________________________________

In Ultima parte ...vom afla urmatoarele :
-) Noi trebuie sa-L Glorificam oe Dumnezeu in trupurile noastre
-) o accentuare in MOD constient a CARACTERULUI – nu a infatisarii.
-) Cum sa ii tratezi pe toti oamenii „ ca egali ..unici ..si pretiosi „ inaintea lui Dumnezeu.
-)si ultim exemplu de traire ..umblare ...ISUS
( pilda ..modelul si exemplul nostru personal) ..
Pe curand.
IN His Service,
Tarie si Onoare

"Daca moare aduce multa roada " ( Ioan 12:24)














Una dintre cartiile mele favorite este "Izvoare in pustie" iar una dintre partile sale devotionale vorbeste despre pretul pe care-l platesti pentru a fi un urmas al lui Isus Christos.
Daca vrei sa stralucesti, intotdeauna va trebui sa platesti. Lumina vine doar cu pretul a ceea ce produce. O lumanare neaprinsa nu lumineaza. Trebuie sa arda inainte de a straluci. Nu putem fi de mare folos celorlalti daca nu ne va costa ceva. Arderea sugereaza suferinta. Gemem cand ne doare" ..Slava zilei de maine isi are radacinile in suferinta de astazi". Multi vor slava fara cruce, stralucirea fara ardere , dar crucificarea vine intotdeauna inaintea incoronarii".1

Dupa aceste remarci urmeaza un poem care a atins o coarda sensibila in inima mea.

"Ai auzit povestea florii de aloe,
Acolo, departe, in tinuturile insorite?
Dupa ce creste umila in timp de o suta de ani
Ajunge la momentul infloririi;
Atunci, minunatul boboc care o incoroneaza
Explodeaza in mii de flori;
Aceasta regina a florilor, in toata stralucirea ei,
Este mandria acelor tinuturi tropicale
Dar planta care a inflorit este sacrificata,
Caci odata inflorita, ea moare.

Ai mai auzit de floarea de aloe
Care creste in tinuturile insorite;
Cum fiecare dintre miile de flori ale ei,
Cazand pe pamant
Devine o mica planta ce-si infige radacinile
In locul in care cade
Si, la fel de repede precum se scutura de pe vrejul muribund,
Creste plina de viata si stralucire ?
Murind, ea traieste de o mie de ori
In mica planta ce tasneste din moartea celui vechi.

Ai auzit povestea pelicanului,
Gimel el Bahr al arabilor,
Ce traieste in pustiul african,
Unde pasarile cunosc singuratatea?
Ai auzit cum isi iubeste puii,
Le poarta de grija si lupta pentru binele lor,
Le aduce apa din muntii indepartati Si peste din mari ca sa-i hraneasca
In timp de foamete ii hraneste- lucru pe care-l poate face numai dragostea !
Cu propriul sange- si, hranindu-i, moare.

Ai auzit aceasta poveste- cea mai frumoasa dintre toate-
Povestea Celui Sfant si Adevarat,
Ce moare, insa a carui viata, in nespus de multe suflete
Traieste din nou;
Samanta Sa traieste si umple pamantul,
Asa cum stelele umplu cerul de deasupra.
El ne-a invatat sa renuntam la dragostea de viata
De dragul vietii de dragoste.
Moartea Sa este viata noastra,
Pierderea Sa este castigul nostru;
Bucuria pentru lacrima, pacea pentru durere".2

1.d-na Charles E. Cowman." Streams in the Desert"
2. Arta Pierduta a facerii de ucenici - LeRoy Eims

Tractorul si Dragostea




El: Când dau sa pornesc tractorul
Hop! s-a-ntepenit motorul.
Ma dau jos, ma uit la el
Îi cazuse-un surubel
si o piulita noua.
Le pierdusem pe-amândoua.
si ma var eu sub tractor
Caut în pamant de zor
Nu surub, nici piulita...

Ea: Ia asculta, mai badita!
Când e cerul plin de stele
Tu-mi vorbesti de surubele?

El: Pai, iti spun tot ce-am patit!

Ea: Parca mi-ai mai povestit!

El: Când dau sa pornesc tractorul
Hop! s-a-ntepenit motorul.

Ea: Ia încearca dumneata
Sa-mi vorbesti de altceva

El: De-alceva? Cum, despre ce?

Ea: Iaca ... despre ... dragoste!

El: Despre dra ...a ..., nu pot,
Ca m? bâlbâi rau de tot
Pot vorbi despre orice
Numai nu de dragoste

Ea: Dar când vezi padurea toata
Cum sta-n umbra îmbracata
Si pe bolta-s stele mici,
Parca-s mii de licurici
Nu-ti vin vorbele de dor?

El: Vin!

Ea: Ce-mi spui?

El: Despre tractor!

Ea: Când auzi cum ciocârlia
Îti doineste bucuria
Prin desisul frunzelor

El: Ca un zumzet de motor...
Ea: Of, gândeste-te putin
Cerul tot este senin
Numai noi stam în livada
Vine luna sa ne vada
Vântul a plecat si el
Te gândesti la ...

El: ... surubel!
Unde oare a cazut?
Unde oare l-am pierdut?

Ea: Stam alaturi amândoi
Si suntem numai noi doi...
Ma întreb si eu badita
Cum se fura o gurita?

El: ... c-o piulita
Toate s-ar fi rezolvat
Si motorul reparat.

Ea: Mai badita, pe ogor
Poti sa-mi spui despre tractor
Tot ce vrei si ce poftesti
Dar când seara ma-ntâlnesti
Sa nu amesteci dorul
Cu surubul si tractorul
Oare chiar îti sunt eu draga?

El: Ai sa-mi fii o viata-ntreaga!

Ea: Uite-un cuvintel de dor
De la tine-astept sa-mi vina
Nu-mi vorbi despre tractor

El: Nuuu .......
Atunci despre .... combina!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică