miercuri, 20 august 2008

Empatia 3

IMAGINEA DE SINE si
VALOAREA OMULUI
" incoronat cu slava si cu cinste"
Slujitorul lui Dumnezeu trebuie sa aiba o imagine de sine corecta! -aceasta este o cerinta fundamentala in lucrarea de empatie si consiliere. In aprecierea valorii omului un rol hotarator il are conceptia noastra despre propria viata.
Toate aprecierile noatre atarna direct de normele si evaluarile noastre. Conceptia noastra despre om si valoarea lui este decisiva pentru modul in care il tratam mai tarziu .(trebuie sa stim ce spune Dumnezeu despre om, ce gandeste si cum ne vede Dumnezeu pe noi insine ).

Astazi exista in societate o tendinta clara de a subordona valoarea omului intereselor economice si eficientei. Citeam zilele trecute la bilblioteca o notitza scrisa la sfarsitul unei carti cu pixul ...citez "

FLuviile se pierd in mare, precum Virtutiile in interese". Noi Trebuie sa gandim upa Standardul lui Dumnezeu si dupa modul in care EL da valoare oamenilor.


Omul astazi este evaluat dupa utilitatea si functionalitatea lui in societate, in loc sa fie tratat dupa valoarea lui proprie. Fiecare om are propria-i valoare si este UNIC, tocmai pentru ca este creat de Dumnezeu dupa Chipul Sau. CIne ofenseaza un om, Il afecteaza in acelasi timp pe Creatorul sau.

" CINE ASUPRESTE pe sarac- batjocoreste pe Ziditorul sau, dar cine are mila de cel lipsit, cinsteste pe Ziditorul sau". ( proverbe 14:31)
De aceea, nu ne este permis sa jignim pe nimeni.
Conceptia lui Dumnezeu despre om este temelia stabila si de neclintit pentru consilierea crestina! Biblia afirma ca omul a fost creat dupa Chipul lui Dumnezeu.

" Dumnezeu a facut pe om dupa Chipul Sau" Geneza 1:27 si este PRETIOS in ochii lui Dumnezeu, onorat si iubit de EL ( Isaia 43:4) spune " Pentru ca ai PRET in ochii MEI, pentru ca esti pretuit si te iubesc,dau oameni pentru tine, si popoare pentru viata ta"

David exclama:" Ce este omul ca sa te gandesti la el?.... L-ai facut cu putin mai prejos decat Dumnezeu si l-ai incununat cu slava si cu cinste - Psalmul 8:4-5.

Marimea Dragostei lui Dumnezeu fata de om este imposibil de inteles. Domnul are pentru om ganduri de pace si vrea sa-i dea un viitor si o nadejde ( ieremia 29:11) spune asa: " caci EU STIU gandurile pe care le am cu privire la voi. zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde".

Dumnezeu il inconjoara pe om din toate partile ( Psalmul 139:5) " Tu ma inconjori pe dinapoi si pe dinainte si Ti pui mana peste mine.
In Romani 2:11 *( CACI INAINTEA LUI DUMNEEU NU SE ARE FATA OMULUI) citim ca Dumnezeu nu face deosebire intre oameni . Inaintea Lui toti sunt la fel de pretiosi.:)

IN scrisoarea sa, si iacov ne incurajeaza ": sa nu cautam la fata oamenilor" ( iacov 2:1b)
Cu privire la acest aspect al relatiilor noastre el este destul de categoric, deoarece continua in versetul 9: "Daca aveti in vedere fata omului, faceti un pacat si sunteti osanditi de Lege, ca niste calcatori de lege"

Potrivit conceptiei biblice, fiecare om este unic si are o valoare proprie de la inceputul vietii sale pana la sfarsitul ei. Aceasta conceptie despre om trebuie sa patrunda adanc si total in noi : in gandurile, in atitudinile, in cuvintele si in faptele noastre. Una dintre cele mai mari sarcini ale consilierului este aceea de a fi purtatorul acestei imagini corecte despre om.!

Valoarea unica a omului si originea divina a acestuia ne fac sa privim omul cu stima, dragoste si apreciere. Relatia fundamentala dintre oameni trebuie sa fie o relatie de tipul" eu-tu" si nu " eu- asta". Cel ce cauta ajutor din partea noastra este unic si nu putem sa-l reducem la un "CAZ"sau la o "problema".

PERSOANA ESTE IN CENTRU, NU PROBLEMA
Temelia consilierii trebuie sa fie o imagine completa, a omului, potrivit careia omul in totalitatea sa este important si i se acorda spatiul corespunzator.
De asemenea trebuie sa putem diferentia faptele de persoana pe care le face. Este necesar sa facem deosebire intre ceea ce este omul si ceea ce face el. Persoana trebuie acceptata intotdeauna, chiar daca uneori respingem faptele ei. Dumnezeu INSUSI!! SE identifica cu fiecare om, Se face una cu el:
'" Ori de cate ori ati facut unul dintre aceste lucruri unuia dintre acestia foarte neinsemnati frati ai MEI, Mie Mi le-ati facut" spune ISUS in ( Matei 25:40). SI pavel scrie despre atitudinea pe care trebuie sa o avem in relatiile noastre unii cu altii:

" ORICE faceti, sa faceti din toata inima ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni" ( Coloseni 3:23).

Cum il tratam pe semenul nostru, tot asa IL tratam si pe Dumnezeu.


SUNT ACCEPTAT
S-ar putea sa nu fiu bogat,
Sa nu ma imbrac la moda,
Sa nu locuiesc intr-o vila,
Sa nu am nimik care sa impresioneze,
Si sa nu fi castigat niciodata
vreun concurs de popularitate......
S-ar putea sa nu am multe de oferit,
Dar ISUS totusi ma iubeste.

Ma iubeste pentru ca sunt acceptat,
Sunt acceptat,
DE CEL CE CONTEAZA CEL MAI MULT.
Aminteste-ti doar ca exista un SALVATOR
SI tu esti atat de valoros,
incat EL Si-a dat viata pentru tine.

Esti Acceptat
DE cel CE conteaza cel mai mult.

Cand se pare ca nu-ti gasesti locul nicaieri
Tu esti acceptat
DE CEL CE CONTEAZA CEL MAI MULT

"din cantecul " SUNT Acceptat"
de Eddie De Garmo si Dana Key.

Prin Consiliere, lumina si speranta revin in omul care zace in intuneric si probleme.
EXPERIENTELE triste ale vietii se cuibaresc adanc in noi.
Intunericul suferintei- de pe cararea vietii, poate pana la urma, sa dea la o parte in fata luminii ce patrunde si care, in felul ei neobisnuit, ofera contrast si semnificatie vietii.

Nici cea mai firava fiinta nu trebuie sa renunte.

Acolo unde acceptarea este pecetluita de iubirea si bunavointa Creatorului exista si putere pentru a continua o viata cu EL sfanta si frumoasa.

In His Service,

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică