duminică, 22 februarie 2015

Starlete, vedete, celebrități vs predicatorul expozitiv

Ce-i drept eu chiar cred în preoția general valabil universală pentru fiecare credincios, potrivit 1 Petru 2:9:

·         Voi insă sunteți o seminție aleasă, o preotie imparateasca, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Si l-a castigat ca sa fie al Lui, ca să vestiți puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din intuneric la lumina Sa minunată; (1Pet.2:9)

Insă pericolul mare pe care il sesizăm cu toții este că se plimbă “urși”(starlete, vedete, celebrităti,mondenități) din ăștia senzaționali prin toate adunările. Mi se pare foarte interesant cum acum la fiecare eveniment global pastorii iși dau cu părerea la orice, rețete de slăbit, evenimente politice(ș.a.m.d.) iar oamenii laici, cei seculari chiar se pricep de "minune" la a chema oameni la Christos.

Interesant este și cum comunitățile evanghelice sunt date pe spate de mărturiile celebrităților pline de picanterii, relatările lor din trecutul murdar ce captivează atenția ascultătorilor și mai astâmpără foamea după extraordinar. 

Eu unul sunt chiar curios cum de acești lideri spirituali -nu promovează un tânăr care a trăit în sfințenie și curăție ci mai degrabă iși deschid ușile unui tip versat (controversat) care iți spune cu lux de amănunte păcatele tinereții lui, metodele și felul în care înșela pe oameni.

Inteleg că mare e haru' dar și goana noastră după curiozitate, spectaculos, după extraordinar nu prea este satisfacută și de aceea ne înconjuram cu tot felul de invitații și afișe cu chemări la evanghelizare cu : fost iluzionist creștin, boxer crestin,medic crestin,psihiatru crestin,gimnast crestin,politist crestin,preot crestin,actor crestin,lăutar crestin,patron crestin,avocat crestin, barman crestin, consilier crestin,impresar crestin, cămătar crestin, manager crestin, rapper crestin,primar crestin,politician crestin,pompier crestin,apicultor crestin,om de afaceri crestin,scafandru crestin,salvamar crestin și mă intreb ce mai urmează?

Nu am nimic de impărțit cu toate categoriile amintite mai sus- doresc doar să spun că:
Găsim suport biblic pentru a mărturisi trecutul nostru păcătos dacă ne uităm la viața apostolului Pavel. El mărturisea că dintr-un "terorist" care lansa spaimă, groază și teroare între creștini pe care  ii arunca în temniță -- Dumnezeu s-a indurat de el (Saul) și l-a transformat in Apostolul Neamurilor- Pavel. Dar acesta nu a fost mesajul său repetativ, obsedant.

Insă tema lui predominantă, mesajul care domina scrierile lui Pavel nu a fost viața și activitatea lui inainte de a-l cunoaște pe Christos ci Evanghelia lui Dumnezeu.

Ma gândesc uneori la lume ca la un mare malaxor sau un vârtej,- o cluxa – (în care Diavolul știe să folosească toate evenimentele politice ale lumii,media, știri, probleme sociale pentru a ne ține mintea distrasă de la lucrurile valoroase)…

Și astfel mintea noastră devine TOXICĂ, un focar de infecție, un mediu poluant!

Și dintr-o dată observi …domne toți devin analiști politici, (vezi UCRAINA –RUSIA)  la atentate ..toți iși dau cu părerea, cand sunt proteste în țară.toți oamenii intră în febra și obsesia politicii),….când apare virusul EBOLA – toți ne pricepem la medicină și la virusi.etc

Nu spun să nu luăm atitudine și să folosim aceste evenimente ca să putem evangheliza- arăta către Imparatia lui Dumnezeu celor din jurul nostru.
Problema noastră apare atunci când intrăm în febra discuțiilor lor cu argumente și vorbiri lumești!

Și noi crestinii –uităm și abandonăm două obiceiuri ale celor nascuti din nou – (RUGACIUNEA SI CITIREA BIBLIEI).

Pe mine, nu mă mai zidesc perlele, poantele și glumițele siropoase ale acestor "modele" de predicatori, care la inceputul predicii citesc textul din Scriptură -precum imnul de la un meci de fotbal, apoi trec la tot felul de povestioare, relatări și experiențe care nu au nimic de-a face cu textul și autoritatea Scripturii.

Am imbătrânit...sau poate îmi doresc să ascult mai mult hrană din Cuvant, decat ideile oamenilor.
Și ceea ce am scris eu ...nu are valoare vesnică...ci e doar o observație...uitându-mă la afișele din blogosfera cu invitații "speciali" chemați să predice Evanghelia.

Vă doresc tuturor să rămâneți fideli Scripturii, să nu vă coborâți standardele nici cu privire la predicarea Cuvântului lui Dumnezeu. Nu vă lăsați ademeniți de istorioare lacrimogen-sensibilioase care durează 15-20 de minute), nu înghițiți orice gălușcă sau gogoașă spusă de la amvon. E important atât mesajul cît și mesagerul. Nu fiți fascinați doar de charisma cuiva și să dați la o parte caracterul mesagerului. 

Fiți binecuvântați!Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică