duminică, 25 noiembrie 2007

pursuing Intimacy with my King 2
"Şi aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre,
Căci El Însuşi îngrijeşte de voi". 1Petru 5:7.
Bine dar ce este Viata devotionala personala?


Nici eu nu stiu de multe ori ...mi se intampla ..sa citesc intr-o zi doar versetul biblic de pe calendarul din hol, altadata imi impun o disciplina sa ma trezesc devreme....si sa ma rog..sa citesc Cuvantul sau. Dar ce realizez este ca nu pot .respira..trai ..umbla..vorbi ..fara a sti ca sunt placut Lui si sunt la indemana Voii sale.

ISUS Christos m-a invatat multe in timpul de partasie cu El.

Scopul vietii devotionale personale este sa ne intalnim cu Dumnezeu! * suna frumos...but those are not empty words! DUMNEZEU chiar ne vorbeste prin cuvant. ( Spunea Graham Billy ...DUMNEZEU nu este mort ! am stat de vorba cu El de dimineata) cata putere sa afirmi asa ceva cand il cunosti pe Dumnezeu la modul viu si real..la modul in care se implica in fiecare eveniment din viata ta..in fiecare particica este Si Dansul prezent cu Mesajul sau ..iubire..dragoste sau dojana..mustrare ca fim indreptati ..si sfinti pentru Intalnirea noastra ca Mireasa Cu MIRELE ISUS.

Este un timp sa ne intalnim cu Dumnezeu, sa avem experiente cu Dumnezeu...sa ne inchinam lui Dumnezeu si sa avem partasie cu El. Este Un timp de partasie personala cu El. Este timpul in care Dumnezeu imi vorbeste despre SINE, despre voia si Lucrarea Sa in viata mea. Este timpul in care imi predau viata, familia si preocuparile lui Dumnezeu, in fiecare zi.
Din cauza presiunilor de la serviciu,din familie, din lucrare etc, intalnirile personale cu Dumnezeu sunt deseori neglijate.

Viata devotioanala iti da posibilitatea sa te intalnesti zilnic cu Dumnezeu ca sa sarbatoresti cine este El si cine esti tu in Christos, sa ai o relatie cu Dumnezeu si sa te unesti cu El in Cuvantul sau si in rugaciune, sa asculti sfaturile si calauzirea Lui, sa-ti amintesti toate lucrarile lui Dumnezeu din viata ta, sa-I dedici Domnului viata ta, familia ta, biserica ta, grijile tale si ziua ta, si sa te imbraci cu toata armatura lui DUMNEZEU.
Este timpul care ne hraneste relatia persoanala vie cu Domnul nostru ISUS Christos. Baza vietii devotionale este timpul pus deoparte pentru Dumnezeu si petrecut impreuna cu El. Este timpul dedicat unei PERSOANE, aceasta persoana fiind Domnul ISUS Christos.

Joseph Parker spunea" - In fiecare dimineata sufletul ar trebui sa intre intr-un contact constient cu Dumnezeu, fie si doar pentru cateva clipe, momente,("minute!")aceasta simpla atingere va revigora si va inveseli viata si va produce cea mai pura sensibilitate a naturii morale".

" Scopul vietii devotionale este sa citim Cuvantul lui Dumnezeu, sa-I ascultam Glasul si sa ne punem viata sub grija si controlul Lui" Cel mai bun exemplu pentru a ilustra scopul vietii personale este cel al unui baietel care a intrat in biroul tatalui sau. Cand tatal l-a intrebat ce doreste, baietelul i-a raspuns: " Ohh!nimic; vroiam doar sa fiu cu tine".

Ron si Patricia Owens au scris o cantare despre timpul de partasie - defineste semnificatia vietii devotionale personale:

CLIPE DE LINISTE
ron & patricia

Clipe de liniste, clipe de liniste cand stau la picioarele lui ISUS,
Momente speciale, sfintite, cand cerul si pamantul se unesc.
Pentru ziua ce-mi sta inainte ma pregatesc,
din Painea VIETII ma hranesc.
Sufletul mi-e impacat, inima mi-e innoita in clipele de liniste.

Clipe de liniste, clipe de liniste, aud glasul Duhului
In partasie cu Domnul meu binecuvantat, in prezenta Lui.
Ii privesc chipul neasemuit, Il laud pentru haru-I nemarginit,
Infrunt ziua,pornesc cu El, din clipele de liniste.


Exemple scripturistice:)
a) Avraam- este prima persoana din Scriptura care a facut dovada unei astfel de vieti.
Geneza 19:27 - afirma" S-a sculat dis-de-dimineata si s-a dus la locul unde statuse inaintea Domnului". Geneza 22:3 " Avraam- s-a sculat dis-de-dimineata...si a pornit spre locul pe care i-l spusese Dumnezeu". Aceste versete subliniaza simtzul responsabilitatii personale, privilegiul, prioritatea, supunerea si inchinarea intima a credinciosului inaintea lui Dumnezeu. Avraam se intalnea cu Dumnezeu dimineata devreme. Se intalnea cu Domnul intr-un loc anume. El se intalnea cu Domnul.

b) In geneza 28:18-22, iacov este un alt exemplu -. " Si Iacov s-a sculat dis-de-dimineata, a luat piatra pe care o pusese capatai, a pus-o ca stalp de aducere aminte si a turnat untdelemn pe varful ei. A dat locului acestuia numele BETEL- dar mai inainte cetatea se chema Luz. Iacov a facut o juruinta si a zis : " DACA va fi Dumnezeu cu mine si ma va pazi in timpul calatoriei pe care o fac, daca-mi va da paine sa mananc si haine sa ma imbrac si daca ma voi intoarce in pace in casa tatalui meu, atunci Domnul va fi DUMNEZEUL MEU; piatra aceasta pe care am pus-o ca stalp de aducere aminte va fi casa lui Dumnezeu si Iti voi da a zecea parte din tot ce-mi vei da".

Dedicarea lui Iacov fata de Dumnezeu este caracteristica distincta a vietii lui devotionale. A fost un timp de predare si dedicare inaintea lui Dumnezeu., si la fel ca Avraam se intalnea dis-de-dimineata.

c) Moise ne ofera un alt exemplu.
In Exod 34:2 Scriptura spune: " Fii gata dis-de-dimineata si suie-te pe muntele Sinai, sa stai acolo inaintea Mea, pe varful muntelui". Viata lui moise a fost marcata de alegerea lui personala de a se inchina Domnului si de faptul ca a cautat calauzirea! Domnului pentru viata lui si pentru viata poporului lui Dumnezeu. Exod 34 vorbeste despre viata devotionala a lui Moise. Observati elementele care au caracterizat timpul petrecut de el cu Domnul.


1. Pregatirea lui: " Fii gata dis-de-dimineata"- vs 2
2. S-a prezentat inaintea lui Domnului: " Sa stai acolo inantea Mea"- v 2.
3.Intalnirea lui cu Dumnezeu a fost personala si intima : " Nimeni sa nu se suie cu tine" -v 3
4. A experimentat prezenta lui Dumnezeu: " Domnul S-a pogorat intr-un nor, a stat acolo langa el"- v 5
5. S-a inchinat Domnului : " Indata Moise s-a plecat pana la pamant si s-a inchinat" - v.8
6. A mijlocit pentru poporul sau : "Doamne .. TE rog sa mergi in mijlocul nostru, Doamne poporul acesta este intr-adevar un popor incapatanat, dar iarta-ne faradelegile si pacatele noastre si ia-ne in stapanirea Ta! v 9.
7. Dumnezeu i-a dat instructiuni si porunci pentru el si poporul lui. vs 10-28
8.El a fost transformat prin aceasta intalnire cu Dumnezeu : " Copiii Lui Israel s-au uitat la Moise si iata ca pielea fetei lui stralucrea" v 30
9. Le-a comunicat si celorlalti ceea ce Domnul ii comunicase lui : " Moise i-a chemat; Aaron si toti fruntatii adunarii s-au intors la el si el le-a vorbit. Dupa aceea toti copiii lui Israel s-au apropiat si el le-a dat toate poruncile pe care le primise de la Domnul pe Muntele Sinai"- v 32,32.
10. El a consemnat - a scris intr-un jurnal - activitatea lui Dumnezeu in viata lui : "Scrie-ti cuvintele acestea, caci pe temeiul acestor cuvinte inchei legamant cu tine si cu Israel" vs 27.


Viata devotionala a lui DAVID este descrisa in psalmul 5:3:
" Doamne, auzi-mi glasul dimineata! Dimineata eu imi indrept rugaciunea spre Tine si astept". Viata devotionala a lui David a fost caracterizata de partasia cu Dumnezeu prin cereri adresate lui Dumnezeu si prin asteptarea raspunsului din partea Domnului . 2 samuel 7:18-29 consemneaza unul din momentele devotionale ale lui David.

1. A stat inaintea lui Dumnezeu ca sa afle si sa inteleaga ce trebuie sa faca (v 18)
2.Si-a amintit binecuvantarile lui Dumnezeu din trecut ( v 21)
3. a meditat la natura lui Dumnezeu ( v 22.24)
4. Si-a adus aminte de promisiunile lui Dumnezeu ( vs 25-28).
5. Si-a adus cererea inaintea lui Dumnezeu ( v 29).

Profetul ISAIA
Descrie in urmatoarele cuvinte : " Domnul Dumnezeu mi-a dat o limba iscusita, ca sa stiu sa inviorez cu vorba pe cel doborat de intristare. EL imi trezeste , in fiecare dimineata, EL imi trezeste urechea, sa ascult cum asculta niste ucenici. Domnul Dumnezeu Mi-a deschis urechea si nu M-am impotrivit, Nici nu M-am tras inapoi " ( ISAIA 50:4,5). * ascultare de glasul lui Dumnezeu- partasie cu Dumnezeu si supunere fata de Dumnezeu in fiecare zi.
Profetul Daniel
A fost prim-ministrul unui mare imperiu. A fost cu siguranta mai mult ocupat decat mine sau decat voi. Daca cineva ar fi putut spune:" nu am timp sa ma intalnesc zilnic cu Dumnezeu." DANIEL ar fi fost acela. Cu toate acestea el , s-a intalnit cu Dumnezeu de trei ori pe zi. Daniel 6:10- spune" de trei ori pe zi ingenunchea, se ruga si -L lauda pe Domnul Dumnezeul lui. " ( convingere ,dedicare si partasie cu Dumnezeu).

Ezechiel - ( 12:8) " Dimineata...Cuvantul Domnului mi-a vorbit" BAza Lui era in principal ascultarea zilnica de Glasul lui Dumnezeu.


apoi ......:)


***** DOMNUL NOSTRU nu a lipsit niciodata de la TIMPUL SAU DE PARTASIE
CU DUMNEZEU TATAL

Viata devotionala a DOmnului ISUS CHristos este descrisa astfel in marcu 1:35
" A doua zi dimineata, pe cand era inca intuneric de tot ( si vreau sa cititi si ce facea cu o seara inainte - ISUS era un om ocupat!!! si lucra pana tarziu dar Dimineata avea timp cu DUMNEZEU) ISUS S-a ridicat, a iesit si S-a dus intr-un loc pustiu. Si Se ruga acolo".


Dumnezeu nu face nimik..decat ca raspuns la rugaciune.
SA ne rugam sa ne dea un duh de rugaciune. si sa foloseasca exemple si din zilele noastre..din bisericile noastre si chiar pe noi insine.

In His Service,

empatia 3

IMAGINEA DE SINE si
VALOAREA OMULUI

" incoronat cu slava si cu cinste"

Slujitorul lui Dumnezeu trebuie sa aiba o imagine de sine corecta!
aceasta este o cerinta fundamentala in lucrarea de empatie si consiliere.
In aprecierea valorii omului un rol hotarator il are conceptia noastra despre propria viata.
Toate aprecierile noatre atarna direct de normele si evaluarile noastre. Conceptia noastra despre om si valoarea lui este decisiva pentru modul in care il tratam mai tarziu .( trebuie sa stim ce spune Dumnezeu despre om, ce gandeste si cum ne vede Dumnezeu pe noi insine).

Astazi exista in societate o tendinta clara de a subordona valoarea omului intereselor economice si eficientei. Citeam zilele trecute la bilblioteca o notitza scrisa la sfarsitul unei carti cu pixul ...citez" FLuviile se pierd in mare, precum Virtutiile in interese". Noi Trebuie sa gandim Dupa Standardul lui Dumnezeu si dupa modul in care EL da valoare oamenilor.

Omul astazi este evaluat dupa utilitatea si functionalitatea lui in societate, in loc sa fie tratat dupa valoarea lui proprie. Fiecare om are propria-i valoare si este UNIC, tocmai pentru ca este creat de Dumnezeu dupa Chipul Sau. CIne ofenseaza un om, Il afecteaza in acelasi timp pe Creatorul sau.

" CINE ASUPRESTE pe sarac- batjocoreste pe Ziditorul sau, dar cine are mila de cel lipsit, cinsteste pe Ziditorul sau". ( proverbe 14:31)
De aceea, nu ne este permis sa jignim pe nimeni.
Conceptia lui Dumnezeu despre om este temelia stabila si de neclintit pentru consilierea crestina! Biblia afirma ca omul a fost creat dupa Chipul lui Dumnezeu.

" Dumnezeu a facut pe om dupa Chipul Sau" Geneza 1:27 si este PRETIOS in ochii lui Dumnezeu, onorat si iubit de EL ( Isaia 43:4) spune " Pentru ca ai PRET in ochii MEI, pentru ca esti pretuit si te iubesc,dau oameni pentru tine, si popoare pentru viata ta"

David exclama:" Ce este omul ca sa te gandesti la el?.... L-ai facut cu putin mai prejos decat Dumnezeu si l-ai incununat cu slava si cu cinste - Psalmul 8:4-5.

Marimea Dragostei lui Dumnezeu fata de om este imposibil de inteles. Domnul are pentru om ganduri de pace si vrea sa-i dea un viitor si o nadejde ( ieremia 22:11) spune asa: " caci EU STIU gandurile pe care le am cu privire la voi. zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde".

Dumnezeu il inconjoara pe om din toate partile ( Psalmul 139:5) " Tu ma inconjori pe dinapoi si pe dinainte si Ti pui mana peste mine.
In Romani 2:11 *( CACI INAINTEA LUI DUMNEEU NU SE ARE FATA OMULUI) citim ca Dumnezeu nu face deosebire intre oameni . Inaintea Lui toti sunt la fel de pretiosi.:)

IN scrisoarea sa, si iacov ne incurajeaza ": sa nu cautam la fata oamenilor" ( iacov 2:1b)
Cu privire la acest aspect al relatiilor noastre el este destul de categoric, deoarece continua in versetul 9: "Daca aveti in vedere fata omului, faceti un pacat si sunteti osanditi de Lege, ca niste calcatori de lege"

Potrivit conceptiei biblice, fiecare om este unic si are o valoare proprie de la inceputul vietii sale pana la sfarsitul ei. Aceasta conceptie despre om trebuie sa patrunda adanc si total in noi : in gandurile, in atitudinile, in cuvintele si in faptele noastre. Una dintre cele mai mari sarcini ale consilierului este aceea de a fi purtatorul acestei imagini corecte despre om.!

Valoarea unica a omului si originea divina a acestuia ne fac sa privim omul cu stima, dragoste si apreciere. Relatia fundamentala dintre oameni trebuie sa fie o relatie de tipul" eu-tu" si nu " eu- asta". Cel ce cauta ajutor din partea noastra este unic si nu putem sa-l reducem la un "CAZ"sau la o "problema".

PERSOANA ESTE IN CENTRU, NU PROBLEMA
Temelia consilierii trebuie sa fie o imagine completa, a omului, potrivit careia omul in totalitatea sa este important si i se acorda spatiul corespunzator.
De asemenea trebuie sa putem diferentia faptele de persoana pe care le face. Este necesar sa facem deosebire intre ceea ce este omul si ceea ce face el. Persoana trebuie acceptata intotdeauna, chiar daca uneori respingem faptele ei. Dumnezeu INSUSI!! SE identifica cu fiecare om, Se face una cu el:
'" Ori de cate ori ati facut unul dintre aceste lucruri unuia dintre acestia foarte neinsemnati frati ai MEI, Mie Mi le-ati facut" spune ISUS in ( Matei 25:40). SI pavel scrie despre atitudinea pe care trebuie sa o avem in relatiile noastre unii cu altii:

" ORICE faceti, sa faceti din toata inima ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni" ( Coloseni 3:23).

Cum il tratam pe semenul nostru, tot asa IL tratam si pe Dumnezeu.


SUNT ACCEPTAT
S-ar putea sa nu fiu bogat,
Sa nu ma imbrac la moda,
Sa nu locuiesc intr-o vila,
Sa nu am nimik care sa impresioneze,
Si sa nu fi castigat niciodata
vreun concurs de popularitate......
S-ar putea sa nu am multe de oferit,
Dar ISUS totusi ma iubeste.

Ma iubeste pentru ca sunt acceptat,
Sunt acceptat,
DE CEL CE CONTEAZA CEL MAI MULT.
Aminteste-ti doar ca exista un SALVATOR
SI tu esti atat de valoros,
incat EL Si-a dat viata pentru tine.

Esti Acceptat
DE cel CE conteaza cel mai mult.

Cand se pare ca nu-ti gasesti locul nicaieri
Tu esti acceptat
DE CEL CE CONTEAZA CEL MAI MULT

"din cantecul " SUNT Acceptat"
de Eddie De Garmo si Dana Key.

Prin Consiliere, lumina si speranta revin in omul care zace in intuneric si probleme.
EXPERIENTELE triste ale vietii se cuibaresc adanc in noi.
Intunericul suferintei- de pe cararea vietii, poate pana la urma, sa dea la o parte in fata luminii ce patrunde si care, in felul ei neobisnuit, ofera contrast si semnificatie vietii.

Nici cea mai firava fiinta nu trebuie sa renunte.
Acolo unde acceptarea este pecetluita de iubirea si bunavointa Creatorului exista si putere pentru a continua o viata cu EL sfanta si frumoasa.

In His Service,Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică