sâmbătă, 6 februarie 2010

Facebook-ul si evanghelicii


Cu cateva saptamani in urma pe contul meu facebook am scris" Moarte retelelor sociale! Traiasca prietenii reali", acum puteti urmari articolul "Imposibil sa te sinucizi pe Facebook". Te poti autoexamina daca esti dependent de aceasta retea sociala, sau daca consideri ca iti este utila inimii tale. Te invit cu seriozitate sa citesti intreg articolul la linkul alaturat de la final.


"Internetul este ca o junglă. Dacă nu cunoşti foarte bine pericolele şi felul în care te poţi proteja rişti în orice moment să fii atacat şi să mori. Din exterior totul pare foarte frumos şi tentant dar abia când pătrunzi în interior descoperi că lucrurile stau cu totul altfel.
De aceasta şi-au dat seama în ultimul timp tot mai mulţi utilizatori de Internet, mai precis, utilizatorii reţelelor sociale Twitter, Facebook, MySpace, ca să le amintim doar pe cele mai cunoscute.
Ce sunt acestea?

Sunt locaţii în care poţi scrie şi împărtăşi cu alţii, prin mesaje scurte, tot felul de lucruri care te interesează, poţi comunica cu prietenii, familia, cunoscuţii sau necunoscuţii din lumea întreagă, poţi posta poze şi imagini. Poţi scrie tot ce-ţi trece prin cap fără nici un fel de cenzură, îţi poţi da cu părerea asupra oricărui subiect, poţi face cunoştinţă cu persoane din toate colţurile pământului, pe scurt, poţi comunica fără nici un fel de restricţii impuse de cineva, în afara spaţiului limitat de caractere folosite la scris.

Utilizatorii acestor reţele sociale se numără cu sutele de milioane, semn că oamenii au fost atraşi spre acest fel de comunicare.
Nu puţine însă sunt mărturiile celor ce, după ce s-au implicat în utilizarea acestor reţele sociale, au realizat faptul că, nu numai că nu le sunt de folos, ci chiar le sunt dăunătoare. Un fost utilizator scria: „Pe vremuri eram şi eu ca tine. Mereu online, chatting, poking… Lucrurile păreau să fie OK, dar îmi scăpa ceva. Îmi lipsea viaţa mea reală, nu văzusem când mi-au crescut copii, îmi lipsea soţia mea, nu mai aveam timp pentru ei.”

Deşi promisiunea acestor reţele sociale este că, folosindu-le, vei fi mai împlinit prin legăturile noi pe care le vei avea, prin posibilitatea de a fi în contact permanent cu cei cu care ai ceva în comun, prin posibilitatea de a te exprima, etc, se constată că de fapt se produce o înstrăinare faţă de tot ceea ce înseamnă viaţa reală.

Problema mare a Internetului tocmai aceasta este: te smulge din lumea adevărată şi te aruncă într-o lume falsă, care atrage la început dar în final se dovedeşte a fi o mare deziluzie.
Aceasta a fost problema omului încă de la început. Adevărul era Dumnezeu şi oamenii trebuiau să comunice cu El, în condiţiile şi termenii stabiliţi de El. Comunicarea cu El era o nevoie reală pentru-că Biblia spune că omul a fost creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu şi că, la început, înainte de căderea în păcat, Dumnezeu cobora în grădină şi vorbea cu Adam, aveau o relaţie foarte apropiată. După căderea în păcat însă şi după izgonirea omului din Eden şi de la faţa lui Dumnezeu omul nu a mai avut posibilitatea să stea de vorbă cu Dumnezeu.
Dar nevoia de comunicare a rămas. Şi omul a inventat religia, adică un fel de a se închina şi de a comunica cu Dumnezeu. Cain a fost primul şi apoi au urmat alţii. Dar era o lume falsă care a condus către idolatrie, lume condamnată de Dumnezeu. Văzând dorinţa omului căzut de a comunica cu Dumnezeu, Creatorul a iniţiat un nou contact cu omul şi i-a dat repere prin care această comunicare să se poată realiza în termenii lui Dumnezeu şi să fie eficace. De-a lungul timpului însă lupta s-a dus pe această direcţie a falsei şi a adevăratei comunicări. Prima aducea omului dezastru şi nenorocire iar a doua aducea binecuvântare.

Idolatria este atât de tare condamnată de Dumnezeu pentru-că duce omul într-o direcţie greşită, într-o lume falsă, care îl înstrăinează pe om tot mai mult de Dumnezeu. În loc să-i apropie, singurul fel în care omul poate fi binecuvântat, îi desparte tot mai tare."

Citeste tot articolul pe Radio Unison

7 comentarii:

 1. Amin, e chiar asa! si din pacate multi multi crestini sunt prinsi in cursa satanei cu internetul...ma bucur ca Domnul ma elibereaza si pe mine de aceste lanturi ale celui rau! slava Lui, si fie ca, cat mai multi crestini sa ajunga sa foloseasca netul doar cand e strict strict necesar! eu asta imi doresc si fie ca Domnul sa ma ajute. ma bucur ca s-a luat initiativa in aceasta privinta:) Domnul sa te binecuvanteze!

  RăspundețiȘtergere
 2. Wow!!!! Ce mesaj!!! Wow!!! Foarte bun articol, Alex! Ma bucur ca ai pus postarea si linkul! Extraordinar!!! Nu am auzit niciodata o astfel de argumentare si abordare a existentei acestor "retele sociale". Mi-a ramas in minte un gand din cele auzite: "Nu poti implini o nevoie adevarata - si in acest caz: comunicarea cu Dumnezeu - folosind metode gresite."

  Am folosit cuvintele mai sus "din cele auzite" pentru ca am gasit pe acelsi site - Radiounison- varianta audio a aricolului. Cei care doresc o pot asculta accesand urmatorul link:

  http://www.radiounison.ro/resurse/audio/emisiuni/lumea-in-care-traim/215-nu-te-poti-sinucide-pe-facebook.html

  Iti doresc mult har, multa sfintenie si multa pasiune in alergarea spre tinta, spre premiul chemarii ceresti in Hristos Isus!

  RăspundețiȘtergere
 3. Un subiect de mare actualitate, in care ai punctat tocmai ceea ce trebuie spus, draga Alex! Asa este, nevoii de comunicare pe care o avem sadita in fiinta noastra (de-asta suntem oameni creati dupa "chipul si asemanarea lui Dumnezeu")am ajuns sa-i raspundem cu tot felul de surogate. "Prieteniile" din retelele de socializare sunt asemeni ...cafelei cu inlocuitori - are ceva gust, un pic de miros si...cam atat. Din pacate, omul modern este tot mai dependent de astfel de surogate! Am mai vazut la tv si acel "joc" virtual care imita viata reala, dar care il rupe pe om tot mai mult de realitatea propriu zisa. Sa ajungem sa evitam relatiile concrete, "fata catre fata" pentru asa ceva?
  Numai bine iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
 4. Pagina pe care o căutaţi în blogul Depozitarul lui Dumnezeu nu există. Asta imi raspunde la ultima ta postare. Am incercat sa-ti trimit e-mail, dar nu am reusit, asa ca ti-am scris aici!

  RăspundețiȘtergere
 5. @ Claudiu nu stiu de ce te mai obsedeaza aceea persoana? @ Multumesc Gabriela, El sa fie desfatarea si Rasplata ta @Anamaria ma bucur ca ti-au fost de folos materialele. @ Alexandru, mult har si putere si tie

  RăspundețiȘtergere
 6. alex sunt socat...tu doresti moartea???pai ce crestin esti tu???unde e dragostea???

  RăspundețiȘtergere
 7. Ma bucur de toti cei care gasesc util si folositor inimii acest articol. Sa nimicim raul si pacatul din noi. Isus ne cere sa murim fata de lume. Sa fim imobilizati pe cruce, rastigniti alaturi de El, ca apoi El sa traiasca in noi.

  RăspundețiȘtergere

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică