joi, 9 octombrie 2008

povestea vulturului

"The Chicken and The Eagle Story"


Povestea gainilor si a vulturului

Anthony De Mello a reuşit să surprindă "greutatea" cuvântului într-o poveste simplă dar plină de tâlc:

Povestea vulturului
Un bărbat a găsit într-o zi un ou de vultur. L-a luat şi l-a pus în cuibul unei găini din ograda sa. Odată cu puii de găină a ieşit şi puiul de vultur, iar acesta a crescut împreună cu ei. Toată viaţa lui, vulturul a făcut ceea ce făceau şi găinile de curte, scurmând pământul după viermi şi insecte, gândindu-se că şi el e găină... Într-o zi, văzând o pasăre pe cer, a început să dea din aripi şi chiar a reuşit să zboare câţiva metri în aer. Când au văzut aceasta, păsările din curte au început să râdă spunându-i că degeaba încearcă să imite zborul păsărilor... oricum nu va reuşi pentru că nu este altceva decât o găină... iar găinile nu zboară. Anii au trecut si vulturul a îmbătrânit. Într-o zi a văzut o pasăre mare şi impunătoare deasupra lui, pe cer. Ea zbura cu măiestrie în bătaia vântului, dând cu forţă din aripile sale puternice şi aurii. Bătrânul vultur s-a uitat în sus cu teamă dar şi cu respect. "Cine e această pasăre?" a întrebat. "Acesta e vulturul, regele păsărilor", au răspuns păsările de curte. "El aparţine cerului. Noi aparţinem pământului pentru că suntem găini". Astfel, vulturul a trăit şi a murit ca o găină, pentru că asta i s-a spus că este.

Scrisoare catre omul din tine


Ia decizii! Vorbeste! Actioneaza! Indrazneste!.

Pentru ca oamenii asteapta ca tu sa existi prin ei. Devii esenta odata ce incepi sa iti doresti, sa gusti, sa ai pretentii. Nu ma refer la a te infinge in pacat, ci la a te defini ca om si a-ti identifica personalitatea, a descoperi ceea ce esti tu cu adevarat. Si nu vei fi TU pana cand nu te vei certa cu tine insati, pana cand nu te vei intreba cine esti, ce esti si mai ales, CUM esti.
A fi TU, inseamna sa iti pui intrebari, sa te consumi, sa iti descoperi slabiciunile, dorintele, capacitatile si sa ramai, in toate astea, in El. Ca sa ii intelegi pe cei din jurul tau, trebuie intai sa te intelegi pe tine. Pentru ca Dumnezeu are rabdare si asteapta ziua cand tu vei deveni in sfarsit, Omul pe care l-a creeat.
Pentru ca un Om, isi cunoaste si isi accepta natura in lumina scripturala. Nu isi coloreaza natura dupa cum si-ar dori sa fie vazut, nu isi pune sperante desarte in virtuti pe care nu le va capata niciodata, ci se accepta in lumina pe care i-a dat-o Cristos . Ultimul lucru pe care ar trebui sa si-l doreasca, e sa umble prin oras, afisand o masca falsa, ca sa poata fi acceptat cu usurinta de catre cei din jur pe care ii considera „cool” . Ba mai degraba,
sa se increada in totalitate in Dumnezeu, fara de care este totalmente pierdut.
Insa Dumnezeu nu a vrut niciodata, ca noi sa fim niste roboti care in mod automat raspund la comenzi si implinesc sarcinile de pe lista.
Daca ar fi fost asa, nu ar fi existat pacat, Cristos nu ar fi murit pentru noi si nu am fi avut capacitatea sa rationam, sa gandim, sa facem alegeri, fara indoiala, de cele mai multe ori gresite, dar totodata, care ne apartin in totalitate.
Nu e nimic gresit in a dori sa te descoperi, in a te defini ca om, a avea gusturi, dorinti, stil si personalitate unica.Asta ne face oameni. Dar aici trebuie sa intervina o mica paranteza: (daca gusturile tale, dorintile tale, stilul tau sunt insusite intr-un mod egoist, fara pic de atentie si dragoste fata de cel de langa tine… nu mai esti decat un "bou cãpos-egoist-aerian si ignorant de carne"1 ).
Bucuria unui tanar este bucurie in ochii Tatalui, atat timp cat tanarul intelege, ca lucruri importante ca: lacomia, ura, curvaria (sau, sa spun „imoralitatea”, pentru ca suna mai elegant :) ?!? ) incapatanarea (adica „ce e al meu, este doar al meu”) si altele similare, nu trebuie nici macar pomenite in viata lui.
Ai libertatea sa faci ceea ce iti place, atat timp cat Cristos este fruntar intre ochii tai si pacatul nu este una dintre optiunile de pe lista indulcitorilor.
Si nu te teme, omul spiritual din tine nu va lasa ca superficialitatea sa iti atace identitatea pe care o ai in Cristos. El(omul spiritual), va fi puternic, atat timp cat il hranesti cu adevarata hrana.


1. "Without His Grace we are only a demonstration of ignorant flesh, like an aerian selfish-stubborn bull that hit a porcelain store."Paul Washer


Gandul si versetul zilei



In viata sunt lucruri mai importante decati viata insasi.

Some things in life are more important then life itself.


Then Jesus said to His disciples, "If anyone wishes to come after Me, he must deny himself, and take up his cross and follow Me."For whoever desires to save his life will lose it; but whoever loses his life for My sake will find it. For what is a man profited, if he shall gain the whole world, and lose his own soul? or what shall a man give in exchange for his soul?.


Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze. Pentru ca oricine va vrea sa-si scape viata, o va pierde; dar oricine isi va pierde viata pentru Mine, o va castiga. Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul ? Sau, ce ar da un om in schimb pentru sufletul sau?

Matei 16:24-26

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică