luni, 10 martie 2008

De ce mangaierile sunt gresite?















Nu exista dragoste la prima vedere.

Dragostea adevarata nu se poate cladi pe o privire sumara. Putem observa talentul sau infatisarea cuiva si-l putem admira, dar dragostea adevarata este un atasament tandru si puternic fata de fiinta interioara a celuilalt. Ne place personalitatea cuiva, dar aceasta trebuie descoperita, admirata si respectata inainte de a putea vorbi de dragoste. Trebuie sa facem diferenta intre dragoste si pofta.


Traim intr-o vreme de pofte nestapanite.

Cinematograful, televizorul, internetul si multe reviste s-au aliniat pentru ca sa anuleze constrangerile pe care le impun pudoarea si standardele biblice privin relatiile dinaintea casatoriei ( perioada de curtare ) si casatoria.

Din cauza unor invataturi si predici impersonale si monotone si datorita unor parinti neduhovnicesti si neglijenti, aceasta influenta a colorat foarte mult comportamentul tinerilor " crestini". In consecinta, pe canapelele din camerele de primire, in masini parcate, in tabere crestine, la plimbarile de dupa serviciul de biserica, tinerii isi impart mangaieri, pervertesc dorintele date de Dumnezeu si adesea fac si pasul care urmeaza in mod natural ( masturbarea si adulterul).


Ei par sa creada ca asemenea desfranari sunt semne ale adevaratei iubiri. Nu e deloc asa! Tanarul meu frate, o suta de femei ar putea trezi in tine aceleasi dorinte. Dragostea are in veedre cine este ea; pofta porneste de la ce este ea. Relatia dinainte de casatorie se bazeaza pe standarde crestine, iar mangaierile intre persoane necasatorite nu fac parte din morala crestina.


1. Mangaierile suprima vointa si distrug autocontrolul


Starnesc o dorinta pe care mangaierea in sine n-o poate satisface. Mangaierea nu este un final in sine, ci este un stadiu pregatitor. In mod normal, corpul incepe sa se pregateasca pentru diferite functii. Cand o persoana infometata simte miros de mancare, gura incepe sa-i saliveze, iar in stomac se formeaza sucuri gastrice. Friica determina anumite glande sa secrete substante care pregatesc corpul pentru o actiune violenta. In egala masura, mangaierile stimuleaza organismul si il pregatesc pentru unirea sacra.

Acesta este scopul mangaierilor, dar, in afara casatoriei ele duc la pacat.


"Exista momente in relatia dintre un barbat si o femeie cand autocontrolul si ratiunea sunt imposibile, iar respectul de sine poate fi afectat pentru totdeauna. Prima protectie a femeii intelepte impotriva acestei tradari este sa aprecieze ca amplificarea emotiilor ei nu e doar posibila, ci e si naturala si normala. Cea mai buna metoda de aparare este lipsa totala a increderii in capacitatea ei de a spune NU la momentul potrivit.

Credinta ca orice femeie poate pune punct manifestarilor erotice intr-un anume punct, inainte sa se poata darui in intregime, e o capcana periculoasa nascocita de romantici....Nu foarte multe mame azi isi avertizeaza in casa fiicele ca sarutul e intentionat a fi un aperitiv, nu intreaga masa" spunea Marion Hillard, M. D. sefa Sectiei de Obstetrica si Ginecologie a Spitalului de femei ( Women College Hospital) din Toronto.


Ori de cate ori un crestin se afla in situatia in care nu are incredere in sine ca va reactiona rational si potrivit normelor crestine, se situeaza intr-un punct gresit!.

2. Mangaierile stimuleaza "patima":

" De aceea, omorati madularele voastre care sunt pe pamant: curvia, necuratia, patima" ( Coloseni 3:5). Cadrul pe care Dumnezeu l-a stabilit pentru mangaiere este casatoria.

El a spus ca trupul unei femei apartine sotului ei ( 1 Corinteni 7:4). Daca nu esti sotul ei, atunci ia-ti mainile de pe ea!


Sute de cupluri vor aduce cu ei in mormant amintirile intunecate ale prieteniilor care au mers dincolo de limite, incalcand constrangerile si convingerile ferme crestine.Atunci cand in cineva se naste dorinta patimasa, puterea vointei va fi distrusa, iar poftele lui vor trece dincolo de orice restrictie religioasa sau morala si nu se vor opri pana cand nu vor fi satisfacute prin adulter. Cel mai serios crestin din lume, daca nu este suficient de puternic sa evite mangaierile, s-ar putea sa nu fie suficient de puternic sa nu comita adulter.


3. Mangaierile sunt senzuale.

Faptele firii pamantesti ii vor impiedica pe oameni sa ajunga in cer. " Si faptele firii pamantesti sunt cunoscute si sunt acestea : preacurvia, curvia, necuratia, desfranarea, pizmele, uciderile, betiile, imbuibarile, si alte lucruri asemanatoare cu acestea. Va spun mai dinainte, cum am mai spus, ca cei ce fac astfel de lucruri, nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu". ( Galateni 5:19-21).
Senzualitatea se exprima prin actiunile sau manierele frivole, usuratice: cuvinte murdare, miscari indecente ale trupului, felul imoral de a se raporta la barbati sau femei. Aceste cuvinte
descriu mangaierile .
Cati dintre voi, mamelor ati vorbit cu fiicele voastre despre aceste chestiuni ? De ce nu ati facut-o? De ce cred toti parintii ca pruncii lor sunt diferiti ? De ce isi sigileaza parintii gura invocand o falsa pudoare si lasandu-si copiii sa se arda, sa-si pateze constiinta sau sa-si franga inima din cauza lipsei unei invataturi referitoare la aceste manifestari?( Tin sa anunt ca eu nu am experienta de viata si nu pot da sfaturi unor parinti - si eu invat Calea Tatalui meu- Dumnezeu. Doamne ajuta ma si pe mine sa implinesc ce scrie aici! - insa am dorit sa impart cu voi acest material "invechit si imbecil" petru generatia de azi agresiva").
Copiii vostri sunt pe cale sa afle felul in care actioneaza trupurile si emotiile lor. E planul lui Dumnezeu ca ei sa afle aceste lucruri de la voi cu Biblia deschisa. Daca nu afla de la voi, vor afla de la alti copii, adesea cu o multime de scene obscene, povestiri vulgare, imagini murdare si fapte distorsionate.
4. Mangaierile afecteaza gandirea pura si corecta.
" Incolo fratii mai, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna, si orice lauda, aceea sa va insufleteasca" ( Filipeni 4:8).
MANGAIERILE- aduc intotdeauna graba de a merge mai departe. Aduc pacatul inima. Vor starni aceste manifestari in orice persoana normala. Tinerii care nu pot sta linistiti si care nu pot fi fericiti in prezenta celuilalt, probabil ca nu traiesc dragostea adevarata. Atractia fata de celalalt este doar de ordin sexual si fizic.
Curtarea poate fi tot ceea ce Dumnezeu a conceput sau poate fi doar o amintire neplacuta.
Poti inchina relatia ta slavei lui Dumnezeu si curatiei tale?
Cand cei doi sunt indragostiti, fiecare va dori pentru celalalt tot ce are Dumnezeu mai bun.
Sursa: Samanta Adevarului, luna Martie-2008
revista gratis:).
Cinste cui o citeste si nu i se pare prea invechita.
Apoi se lasa transformat de Cuvantul lui Dumnezeu.
Cand iesi din biserica mai sunt inca pe banca de la iesire cateva numere.
Nu lasa Cuvantul lui Dumnezeu sa treaca pe langa inima vietii tale.
S-ar putea sa ai regrete in viata pentru ca nu l-ai pretuit in tinerete.
Fiti binecuvantati din Plin Cu Prezenta si Cuvantul sau VIU.
In His Service

scoala slujirii incepe in familie


A fi sora credincioasa


Domnul ne-a dat multe de facut in viata aceasta. Depinde de noi cum le implinim, daca le facem de buna voie si daca le facem avand o atitudine corecta.O misiune pe care cele mai multe dintre noi fetele o avem este de a fi o sora buna. Este mai mult decat simplul fapt de a fi numita sora, este ceva ce trebuie sa "traim".

As vrea sa impartasesc cateva lucruri cu voi fetelor, asa incat sa intelegeti mai bine ce vreau sa spun: "Unul dintre cele mai placute locuri pe care o tanara fata il poate avea intr-o casa este aceea de sora mai mare. Cat de fericita si de utila poate fi fata cu frati si surori mai mici! Ei sunt gata sa priveasca la ea ca la un calauzitor si un model in orice. Daca se poarta cum trebuie, ea poate avea o influenta nelimitata asupra lor." (citat din cartea "Beautiful Girlhood" de Karen Andreola).

Dorinta noastra ar trebui sa fie aceea de a face voia Tatalui Ceresc. Trebuie sa facem acele lucruri care I-ar face Lui placere, asa cum scrie in Ioan 8:29: "...pentru ca intotdeauna fac ce-I este placut." Este aceasta dorinta inimii noastre? Este aceasea ceea ce intr-adevar si in mod sincer dorim? Daca este, vom descoperi ca ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu si ca incercam, cu toata fiinta noastra, sa indeplinim voia Sa pentru noi. Am dat peste multe versete care corespund felului in care ar trebui sa fie o sora. 1 Corinteni 9:27a spune multe:"Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire." Multe dintre noi sunt "surori mai mari" si totusi multe nu sunt, dar aceasta n ne scoate pe niciuna dintre noi din aceasta categorie. Noi ar trebui sa fim si trebuie sa fim in supunere fata de Dumnezeu si fata de parintii nostrii. Cred ca ar trebui de asemenea sa slujuim fratilor si surorilor noastre, neavand importanta daca sunt mai mari sau mai mici decat noi. Domnul Isus I-a slujit si pe farisei si pe vamesi. Daca le slujim le vom castiga inimile si vom fi surori mult mai bune, asa cum Domnul Isus ne vrea. "Ai vazut-o pe sora mai amre "ideala"? Ea este intotdeauna gata sa sarute loviturile si ranile celor mai mici, stie cum sa repare papusile si mingile stricate, ii place sa faca floricele de porumb si prajituri pentru fratiorii si surorile mai mici, cunoaste povestiri minunate pe care le spune sau le citeste. Ea va acoperi micile neglijente copilaresti care ar putea provoca necazuri celor mici. Ea intelege orice si este un prieten pentru fiecare dintre ei. Da, multe case au asemenea surori mai mari ca si aceasta." (Citat din aceeasi carte).

Fratii isi apreciaza surorile atunci cand sunt blande, grijulii si prietenoase. Crezi ca le place sa aiba o sora care este ignoranta (tafnoasa), dura cu ei, le porunceste ce sa faca si care se poarta cu ei de parca ar fi o pacoste? Aducea aceasta pace in casa? Sau crezi ca le place sa aiba o sora care este blanda, amabila, gata sa ajute si care ii trateaza cu respect, care face tot ce poate ca sa-i slujeasca? Ce fel de sora esti tu? Surorile pot face casa o locuinta placuta sau un loc al nemultumirii si al dezordinii. Ar trebui sa fim foarte atente la ceea ce spunem si facem cu fratii nostrii, pentru ca Biblia ne avertizeaza in Galateni 6:7b: "Ce seamana omul, aceea va si secera." Nu cred ca Domnul a pus acest verset in Biblie fara nici un scop, ci ca sa ne incurajeze sa fim atente la cuvintele, actiunile, gandurile si sentimentele noastre. Atunci cand ai parte de privilegiul de a avea grija de copii in timp ce, probabil, parintii tai lipsesc pentru o vreme, lasi tu sa-ti scape din gura lucruri care ar putea fi pacatoase sau faci tu lucruri evlavioase? "Orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos" (Efeseni 4:31-32).


Chiar daca nu aratam in exterior, oare ce este in sufletul nostru? Este manie, nemultumire, rautate? Aceste seminte, daca se afla in inimile noastre, vor da nastere la buruieni care ne vor distruge viata. Daca observam pacate care vor sa intre in inima noastra, sa scapam de ele prin harul lui Dumnezeu, inainte de a se inradacina prea bine.

"Ca sa deosebiti lucrurile alese, pentru ca sa fiti curati si sa nu va poticniti pana in ziua venirii lui Hristos, plini de roada neprihanirii prin Isus Hristos, spre slava si lauda lui Dumnezeu" (Filipeni 1: 10-11).

Sa ne verificam fiecare fapta si sa ne intrebam daca este spre gloria si lauda lui Dumnezeu. Nu vrem sa fim ca si Domnul Isus? Daca nu vrem, mi-e frica ca avem o "problema de inima". Intr-adevar avem o mare responsabilitate asupra noastra. Depinde de noi cum vom trata aceasta responsabilitate. "Fata care invata zi de zi sa fie o fiica buna acasa si o sora buna pentru copii mai mici, invata zi de zi cum sa fie in cele din urma o sotie si o mama buna. Ea se pregateste pentru una dintre cele mai mari lucrari pe care le poate face o femeie. A face un camin bun, adevarat pentru cineva este intr-adevar o slujba minunata" (Citat din aceeasi carte). Ce binecuvantare ar fi pentru familiile noastre si pentru cei din jurul nostru daca am intelege aceasta misiune de a fi o sora, umbland pe urmele pasilor Sai si facand orice pentru a-I fi pe plac. Atunci vom avea intr-adevar pace in casa cand indeplinim acest rol deosebit. Sa ne pregatim pentru slujba minunata de-a avea grija de un camin. Sora mea draga, te incurajez sa continui sa privesti la El pentru toate nevoile tale. El singur iti poate da puterea de care ai nevoie pentru a deveni un vas potrivit pentru ceea ce vrea El sa faca. Aceste cateva trasaturi de caracter nu vor insemna o schimbare peste noapte, dar te rog, nu descuraja. In timp ce incerci, prin harul Domnului, sa devii o sora mai buna, Dumnezeu iti va binecuvanta eforturile si te va ajuta in fiecare incercare grea, daca te predai Lui. As vrea sa te incurajez cu acest verset: "Nu faceti nimic din duh de cearta sau din slava desarta; ci in smerenie fiecare sa priveasca pe altul mai pe sus de el insus" (Filipeni 2:3).


Dumnezeu sa te binecuvinteze in tot ceea ce faci. Nu lasa sa fie in zadar, ci pentru gloria si lauda Rascumparatorului nostru maret!
din Keepers at Home
Samanta adevarului - Iulie 2000

What Do I Know About My God?

My God Guides














Psalm 37:5,23
5 Incredinţează-ţi soarta în mana Domnului, încrede-te în El, şi El va lucra,
23Domnul întăreşte paşii omului, cand Ii place calea lui;
Psalm 73:24
24 mă vei călăuzi cu sfatul Tău, apoi mă vei primi în slavă.
Proverbe 3:5-6
5. Încrede-te în Domnul din toată inima ta, şi nu te bizui pe înţelepciunea ta!
6. Recunoaşte-L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările.
Proverbe 16:9
9. Inima omului se gândeşte pe ce cale să meargă, dar Domnul îi îndreaptă paşii.
Ioan 10:3-4,27
3. Portarul îi deschide, şi oile aud glasul lui; el îşi cheamă oile pe nume, şi le scoate afară din staul.
4. După ce şi-a scos toate oile, merge înaintea lor; şi oile merg după el, pentru că îi cunosc glasul.
27. Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine.
Ioan 16:13
13. Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit, şi vă va descoperi lucrurile viitoare.



T, the Christian Alphabet Art


Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică