luni, 10 martie 2008

scoala slujirii incepe in familie


A fi sora credincioasa


Domnul ne-a dat multe de facut in viata aceasta. Depinde de noi cum le implinim, daca le facem de buna voie si daca le facem avand o atitudine corecta.O misiune pe care cele mai multe dintre noi fetele o avem este de a fi o sora buna. Este mai mult decat simplul fapt de a fi numita sora, este ceva ce trebuie sa "traim".

As vrea sa impartasesc cateva lucruri cu voi fetelor, asa incat sa intelegeti mai bine ce vreau sa spun: "Unul dintre cele mai placute locuri pe care o tanara fata il poate avea intr-o casa este aceea de sora mai mare. Cat de fericita si de utila poate fi fata cu frati si surori mai mici! Ei sunt gata sa priveasca la ea ca la un calauzitor si un model in orice. Daca se poarta cum trebuie, ea poate avea o influenta nelimitata asupra lor." (citat din cartea "Beautiful Girlhood" de Karen Andreola).

Dorinta noastra ar trebui sa fie aceea de a face voia Tatalui Ceresc. Trebuie sa facem acele lucruri care I-ar face Lui placere, asa cum scrie in Ioan 8:29: "...pentru ca intotdeauna fac ce-I este placut." Este aceasta dorinta inimii noastre? Este aceasea ceea ce intr-adevar si in mod sincer dorim? Daca este, vom descoperi ca ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu si ca incercam, cu toata fiinta noastra, sa indeplinim voia Sa pentru noi. Am dat peste multe versete care corespund felului in care ar trebui sa fie o sora. 1 Corinteni 9:27a spune multe:"Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire." Multe dintre noi sunt "surori mai mari" si totusi multe nu sunt, dar aceasta n ne scoate pe niciuna dintre noi din aceasta categorie. Noi ar trebui sa fim si trebuie sa fim in supunere fata de Dumnezeu si fata de parintii nostrii. Cred ca ar trebui de asemenea sa slujuim fratilor si surorilor noastre, neavand importanta daca sunt mai mari sau mai mici decat noi. Domnul Isus I-a slujit si pe farisei si pe vamesi. Daca le slujim le vom castiga inimile si vom fi surori mult mai bune, asa cum Domnul Isus ne vrea. "Ai vazut-o pe sora mai amre "ideala"? Ea este intotdeauna gata sa sarute loviturile si ranile celor mai mici, stie cum sa repare papusile si mingile stricate, ii place sa faca floricele de porumb si prajituri pentru fratiorii si surorile mai mici, cunoaste povestiri minunate pe care le spune sau le citeste. Ea va acoperi micile neglijente copilaresti care ar putea provoca necazuri celor mici. Ea intelege orice si este un prieten pentru fiecare dintre ei. Da, multe case au asemenea surori mai mari ca si aceasta." (Citat din aceeasi carte).

Fratii isi apreciaza surorile atunci cand sunt blande, grijulii si prietenoase. Crezi ca le place sa aiba o sora care este ignoranta (tafnoasa), dura cu ei, le porunceste ce sa faca si care se poarta cu ei de parca ar fi o pacoste? Aducea aceasta pace in casa? Sau crezi ca le place sa aiba o sora care este blanda, amabila, gata sa ajute si care ii trateaza cu respect, care face tot ce poate ca sa-i slujeasca? Ce fel de sora esti tu? Surorile pot face casa o locuinta placuta sau un loc al nemultumirii si al dezordinii. Ar trebui sa fim foarte atente la ceea ce spunem si facem cu fratii nostrii, pentru ca Biblia ne avertizeaza in Galateni 6:7b: "Ce seamana omul, aceea va si secera." Nu cred ca Domnul a pus acest verset in Biblie fara nici un scop, ci ca sa ne incurajeze sa fim atente la cuvintele, actiunile, gandurile si sentimentele noastre. Atunci cand ai parte de privilegiul de a avea grija de copii in timp ce, probabil, parintii tai lipsesc pentru o vreme, lasi tu sa-ti scape din gura lucruri care ar putea fi pacatoase sau faci tu lucruri evlavioase? "Orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos" (Efeseni 4:31-32).


Chiar daca nu aratam in exterior, oare ce este in sufletul nostru? Este manie, nemultumire, rautate? Aceste seminte, daca se afla in inimile noastre, vor da nastere la buruieni care ne vor distruge viata. Daca observam pacate care vor sa intre in inima noastra, sa scapam de ele prin harul lui Dumnezeu, inainte de a se inradacina prea bine.

"Ca sa deosebiti lucrurile alese, pentru ca sa fiti curati si sa nu va poticniti pana in ziua venirii lui Hristos, plini de roada neprihanirii prin Isus Hristos, spre slava si lauda lui Dumnezeu" (Filipeni 1: 10-11).

Sa ne verificam fiecare fapta si sa ne intrebam daca este spre gloria si lauda lui Dumnezeu. Nu vrem sa fim ca si Domnul Isus? Daca nu vrem, mi-e frica ca avem o "problema de inima". Intr-adevar avem o mare responsabilitate asupra noastra. Depinde de noi cum vom trata aceasta responsabilitate. "Fata care invata zi de zi sa fie o fiica buna acasa si o sora buna pentru copii mai mici, invata zi de zi cum sa fie in cele din urma o sotie si o mama buna. Ea se pregateste pentru una dintre cele mai mari lucrari pe care le poate face o femeie. A face un camin bun, adevarat pentru cineva este intr-adevar o slujba minunata" (Citat din aceeasi carte). Ce binecuvantare ar fi pentru familiile noastre si pentru cei din jurul nostru daca am intelege aceasta misiune de a fi o sora, umbland pe urmele pasilor Sai si facand orice pentru a-I fi pe plac. Atunci vom avea intr-adevar pace in casa cand indeplinim acest rol deosebit. Sa ne pregatim pentru slujba minunata de-a avea grija de un camin. Sora mea draga, te incurajez sa continui sa privesti la El pentru toate nevoile tale. El singur iti poate da puterea de care ai nevoie pentru a deveni un vas potrivit pentru ceea ce vrea El sa faca. Aceste cateva trasaturi de caracter nu vor insemna o schimbare peste noapte, dar te rog, nu descuraja. In timp ce incerci, prin harul Domnului, sa devii o sora mai buna, Dumnezeu iti va binecuvanta eforturile si te va ajuta in fiecare incercare grea, daca te predai Lui. As vrea sa te incurajez cu acest verset: "Nu faceti nimic din duh de cearta sau din slava desarta; ci in smerenie fiecare sa priveasca pe altul mai pe sus de el insus" (Filipeni 2:3).


Dumnezeu sa te binecuvinteze in tot ceea ce faci. Nu lasa sa fie in zadar, ci pentru gloria si lauda Rascumparatorului nostru maret!
din Keepers at Home
Samanta adevarului - Iulie 2000

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică