duminică, 2 decembrie 2007

calatorie pe valurile vietii





Problema
este lipsa unui scop,
nu lipsa de timp.

Cu totii avem 24 de
ore pe zi





2. Ambitia - BUNA sau REA?

Am convingerea ca ambitia- alimentata de compasiune, intelepciune si integritate este o forta insemnata care ne conduce spre mai bine. Va pune in miscare forta intreprinzatoare si va deschide usa posibilitatilor pentru tine si pentru alti oameni. Dar cand este alimentata cu lacomie si dorinta de putere, ambitia e o forta distructiva care in cele din urmam poate produce un rau ireparabil celui care o nutreste si celor din preajma sa.

A spune ca ambitia ne poate inalta sau distruge este mai mult decat un simplu cliseu. Ambitia ne inalta atunci cand auzim cuvintele lui Henry Van Dyke, care a spus : " exista o ambitie mai mareata decat aceea de a sta cu fruntea sus. Este ambitia de a te apleca si a ridica omenirea putin mai sus."
George Matthew Adams a remarcat ca " cel mai sus ajunge acela care-l ajuta oe un altul sa urce". John Lubbock a spus-o in felul urmator: " Sa faci ceva, oricat de neinsemnat, pentru ca oamenii din jur sa devina mai fericiti si mai buni este cea mai mare ambitie, cea mai inaltatoare speranta ce poate insufleti o fiinta umana".

In timpul copilariei petrecute in Yazoo City, Missisippi i-am auzit deseori pe mama mea si pe barbatul pentru care lucram la bacanie cum descriau pe cineva prin cuvintele" Este un tanar extrem de ambitios" sau " are multa ambitie". Dupa tonul vocii, se vedea ca apreciau foarte mult aceasta trasatura a persoanei.
Am inteles implicit ca era vorba de ambitie alimentata de compasiune, intelepciune si integritate. Pe de alta parte, deseori i-am auzit spunand:" E un om dragutz, dar n-are nici un pic de ambitie".

Din punctul acesta de vedere, faptul ca oamenii care au o aptitudine- inclusiv cei care citesc aceste cuvinte- si nu o folosesc reprezinta una dintre realele tragedii ale vietii. Binecunoscuta butada din medicina" Functia creeaza organismul" este cum nu se poate mai adevarata.
Pe scurt , ambitia, alimentata de compasiune si de un SCOP- poate fi o forta insemnata care ne conduce spre mai bine.

( REVISTA COURIER JOURNAL)-" Acolo era atat de frig" spune un om, " incat flacara lumanarii a inghetat si n-am mai putut s-o mai stingem," .."asta nu-i nimik" spuse celalalt.
"Acolo unde eram noi, cuvintele ne ieseau din gura sub forma unor bucatele de gheata si a trebuit sa le prajim ca sa INTELEGEM CE VORBEAM"....:)


O zi calduroasa.

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică