duminică, 8 iunie 2008

Dumnezeu un adapost sigur
Dumnezeu ne sopteste in placerile noastre, ne vorbeste in constiinta, dar striga in dureri! Durerea este megafonul prin care trezeste o lume surda ( Problema durerii - C.S. Lewis)


Betel 1 - Sibiu-
Biserica Crestina dupa Evanghelie
In His Service

Psalmul 62:1-2
1 " Da numai in Dumnezeu mi se increde sufletul; dela El imi vine ajutorul.
2 Da El este Stanca si Ajutorul meu, Turnul meu de scapare, nicidecum nu ma voi clatina"

Cand Ilie este ridicat la cer - Elisei crede ca isi va pierde tot suportul. Insa Dumnezeu a vrut sa creasca increderea lui Elisei in Puterea Sa si sa caute sa se sprijine de El.
Psalmistul incepe cu o afirmatie - DA! numai Dumnezeu este Ajutorul, Sprijinitorul, Nadejdea - sunt calitati ce vin din increderea noastra in Dumnezeu.
IN proverbe scrie " Cine se increde in Domnul este fericit"
Sper ca realizati cat de bogati suntem!
posesiunile vor trece - dar increderea in El este garantia pentru adevarata viata.

Matei 6:19-20
" Nu va strangeti comori pe pamant, unde le mananca moliile si rugina, si unde le sapa si le fura hotii. 20 ci strangeti-va comori in cer , unde nu le mananca moliile si rugina si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura".

Insa care ar trebui sa fie investitiile mele?
Care sunt principiile si valorile care le cladim noi?
* tintim spre cele vesnice?
* sa nu regretam la batranete ca nu am facut mai mult pentru Imparatia lui Dumnezeu.

Romanii au o intelepciune folcloristica bazata pe proverbe si zicatori, una din ele spune " Da-mi mintea romanului de pe urma" - dar ca si crestini noi ar trebui sa cunoastem finalitatea tuturor lucrurilor.

vs 21" Pentru ca unde este comoara voastra ,acolo va fi si inima voastra".

David il considera pe Dumnezeu un adapost sigur, un Domn ce protejeaza, un loc de siguranta. Suntem binecuvantati ca avem un adapost solid - asa de puternic.

Astazi - sunt multi care nu au un adapost fizic, romanii, sunt dati pe canalele de stiri din alte state, dar si mai multi sunt cei purtati de vanturi in colo si' ncoace. Sunt oameni ce isi ghideaza viata dupa ceea ce fac altii.
" Unde se duc toti acolo ma duc si eu".
Acestia defapt sunt cei care nu au un "adapost spiritual", care este mult mai important ca cel fizic.

Noe - a intrat intr-un loc sigur.
a) Prezenta Lui Dumnezeu
b) In arca ceruta de Domnul

1- Cu siguranta ai avut nevoie de ajutorul oamenilor in viata - insa de multe ori ai ramas dezamagit. Sau tu ai dezamagit pe cineva cand a avut nevoie de ajutorul tau.Ei ,bine Dumnezeu nu dezamageste pe NIMENI-, pentru ca Dumnezeu nu se schimba, ceea ce EL promite- aceea face.

CE Spune Dumnezeu aceea se implineste.

2) Cu siguranta apoi ai cerut ajutor si din partea lui Dumnezeu in viata
a) Dar problema pe care ai avut-o Dumnezeu nu a rezolvat-o asa cum ai vrut tu, ci cum a vrut El.
b) Sa fie acela "ajutorul venit de sus"?
Vad in viata mea ca de multe ori cand ma rog, prin rugaciune ii aduc Tatalui o cerere ( insa tot eu aduc si solutia) .Aceasta insa apartine in exclusivitate Domnului Dumnezeu.
- Lasa L pe EL sa raspunda !

Isaia 38:15 " Ce sa mai spun ? El mi-a raspuns si m-a ascultat."

El lucreaza perfect.
Dumnezeu are un SCOP in spatele fiecarei "probleme"
Romani 8:28 spune astfel :
De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celorce sunt chemati dupa Planul Sau.


El foloseste circumstantele si incercariile in viata ca sa ne dezvolte caracterul.
Intelegerea pasajului Romani 8:28
Aici nu ni se spune :
a) Dumnezeu face ca toate lucrurile sa iasa asa cum vreau eu.
b) Dumnezeu face ca toate lucrurile sa aiba un sfarsit frumos si fericit aici pe pamant- nici aceasta nu este adevarat.

Pentru a intelege textul haide-ti sa-l studiem expresie cu expresie.
STIM - Nadejdea noastra in vremuri dificile nu se bazeaza pe un optimism exagerat - nici pe cum am vrea noi sa se intample lucrurile. Ci este o siguranta a faptului ca Dumnezeu detine controlul complet al Universului si ca El ne iubeste.
CA DUMNEZEU FACE ...in spatele oricarui lucru exista un Proiectant Extraordinar. Viata noastra nu este rezultatul unei intamplari, ci al unui Plan Creator. Cum se face ca intr-o tara asa zis " crestina" sa se predea in scoli biologia din perspectiva evolutionista?
CA TOATE LUCRURILE - Planul lui Dumnezeu pentru viata mea implica tot ce se intampla cu mine - aceasta include - greselile mele, pacatele mele, ranile mele, chiar boli, datorii, dezastre, falimente, sau moartea unei persoane apropiate. Dumnezeu poate scoate BINE din cel mai mare rau care se intampla. El a facut acest lucru la Calvar.
SA LUCREZE IMPREUNA - nu separat, nici independent
- evenimentele din viata ta lucreaza impreuna
- condimentele dintr-o prajitura mancate separat - au un gust amar, neplacut , insa puse impreuna si coapte ele devin o prajitura delicioasa .
Daca ii vei da lui Dumnezeu toate experientele tale, ( traume, dureri, experiente dezagreabile si neplacute) EL le va amesteca impreuna pentru ceva mai bun.
SPRE BINELE - Dumnezeu este specializat in transformarea problemelor in bine;
Ex: in genealogia pamanteasca a Domnului ISus sunt mentionate 4 femei : Tamar, Ravah, Rut si Bat Sheba.
Tamar- l-a sedus pe socrul ei si a ramas insarcinata
Rahav - a fost o curva
Rut - nici macar nu a fost evreica
Bat Sheba- a pacatuit cu David - si ca urmare sotul ei a fost ucis.
NICI una nu avea o reputatie buna - dar Dumnezeu a scos ceva bun din ce era rau.
CELOR CE-L IUBESC PE DOMNUL SI SUNT CHEMATI - aceasta promisiune este doar pentru copiii lui Dumnezeu - nu este pentru oricine
DUPA PLANUL SAU - Care este planul Sau? Este ca noi sa devenim : ( Indreptatiti de lucrarea neprihanita a Lui ISus si sa avem un caracter ASEMENI FIULUI SAU ) Regenerat spiritual prin Sangele Varsat la Cruce in locul nostru. Doar pe acest temei putem intra in Prezenta lui Dumnezeu.

Tot ce permite Domnul in viata ta si a mea are un Scop - acela de a ne schimba pe noi in mijlocul problemelor. Transformarea anumitor atitudini, maturizare in mijlocul incercarilor, pentru a depinde mai mult de El decat de "ajutoarele noastre".
Prin Rugaciune Dumnezeu nu schimba automat circumstanta in care ne confruntam ci mai intai lucreaza in noi- in viata noastra si atitudinea noastra fata de aceea problema.

In Psalmi- David se ruga, lasa problemele in seama lui Dumnezeu si incheia " EU TOT TE VOI BINECUVANTA"
Aici pentru multi poate sa fie un paradox :
- Dumnezeu ne trece prin probleme dar tot El spune " N-am sa te las"
Ce putem face ca increderea noastra sa ramana neclintita in El?

Sa il luam pe Dumnezeu ca un Turn de scapare.
El lucreaza perfect si are un Plan special pentru viata ta.
Ramai in ascultare de EL si fi credincios pana la capat.

Biruitori nu vor fi cei ce au inceput frumos si cu entuziasm, ci cei ce au ramas alipiti de Inima Domnului.

Iubiti-L pe Dumnezeu si ii veti iubi si pe oameni.
Mult har si pace.

Dick de 59 si fiul Rick de 37 de aniPentru a intelege mai bine cum poate fi pazit mostenitorul ca sa capete mostenirea doresc sa ma folosesc de o ilustratie reala si profund emotionanta. Rick este un tanar de 37 de ani, paralizat si imobilizat intr-un carucior cu rotile. El nu poate vorbi dar comunica cu tatal sau Dick de 59 de ani prin dispozitive performante, prin atingeri. Intr-o zi Rick ii spune tatalui sau Dick faptul ca vrea sa castige o cursa iar banii sa-i doneze nevoiasilor. In 1999 tatal se inscrie cu fiul sau intr-o cursa in cadrul careia isi asuma responsabilitatea de a-l purta pe fiul sau prin apa, de a alerga cu el in brate si apoi cu bicicleta pentru ca intr-un final, dupa 16h si 18 min sa ajunga sa treaca linia de final- fiul trece primul.

Unele imagini parca vin dintr-o alta lume, din lumea lui Dumnezeu: un tata care impinge caruciorul cu fiul sau paralitic iar inainte de linia de sosire tatal aproape extenuat fizic dupa atata efort, pedaleaza o bicicleta iar fiul sau este purtat in fata astfel incat fiul trece primul linia de sosire.

Realitatea insa este mult mai coplesitoare- Dumnezeu este Tatal tau Caruia nu-I pasa ce handicap ai dar vrea sa alerge cu tine ca sa ajugi la linia de sosire. El, Dumnezeu este Tatal din spatele caruciorului tau. El S-a jurat pe Sine ca te va pazi si vei fi incununat cu succes doar prin credinta in El. El vrea ca tu sa termini cursa. El te va ajuta si te va duce dincolo de linia de sosire.

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică