vineri, 10 aprilie 2015

La cruce –se sfârșește cu orice afirmare de sine! -(meditație)

“Când grecii au primit Evanghelia, au transformat-o într-o filozofie; când romanii au primit-o, au transformat-o într-o instituție; când europenii au primit-o, au transformat-o într-o cultură; și când aceeași Evanghelie au primit-o americanii, au transformat-o într-o afacere.”[i]



Crucea – distruge toata mandria- si submineaza valoarea absoluta a efortului personal.
Crucea sta ca un argument al marii iubiri a lui Dumnezeu- dar totodata reveleaza uratenia noastra,pacatosenia noastra.

Rastignirea cu toate ororile ei- era ceva obisnuit in primul secol. Se estimeaza ca romanii rastigneau 30.000 de mii de oameni intr-un an. Aceasta era forma de executie acceptata pentru detinutii politici si pentru criminalii de tot felul.
Prin Cruce Isus a rezolvat disonanta dintre dragostea Lui pentru slava Sa si dragostea lui Dumnezeu pentru pacatosi- ce trebuiau sa fie protejati de mania sfanta.

Dumnezeu nu putea pur si simplu sa treaca cu vederea pacatele din trecut. Asa ca inainte de inceperea timpului- Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Fiul s-au inteles asupra unui plan in care nelegiuirea noastra a tuturor sa fie pusa asupra lui Isus- El avea sa sufere pedeapsa noastra- pentru ca noi sa putem fi achitati in mod corect De Dumnezeu Tatal, iar Dumnezeu avea sa fie dovedit ca Dumnezeul iubitor asa cum si este cu Adevarat!

La cruce –Sfintenia lui neclintita – de nenegociat- s-a intalnit cu dragostea Sa pentru satisfacerea reciproca a fiecarui atribut din Dumnezeu!

Exista multi cristosi azi – dar le lipsesc urmele cuielor! Avem invatatori si guru- care ne spun cum sa traim vieti mai fericite si mai roditoare.
Ni se spune cum putem ajunge in legatura cu cea mai profunda parte a noastra” = si cum putem fi religiosi- dar nu si evlaviosi-spirituali! Ceea ce milioane de oameni nu au azi---este insa un Dumnezeu crucificat, rastignit,un Dumnezeu cu rani, un Dumnezeu care a intrat in lumea noastra si care a suferit in locul nostrum –incat noi sa fim impacati cu El si in dreptul nostru sa ni se imputeze- sa ni se aseze neprihanirea- dreptatea lui Christos!

Intr-o zi ne vom intalni cu cel care a fost rastignit si il vom recunoaste- datorita urmelor cuielor din mana Sa!
Vedeti nimeni nu poate experimenta binecuvantarile lui Dumnezeu – daca ocoleste CRUCEA! Crucea este balamaua pe care se invarte usa istoriei. Este butucul care tine spitele scopurilor lui Dumnezeu intr-o unitate deplina.
-Profetii din VT- au aratat catre cruce- si ucenicii din NT-au proclamat-o, au predicat mesajul crucii!

Evanghelia si predicarea crucii este esenta mesajului nostru si esenta puterii de a schimba si transforma oameni. Legislatiile (guvernele) tarilor – nu pot mantui oameni.
Ele pot impiedica raul. Dar nu pot produce convertiri autentice.
1 Cor 2:1-2 La cruce –se sfarseste cu orice afirmare de sine!

In Africa –un foc a distrus un cort- arzand repede si cu o flacara mare –ucigand pe toti membrii unei familii- in afara de unul singur. Un strain a fost vazut intrand in fuga in cortul care ardea. L-a smuls din flacari pe un baietel si l-a dus la un loc sigur, apoi a disparut in intuneric.

A doua zi- tribul s-a intalnit sa decida ce sa se intample – cu copilul. Poate fiind superstitiosi, au tras concluzia ca trebuie sa fie un copil special, de vreme ce a supravietuit focului. Un om intelept a inisistat spunand ca el Il va adopta pe baiat, un altul bogat s-a gandit ca el s-ar califica mai bine pentru aceasta.
-Pe masura ce avansa discutia – un barbat tanar necunoscut a intrat in mijlocul lor si a insistat ca el are primul drept asupra copilului. Apoi le-a aratat mainile arse recent in focul din noaptea trecuta. El fusese salvatorul si de aceea a sustinut ca pe drept- copilul era al lui.

La fel .Mantuitorul nostru plin de rani- ne revendica pe noi!

                   “Ceilalti zei-erau puternici, dar Tu ai fost slab,
                   Ei goneau calari, pe cand Tu te impleticeai spre tronul Tau
                   Insa ranilor noastre- doar ranile lui Dumnezeu le poate vorbi
                   SI nici un alt zeu nu are rani- afara de Tine”.

Un Dumnezeu plin de rani. Acesta este candidatul meu caruia ii sunt loial in aceasta zi!

Daca sunteti ispititi vreodata sa credeti ca Dumnezeu trateaza pacatul cu usuratate- priviti la Calvar!

Golgota –era locul unde mureau criminalii- Nu era un loc unde sa se fi putut astepta cineva sa gaseasca un om divin.

Noi propovaduim nebunia crucii. Si asta ne aduna duminica de duminica…sa depanam amintiri. Asta fac prietenii la masa nu! Se intalnesc si vorbesc de lucruri commune, experiente.
Luca 23:42- Doamne adu ti aminte de mine cand vei veni in Imparatia Ta” –
Isus atarna ca o victima vrednica de compatimit nu ca un rege!

Cand ai nevoie de mantuire- nu te intorci spre cineva care este in aceeasi situatie disperata ca a ta. Cand ai nevoie de mantuire nu te intorci spre cineva care moare in mod dizgratios. LOGICA SANATOASA – ne spune ca un mantuitor trebuie sa se ridice deasupra sortie celor muritori.
Acum…care candidat la mantuirea omenirii- ar purta o cununa de spini patata de sange? Care candidat pentru izbavirea unei natiuni –ar avea barba smulsa din radacini?
Trupul lui Isus era slabit –cuilele ii strapungeau mainile si picioarele.

Barbia ii atarna pe piept- in afara de momentele in care reusea sa isi adune destula putere ca sa-si ridice capul pentru a putea respire. Ce imagine patetica!
Totusi ..in ciuda tuturor acestora –talharul a crezut!

Vedeti- d-voastra- un Mesia – care putea fi ucis de dusmanii Lui nu era ceea ce asteptau evreii. Speculatiile mesianice sustineau ca el ii va infrange pe romanii care ocupau tara si va instaura o imparatie.
Si cand Isus le-a explicat ucenicilor Lui ca El va fi rastignit –ei au ramas uluiti.
Dumnezeu moare pentru om!

Dumnezeu trebuie ori sa pedepseasca- ori sa suporte pedeapsa. Si a ales ultima varianta!’

La fel ca soldatii unii chiar si azi se joaca cu viata lor in umbra crucii.
Ei stiu despre Isus, canta despre Isus, stiu la nivel intelectual ce inseamna crucea, au vazut semne ale puterii lui Dumnezeu in viata lor- dar nu apropierea de cruce ne face credinciosi. –Cateodata cei care au fost cel mai aproape de Christos l-au respins cu cea mai infocata darzenie.

Fata de cruce- trebuie sa ne plecam smeriti si cu responsabilitate sa acceptam sa o punem deasupra fiecaruia dintre noi.

Galateni 6:14” In ce ma priveste – departe de mine gandul sa ma laud cu altceva decat cu crucea Domnului nostru –Isus Christos prin care lumea este rastignita fata de mine si eu fata de lume”.

 " Oamenii azi isi pun increderea in axe ..unii fie in Axa :Bucuresti -Berlin-Londra-Washington ...altii in Axa Bucuresti-Moscova-Beijing. Pentru mine axa care imi da siguranta este axa Sibiu-Golgota"




[i] Reimaginarea bisericii – Frank Viola
[ii] Meditație sustinută la biserica Crestina dupa Evanghelie Betel- Sibiu in 16 noiembrie 2014 in ziua alegerii presedintelui Romaniei.

Tacerea lui Hristos

Culmea dragostei e tăcerea. Isus s-a lăsat pe nedrept pedepsit. Pentru că Dumnezeu moare pentru om.Dumnezeu trebuie ori să pedepsească- ori să suporte pedeapsa. Și a ales ultima varianta! Firea pământească (eu și cu tine) am fi urlat după drepturi și dreptate...însă iubirea lui nu a procedat astfel.
El ...a tăcut.

Odată vom înțelege desăvârșit care a fost planul lui Dumnezeu cu privire la noi ..și care a fost scopul încercărilor, testelor, necazurilor ,bolilor și a impasurilor din viață....

La acest capitol al vietii cunosc foarte putine persoane pe pamant care sa accepte nedreptatea sau un abuz facut in dreptul lor. E greu sa fi asemanator in ganduri, actiuni si vorbe cu Mantuitorul lumii. Tocmai de asta avem de invatat de la Isus Hristos an dupa an. Poate odata ne reuseste si noua tacerea sfanta, tacerea lui de aur.

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică