sâmbătă, 29 octombrie 2016

5 Epitafuri din viaţa apostolului Pavel

18.09.2016
Sibiu CDE

Mulţi oameni se gândesc la detaliile cu privire la înmormântarea lor. Unii chiar mi-au  împărtășit..ce doresc să fie scris pe piatra funerară, muzica ce să fie pusă prin casă la priveghi, sau predicatorul care sa vestească Evanghelia!

Mă gândesc deja la un vs. “dar cine face Voia lui Dumnezeu rămâne în veac”. 1 Ioan 2:17b

Ideea este ca ceea ce va fi scris pe piatra ta funerară ar trebui să sumarizeze- viaţa ta.

Aşa cum te-au cunoscut alţii, aşa cum ai fost tu în realitate. Fără exagerări şi flaterii.

Şi e bine să faceți si dumneavoastră acest exercițiu să te gândești la perspectiva finală a vieții tale. Si sa începi sa trăiești viaţa ta acum în lumina acestui epitaf!
Moise- omul lui Dumnezeu spune in Psalm 90-12:Invaţă-ne ca să ne numărăm bine zilele ca să căpătam o inimă înțeleaptă.  Martin Luther spunea”Doamne învaţă ne cum să ne gândim la moarte ..astfel încât să învăţăm cum să trăim”.

Astăzi ne vom uita la cinci afirmații pe care cred ca apostolul Pavel si le-ar fi dorit scrise pe piatra sa funerara. Bineînțeles ca el nu a avut asa ceva..scriitori istorici ..afirma ca el a fost decapitat la ordinul lui Nero- iar corpul aruncat sa fie mâncat de câini.

Acesta este un discurs de rămas bun-lăsat unui grup de presbiteri din Efes, conștient ca va pleca la Roma si va muri..isi sumarizează întreaga viata înaintea lor.

De multe ori la înmormântările necreștine- :se spune despre cineva “ oh! Mai avea aşa de mult de lăsat, sau nu a terminat ce si-a propus."
In Scriptura descoperim ca Dumnezeu oferă un TIMP fiecărui credincios – sa termine ceea ce i-a încredințat sa facă . Si e interesant ca Dumnezeu ne oferă toate ingredientele pentru a-l putea sluji. 

Deci Dumnezeu este cel care ne oferă TIMPUL, înzestrările naturale, El ne oferă totul –inclusiv timpul in care sa putem folosi toate aceste daruri. Si asta pentru mine este foarte important …pt ca in 1 Petru 1:17 (unele traduceri..folosește-ti timpul responsabil…scoate tot ce e mai bun din timpul vieţii tale).

Vedeți Dumnezeu ne oferă un timp in care sa il putem sluji. Auzim câteodată unii oameni..of.mi-as fi dorit sa fi facut mai mult-dar atât Pavel cat si Petru conștientizau faptul ca Dumnezeu este cel care ne oferă un anumit timp..pentru o anumita sarcina.

Iar pentru credincioși asta este o ușurare, o eliberare..pentru ca nu vei ajunge in cer si ii vei spune lui Dumnezeu…"of…mai imi trebuia jumătate de ora..sa fac lucrarea aia.sa ma rog!.”Doamne mai aveam nevoie de 2 zile- ca sa te slujesc bine”..Nu!, în toată aceasta stare nu va fi nici un regret. 

Când ti-ai terminat misiunea –Dumnezeu te ia ACASĂ!

Nu vreau sa spun ca tu ești la capătul lucrării vieții tale, sau ca eu sunt acolo. Nici unul dintre noi nu isi știe SFÂRȘITUL!.- dar as vrea sa va incurajez cu 5 afirmații descoperite din  FAPTE 20

1.AM FOST CREDINCIOS SA FAC CEEA CE MI-A SPUS ISUS SA FAC. (vs24)

Focalizarea mea a fost si este sa fac ceea ce Dumnezeu mi-a spus sa fac. Nici una din aceste încercări(19), amenințări sau pericole nu au putut sa ma clintească spune el- eu vreau să fac doar ceea ce mi-a spus Isus.

Până la urma la sfârșitul zilei, la finalul vieții tale- ăsta va fi lucrul pentru care vom fi cu adevarat răspunzători înaintea Lui. Ce am făcut cu ceea ce am primit de la Domnul Isus, ce am făcut cu ceea ce ne spus El sa facem, Ce am făcut cu cuvintele Lui?

As vrea sa te întreb : Ce ti-a spus tie Domnul Isus sa faci? Tu nu esti responsabil să rezolvi viata prietenilor tai, nu trebuie să-ti asumi responsabilitatea să salvezi lumea, sa conduci Operațiunea MAREA TRIMITERE….esti responsabil sa împlinești doar cu ceea ce ti-a cerut tie Isus sa faci?
Ap. Pavel o spune in felul următor in 1 Cor 4:2b fiecare sa fie găsit credincios in lucrul încredințat lui.
Succesul sau eșecul slujitorului sunt validate de STĂPÂN- -ceea ce se cere de la ispravnic este doar credincioşia lui.

CEea ce cere Dumnezeu de la fiecare dintre noi. Este sa fim credincioși in ceea ce ne-a încredințat. Pentru ca Dumnezeu poate sa realizeze prin tine mult mai mult printr-un singur act de ascultare --.decât ai putea tu sa realizezi prin 10.000 de vieți trăite pe pământ. Succesul in viata este sa identifici care sunt lucrurile la care te-a chemat Dumnezeu si sa ramai credincios in ele.
Pavel nu era obsedat de rezultate- ci doar isi dorea sa ajunga in cer si să audă:
 “"Bine, rob bun si credincios; ai fost credincios in putine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intra in bucuria stapanului tau!" (Mat.25:21)

2. AM SPUS ADEVARUL vs 20,27 – binenteles ca trebuie sa il trăiesti..intai..
De doua ori Pavel spune..
Pavel s-a văzut pe el însuși ca un vestitor al adevărului. El nu a fost responsabil pentru “CONȚINUT”mesajului( sa fabrice el, sau sa inventeze Evanghelia)..—nu era responsabil nici dacă oamenilor le plăcea sau nu Evanghelia…Ci el era responsabil înaintea lui Dumnezeu doar sa o transmită mai departe!
·         Pavel in evaluarea sa proprie- nu se vedea pe sine ca un filosof, ca un moralist, nici ca un înțelept al lumii- ci doar ca un mesager al lui Hristos-(ambasador)…căruia Stăpânul său i-a însărcinat un mesaj sa il proclame.(iar.Acesta ii era deja DAT-STABILIT)…
·          Munca lui era sa transmită acest mesaj –Evanghelia- cu exactitate, cu studiu, cu rugăciune. si acuratețe…fără sa adauge nimic, sa altereze, sa îndulcească, sa compromită…sau să omită ceva din ea! Dar Domnul i-a zis: "Du-te, caci el este un vas pe care l-am ales, ca sa duca Numele Meu înaintea Neamurilor, înaintea împăraților si înaintea fiilor lui Israel; (Fapt.9:15)

EL era un vas…si apropo ce se cere de la un vas..prin casa..dacă vrei sa il folosești la ceva…? SA FIE GOL, CURAT, si DISPONIBIL!.- NU trebuie sa fi un vas perfect…

GOL- gata sa primești…

CURAT- sa iti dorești sfințirea.

Dumnezeu nu are nevoie de vase murdare si ocupate cu altceva.
Dumnezeu nu are nevoie de oameni excelenți si super eroi..pt ca El ii califică pe cei pe care ii cheamă ..Dumnezeu nu ii cheamă pe cei calificați. Super competenți. Pe potenții acestei lumi.
Ci pe cei Goi….goi…goi de ei înșiși si de abilitatea lor de a pretinde ceva!

Si priviți la modul cel mai serios..cum Pavel afirma in vs 26 “Va mărturisesc astăzi ca sunt curat de sângele tuturor”. Este o sumarizare a vers. din Ezechiel  33:8. Când zic celui rau: "Raule, vei muri negreșit!", si tu nu-i spui, ca sa-l întorci de la calea lui cea rea, raul acela va muri in nelegiuirea lui, dar sângele lui il voi cere din mana ta.

Evanghelia ne spune că rasa umana sta înaintea lui Dumnezeu ca fiind căzută…din cauza păcatului si rebeliunii…ca suntem morți in păcatele noastre, absolut fără nici o scăpare, speranța..si nu putem face nimic ca sa ne schimbam condiția.

Dar Dumnezeu a iubit asa de mult lumea…si restul auzim duminica de duminica…Iar Isus a murit pentru noi, in locul nostru,ceea ce noi si nici unul de aici nu ar fi putut sa facă.

Unora nu le plac aceste adevăruri din Biblie…ca unii oameni nu se simt bine când noi vorbim despre păcat si har..dar responsabilitatea noastră nu este sa la placa la oameni..ci sa fim clari in prezentarea Evangheliei.

Te întreb ca si frate al tau ..>AI FOST CLAR prietenilor, familiei,colegilor tai cu privire la Cuvântul Domnului fata de ei? Asta nu înseamnă ca oridecate ori ii vezi..te întâlnești cu ei le basculezi versete in cap,..sau ii trântești la pământ..dacă nu te asculta..si le pui degetu in fata….scoțând in evidenta păcate din viata lor.

Nu! Ceea ce vreau sa accentuez este ai fost CLAR In a prezenta cerintele Evangheliei?
Atat ti se cere..! Ap Pavel spune…27! El nu a fost persuasiv, manipularea, sa ii controleze pe toti cum sa gandeasca, sa incerce sa ii converteasca pe toti,…stim ca a lasat pe multi care nu s-au nascut din nou…dar cu toate acestea EL A FOST CLAR! A spus TOT ADEVARUL cu privire la Evanghelie!

Si observați..ceea ce a caracterizat atitudinea lui Pavel au fost LACRIMILE..vs 19 si nu mânia..vs 31. Pentru multi creștini azi atitudinea lor fata de rude este fie indiferenta..(eh..fiecare e responsabil pentru el..sau mânia..te enervezi repede ca nu cred ca tine,nu vad lucrurile ca tine).

Dar verifica te in aceasta seara…Prezentarea Adevarului celor apropiați mie, colegi, rude..este însoțită si de lacrimi? –compasiune, iubire.

Apropo..care sunt lucrurile care pe tine te fac să plângi? Faptul că cineva iți ataca reputația, iti lezeaza imaginea..sau plângi pentru sufletele nemântuite din jurul tau..e o mare diferență!
Nu uita ..NU ii poti face pe toti din jurul tau sa creada, sa se încreadă in Dumnezeu..dar cel putin poti sa le spui adevarul cu privire la ce crezi tu, in Cine crezi Tu!

3.AM INDREPTAT ATENȚIA OAMENILOR,SPRE ISUS,nu spre mine. (vs19) (dacă sunt aici (biserică) sunt ca să-i leg pe oameni de Hristos, nu de mine).
- -vs 19 "Am slujit Domnului cu toată smerenia"
Ăsta nu-i de obicei modul în care  liderii mari- se descriu- pe ei înșiși. Omenirea azi vrea lideri VICTORIOȘI-POZITIVIȘTI-BUCUROȘI, cu un pretins entuziasm.-care zâmbesc, rânjesc..si au un portofoliu plin de realizări si succese.

Dar in vs 19 smerenia ..adeseori tradusă cu slăbiciuni..era folosit in sens negativ ca o insultă. Insemna un om slab, defensiv, înfrânt. Dar el apare de peste 200 de ori in Biblie…si intotdeauna este considerată nu o slăbiciune ci o VIRTUTE.


De ce? Pentru că slujirea crestină..nu este despre bărbați si femei extraordinari, deținători ai unui caracter vrednic sa fie lăudat si admirat…ci a unui Mântuitor VREDNIC care poate salva si pe cel mai slab, zdrobit, si cel mai vinovat dintre păcătoși. 

Atentia in Evanghelii mereu cade pe Isus. Duhul Sfant in viata ta este interesat sa il descopere pe ISus!
Ap. Pavel nu dorea sa ii lase cu un exemplu de ADMIRAT (măi ce om) ci cu
amintirea unui Domn si Mantuitor in care sa te increzi! Deci Pavel nu dorea sa I se faca bust,statuie..

Pentru că până la urma asta este esența creștinismului…oamenii vor sa il vadă pe Dumnezeu…nu pe tine.nu pe mine.

“O persoană umila si cu slăbiciuni – va arata mult mai bine pe Mântuitorul Răstignit unui ascultător, decât un expert lustruit.  Pentru ca asa s-a întâmplat si cu noi..noi nu am fost mântuiți ..pentru ca am privit împreună unii la alții..si ne-am admirat pe noi…ci am venit cu păcatele noastre si ne-am pocăit înaintea lui Isus Hristos!

Fiecare dintre noi sa ne dorim acelasi lucru ca PAVEL- Eu vreau ca atenția oamenilor sa fie pe Isus, nu pe mine.
Lacrimile si încercările sunt modul prin care Dumnezeu ne asigura, si ne păstrează slabi in noi înșine, in forțele noastre proprii…ca sa putem fi Tari, puternici in EL!.

Ma gandesc la cat de mare este azi diferenta in modul in care sunt prezentati liderii, fabulosi, mareti, triumfatori, pozitivi si fericiti non-stop.

DAR! E posibil ca cei pe care Dumnezeu ii vede ca mari slujitori, mari lideri- si cei pe care ii consideram noi mari- sa nu fie aceeasi.

4. AM TERMINAT BINE! (Vs 24) Dupa ce Duhul Sfant il instinteaza de bătăile, lanturi, necazuri si intemnitari.. care le va avea parte in viitor., PAVEL spune vs 24

Unii incep intr-o explozie de glorie ..dar aterizează intr-o mlaștina a rușinii. Pt ca au parte doar de un entuziasm de moment.

Sunt precum cei care incep bine-…dar nu mai persevereaza sa termine lupta, alergarea.
Si vad 3 lucruri care ii TIN pe oameni din a TERMINA cu bine!

a) DURERI-suferinta: “Oamenii pe care ii slujesti nu vor aprecia asta”- E uşor sa renunti atunci. Lui Pavel i-au fost luate avantajele, uitat de unii, părăsit si trădat de alţii,furat…2 cor 11:24-26- DAR EL si-a continuat drumul!


b) OSTENEALA- (oboseala)- Ti se pare ca totul nu mai are nici un sens. Parca nu mai funcționează nimic. Nimic nu merge! Nimeni nu asculta! Pavel se si afla si intr-un astfel de context. 

-Uneori predicile lui..se incheiau cu acordul ascultatorilor sai…da..de –al asculta altadata.
-altădată predicile lui se încheiau ..cu oameni ce încercau să-l lovească cu pietre!. 


DAR EL SI-A CONTINUAT DRUMUL!    DE CE ?
Pavel si-a dat seama cum functioneaza Evanghelia asta…Slujirea si predicarea lui Isus s-a sfarsit cu moarte…dar Dumnezeu a adus o inviere. Si-a inviat Fiul din moarte la viata!
Asa ca spune adunarii sale din 1 Cor 15 sa fie statornici –FITI TARI,neclintiti, sporiti totdeauna in lucrul Domnului- pentru ca stiti ca osteneala voastra in Domnul nu este zadarnica….pentru ca chiar si atunci cand lucrurile parca ti se par ca nu merg chiar asa de bine..Dumnezeu care l-a inviat din morti pe Fiul sau…va putea sa aduca viata spirituala…sa I invieze duhovniceste vorbind si pe cei din jurul tau!

Si acum fiti atenti- care este principalul motiv pentru care unii oameni au probleme in a termina PUTERNIC viata de credinta!:
c) Inimi Impartite- divizate.. Caci Domnul Isi intinde privirile peste tot pamantul, ca sa sprijine pe aceia a caror inima este intreaga a Lui.2 cron 16:9

Iti doresti sa termini responsabilitatile pe care le-ai primit de la Domnul Isus (Ca sot, ca tata, ca angajat, ca madular in Trup)..vedeti cate lucrari avem pe acest pamant?..dar parca ceva trage inima ta..in jos..

Si am auzit…”AS vrea să il urmez pe Isus…dar iubesc si confortul”AS vrea sa fac ce imi cere Isus sa fac…dar in acelasi timp mi-as dori si asta din lume..As vrea sa il urmez pe Isus..dar mai am nevoie si de aprobarea lor..parintilor…prietenilor…”. Vedeti iubiri impărtite!


Avem o rugaciune pe care o putem folosi ..din Psalm 86:11”Fă-mi inima intreaă să se teama de Numele Tau”! Si Pavel spune nimic din toate acestea nu m-au abatut sau clintit ca sa termin bine..nici criticile, rănile, dureri…nici oboseala in lucrare, epuizarea..si nici iubirea fata de păcat!...Caci imi doresc sa aud..”Bine rob bun”!

Ne gasim poate si noi in multe situatii cand ne dorim sa renuntam…poate la facultate..ti se pare prea greu, un orar prea incarcat prea nemilos, la lucru ..ai o agenda prea incarcata, o norma de LUCRU ridicata, ca si mame…ti se pare prea grea educatia copiilor tai……Dar de unde ne gasim puterea sa inaintam. Privind la Domnul!

5. AM DAT MAI MULT DECAT AM LUAT. 33.35

2010 –XX..imi spunea cum sa recunosc un lup rapitor? Dacă el ia mai mult decat da..atunci este un lup rapitor!. Cat de actuale sunt aceste cuvinte si azi.

Ap.Pavel gandea ca o viata binecuvantata este cea in care tu dai mai mult decat primesti. De ce ? Pentru ca asta a fost si ceea ce a spus si Isus..si apropo ..El a si facut ..nu doar a vorbit.
Viata este precum tenisul. Castiga cine serveste mai bine!

Isus Hristos intotdeauna a dat mai mult decat a primit.  Si asta este o intrebare foarte buna prin care sa filtrezi toate relatiile care le ai acum, cu toti prietenii tai.

In casatoria ta- Oferi mai mult..decat ceri..decat primesti?

In munca ta…Dragii mei frati vreau sa va incurajez sa va spun ..ca Dumnezeu v-a oferit un loc de munca ca o platforma sa ii binecuvantati pe altii..si sa largiti Imparatia Lui.

Este o conceptie gresita, cum ca Dumnezeu a chemat pe unii intr-o vocatie de slujire, si se vad misionari cu un statut special, evanghelisti…iar restul ..d-voastra sunteti doar niste oameni..care mergeti la munca sa faceti bani..si sa ii aduceti la colecte.
Fiecare munca, slujba care o ai…este locul de unde tu iti poti incepe marea trimitere a lui Isus. Locul de unde El vrea ca tu sa il reprezinti. 

Iar pentru cei care castiga bine in aceasta lume..cu toata indrazneala vreau sa va spun ca o capacitate financiara mareata..ar trebui sa ti mareasca standardul de darnicie..nu doar standardul de viata.

IN relatiile de partasie, prietenie,..dai mai mult decat iei?

In relatiile cu parintii tai…..

Pentru ca daca nu oferi…si nu dai..s-ar putea dragul meu..frate, dragul meu tanar, dragul meu pensionar..s-ar putea ca tu sa nu intelegi prea bine EVANGHELIA!
ISus i-a oferit lui Pavel mult mai mult decat ar fi putut sa obtina de la PAVEL. 


Si cum ar fi putut Pavel rambursa-rasplati tot binele primit? Nu putea!

Isus a spus 10. Tot asa si voi, dupa ce veti face tot ce vi s-a poruncit, sa ziceti: "Suntem niste robi netrebnici; am facut ce eram datori sa facem."

Si tocmai pentru ca niciodata nu voi putea rasplati tot ce a facut Domnul pentru mine, pentru tine..imi doresc ca fiecare relatie care o am pe acest pamant sa fie caracterizata….de acest verset..”Este mai ferice sa dai decat sa primesti”.

In relatia cu fam, mea.sotie, copil, colegi de munca, in biserica, cu prietenii mei.

5 afirmaţii care l-au caracterizat pe Ap.Pavel..şi bune de pus pe piatra ta funerară.

1.Am fost credincios cu ceea ce mi-a spus Isus sa fac
2.Am spus Adevarul. 
3 Am indreptat atentia oamenilor spre Isus, nu spre mine. 
4. Am terminat bine.
5. Am dat mai mult decat am primit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică