sâmbătă, 5 ianuarie 2008

doar apa inghetata...la romani

De boboteaza Cruciile de
gheata au devenit
o traditie ...
Actualitate



boboteaza.cruce.gheata. În mai multe sate sucevene există tradiţia confecţionării unor cruci de gheaţă în Ajunul Bobotezei. Pentru oamenii din Bosanci, istoria acestei cruci de gheaţă este una aparte şi tocmai din acest motiv sătenii sunt extrem de mândri şi spun că vor face şi imposibilul pentru ca tradiţia să se respecte şi în viitor. Bătrânii povestesc că în 1867 jumătate din Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci a luat fiinţă grupul de pompieri civili, care au făcut un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat.

„Este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis asemenea nenorociri peste sat, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească satul de rele. O altă explicaţie a crucii de gheaţă este şi aceea că în vechime credincioşii mergeau la un iaz, la o apă curgătoare, unde se săvârşea sfinţirea apei cele mari. Astăzi, din lipsă de timp şi pentru că numărul credincioşilor a crescut mult, se ia o bucată de gheaţă din acea apă, sub forma Sfintei Cruci, care ne va însoţi toate slujbele”, a detaliat Neculai Mihoc, preotul paroh din Bosanci, semnificaţia crucii de gheaţă.

Şeful pompierilor civili din Bosanci, Vasile Spoială, spune că nu a existat an în care misiunea de realizare a crucilor, începută acum 137 de ani, să nu fi fost dusă la îndeplinire. „Chiar de viscoleşte, chiar de plouă, chiar de este cald, noi trebuie să facem aceste cruci” a spus pompierul care ne-a explicat şi care este soluţia pentru vreme caldă cum a fost în această iarnă. „Dacă nu avem de unde tăia gheaţă există o altă soluţie: am îngheţat nişte apă la o fabrică de conserve, în nişte congelatoare mai mari, şi până la urmă am avut cruci de gheaţă. Nu se va întâmpla niciodată să întrerupem acest obicei străvechi”, a spus Vasile Spoială.

Crucile de gheaţă ridicate în faţa celor trei biserici din Bosanci sunt folosite la slujba de Bobotează, iar oamenii primesc apă sfinţită de la preot. Crucile vor rămâne în picioare până se vor topi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică