luni, 17 martie 2008

Ecumenismul, incotro?

Ecumenismul, incotro? Cand a fost sincer Vaticanul!?



Ecumenismul, incotro? Cand a fost sincer Vaticanul!?
Declaraţia oficială a Bisericii Catolice a stârnit reacţii în întreaga lume. Ideea că Biserica Romei ar fi unica Biserică a lui Isus Hristos ...

Declaraţia oficială a Bisericii Catolice a stârnit reacţii în întreaga lume. Ideea că Biserica Romei ar fi unica Biserică a lui Isus Hristos nu doar că e falsă, dar a creat şi neîncrederea Bisericii Ortodoxe în dialogul interconfesional. Dacă în urmă cu aproape un an Papa Benedict al XVI-lea spunea că Biserica Ortodoxă şi cea Catolică sunt surori, azi vine cu o declaraţie prin care ne contrazice. Ne întrebăm, totuşi, când a fost sincer, atunci sau acum?
papa_benedict_xvi_520_2007071874503_191.jpg

Joi, 10 iulie 2007, Vaticanul a dat publicităţii un document prin care pretinde că "unica Biserică a lui Cristos este cea Catolică", iar bisericile protestante sund doar "simple biserici particulare". În acelaşi document, referitor la Biserica Ortodoxă, se menţiona că: "deşi se apropie cât de cât de Biserica Catolică, este neascultătoare", nedorind să se supună Papei.
vatikan_1997___petersdom___img0005_634_2007071874503_864.jpg

Ulterior, nemulţumirile au apărut rând pe rând. Primii care au reacţionat în acest sens au fost protestanţii, iar dintre Bisericile ortodoxe autocefale, Biserica Martiră a Rusiei, prin Patriarhul Alexei. În comunicatul dat publicităţii de Patriarhia Română, pr. Emil Stoica, în calitate de purtător de cuvânt, menţiona: "Privim cu îngrijorare unele dintre afirmaţiile făcute în documentul Bisericii Catolice, mai ales că acestea pun piedici dialogului teologic dintre biserici, cu atât mai mult cu cât acest dialog cunoscuse, în ultimii ani, un progres vizibil". Totodată, pr. Stoica a mai spus că acest document clarifică poziţia Bisericii Catolice, venind tocmai în apropierea Comisiei mixte de dialog între Biserica Catolică şi cea Ortodoxă. Această întrunire va avea loc în perioada 8-15 octombrie 2007, la Ravenna, în Italia. În ceea ce priveşte relaţiile ecumenice pe plan local, îndeosebi în Ardeal, dar şi pe plan naţional, încrederea faţă de Biserica Catolică s-a diminuat simţitor în urma unor acte de prozelitism şi a disputelor cu privire la dosarul patrimonial. În prezent, în Ardeal, sunt foarte multe procese pe rol privind lăcaşurile de cult, ceea ce creează în multe zone situaţii tensionate.
vatikan_1997___petersdom___img0010_709_2007071874503_585.jpg

Momentul declaraţiei emise de Vatican vine la puţin timp după ce Biserica Romei a devenit proprietară a sute de mii de hectare de păduri, păşuni, terenuri intravilane şi a mai multor clădiri în marile oraşe din Ardeal pe care le-a dobândit în timpul ocupaţiei austro-ungare. Situaţia deja tensionată în unele locuri riscă să fie amplificată, apărând şi dispute, pornind de la acest subiect. Documentul întăreşte declaraţia "Dominus Iesus" emisă în anul 2000, când în capul Bisericii Romei era Papa Ioan Paul al II-lea, iar preşedinte al "Congregaţiei pentru doctrina credinţei" catolice era cardinalul Joseph Ratzingher, actualul papă al Romei (Benedict al XVI-lea). Prin această declaraţie, Vaticanul încearcă să combată "relativismul eclesiastic", condamnat de Papa Benedict al XVI-lea, care consideră că "toate Bisericile care se pretind a fi creştine sunt păstrătoare doar a unei părţi din întregul adevăr", în timp ce "Biserica Romei deţine adevărul în totalitate". Marii trăitori ortodocşi duhovnici ai neamului şi stâlpi ai Bisericii (pr. Iustin Pârvu, pr. Arsenie Papacioc etc.) au privit declaraţia ca pe "un joc politic de culise" cauzat de scăderea numărului de credincioşi catolici la nivel mondial, dar şi ca "o veche intenţie a episcopilor Romei de a fi stăpâni peste toată creştinătatea". Cert e că în contradicţie cu declaraţiile oficiale ale Vaticanului, Sf. Lumină de la Mormântul Mântuitorului nu a venit niciodată la nici un episcop catolic, ci doar la patriarhul Ortodox.
vatikan_2001__20_296_2007071874503_284.jpg


sursa : oradea.mconet.biz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică