joi, 17 ianuarie 2008

de ce sunt periculosi caii?

Calul troian (dezambiguizare)
Calul troian
de Mihai Eminescu




Şi ascultând aşa fel de-al unora îndemn,
Băgară în cetate pe calul cel de lemn
Ş-apoi pe veselie, pe chef se aşternură
Pân- ce în miezul nopţii pe toţii
somnu-i fură...

Din calul acel mare elinii se coboară,
Cu pază ei prin uliţi în pândă se strecoară;
Cum văd că mic şi mare căzuse-n somn ca morţi,
Ei gâtuie străjerii, ce stau lungiţi la porţi
Ş-aprind făclii în noapte pe-a zidurilor creste.
Din Tenedos văzură luminile aceste
Şi-mplătoşaţi cum fură, armaţi cu lănci şi săbii,
S-apropie de ţărmuri pe negrele corăbii.
Când peste lumea toată domnea a nopţii slavă
Ei prea cu molcomişul şi fără de gâlceavă
Intrară în cetate... oricare repezi
Şi începur-în toţii a da şi a snopi.
Tăiau bătrâni şi tineri, din mic până la mare,
Ostaşi în floarea vârstei şi tinere fecioare...
Şi-s chiote, blesteme din inimă, rărunchi.
Prin porţile cetăţii curgeau pân-în genunchi
Şiroaiele de sânge... pe pruncii cei de ţâţă
Îi aruncau în flăcări, să nu rămâie viţă
Şi urmă de Troada... Şi dând în visterie
Grămezile de aur răpeau cu lăcomie.
Trei zile pustiiră cetatea şi olatul
Împlând cu jale ţara lui Priam-împăratul.
Când oamenii-s grămadă ucişi în orice loc,
Elinii atunci dederă cetăţii mândre foc
De răsărea din ziduri o mare de jeratec
Roşind bolta întreagă şi crugul singuratec.

Ard turnurile-n vânturi ­ de vaietele mumii
Nu se vedea de flăcări nici marginile lumii.


De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Salt la: Navigare, căutare

Calul troian (în engleză Trojan Horse) se poate referi la unul sau mai multe din următoarele

  • Calul troian, un cal gigantic construit din lemn, parte a mitului Războiului troian, care s-a sfârşit cu cucerirea cetăţii Troia de către ahei. Expresia originară a Calului troian a generat o multitudine de utilizări moderne, cele mai multe fiind folosite la modul figurativ.
  • Cal troian (computere), un program de computer care apare iniţial nepericulos, dar care este special designat să compromită sistemul odată ce este instalat.
  • o persoană sau un lucru care este, aparent, un cadou, doar până ajunge să fie parte a unui sistem.
ISTORIE
Calul troian
, conform poemului epic Eneida a lui Virgiliu care îl descrie, dar plasat temporal între evenimentele care sunt descrise în epopeiile Iliada şi Odiseea ale lui Homer, se referă la un obiect masiv, de forma unui cal imens construit din lemn, care putea fi transportat pe cele patru roţi ale sale, şi care s-ar fi dovedit decisiv în cucerirea cetăţii Troia la finalul războiului troian, care a avut loc între ahei şi troiani şi a durat zece ani încheiaţi. Se crede că inventatorul calului troian ar fi fost regele Ulise al insulei Itaca, cunoscut şi sub numele de Odyseus.

Ideea lui Ulisse era plasarea calului de lemn, având un grup de războinici de elită ascunşi în pântecele sale, în apropierea porţilor cetăţii Troia, simulând un dar gigantic, care ar fi putut fi atribuit lor înşişi, zeilor sau amândoura. Simultan, flota ahee urma să regizeze abandonarea asediului şi să părăsească convingător sediul bătăliei plecând (aparent) pentru întotdeauna. Ar fi urmat să se întoarcă mult după apusul soarelui, mai exact după miezul nopţii, când vigilenţa troienilor va fi fost redusă la minimum şi grupul de comando ascuns în cal ar fi putut acţiona din interiorul cetăţii.

În realitate, mizând pe uzura morală şi nervoasă a asediaţilor, absolut inerentă după unul dintre cele mai îndelungate asedii consemnate din antichitate, la care ar fi urmat să se adauge surpriza şi veneraţia faţă de un obiect atât de masiv, confirmată de plecarea abruptă înaintea zorilor a întregii flote greceşti, Ulise şi Agammemnon sperau în aducerea Calului în cetate. După care, calculând totul, sărbătorirea faustuoasă, inclusiv îngurgitarea masivă a vinului şi slăbirea vigilenţei locuitorilor Troiei până aproape de zero, războinicii de elită ascunşi în cal, ar fi ieşit din acesta urmând a deschide porţile cetăţii aheilor reveniţi tăcuţi cu întreaga flotă.

Din păcate pentru troieni, planul abilului Ulise a funcţionat aidoma previziunilor sale. Troienii, în ciuda prezicerilor Cassandrei şi a lui Loocon, dar şi a altor voci lucide din cetate, nu numai că au exuberat la vederea Calului, care fiind combinată cu plecarea flotei atacatoare, i-au făcut pe aceştia să deschidă larg porţile cetăţii (după alte surse, chiar au distrus cu propriile lor mâini o parte din zidul de apărare al Troiei pentru a face loc imensului artefact) şi să "primească" cu bucurie Calul în cetatea lor, cea care fusese inexpugnabilă pentru un timp atât de îndelungat. Iar restul a fost, într-adevăr istorie.

VIRUS

Cal troian . In esenta este un program a carui executie produce efecte secundare nedorite, in general neanticipate de utilizator. Printre altele, poate da o aparenta de functionare normala. Probabil ca cel mai bun exemplu de un astfel de program este Aids Information Kit Trojan.
Mai pe larg, calul troian este un termen generic care descrie un set de instructiuni pentru calculator, intentionat ascunse in interiorul unui program. Caii troiani cer programului sa faca lucruri pe care nu te astepti sa le faca. De exemplu, un astfel de program ar putea fi interesat de obtinerea anumitor date considerate confidentiale: parole, baze de date si transmiterea lor in reteaua la care este conectat calculatorul.
Termenul provine de la legendara batalie si de la oraaul antic al Troiei ai carui locuitori au bagat in cetatea lor un imens cal de lemn dupa un asediu crancen de care pareau sa fi scapat. Calul continea soldati inamici ascunsi in burta sa, si atunci cand troienii l-au adus in orasul lor fortificat, acestia au deschis portile cetatii.












Epilogul meu .

Ce introduci in calculator, trup, viata,
minte,gandire- ajunge direct in inima.

S-ar putea sa fie un program, o tentatie, o prezentare dragutza,
o felicitare, o poza cu un cal fain.

Si inca ceva..Nu primi niciodata "Daruri" de la greci.

te poti insela....si autodistruge apoi ca "le-ai deschis larg poarta"

Apoi acesti cai- " virusi" nu te vor cruta.

Viata ta este prea importanta in ochii lui Dumnezeu.

Ai grija de ea.

Tarie si onoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică