marți, 27 noiembrie 2007

empatia 4


















"UNII PE ALTII"
"slujiti-va unii altora in dragoste"


Biblia este plina de exemple de purtare de grija a unora fata de ceilalti.
Elihu l-a sfatuit si sprijinit pe Iov in incercarea grea prin care acesta a trecut in viata. ( Iov 32-33).
Daniel l-a sfatuit pe Nebucadnetar ( Daniel 4). Un inger a venit si i-a slujit lui Ilie cand era deprimat si singur in pustie ( 1 Imparati 19). David si-a folosit darul sau muzical si a cantat la harfa ca sa-l calmeze pe Saul cand acesta era tulburat ( 1 Samuel 16). O multime de psalmi sunt centrati pe consiliere ( psalm 7-32).

UN alt exemplu il gasim in Exod 18. Ietro, socrul lui Moise, l-a vizitat pe acesta la muntele Horeb. Pentru Moise devenise o obisnuinta sa fie impreuna cu poporul zile intregi, de dimineata devreme pana seara tarziu!. El ii asculta pe oameni si ii ajuta sa rezolve in mod corect toate problemele cu care se confruntau.

Ietro- a vazut ca aceasta este o munca mult prea grea pentru Moise: " Ce faci tu acolo cu poporul acela? De ce stai singur si tot poporul sta inaintea ta, de dimineata pana seara?....CE faci tu nu este bine. Te istovesti singur ssi vei istovi si poporul acesta care este cu tine, caci lucrul este mai presus de puterile tale si nu-l vei putea face singur" ( Exod 18:14-18).

Apoi Ietro i-a facut niste propuneri practice, si Moise fiind intelept, le-a urmat cu atentie. A numit numaidecat colaboratori competenti si destoinici, oameni de incredere si cinstiti, carora le-a incredintat responsabilitati legate in principal de aspecte juridice ale vietii si de aplicarea dreptatii. Totusi, poporul venea la acesti oameni si cu propriile necazuri deoarece aveau incredere in ei. Asa s-au sprijint ei unii pe altii si lui Moise i-au ramas de rezolvat numai situatiile mai complicate.

CONSILIEREA este ceva foarte biblic. Ca si popor al lui Dumnezeu suntem chemati sa ne slujim unii altora, cu scopul de a-L Glorifica pe EL prin aceasta slujire. Intreg Noul Testament -este plin de exemple de oameni care au slujit altora,ajutandu-i si sprijinindu-i. Acest gand al purtarii de grija reprezinta un element central al credintei crestine .
UN exemplu in aceasta privinta este cuvantul grecesc din Noul Testament tradus " unii pe altii" ( allelori).

Este un cuvant foarte obisnuit si revine deseori, in majoritatea cazurilor sub forma de apel. Iata doar cateva utilizari:

* Noi trebuie sa ne iubim unii pe altii ( 1 petru 4:8). * Sa ne sfatuim unii pe altii ( Coloseni 3:16). * sa ne mangaiem si intarim unii pe altii ( 1 Tesaloniceni 5:11) * sa ne slujim unii altora in dragoste ( Galateni 5:13) * sa ne acceptam unii pe altii ( Romani 15:7) * sa ne purtam sarcinile unii altora ( Galateni 6:2) * sa ne incurajam sfant unii pe altii ( Evrei 3:13) * sa ne iertam unii pe altii ( efeseni 4:32) * sa ne ingrijim unii pe altii ( 1 corinteni 12:25).

A purta de grija inseamna ca noua, ne pasa sincer si profund, indiferent de circumstante, de omul respectiv, vedem nevoile lui si dorim sa le implinim. Purtarea de grija duce la fapte pline de dragoste si de compasiune. Lucrarea ta de crestin este cea mai eficienta atunci cand acesta isi exprima simpatia intr-un mediu marcat de ingrijire.

IN ROMANI 12:8, Pavel numeste unul dintre multele daruri care trebuie sa existe in poporul lui Dumnezeu, si anume darul mangaierii. Cuvantul grecesc (parakaleo) inseamna " a ajuta pe cineva sa se ridice" si descrie actiuni cum sunt mangaierea, incurajarea, edificarea si sprijinirea.

In Noul Testament- acest cuvant ocupa un loc central, fiind folosit de de 109 ori.
Iacov merge mai departe accentuand insemnatatea ingrijirii practice in credinta crestina. ( Iacov 1:22, 27). El merge atata de departe incat spune, ca daca nu este exprimata vizibil in ingrijirea practica a celorlalti oameni, credinta noastra este moarta ( iacov 2:17).

In 1 Tesaloniceni 5:11,14- Pavel ii incurajeaza pe prietenii sai crestini sa -si poarte de grija unii altora.
" De aceea, mangaiati-va si intariti-va unii pe altii. Va rugam de asemenea ratilor sa mustrati pe cei ce traiesc in neoranduiala, sa imbarbatati pe cei deznadajduiti, sa sprijiniti pe cei slabi, sa fiti rabdatori cu toti".

Prietenului sau Tit, ii scrie " Vreau sa spui apasat aceste lucruri, pentru cei ce au crezut in Dumnezeu, sa caute sa fie cei dintai in fapte bune...! Trebuie ca si ai nostrii sa se deprinda sa fie cei dintai in fapte bune pentru nevoile grabnice si sa nu stea neroditori" ( Tit 3:8,14). In Scrisoarea adresata crestinilor din Colose, Pavel vorbeste despre trasaturi importante ale poporului lui Dumnezeu: indurare, bunatate, smerenie, blandete, rabdare, dragoste si iertare ( Coloseni 3:12-14).

Tihic - a fost un incurajator ( Efeseni 6:22). Fivi a fost un sprijin pentru multi ( Romani 16:2). Mama lui Ruf a manifestat o mare grija fata de Pavel ( romani 16:13). De asemenea Aristarh, marcu si Iust l-au sprijinit si incurajat pe Pavel ( Coloseni 4:10-11) Exemplele din Biserica primara sunt multe.


ISUS - MODELUL NOSTRU

"Pastorul si Episcopul sufletelor voastre"

Isus este marele nostru model cand este vorba de empatie, consiliere si purtare de grija. El a facut bine, a predicat, a vindecat si i-a ajutat pe cei in nevoi. Matei 9:35-38. Intreaga lui viata a fost marcata de sarcina pe care a avut-o de indeplinit :
'" EU am venit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug" ( Ioan 10-10b).

Isus a intalnit multi oameni. Deseori,in fata lui ISUS erau adunate mari multimi, dar EL a vazut intotdeauna omul individual si nevoile lui. El a fost cu adevarat - purtatorul unei imagini corecte despre om. Pentru El toti au avut o valoare proprie, unica. Pentru Domnul ISUS toti au fost la fel de valorosi. Pentru EL, viata a fost sacra.
Studiind in evanghelii modul in care ISUS a intalnit diferiti oameni, vedem in El un model clar. Avem un exemplu chiar in Matei 9:35-38- aici matei descrie modul in care ISUS a slujit oamenilor si cu toate ca intotdeauna era inconjurat de o multime de oameni, El a vazut individul.
EL s-a oprit si Si-a facut timp pentru a implini nevoile oamenilor.

Ceea ce vedea ISUS avea consecinte in viata Sa emotionala.
INIMA II ERA MISCATA - , umpluta de compasiune. Dragostea Sa pentru om a fost puterea ce L-a condus in viata!
Asta L-a condus la actiuni practice.
ISUS a ajutat, a vindecat , a mangaiat si a incurajat. El a implinit nevoile. Intalnindu-l pe orbul Bartimeu in afara Ierihornului ISUS l-a intrebat : "CE vrei sa-ti fac ? " Marcu 10:51

Dorinta lui Bartimeu - a fost importanta si initiativa a venit din partea celui ce cauta ajutor. ISUS n-a constrans niciodata pe nimeni si n-a dat buzna in viata nimanui. Niciodata nu Si-a croit drum prin zidurile de aparare si de friica ale omului.


Ca si consilier este important sa fii atent. Usa Spre sufletul consiliatului trebuie deschisa de el insusi cu o cheie din interior. Nu ne este permis sa deschidem usa spre interiorul oamenilor folosind un speraclu din afara, NICI CHIAR ATUNCI CAND SUNTEM MOTIVATI DE RAVNA DE a-i ajuta. Trebuie sa il respectam pe consiliat si sa nu-l fortam sa ne accepte ajutorul, ciocanitul atent la usa se poate face din afara, dar intotdeauna initiativa trebuie sa apartina consiliatului.


"Ce vrei sa-ti fac ?" este o intrebare care ar trebui sa ne calauzeasca tot timpul in munca aceasta. ISUS ESTE si aici, un bun model.

Pe deasupra, un exemplu interesant este felul in care ISUS l-a intalnit pe Petru, dupa lepadarea acestuia din timpul sarbatoririi Pastelor. Omeneste vorbind , Domnul ISUS ar fi avut toate motivele sa il judece si sa-l resinga pe Petru dupa aceasta ipocrizie. In Schimb, ISus a vazut in cele doua intalniri de dupa invierea Sa, retrase si personale, un prilej de a-l reabilita pe Petru si a-l intari inainte ca acesta sa-si inceapa slujirea ( Ioan 21-15:19).

Intalnirea cu ISUS l-a eliberat pe Petru si l-a ajutat sa-si continue cu curaj si succes lucrarea pentru Domnul sau. Acest eveniment se afla cu siguranta in spatele minunatelor titluri pe care Petru I le da lui ISUS, cativa ani mai tarziu :
" Pastorul si Episcopul sufletelor voastre" ( 1 Petru 2:25).

Cele 4 atitudini de baza
" pentru continuarea cresterii, maturizarii si dezvoltarii".

Oamenii traiesc avand relatii unii cu altii. Noi influentam si suntem influentati de altii, nu doar la suprafata, ci si la cel mai adanc nivel al vietii. Pana si imaginea de sine este atinsa. Psihanalista si scriitoarea elvetiana Alice Miller- vorbeste despre 4 atitudini de baza ale omului - ca si chei pentru o stare de sanatate buna.

La fiecare intalnire dintre oameni, ar trebuie sa existe cele 4 atitudini de baza , pentru ca mediul sa de incredere creat de acestea sa-l faca pe individ sa se simta agreabil.

1) Fiecare om trebuie sa fie VAZUT SI AUZIT. NU este de ajuns doar sa privesti un om . Pentru ca el sa se simta bine este nevoie ca cineva sa-l vada si sa asculte cu adevarat si atentie ce are de spus. trebuie sa aiba ocazia sa-si exprime nevoile, sentimentele si gandurile.

2) Fiecare om trebuie sa fie RECUNOSCUT.
UN dialog trebuie sa duca la o adevarata comunicare, in care persoana se simte acceptata prin afirmatii de felul
" esti suficient de bun si eu te accept cum esti". Pentru a se simti bine, fiecare are nevoie sa auda astfel de expresii de recunoastere a propriei persoane.

3) Fiecare om trebuie sa fie RESPECTAT.
Chiar daca nu impartasesti aceleasi opinii sau stil de viata cu o persoana, ea trebuie respectata si trebuie sa i se acorde spatiul necesar pentru existenta. Nu putem ignora, nevoile, sentimentele sau trairile, nici macar gandurile, conceptiile sau visurile ei. A respecta nu inseamna a fi intotdeauna de acord, ci a fi gata sa asculti si sa acorzi spatiul corespunzator.

4) Fiecare om trebuie sa fie IMPLICAT.
Implicarea este o conditie pentru dezvoltarea si bunastaera fiecarui individ . Cand cineva este lasat pe dinafara, acest fapt il duce spre singuratate Daruirea unei parti din timpul tau altcuiva, impartasirea experientelor si promovarea dialogului contribuie la dezvoltarea unitatii si partasiei.
CEI care participa la ceva ...CRESC.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică